کمپرسور هوا, معرفی ابزار

پمپ باد مناسب بکس بادی کدام است؟ | ظرفیت کمپرسور چیست؟

کمپرسور چندلیتری بخریم؟

کمپرسور هوا چند لیتری بخرم؟ این اولین سؤالی هست که در مسیر تحقیق برای خرید کمپرسور باد باید جواب آن را پیدا کنید.

در این آموزش آیچوب به شما کمک می‌کنم که خیلی اصولی و دقیق و محاسبه شده بهترین حجم کمپرسوری که مورد نیاز دارید را خرید کنید.

در ادامه یاد می‌گیرید که چرا نیاز به خرید کمپرسور با حجم مناسب را دارید؟ اعداد و واحدهایی که در مشخصات کمپرسورها نوشته می‌شود چه معنی می‌دهد؟ چگونه مصرف ابزار بادی را به دست بیاوریم و در نهایت بهترین حجم برای کار خانگی یا کارگاهی را خرید کنید.

 

اما داستان چیست؟!

ابزار بادی هوای فشرده مصرف می‌کنند. هوایی با فشار خاص و مقدار مصرف مشخص. فشار که به راحتی قابل تنظیم است اما هر اندازه مصرف باد بیشتر باشد باید کمپرسور با مخزن بزرگتری تهیه کنید. واحد انتخاب مخزن لیتر است و باید قبل از خرید به این نتیجه برسیم که فارغ از برند و سایر آپشن ها، کمپرسور چند لیتری بخریم.

طبق روال همیشه واژه هایی که در ادامه خواندن این مقاله به آن بر می‌خورید را تعریف می‌کنم.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: کمپرسور هوا چیست؟ + نکته‌های مهم خرید کمپرسور هوا

 

کمپرسور هوا چیست و چه کاری می‌کند؟

یکی از خصوصیات گازها و از جمله هوا که نوعی گاز است قابلیت ذخیره سازی و فشرده کردن آن است. وقتی هوا فشرده می‌شود و یا توسط نیرویی حرکت داده می‌شود دارای انرژی می‌شود و این انرژی می‌تواند برای ما کار انجام دهد.

کمپرسور وظیفه کمپرس (به انگلیسی: Compress) کردن یا فشرده سازی انواع گاز ها و هوای محیط را بر عهده دارد. این هوای فشرده با ورود به دستگاه های مصرف کننده هوای فشرده موجب انواع حرکات چرخشی و خطی و ضربه ای و ارتعاشی و … می‌شود که در نهایت میخکوب و پیستوله باد و سنباده بادی و بکس و پیچ بند و … را به حرکت در می آورد.

کمپرسورها انواع بسیاری دارند که خارج از موضوع این آموزش است اما همه آن ها ساختمان مشابهی دارند. هر کمپرسور از یک واحد تأمین هوای فشرده یا هواساز، از یک واحد ذخیره سازی هوای فشرده یا مخزن، از یک واحد راه انداز سیستم هواساز و از مجموعه ای از سیستم های کنترل و مراقبت تشکیل شده است.

 

تماشای ویدئوی قسمت های مختلف کمپرسور باد

 

 

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

ما از کمپرسور هوا چه می‌خواهیم؟

ما از کمپرسور هوا دو چیز بیشتر نمی‌خواهیم. فشار هوا و دبی هوا. همین و تمام!

فشار هوا که مشکلی نیست و همه کمپرسورهای موجود در بازار فشار مورد نظر برای بسیار از ابزارهای بادی را که بین 4 تا 9 بار است تأمین می‌کنند.

اما در مورد دبی هوا باید کمی دست به قلم شویم و بیشتر فکر کنیم!

اندازه دبی هوا هم خود را به صورت اندازه متفاوت مخزن کمپرسور نشان می‌دهد. هر چقدر مصرف هوای بیشتری داشته باشیم باید مخزن بزرگتری تهیه کنیم.

اندازه مخزن در بازار به لیتر بیان می‌شود و نمونه های 15 و 20 و 25 و 50 و 100 و 125 و 150 و 200 و 250 و 300 و 500 لیتری نمونه های رایج بازار در ایران است.

 

فشار هوای کمپرسور چیست؟

روی کمپرسورها یک مانومتر (شبیه ساعت است) نصب شده و این مانومتر فشار هوای فشرده شده درون مخزن را با دو واحد بار (Bar) یا پی اس آی (PSI) نشان می‌دهد.

هر چه این عدد بیشتر باشد یعنی هوا بیشتر فشرده شده است. وقتی فشار مخزن مثلاً 7 بار است یعنی فشار هوای درون مخزن 7 برابر فشار هوای آزاد است. فشار هوای آزاد (در سطح دریا) یک بار است.

پی اس آی هم همان واحد فشار است اما با واحد غیر متریک و با واحد اینچ که به صورت پوند بر اینچ مربع بیان (Pound per square inch) می‌شود.

فرمول تبدیل psi به bar

برای تبدیل Bar به PSI می توانید عدد Bar را در عدد 14.5 ضرب کنید.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: کمپرسور سایلنت یا کمپرور بی‌صدا چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

 

ظرفیت کمپرسور چیست؟

مخزن آبی را فرض کنید که یک شیر به آن وصل است. هر چه شیر را بیشتر باز کنیم دبی خروجی که همان حجم خروجی آب از شیر است بیشتر می‌شود.

در کمپرسور ها هم علاوه بر اینکه فشار هوا داریم واحدی به نام دبی خروجی هوا هم وجود دارد که توانایی کمپرسور برای فراهم کردن حجم باد را نشان می‌دهد.

هر چقدر حجم مخزن کمپرسور بیشتر باشد این کمپرسور دبی هوای خروجی بیشتری می‌تواند تولید کند.

و هر قدر دبی هوای کمپرسور بیشتر باشد می‌توانیم مصرف کننده های هوای بیشتری به کمپرسور متصل کنیم.

 

ظرفیت تولید باد کمپرسور هوا

 

دبی هوا با دو واحد CFM و CMM نشان داده می‌شود که کوتاه شده فوت مکعب در دقیقه و متر مکعب در دقیقه است. هر دو این واحدها توانایی تولید حجم باد برای کمپرسور را نشان می‌دهند که واحد CFM بین کمپرسورها رایج تر هست.

برای تخمین اندازه کمپرسور هوا ما با این واحد مهم کار داریم.

چرا باید اندازه مخزن را درست انتخاب کنیم؟

وقتی ابزار هوا مصرف می‌کند فشار درون مخزن کم می‌شود. وقتی فشار هوا به یک عدد تنظیم شده رسید (مثلاً تنظیم می‌کنیم روی 5 بار) سنسور به موتور دستور می‌دهد که شروع به کار کند و با کار کردن موتور هواساز شروع به فشرده کردن هوا در مخزن می‌کند تا رسیدن به سقف فشاری که تنظیم کرده‌ایم.

با این توضیح هر چقدر حجم مخزن (به لیتر) کمتر و مصرف باد (با واحد CFM) بیشتر باشد این خاموش و روشن شدن‌های موتور در ساعت بیشتر می‌شود.

اندازه مخزن کمپرسور هوا

با هر بار استارت موتور فشار زیادی به قسمت های مکانیکی موتور و هواساز وارد می‌شود. علاوه بر این جریانی نزدیک به 10 تا 15 برابر جریان مصرفی موتور در لحظه راه اندازی از آن عبور می‌کند که در مجموع استهلاک موتور و هواساز را بالا می‌برد.

 

فرمول محاسبه حجم مخزن کمپرسور هوا

چند فرمول برای تعیین حجم مخزن وجود دارد اما ساده ترین آن می‌گوید که به ازای هر مقدار CFM مصرفی باید 3.8 لیتر مخزن داشته باشیم. در این روش مقدار مصرف ابزار بادی به CFM را به دست می‌آوریم و در انتها با سایز مخزن به لیتر می‌رسیم.

مثلاً اگر ابزارهای بادی شما مجموعاً 15 CFM مصرف دارند باید مخزنی با حجم 3.8 برابر این عدد یعنی حاصل ضرب 3.8 در 15 که معادل 57 می‌شود داشته باشیم و با توجه به اینکه چنین مخزنی در بازار وجود ندارد نزدیک ترین حجم به این عدد را انتخاب می‌کنیم. این فرمول در ادامه کامل تر می‌شود.

اما ما همه ابزارها را همزمان مصرف نمی‌کنیم. برای اینکه به عددی درست برسیم عددی با نام ضریب همزمانی را هم در این محاسبه وارد می‌کنیم.

این ضریب با توجه به نوع مصرف کارگاه و نوع کار شما متفاوت است. اگر همه ابزارها را همزمان استفاده می‌کنید ضریب همزمانی عدد یک است اگر احتمال مصرف همه دستگاه های بادی شما کمتر است (مثلاً 70% مواقع همزمان مصرف می‌کنید) این عدد را کمتر از یک در نظر بگیرید مثلاً 0.7 تا به عدد دقیق تر حجم مخزن برسید.

برای اینکه به عدد مناسب تر که در عمل پاسخگوی باشد برسیم کل عدد را در 1.5 ضرب می‌کنیم تا با حجم مناسب برای کمپرسور برسیم.

مثال بزنیم:

مثلاً 4 دستگاه میخکوب بادی داریم که هر کدام به طور متوسط 3 CFM مصرف دارند و احتمال استفاده همزمان از این 4 میخکوب 70% است.

محاسبه حجم مخزن کمپرسور هوا

برای محاسبه حجم مخزن مورد نیاز کمپرسور 3 را در 4 می‌کنیم و سپس در 0.7 ضرب می‌کنیم و برای پیش بینی پیشرفت کار در 1.5 ضرب می‌کنیم و در نهایت در 3.8 ضرب می‌کنیم که به عدد 47.88 می‌رسیم که معادل یک کمپرسور 50 لیتری می‌شود.

 

محاسبه حجم مخزن کمپرسور هوا | روش دوم

روش دوم با لیتر مخزن کاری نداریم. مقدار مصرف تک تک ابزارهای بادی بر حسب CFM را با هم جمع می‌کنیم و در عدد 1.5 ضرب می‌کنیم و مانند روش قبلی در عدد ضریب همزمانی ضرب می‌کنیم.

حاصل عددی می‌شود با واحد CFM که کمپرسور ما باید این ظرفیت با داشته باشد. در ایران ظرفیت مخزن بر حسب لیتر گفته می‌شود و رایج است اما در کاتالوگ کمپرسورها یا دفترچه راهنمای آن ها عدد CFM هم وجود دارد.

مثلاً اگر مجموع دستگاه های ما 60 CFM مصرف داشته باشد باید 60 را در 1.5 ضرب کنیم که می‌شود 90 CFM و این معنی را می‌دهد که کمپرسوری که می خریم باید حداقل 60CFM ظرفیت داشته باشد.

حالا سؤال اینجاست که مقدار مصرف ابزار بادی چقدر است؟

 

جدول هوای مصرف ابزار بادی

بسیاری از ابزارهای بادی که می‌خرید مقدار مصرف باد آن روی پلاک دستگاه یا بروشور آن نوشته شده است. با جمع کردن این اعداد می توانید مجموع مصرف را محاسبه کنید. در ادامه لیست فشار هوای مورد نیاز ابزار های بادی را نام خواهیم برد.

فشار هوا مورد نیاز جغجغح بادی

فشار هوا مورد نیاز سنباده لرزان

فشار هوا مورد نیاز تفنگ بادپاش

فشار هوا مورد نیاز فرز انگشتی بادی

فشار هوا مورد نیاز پیستوله

فشار هوا مورد نیاز میخکوب و منگنه کوب

فشار هوا مورد نیاز پیچ بند بادی

فشار هوا مورد نیاز چکش تخریبی

فشار هوا مورد نیاز بکس بادی

در جدول زیر مصرف ابزارهای بادی پر استفاده بر حسب CFM را می‌بینیم:

جدول هوای مصرف ابزار بادی

منبع: آیچوب

4 نظر در “پمپ باد مناسب بکس بادی کدام است؟ | ظرفیت کمپرسور چیست؟

  1. کاربر گفت:

    سلام خسته نباشید
    برای رنگ کاری قطعات چوبی کوچک اسباب بازی ، چه کمپرسور و پیستوله ای مناسب هست ؟
    هم از نظر کارکرد و هم مقرون به صرفه بودن ، کمپرسور باد چی باشد ؟

    1. Khorami گفت:

      درود بر شما
      پیشنهاد می کنیم حداقل ۵۰ لیتری و حداکثر ۱۰ لیتری باشه

  2. کاربر گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    از مینی کپرسورهای فندکی و برق شهری
    میشه برای پیستوله استفاده کرد؟

    1. Khorami گفت:

      درود بر شما
      به هیچ عنوان نمیشه

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )