کمپرسور سایلنت یا بی صدا یکی از انواع کمپرسور هواهای مورد استفاده در صنعت است. همانطور که از اسم کمپرسور هوا پیداست این دستگاه وظیفه کمپرس یا فشرده کردن هوا را بر عهده دارد.
در واقع موتور دستگاه، پیستونهای داخل سیلندر را به حرکت در میآورد و عملیات مکش هوا شروع میشود. هوای مکش شده توسط سیلندر از طریق لولههایی به مخزن منتقل میشود و هوای فشرده برای استفاده در ابزارهای بادی دیگر ذخیره میشود.
کمپرسور سایلنت یا کمپرسور بی صدا چیست؟
کمپرسور سایلنت یا بی صدا یا بدون روغن یکی از انواع کمپرسورهای موجود در بازار است که در طراحی آن به کم صدا بودن آن توجه ویژهای شده است. در واقع ساختار این دستگاه به گونهای است که در هنگام مکش هوا کمترین میزان صدا را ایجاد کند.
کم صدا بودن این کمپرسور به واسطه ایجاد تغییر در سیستم سیلندر دستگاه است. جالب است بدانید موتور کمپرسور باد در هنگام روشن شدن صدای بسیار کمی دارد که به هیچ عنوان آزار دهنده نیست؛ اما در اثر حرکت پیستون و متعلقات موجود در سیلندر دستگاه صدای بسیار زیادی تولید میشود.
همچنین نباید فراموش کرد که مکش هوا هم صدای مخصوص به خود را دارد که اضافه شدن آن به صدای سیلندر برای کاربر اذیت کننده خواهد بود.
تماشا ویدئو کمپرسور سایلنت
تماشا این ویدئو در برخی اپراتورها با ترافیک نیم بها محاسبه میشود!
پیشنهاد آیچوب: پاسخ به پرسش های خرید کمپرسور باد سایلنت | بدون روغن
موارد کاربرد کمپرسور سایلنت یا بدون روغن چیست؟
برای استفاده از کمپرسور سایلنت در صنایع محدودیت خاصی وجود ندارد. کمپرسور بدون روغن یا سایلنت هم مانند همتایان دیگر خود امکان تأمین فشار هوای مورد نیاز برای راه اندازی ابزارهای بادی را دارند و مشکلی از این جهت نخواهید داشت.
با توجه به کم صدا بودن کمپرسور سایلنت معمولاً از آن در کارگاههای خانگی، کارگاههای کوچک، دندانپزشکیها، مراکز آزمایشگاهی و پزشکی و… استفاده میشود.
در واقع از کمپرسور سایلنت در مکانهایی استفاده میشود که عموماً صنعتی نیستند و صدای زیاد موجب آزار شما و همکاران و همسایههای شما میشود.
نکته مهم در مورد کمپرسورهای سایلنت، محدودیتهای آن برای استفاده است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد
ساختار کلی کمپرسور silent یا oil free
کمپرسور سایلنت از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه به کمپرسورهای معمولی هست؛ اما اگر تجربه خوبی در زمینه کار با کمپرسورهای مختلف داشته باشید امکان تشخیص کمپرسورهای سایلنت وجود دارد.
کمپرسور سایلنت دارای مخزن و موتور سیلندر و متعلقات جانبی است که بسیار شبیه به کمپرسورهای معمولی هستند؛ اما اگر کمی دقیق باشید در قسمت سیلندر و موتور تفاوتهای ریزی مشاهده خواهید کرد.
اگر دو کمپرسور سایلنت و معمولی ۵۰ لیتری را در کنار هم قرار دهید مشاهده خواهید کرد که کمپرسور سایلنت تعداد موتور بیشتری دارد.
در کمپرسورهای سایلنت معمولاً به ازای هر ۲۵ لیتر گنجایش مخزن از یک موتور استفاده میشود. در صورتی که در کمپرسورهای معمولی فقط از یک موتور استفاده میشود.
تفاوت دیگر در بخش سیلندرها است. معمولاً در کمپرسورهای سایلنت از تعداد سیلندر بیشتر استفاده میشود. این سیلندرها هرکدام ورودی هوای مخصوص به خود را دارد که با استفاده از فیلترهای هوا پوشش داده شدهاند.
در بخش خروجی هوای هوا و سوئیچینگ مانومتر و مخزن و… تفاوت خاصی وجود ندارد و کاملاً شبیه به مدلهای معمولی است.
سیلندر کمپرسور هوا بی صدا
مهمترین تفاوت بین کمپرسورهای سایلنت و معمولی، بخش سیلندر آن است. همانطور که در بالا اشاره شد طراحان با تغییر در سیستم سیلندر کمپرسور، موفق به کاهش صدای آن شدند.
در کمپرسور سایلنت طراحان از یک واشر لاستیکی (کاسه نمد) به دور پیستون استفاده کردهاند که این کاسه نمد نقش بسیار مهمی را در کاهش صدای کمپرسور ایفا میکند.
به عبارتی روغن از سیلندر دستگاه حذف شده و این واشر به واسطه لاستیکی بودن به راحتی داخل جداره پیستون میلغزد و موجب مکش هوا میشود.
البته نباید فراموش کرد که همین لاستیکی بودن بخشی از ساختار پیستون موجب مشکلاتی میشود که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
پیشنهاد آیچوب: کمپرسور هوا چیست؟ + ویدئو عملکرد و خصوصیات فنی کمپرسور باد
مزایای کمپرسور سایلنت چیست؟
بدون نیاز به روغن
یکی از مهمترین مزایای کمپرسور سایلنت عدم نیاز به روغن و سرویس دستگاه است. دلیل عدم نیاز به روغن واشر لاستیکی موجود در دوره پیستون دستگاه است به عبارتی شما در این دستگاه به تعویض روغن و سرویس آن ندارید.
صدای بسیار کم
با توجه به ساختار کمپرسور هوای سالم و وجود واشر لاستیکی دور پیستون این دستگاه حداقل سایش و اصطکاک بین فلزهای سیلندر کمپرسور سایلنت ایجاد میشود و همین امر موجب کاهش صدای دستگاه میگردد.
به همین خاطر کمپرسور سایلنت یکی از بهترین گزینهها برای استفاده در اماکن ساکت است.
همانطور که در بالا اشاره شد در دستگاههای کمپرسور سایلنت به واسطه هر ۲۵ لیتر یک موتور تعبیه شده است که بر روی هر یک از این موتورها دو سیلندر وجود دارد هر سیلندر به صورت جداگانه مکش هوا را انجام میدهد.
بر روی ورودی هوای هر یک از این سیلندرها یک فیلتر مجهز وجود دارد که همین فیلترها و تقسیم حجم ورودی هوا بین آنها مانع از ایجاد صدای زیاد میشود.
سرعت بیشتر در پر شدن هوا
به واسطه وجود ورودیهای هوا بیشتر و دور موتور برای مکش هوا میتوان انتظار داشت سرعت پر شدن کمپرسور هوای سایلنت بیشتر از کمپرسورهای هوای معمولی باشد.
البته این مقدار کاملاً محسوس نیست البته میتوان با بررسی دقیق سرعت پر شدن کمپرسور به تفاوتهای آن پی برد.
معایب کمپرسور سایلنت چیست؟
کمپرسورهای سایلنت در کنار تمامی مزایای که دارند محدودیتهایی را هم برای شما ایجاد میکند. در واقع بهتر است بگو همه دستگاههای موجود در بازار محدودیتهای مخصوص به خود را دارد و فقط کافی است شما بر اساس نوع نیاز خود انتخاب درست داشته باشید.
در این بخش معرفی محدودیتها و معایب کمپرسورهای سایلنت یا بی صدا یا بدون روغن میپردازیم.
خرابی زود هنگام کاسه نمد کمپرسور
همانطور که در بالا اشاره کردیم کاسه نمد پیستون کمپرسور سایلنت از نوع پلاستیکی است و همین امر موجب محدودیت در زمان استفاده از دستگاه میشود.
به عبارتی در صورتی که زمان زیادی از دستگاه استفاده کنیم تا پلاستیکی در اثر گرمای زیاد و اصطکاک بیش از حد کارایی خود را از دست میدهد و عملیات مکش هوا با مشکل مواجه میشود شرکتهای تولید کننده تأکید میکند حداکثر تعداد دفعات روشن شدن کمپرسور هوا در یک ساعت نباید بیشتر از ۷ یا ۸ شود.
در صورت افزایش تعداد خاموش و روشن شدن دستگاه بیش از این مقدار باید انتظار خرابی زود هنگام کاسه نمد داخل سیلندر دستگاه باشیم.
محدودیت در زمان استفاده از دستگاه
همانطور که در بالا اشاره شد به واسطه دوره میتوان مدت زمان زیادی از کمپرسورهای بی صدا استفاده کرد.
در صورتی که در پروژه خود مورد استفاده طولانی مدت از کمپرسور هوا دارید پیشنهاد میکنیم از کمپرسورهای هوای معمولی استفاده کنید چون به واسطه وجود روغن در این دستگاهها قطعات داخل سیلندر عمر طولانیتری دارند.
آسیب پذیری در برابر گرد و خاک
همانطور که میدانید گردوغبار تأثیر منفی بر عملکرد بسیاری از دستگاههای موجود در صنعت دارد. این تأثیر پذیری در دستگاهی مانند کمپرسور هوایی سال چندین برابر است.
در صورتی که کوچکترین گردوغبار از طریق مجاری ورودی هوا به سیلندر کمپرسور هوای سایلنت برسد، بازهم کاسه نمد لاستیکی دور پیستون بهشدت آسیب میبیند و همین گرد و غبار کم اهمیت مانند سنباده کاسه نمد لاستیکی را از بین میبرد و عملکرد دستگاه را مختل میکند
به همین جهت پیشنهاد میکنیم دستگاه را همیشه دور از فضای کارگاه خود نگهدارید یا در صورتی که مجبور هستید دستگاه را داخل کارگاه نگهداری کنید حتماً با استفاده از یک مخزن ایزوله از ورود گرد و غبار به محیط کمپرسور سایلنت جلوگیری کنید
کمپرسور سایلنت بخریم یا نخریم؟!
در پاسخ به این سؤال میتوان به نتیجه قاطع رسید بهترین راهنما برای شما خودتان هستید شما میتوانید با توجه به نوع و کاربردی که از کمپرسور هوا نیاز دارید اقدام به خرید این دستگاه کنید.
در صورتی که تعداد دفعات از این دستگاه استفاده خواهد کرد کمپرسور سایلنت یکی از بهترین گزینهها برای شما خواهد بود اما اگر این تعداد بیش از پنج، شش، یا هفت بار در ساعت باشد این دستگاه مناسب کار شما نیست
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید تمیزی یا کثیفی محیط کار است اگر محیط کارتان میش از حد کثیف است یا گرد و غبار زیادی دارد پیشنهاد نمیکنیم از کمپرسورهای سایلنت استفاده کنیم به عنوان مثال این کمپرسورها مناسب کارگاه رنگ کاری نیستند و عمر کوتاهی خواهند داشت.
در نوشته های آینده سعی خواهیم کرد به معرفی انواع کمپرسور باد هم بپردازیم. با ما همراه باشید.
پیشنهاد آیچوب: برای کاهش صدای کمپرسور هوا چه کارهایی انجام دهیم؟
منبع: آیچوب
سلام
وقت به خیر و خوشی
کمپرسور یخچالی هم به گرد و خاک حساسه؟
معایب این نوع کمپرسور چیه؟
ممنون
درود بر شما
کمپرسور یخچالی سرعت کافی برای پر کردن هوا رو نداره…
سلام وقت بخیر
برای یک کارگاه تازهتاسیس، که تولید عمده نداره+ روزانه روی یک محصول کار میشه(سطوح تقریبا کوچک مثل دراور، میزهای کوچک و …)+ از پیستوله (برای سیلر و رنگ کلیر) و بادپاش فقط استفاده میکنه، چه حجم کمپرسور رو پیشنهاد میدید؟ و اینکه تو رنج قیمت پایین، چه برندی از نظر شما مناسبه؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
درود بر شما دوست عزیز
اگر اوضاع مالی خیلی خرابه، ۵۰ لیتری روغنی تهیه کنید
اگر میتوندی هزینه کنید، ۱۰۰ لیتری خوبه
سلام من در محیط کار گاه خانگی گردو خبار زیاد هست اما تعداد روشن شدن دستگاه خیلی کم هست.فقط گردو خبار در محیط کار در زمان روشن شدن دستگاه ملاک است؟چطور بفهمم دستگاه داخلس کاسه نمدش گرد و خبار رفته؟ایا خودم میتوانم بازش کنم و سرویس کنم ممنون
درود بر شما
باز هم بهتره مدل روغنی رو تهیه کنید
سلام استاد خرمی عزیز
خوب بود
اگر توضیح میدادید تعمیرات این مدل چطور است هزینه و … خوبتر می شد
درود بر شما
سلامت باشید
حتما در مطالب آینده یه این موضوعات خواهیم پرداخت