افزایش طول عمر کمپرسور هوا به عنوان یکی از مهمترین دستگاههای مورد استفاده در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. شما میتوانید با تکنیکهای بسیار ساده از خرابی زودهنگام کمپرسور هوا جلوگیری کنید.
متأسفانه در ایران فرهنگ سرویس و نگهداری از ابزار به خوبی جایگاه خود را پیدا نکرده است. برخی دوستان به اندازهای درگیر گفتههای قدیمیها هستند که حاضر به تغییر روند اشتباه گذشته خود نیستند.
در این مقاله و ویدئو به بررسی راهکارهای جلوگیری از خرابی زودهنگام کمپرسور هوا میپردازیم. روشهایی ساده و کم هزینه و سریع که انجام ندادن آن موجب خرابی زودهنگام دستگاه خواهد شد.
پیشنهاد میکنیم از نکتههای گفته شده در ویدئو چک لیستی تهیه کنید و به صورت دورهای این بررسیها را انجام دهید.
پیشنهاد آیچوب: کمپرسور هوا چیست؟ + ویدئو عملکرد و خصوصیات فنی کمپرسور باد
تماشا آنلاین ویدئو ۱۶ راهکار برای افزایش طول عمر کمپرسور هوا
تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!
چگونه از خرابی زودهنگام کمپرسور هوا جلوگیری کنیم؟
نکته جالب اینجاست که با انجام این نکته های ظریف، بهره وری انرژی کمپرسور هوا را ۲۰ تا ۵۰ درصد افزایش خواهید داد.
شما میتوانید برای جلوگیری از ایجاد آسیب به تجهیزات کارگاه و کارخانه خود این ویدئو و مقاله را برای تمامی همکاران خود ارسال کنید.
اینگونه کمک میکنید تا اطلاعات آنها افزایش یابد.
نکته های امنیتی کمپرسور هوا
** در صورت عدم استفاده از کمپرسور هوا و تجهیزات باید، دستگاه را از برق بکشید. همچنین میتوانید از تایمرهای خودکار برای خاموش کردن دستگاه در زمانهای خاص استفاده کنید.
در بسیاری از موارد به دلیل نشتی یکی از ابزارها یا سوراخ شدن ناگهانی شیلنگ باد، هوای داخل مخزن خالی میشود و کمپرسور شروع به کار میکند. در این حالت مخزن کمپرسور هوا به خاطر نشتی پر نمیشود و مجبور است چندین ساعت کار کند…
در این حالت در اثر کار کردن در زمان زیاد، مطمئناً به موتور و سیستم سیلندر دستگاه آسیب وارد میشود.
** فشار هوا را به اندازه مورد نیاز ابزارهای بادی تنظیم کنید.
به عنوان مثال وقتی قرار است از میخکوب بادی استفاده کنید، به فشار هوای حدودی ۹۰ PSI نیاز دارید. در این حالت نیاز نیست دستگاه تا ۱۵۰ پی اس آی فشار ایجاد کند. مطمئناً برای تأمین فشار هوا زیاد به موتور و سیلندر فشار وارد میشود.
* * قبل از استفاده از هر ابزاری، فشار هوای مورد نیاز آن را بررسی کنید. گاهی برخی ابزارها به حدود ۶۰ PSI فشار هوا نیاز دارند و ایجاد فشار زیاد باعث خرابی زود هنگام آنها خواهد شد.
با استفاده از پیچ تنظیم موجود در کمپرسور هوا، فشار مورد نیاز را تأمین (محدود) کنید. در ویدئو کامل توضیح دادیم که در صورت نبود فشار شکن از چه ترفندی استفاده کنید.
پیشنهاد آیچوب: قبل از خرید کمپرسور هوا بی صدا این نکتهها را به خاطر بسپارید!
چگونه کمپرسور هوا را سرویس و نگهداری کنیم؟
* کمپرسور هوا را با توجه به توصیه های سازندگان آن سرویس و نگهداری کنید. هیچ کس به اندازه تولید کننده یک دستگاه استانداردهای مربوط به سرویس و نگهداری از آن را نمیداند.
به همین دلیل به توصیه های هر کسی گوش ندهید و به نوشته های دفترچه راهنما دستگاه احترام بگذارید.
* به کارکنان آموزش دهید که در صورت هرگونه نشتی هوا از لوله ها و شیلنگ ها اتصالات کمپرسور، سریعاً نسبت به حل مشکل اقدام کنند.
* هر ۲۰۰۰ تا ۸۰۰۰ ساعت کارکرد دستگاه، فیلتر هوا را تعویض کنید. (البته باز هم بستگی به مدل دستگاه و دستورالعمل شرکت تولید کننده دارد)
تعویض فیلتر هوا کاملاً بستگی به شرایط محیطی دارد. ما در ویدئوهای قبلی بارها توضیح دادیم که کمپرسور هوا را همیشه به دور از گرد و غبار نگهداری کنید. همیشه پیشنهاد کردیم که کمپرسور را ترجیحاً در بیرون از محیط کارگاه نگهداری کنید.
* دریچه ورودی هوا را هر روز تمیز کنید.
ممکن است به هر دلیلی دریچه ورودی هوا بسته شده باشد. همچنین ممکن است در زمان مکش، حجم زیادی گرد و خاک بر روی فیلتر هوا نشسته باشد و مانع از عبور هوا شود.
با استفاده از بادپاش هر روی ورودی هوا و دیگر بخش های کمپرسور هوا را تمیز کنید.
* از طریق شیر تخلیه، هر روز آب مخزن را کامل تخلیه کنید. آب به طور طبیعی از فشرده سازی هوا تشکیل میشود و در صورت تخلیه نشدن میتواند باعث زنگ زدگی کف مخزن شود.
بسیاری از مشکلاتی که در مرحله رنگ چوب به وجود میآید، وجود رطوبت در هوای خروجی از کمپرسور هوا است.
البته در صورت باقی ماندن حجم زیاد آب در داخل مخزن، شاهد پوسیدگی کف مخزن خواهید بود که بسیار خطرناک است.
چگونه بازدهی کمپرسور هوا را افزایش دهیم؟
* دمای هوای محدوده کمپرسور هوا را کاهش دهید. هرچه هوا خنک تر باشد، دستگاه عملکرد بهترین خواهد داشت.
* فاصله بین کمپرسور و ابزار بادی را به حداقل برسانید.
معمولاً در کارگاه های تولیدی و شرکت های بزرگ برای در دسترس بودن همه افراد به کوپلینگ باد، لوله کشی انجام میدهند. این لوله کشی معمولاً از نوع لوله های پلاستیکی (لوله سبز) است.
در این حالت باید دقت کنید طول لوله بیش از حد زیاد نباشد و در صورتی که طول لوله زیاد بود، کمپرسور را در مرکز لوله قرار دهید. در این حالت به راحتی به طرفین خروجی میگیرید.
* به صورت ظاهری تسمه ها و ترک و پارگی آنها را بررسی کنید. همچنین کشش تسمه را در بهینه ترین حالت ممکن قرار دهید. کشش نامناسب تسمه و ایجاد تنش موجب آسیب یاتاقان ها خواهد شد.
* سطح روغن کمپرسور هوا را هر روز بررسی کنید. همچنین روغن کمپرسور هوا را با توجه به کاتالوگ دستگاه تعویض کنید.
تعویض روغن هم یکی دیگر از مواردی است که باید به آن توجه ویژهای داشت. ما در ویدئوهای پیشین در این مورد کامل توضیح دادیم.
نوع روغن و زمان تعویض روغن کاملاً بستگی به دستورالعمل شرکت تولید کننده دارد. پیشنهاد میکنیم از این دستورالعمل تبعیت کنید.
همچنین اگر دفترچه راهنما برای تعویض روغن کمپرسور روغن را ندارید، از آموزش زیر استفاده کنید.
* دستگاه را در تراز ترین حالت ممکن در محل خود قرار دهید. در کمپرسورهای روغنی در صورت شیب دار بودن محل دستگاه، روغن به یک طرف روانه میشود.
وقتی روغن یکنواخت کف سیلندر جمع شود، راحت تر و سریع تر به بخش های مختلف سیلندر ورود میکند.
پیشنهاد آیچوب: بهترین روغن برای کمپرسور باد چیست + ویدئو فارسی
* کمپرسور را محکم سر جای خود نصب کنید و مانع از لرزش آن شوید.
معمولاً کمپرسور هوا در اثر چرخش موتور و بالا و پایین رفتن پیستون و قطعات داخلی آن، ارزش دارند. این لرزش در مدل های کوچک بیشتر است.
لازم به ذکر است در مدل های با کیفیت کمپرسور هوا در هر سایزی این لرزش را نداریم.
* به صداهای عجیب و غریب حساس باشید.
معمولاً اولین نشانه های خرابی یک دستگاه مکانیکی از طریق صدا قابل تشخیص است. به محض اینکه صدایی متفاوت از کمپرسور هوا به گوش رسید، سریعاً به دنبال کشف دلیل صدا باشید.
اجازه ندهید ایرادات کوچک هزینه های بزرگ پدید آورند!
سخن پایانی افزایش طول عمر کمپرسور هوا
همانطور که توضیح دادیم برای نگهداری از کمپرسور هوا اقدامات ساده و کم هزینهای انجام میدهید. فقط نکته اینجاست که افراد کمی حاضر به انجام سرویس و نگهداری دورهای منظم هستند.
اگر از قدیمی های صنعت چوب باشید حتماً میدانید که کمپرسور هوا ابزاری کم استهلاک است. شما میتوانید با کمترین هزینه از این ابزار نگهداری کنید و تا سالیان سال بدون مشکل از آن استفاده کنید.
پیشنهاد آیچوب: برای کاهش صدای کمپرسور هوا چه کارهایی انجام دهیم؟
منبع: آیچوب
🙏👏👏👏