فیلتر کمپرسور هوا یا رطوبت گیر کمپرسور هوا ابزار کمکی است که بر روی کمپرسور هوا و جهت جلوگیری از ورود رطوبت و دیگر ذرات به ابزار بادی (مانند پیستوله، میخکوب، منگنه کوب، بکس بادی و …) میشود. در بیشتر صنایع به این ابزار کمکی کارآمد توجه نمیشود و اساتید با همان روشهای قدیمی از ابزار و تجهیزات بادی استفاده میکنند بیآنکه بدانند استفاده نادرست از تجهیزات معمولاً خساراتی را در بلند مدت و کوتاه مدت متوجه آنها میکند.
بهعنوان مثال اگر شما از یک کمپرسور هوا کثیف که مطمئنا حاوی رطوبت و گرد و خاک است را برای رنگ کاری چوب استفاده کنید ممکن است با ذرات ریز بر روی لایه رنگ اجرایی مواجه شوید. مطمئناً شما و مشتریتان از دیدن کثیفی روی رنگ بهشدت ناراحت خواهید شد.
همچنین اگر در کارگاه نجاری از دستگاههایی مانند میخکوب و یا منگنه کوب استفاده میکنید خرابی زودهنگام تجهیزات بادی خسارت مادی را برای شما در بر خواهد داشت بخشی از این مشکلات به دلیل عدم استفاده از فیلتر کمپرسور هوا در مسیر خروجی کمپرسور هوا است. این ذرات کثیف و رطوبت به تجهیزات ابزار پنوماتیک / نومتیک یا بادی آسیب جدی وارد می کند.
پیشنهاد آیچوب:
معرفی انواع کمپرسور هوا مورد استفاده در صنایع
عوامل ورود گرد و غبار در مسیر کمپرسور هوا
معمولاً سه دلیل عمده موجب ورود ذرات در مسیر خروجی کمپرسور هوا میشود که در این نوشته به دلایل بروز این مشکل و بررسی مزایای استفاده از رطوبت گیر کمپرسور هوا میپردازیم.
ذرات معلق در هوا
همانطور که میدانید کمپرسور، هوا را با استفاده از سیلندر و پیستون به داخل مخزن هدایت میکند و مخزن با توجه به حجمی که دارد هوای مورد نیاز را با فشار تعیین شده ذخیره میکند. اگر با روش کار کمپرسور هوا آشنا باشید متوجه خواهید شد که در کمپرسور هوا از یک فیلتر در قسمت ورودی هوای سیلندر استفاده میشود تا از ورود گرد و خاک و ذرات معلق به داخل مخزن جلوگیری شود.
همانطور که قابل حدس است این فیلتر بنا به دلایل فنی و یا شرایط تولید، در بیشتر موارد قابلیت جذب تمامی ذرات معلق در هوا را ندارد و بخشی از ذرات معلقی که در هوا وجود دارد بهراحتی وارد مخزن کمپرسور هوا میشود.
با توجه به اینکه در داخل مخزن مکانیسمی برای جمعآوری و فیلترینگ این ذرات ندارند، بهراحتی قادر خواهند بود همراه با جریان خروجی هوا، به قسمت خروجی انتقال پیدا کنند. پس مهمترین دلیل نفوذ گرد و غبار به داخل مخزن، عبور آنها از طریق فیلتر هوای دستگاه هست.
رطوبت هوا
همانطور که در نوشتههای پیشین نحوه فشرده سازی هوا در مخزن توضیح داده شد، جریان هوا از طریق فیلتر به داخل سیلندر دستگاه انتقال پیدا میکند و از آنجا به داخل مخزن هدایت میشود.
هوا در اثر عبور از سیلندر گرمای حاصل از حرکت مکانیکی پیستونها را جذب میکند و وارد مخزن میشود. با توجه به فلزی بودن بدنه مخزن، هوای گرم با برخورد به جداره فلزی مخزن واکنش نشان میدهد و تبدیل به بخار و قطرات آب میشود.
در این حالت ذرات آب در کف مخزن جمع میشود و بهمرور همراه با فشار هوا به خارج انتقال پیدا میکند. رطوبت به دستگاههای بادی خسارتهای زیادی وارد میکند و قطعات داخلی آن را خیلی زود مستهلک میکند. همچنین اگر شما رنگ کاری چوب باشید حتماً میدانید که وجود قطرات آب بر روی رنگ چه فاجعهای در کار شما رقم خواهد زد.
زنگ زدگی و پوسیدگی مخزن
قطراتی که بر اثر ورود جریان گرم به داخل مخزن ایجاد میشود بهمرور زمان باعث زنگ زدگی و پوسیدگی مخزن میشود. این تکههای ریز آهن که بر پوسیدگی در مخزن ایجاد شده است، همراه با فشار زیاد هوا از جداره مخزن جدا میشود و وارد جریان خروجی هوا میگردد. قابل حدس است که ورود ذرات ریز آهن در داخل سیستم دستگاههای بادی، چه خساراتی ممکن است به وجود آورد.
روغن سیلندر
اگر یک بار از نزدیک کمپرسور هوا را دیده باشید متوجه خواهید شد که این دستگاه هم مانند بسیاری از دستگاههای مکانیکی نیاز به روغن دارد. در بیشتر کمپرسور هواهای موجود در بازار با توجه به کیفیت پایین در ساخت شاهد نفوذ روغن به داخل مخزن هستیم.
معمولاً این قطرات روغن با هوای موجود در مخزن گرد و غبار داخل مخزن و قطرات آب دست به دست هم میدهند تا یک هوای بیکیفیت و کثیف از مخزن خارج شود. دلیل دیگری که موجب کثیف شدن هوای خروجی کمپرسور هوا میشود روغنی است که در اثر استهلاک سیلندر به داخل مخزن نفوذ پیدا میکند.
تأثیر رطوبت و گرد و خاک بر روی ابزار بادی چیست؟
در بالا به عواملی که باعث خروج هوای کثیف از داخل کمپرسور هوا میشود اشاره کردهایم، اما بهتر است کمی بیشتر در مورد مشکلاتی که این هوای کثیف حاوی ذرات گرد و خاک و رطوبت ایجاد میکند توضیح میدهیم. پس در قالب چند مثال بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
تصور کنید شما با پیستوله، رنگ مورد نظرتان را بر روی چوب اجرا میکنید در مراحل اول رنگکاری شاید این مواد و ذرات در مراحل ابتدایی به چشم نیایند، اما زمانی که رنگ پایانی را بر روی چوب اجرا میکنید مشاهده خواهید کرد که در زیر رنگ موادی مانند ماسه و خاک وجود دارند و یا اینکه حبابهایی در داخل رنگ ایجاد شده که ارزش کار و ظرافت اجرای شما را تحتالشعاع قرار خواهد داد. این مشکلات معمولاً به دلیل عدم وجود فیلتر کمپرسور هوا در مسیر خروجی کمپرسور هوا است. شما میتوانید با نصب یک لیتر هوا از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.
پیشنهاد آیچوب:
راهنمای کار با منگنه کوب بادی و حل مشکلات آن
اهمیت استفاده از روغن در ابزار بادی!
با توجه به دستورالعملی که شرکتهای تولیدکنندهی ابزار بادی مانند میخکوب یا منگنه کوب دارند شما باید قبل از استفاده از این ابزارها یک یا دو قطره روغن در مسیر ورودی هوای دستگاه بچکانید تا حرکت پیستون در داخل سیلندر بهصورت نرم و روان صورت پذیرد. حال تصور کنید مقدار زیادی ذرات چرب مرطوب و حاوی خاک از طریق مخزن به میخکوب نفوذ پیدا کند. مطمئناً این مواد قاتل خاموش برای تجهیزات شما خواهند بود و ابزار شما زودتر از عمر مفیدشان مستهلک و خراب میشوند.
فیلتر هوا مناسب کمپرسور هوا چیست؟
معمولاً در بازار فیلترهای زیادی برای استفاده در اینگونه موارد وجود دارند. این فیلترها در ابعاد اندازه و کاراییهای مختلف در فروشگاههای ابزار یراق موجود است میتوانید بر اساس نیاز خود فیلتر کمپرسور هوا مورد نظرتان را انتخاب کنید.
بهعنوان مثال اگر فقط درزمینهٔ رنگ کاری فعالیت دارید بهتر است فیلتر هوای تک کاره استفاده کنیم این فیلتر شامل رگلاتور تنظیم فشار هوا، مخزن جمع آوری رطوبت و خاک و درجه نمایش مقدار فشار هوا است. شما میتوانید در کنار فیلتر کردن هوای کثیف فشار مورد نیازتان را در زمان خروج از شیلنگ تنظیم کنید.
یکی از فیلترهایی که برای مشاغلی که از دستگاههای بادی مانند آچار بکس بادی استفاده میکنند فیلتر کمپرسور هوا دوقلو است این فیلتر از دو بخش تشکیل شده است که یک قسمت آن مربوط به سیستم فیلترینگ هوا و قسمت بعدی مربوط به تزریق روغن به هوای خروجی است در اثر ترکیب شدن روغن با هوایی که به سمت ابزار بادی خواهد رفت استهلاک و سایش قطعات کمتر خواهد شد.
سیستم تزریق روغن مناسب کارگاههای رنگ کاری نیست و به رنگ شدیداً آسیب خواهد رساند. در صورتی تمایل می توانید از فیلتر دو قلو استفاده کنید اما در قسمت روغن آن روغن اضافه نکنید.
نوشته پیشنهادی:
برای کاهش صدای کمپرسور هوا چه کار هایی انجام دهیم؟
فیلتر کمپرسور هوا مخصوص پیستوله
یکی دیگر از فیلترهایی که میتوانید مورد استفاده قرار دهید، فیلتر کوچک مخصوص پیستوله است که بین ۱۵ تا ۲۵ هزار تومان دارد و در قسمت ورودی هوای پیستوله نصب میشود و در آن قسمت عملیات فیلترینگ انجام میدهد. هرچند که پیشنهاد ما این است حتماً از فیلتر هوای تک کاره و بزرگ به این منظور استفاده کنید. چون این فیلترها مکانیسم بهتری برای جذب رطوبت و فیلتر کردن هوا دارند.
هدف ما در این نوشته آگاه سازی شما برای کنترل هوای خروجی کمپرسور هوا و آشنایی تأثیرات مخرب رطوبت و هوای کثیف کمپرسور هوا بر فعالیتهای شما است. اگر شما هم تجربهای در این زمینه دارید، در قسمت دیدگاههای همین نوشته با ما در میان گذارید.