آموزش

معرفی انواع موریانه چوب + راهکار نابودی موریانه جوب خوار

راهکار نابودی موریانه جوب خوار

 موریانه چوب و حشره‌های چوب‌خوار یکی از عواملی هستند که چوب و لوازم چوبی را تهدید می‌کنند. این حشرات از زمان وجود یک درخت تا زمانی که درخت تبدیل به الوارهای چوبی و الوارهای چوبی تبدیل به سازه‌های چوبی می‌شوند، ممکن است چوب را مورد حمله قرار دهند.

 از گذشته تا به امروز اساتید و نجارها سازه‌هایشان مورد هجوم این حشرات موذی قرار می‌گرفت و آن‌ها هم راهکارهای متفاوتی را برای ازبین‌بردن این حشرات موذی مورداستفاده قرار داده‌اند تا مانع از نابودی لوازم چوبی شوند.

در این نوشته در نظر داریم انواع موریانه چوب و حشرات چوب‌خوار را به شما معرفی کنیم همچنین راه‌هایی را برای ازبین‌بردن این حشرات موذی به شما معرفی کنیم با ما در ادامه این مطلب همراه باشید…

پیشنهاد مطالعه بیشتر: نکات کلیدی در انتخاب و خرید چوب مناسب برای پروژه‌های نجاری

پیشنهاد مطالعه بیشتر: چوب روسی چیست؟ قیمت چوبی روسی؟ ۰ تا ۱۰۰ چوب نراد روسی!

پیشنهاد مطالعه بیشتر: معرفی انواع چوب مناسب فضای باز

موریانه چوب

 موریانه‌ها از لحاظ مشخصات بیولوژیکی و شکل ظاهری شبیه به هم هستند و در رنگ‌های سفید قهوه‌ای روشن و سیاه دیده می‌شوند. موریانه‌ها از نور فراری هستند و در هوای آزاد زندگی و رفت‌وآمد نمی‌کند. موریانه‌ها به‌صورت دسته‌جمعی و اغلب در سوراخ‌ها و تونل‌هایی که در چوب یا خاک ایجاد می‌کند سکونت دارند.

 موریانه‌ها حشراتی ریز، آرام و بسیار خطرناک هستند؛ چون به‌آرامی و بدون جلب‌توجه انسان ممکن است پایه‌های یک خانه چوبی را به‌کلی ویران کنند و خسارت‌های زیادی به بار آورند.

موریانه‌ها به سه گروه تقسیم می‌شوند

 موریانه‌هایی که در زیر خاک زندگی می‌کنند

 موریانه‌هایی که در چوب خشک زندگی می‌کنند

 موریانه‌هایی که در چوب تر زندگی می‌کنند

 موریانه‌هایی که در زیر خاک زندگی می‌کنند نسبت به دو گروه دیگر بسیار خطرناک‌تر هستند. غذای اصلی این موریانه‌ها عمدتاً چوب است که به‌وسیله موریانه‌های کارگر تأمین می‌شود.

 این گروه از موریانه‌ها تقریباً به انواع درختان سوزنی‌برگ و پهن‌برگ حمله می‌کنند؛ اما چوب‌هایی مانند سرخ‌دار، سرو تالاب و برخی از کاج‌ها مانند نراد دوام نسبتاً بالایی نسبت به این حشرات دارند.

 این موریانه‌ها از طریق مجاری بسیاری که در داخل زمین ایجاد می‌کند به پایه‌های ساختمان‌های چوبی نفوذ می‌کنند و به عبارتی اصلی‌ترین بخش ساختمان که پایه‌های آن است را به نابودی می‌کشاند.

 به‌طورکلی بیش از ۲۰۰۰ گونه موریانه وجود دارد که حدود ۸۰۰ گونهٔ آن‌ها چوب‌خوار هستند در ایران نیز دو گونه موریانه شناخته شده است. یکی در منطقه شمال به نام هودوترمس Hodotermes و دیگری در جنوب به نام آناکانتوترمس Anacanthotermes است.

پیشنهاد آیچوب:

۸ نکته مهم برای استفاده از چوب در فضای باز و مشکل آب با چوب!

راه‌های مبارزه با موریانه‌های چوب‌خوار

 *بهترین روش برای حفاظت از چوب ساختمان‌های چوبی بستن راه‌های مخفی ورود آن‌ها به داخل ساختمان است. به عبارتی باید ساختمان را به‌گونه‌ای بسازید که هیچ منفذی برای ورود حشره به داخل ساختمان وجود نداشته باشد.

 فونداسیون اصلی ساختمان باید از بتن یا مصالحی مانند آجر سنگ یا بلوک‌های سیمانی ساخته شود و این مصالح باید برای موریانه‌ها نفوذناپذیر ساخته شود. درصورتی‌که ساختمان دارای زیر زمین است باید کف آن را با بتن پوشش دهید. پایه‌های چوبی که در زیر ساختمان نصب می‌شود باید داخل بتن و چندسانتی متر بالاتر از کف کار گذاشته شود.

 فاصله بین تخته‌ها باید به نحوی رعایت شود که هوا به‌راحتی در بین آن تهیه شود و از جمع‌شدن رطوبت جلوگیری شود. با این کار از رشد قارچ‌ها و موریانه‌ها جلوگیری خواهید کرد.

 * شما می‌توانید پس از ساختن اسکلت خاک را با محلول‌های شیمیایی مانند کلر دین ضدعفونی کنید. این کار زمانی تأثیر خواهد داشت که عملیات ضدعفونی‌کردن بعد از ساخته‌شدن فونداسیون انجام شود.

 *روش دیگر برای جلوگیری از نفوذ موریانه‌ها اشباع کردن چوب است. اشباع کردن چوب‌ها با استفاده از محلول‌های شیمیایی ضدقارچ و ضد حشره یکی از بهترین روش‌ها برای ضد موریانه کردن چوب است

 *چوب‌های اضافه و خاک چوب را بهتر است از اطراف ساختمان دور کنید انبارکردن این‌گونه مواد به مدت طولانی در اطراف خانه باعث تشکیل کلونی‌های بزرگ موریانه خواهد شد.

 *درصورتی‌که در مبلمان سوراخی از موریانه پیدا کردید، مقدار زیاد نمک را با آب ترکیب کنید و با سرنگ (آمپول) آب نمک را به داخل سوراخ تزریق کنید تا لارو داخل سوراخ از بین برود. البته احتمالاً این لارو، یکی از چندین لارو موجود در سازه است.

موریانه از کجا میاد؟

 موریانه‌ها به دو حالت وارد چوب می‌شوند.

 ۱. عموماً موریانه‌ها در تنه درخت وجود دارند و بعد از برش درخت و ساخت سازه چوبی توسط نجار همچنان داخل چوب هستند. این موریانه‌ها معمولاً یک سال بعد از ساخت سازه از آن بیرون می‌آیند.

 ۲. برخی موریانه‌ها از بیرون به چوب نفوذ پیدا می‌کنند. معمولاً این موریانه‌ها به قسمت رنگ نشده چوب حمله می‌کنند. برای همین همیشه پیشنهاد می‌کنیم برای حفاظت از سازه چوبی حتماً آن را رنگ کنید.

 قسمت‌های داخلی مبلمان چوبی پارچه‌ای و پشت کمد که رنگ نشده‌اند فضای خوبی برای حمله موریانه از بیرون هستند.

موریانه ام دی اف

 این موریانه‌ها نسل عجیب‌وغریب موریانه‌ها هستند که متأسفانه به ورق ام‌دی‌اف هم رحم نمی‌کنند. این موریانه‌ها از بیرون به سازه حمله می‌کنند و ورق ام‌دی‌اف به‌هیچ‌عنوان آلوده نیست. تلاش کنید با سم‌پاشی قسمت زیر و پشت سازه چوبی از رشد بیشتر آن‌ها جلوگیری کنید.

 در آیچوب گزارش‌های زیادی از حمله موریانه به کابینت ام‌دی‌اف داده شده است.

 

چگونه سوراخ‌های چوب و محل موریانه را برطرف کنم؟

حل مشکل سوراخ موریانه در چوب

 

 پرسش شما:

 در مورد یک‌تخته چوب افرا، به ضخامت ۷ سانتی‌متر و طول ۲ متر و ۴۰ سانتی‌متر که قرارِ به میز تبدیل بشه با این نکته که وسطش، حفره‌ای به طول ۷۰*۴۰ سانتی‌متر هم دارم.
دو تا موردی که نگرانم کرده:
۱. اطراف حفره سوراخ‌هایی بود که قبلاً بود روی چوب بود و به نظرم جای موریانه بود، اما الآن حفره‌های ریز تازه‌ای می‌بینم که داخلش پر از خرده چوب هست و معلومِ موریانه‌خورده.
آیا میتونم با استفاده از تینر یا در مرحله سیلر کیلر زدن اونا از بین ببرم یا احیاناً با سمی روند خورده شدن چوب توسط موریانه رو متوقف کنم یا کلاً باید بی‌خیال این چوب بشم

 ۲. از حفره تا یکی از لبه‌های چوب یک ترک‌خوردگی وجود داره، آیا به غیر بتونه که رنگ داره، با چیز دیگری میتونم حفره پر کنم مثل چسب چوب یا رزین یا قیر البته در این مورد استقامت ماده هم برای من مهم تره که بتونه استحکام به چوب ببخشد، چیزی هست که هم بی‌رنگ باشه و هم دارای استقامت؟

 پاسخ آیچوب:

 قبل از هر چیز برای پر کردن ترک‌ها و سوراخ روی سطح چوب موردنظرتان یک کاردک مل رو با یک قاشق غذاخوری سریش و یک قاشق چسب چوب و دو قاشق خاک‌اره نرم الک شده و آب و در صورت لزوم پودرهای رنگی ترکیب کرده و بتونه موردنظر را با لیسه کاردک روی کار اجرا کنید.

 پس از خشک‌شدنش و سنباده‌کاری کافی یک‌دست سیلر به کار بزنید پس از خشک‌شدن سیلر این بار بتونه‌ای رو با ترکیب یک کاردک مل نصف قاشق سریش و در صورت لزوم پودرهای رنگی بسازید و کار رو بتونه کنید.

 بعد از خشک‌شدنش تمام سطح کار رو با سنباده ۲۲۰ سنباده کنید و فقط به سنباده‌کاری محل‌های بتونه شده اکتفا نکنید پس از اتمام سنباده‌کاری کار رو عاری از گردوخاک کرده و یک‌بار دیگه سیلر اجرا کنید و دوباره بتونه و سنباده و برای بار سوم فقط یک‌دست سیلر اجرا کنید و بتونه نیاز ندارد.

 بعد هم یک سنباده نرم و در پایان هم پلی‌استر البته این روش خودرنگ هست و اگر احیاناً خواسته باشید کارتون رنگی مانند فندقی و گردویی و.. داشته باشه روشش فرق میکنه و کاملاً هم‌خیالتان از بابت موریانه و آفت و سوراخ‌ها راحت باشه و یک توصیه هم برای شما داشتم سعی کنید در زمان انتخاب چوب از چوب‌های باخته استفاده نکنید.

پیشنهاد آیچوب:

آموزش رنگ کردن چوب با سیلر کیلر + نقاشی چوب ۰ تا ۱۰۰

حل مشکل موریانه و سوراخ‌های روی چوب

 سلام

 در مورد یک تخته چوب افرا، به ضخامت ۷ سانتی‌متر و طول ۲ متر و ۴۰ سانتی‌متر که قراره به میز تبدیل شود با این نکته که وسطش، حفره‌ای به طول ۷۰*۴۰ سانتی‌متر هم دارم
دو تا موردی که نگرانم کرده

 ۱. اطراف حفره سوراخ‌هایی بود که قبلاً بود روی چوب بود و به نظرم جای موریانه بود، اما الآن حفره‌های ریز تازه‌ای می‌بینم؟ که داخلش پر از خرده چوب هست و معلومه موریانه‌خورده
آیا می‌توانم با استفاده از تینر یا در مرحله سیلر کیلر اونا از بین ببرم یا احیاناً با سمی روند خورده شدن چوب توسط موریانه را متوقف کنم یا کلاً باید بی‌خیال این چوب بشم

 ۲. از حفره تا یکی از لبه‌های چوب یک ترک‌خوردگی وجود دارد، آیا به غیر بتونه که رنگ دارد، با چیز دیگری می‌توانم حفره پر کنم مثل چسب چوب یا رزین یا قیر البته در این مورد استقامت ماده هم برام مهم تره که بتونه استحکام به چوب ببخشد، چیزی هست که هم بی‌رنگ باشد و هم دارای استقامت؟

 پاسخ:

 با سلام

 قبل از هر چیز برای پر کردن ترک‌ها و سوراخ روی سطح چوب موردنظرتان یک کاردک مل را با یک قاشق غذاخوری سریش و یک قاشق چسب چوب و دو قاشق خاک‌اره نرم الک شده و آب و در صورت لزوم پودرهای رنگی ترکیب کرده و بتونه موردنظر را با لیسه کاردک به کار بزنید.

 پس از خشک‌شدنش و سنباده‌کاری کافی یک دست سیلر به کار بزنید پس از خشک‌شدن سیلر این بار بتونه‌ای را با ترکیب یک کاردک مل، نصف قاشق سریش و در صورت لزوم پودرهای رنگی بسازید و کار را بتونه کنید و بعد از خشک‌شدنش تمام سطح کار را با سنباده ۲۲۰ سنباده کنید و فقط به سنباده‌کاری محل‌های بتونه شده اکتفا نکنید.

 پس از اتمام سنباده‌کاری گردوخاک موجود روی سازه را پاک کنید و یک‌بار دیگر سیلر بزنید و دوباره بتونه و سنباده و برای بار سوم فقط یک دست سیلر اجرا کنید. اگر نیاز به بتونه‌کاری نیست، یک دست سنباده نرم و در پایان هم پلی استر را اجرا کنید.

 البته این روش خودرنگ هست و اگر احیاناً خواسته باشید کارتان رنگی مانند فندقی و گردویی و… داشته باشد. روش کمی فرق می‌کند و کاملاً هم‌خیالتان از بابت موریانه و آفت و سوراخ‌ها راحت باشد و یک توصیه هم برای شما داشتم سعی کنید در زمان انتخاب چوب از چوب‌های باخته استفاده نکنید موفق باشید.

پیشنهاد آیچوب:

آموزش تغییر رنگ چوب قهوه‌ای به سفید یا هر رنگ دیگری!

سوسک‌های چوب‌خوار

 سوسک‌های چوب‌خوار هم به چوب‌های تازه قطع شده و هم به چوب‌های خشک سوزنی‌برگان و پهن‌برگان حمله می‌کند. سوسک‌های شاخ دراز و سوسک‌های آمبروزیا Ambrosia از جمله حشراتی هستند که علاقه شدید به چوب دارند.

سوسک‌های چوب‌خوار

سوسک‌های آمبروزیا معمولاً چوب را سوراخ‌سوراخ می‌کنند و این سوراخ‌ها مکان مناسبی برای رشد قارچ است این حشرات را ((حشرات چوب‌های تازه)) نیز می‌نامند. یکی از روش‌های مبارزه با این سوسک سم‌پاشی گرده‌بینه‌های تازه قطع شده برای جلوگیری از حمله قارچ‌ها و حشرات است.

 زمانی که گرده‌بینه‌ها کمی خشک شدند شرایط برای تغذیه حشراتی مانند لیکتوس ها و بوسترکیدها مناسب می‌شود. این حشرات درون آوندهای درشت پهن‌برگان تخم‌ریزی می‌کنند.

لارو این حشرات دالان‌هایی به قطر یک و نیم تا دو میلی‌متر ایجاد می‌کنند و بافاصله‌های مشخص دالان را با پودر نرم‌چوب پر می‌کند. شفیره این سوسک‌ها در پایان تابستان به حشره کامل تبدیل می‌شود از چوب خارج می‌گردد.

 مهم‌ترین حشرات چوب‌خوار که خسارت‌های زیادی را به چوب وارد می‌کنند عبارت‌اند از:

سوسک‌های معمولی مبلمان یا آنوبیوم

 سوسک‌های آنوبیوم معمولاً در مبلمان پله‌های چوبی و دیگر لوازم تزئینی چوبی و در شرایط آب‌وهوایی سرد و مرطوب زندگی می‌کنند. سوسک ماده بر روی سطح ناصاف و ناهموار چوب ۴۰ تخم می‌گذارد و تخم‌ها بعد از ۵ هفته تبدیل به لارو می‌شوند.

سوسک‌های مبلمان یا آنوبیوم

 لاروها ۳ تا ۵ سال در درون چوب زندگی می‌کنند و پس از گذشت این زمان در نزدیکی سطح چوب به شفیره تبدیل می‌گردند. شفیره‌ها هم بعد از ۶ تا ۸ هفته به حشره کامل تبدیل می‌شود و با ایجاد سوراخ بر روی سطح چوب از آن خارج می‌گردند. این سوسک بیشتر بومی مناطق کشورهای حاشیه دریای مازندران است.

سوسک‌های پودر کننده چوب

سوسک‌های پودر کننده چوب

 

 این سوسک معمولاً در مناطق گرمسیر به بیرون چوب حمله می‌کنند و باتوجه‌به ارزش غذایی چوب و نوع آب‌وهوا آن از چند ماه تا دو سال زنده می‌ماند. این سوسک‌های چوب‌خوار معمولاً فقط به چوب پهن‌برگان حمله‌ور می‌شوند.

 این سوسک‌ها فقط یک سال زنده هستند و سوسک ماده در درون آوندهای چوب حدود ۵ تخم می‌گذارد و لاروها پس از سه هفته از تخم خارج می‌شوند. آن‌ها معمولاً بین ۱۰ تا ۱۱ ماه زنده می‌ماند و فقط از نشاسته چوب تغذیه می‌کنند و با سلولز کاری ندارند.

 مرحله شفیرگی این سوسک‌ها ۲ تا ۴ هفته زمان می‌برد و سوسک کامل از اواخر اردیبهشت تا مهرماه از چوب خارج می‌شود.

سوسک شاخ‌دار خانگی

سوسک شاخ‌دار خانگی

 

 سوسک شاخ‌دار خانگی به مهمان موذی خانه معروف هستند و بیشتر در کشورهای اروپایی و آفریقای جنوبی و آمریکا فعالیت دارند. خسارت و صدماتی که این سوسک به نسبت دو نوع قبلی وارد می‌کند به‌مراتب بیشتر است.

 حشره ماده در هر چرخه زندگی حدود ۲۰۰ تخم در درزها و شکاف‌های چوب می‌گذرد سوسک شاخ‌دار خانگی به نسبت دیگر سوسک‌ها بزرگ‌تر است و لارو آن حدود ۳ سانتی‌متر طول دارد. این نوع سوسک بین ۳ تا ۶ سال زنده می‌ماند و به زندگی خود در چوب ادامه می‌دهند.

زنبور چوب‌خوار

زنبور چوب‌خوار

 

 این حشره ((سیرکس)) نام دارد. نه‌تنها لارو زنبور چوب‌خوار چوب را نابود می‌کند، بلکه خود حشره هم می‌تواند به‌راحتی پوشش یا پولیش روی چوب را از بین ببرد و به داخل چوب نفوذ کند.

 برای مبارزه با این زنبور چوب‌خوار چوب‌های حساس به این زنبور را باید بلافاصله بعد از قطع‌کردن با محلول‌های شیمیایی مخصوص سم‌پاشی کنید. سم‌پاشی حتی پس از خشک‌شدن چوب‌ها هم ممکن است تأثیرگذار باشد.

 یکی دیگر از روش‌های مبارزه با این زنبور استریل یا ضدعفونی‌کردن چوب‌های تازه قطع شده با بخار آب در ۱۳۰ درجه فارنهایت تحت شرایط رطوبت نسبی قابل‌کنترل برای مدت ۲ ساعت است. همچنین قراردادن چوب باضخامت کم در محلول‌های نفتی حاوی ماده حشره‌کش برای مدت ۳ دقیقه هم در جلوگیری از آلودگی مؤثر خواهد بود.

 این زنبورها حدود دو سال یا بیشتر زندگی می‌کنند و برای زنده‌ماندن به حدود ۱۵ درصد رطوبت نیاز دارد. در ساختمان‌های مدرن و امروزی که رطوبت چوب کمتر از ۱۵ درصد است، شرایط زندگی برای این نوع از حشرات مناسب نخواهد.

موریانه چند روز زیر آب زنده می ماند؟

 موریانه‌ها یا همان لارو حشرات تا دو روز در زیر آب زنده می‌مانند و پس از آن در اثر کمبود اکسیژن و غذا، از بین می‌روند.

 در این نوشته تلاش کردیم تعدادی از حشراتی که به چوب آسیب می‌رساند را به شما معرفی کنیم. نکته بسیار مهمی که در زمان خرید چوب‌های جنگلی و بومی باید در نظر داشته باشید این است که بهتر است بدانید درخت یا تنه‌ای که خریداری می‌کنید در چه فصلی برش داده شده است.

 معمولاً درختانی که در اوایل زمستان برش می‌شوند امکان وجود حشره و نار در داخل آن‌ها کمتر است؛ اما درختانی که در بهار یا تابستان بریده می‌شوند به‌احتمال زیاد به یکی از این حشرات آلوده هستند.

 یکی از درختانی که در مقابل این حشرات بسیار مقاوم است، چوب نراد یا سفید روسی است این چوب از گونه درختان کاج است و به‌واسطه مقاومت بالایی در مقابل حملات حشرات و موریانه‌ها در شمال کشور بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد.

 از روش‌های مبارزه با موریانه یا حشرات در داخل چوب می‌توان به روش‌های قدیمی و معمول که در بین نجارها متداول است اشاره کرد. یکی از این روش‌ها واردکردن گازوئیل یا نفت به داخل دالان‌های ایجاد شده توسط لارو است. اگر بتوانید مواد نفتی مانند گازوئیل را از طریق این سوراخ‌ها به لارو حشره برسانید مطمئن باشید که این موجود به‌راحتی از بین خواهد رفت.

شما هم اگر تجربه یا راهکاری برای از بین بردن این حشرات دارید لطفاً در قسمت دیدگاه‌های همین نوشته با ما و دیگر بازدیدکنندگان در میان بگذارید.

منبع: آیچوب

181 نظر در “معرفی انواع موریانه چوب + راهکار نابودی موریانه جوب خوار

  1. پژمان گفت:

    سلام
    یه دست مبل کلاسیک داریم که از چندتا از اونها دائما صدای خوردگی چوب میاد. در حدی که مهمونا میگن چرا انقد مبلتون صدا میده! مابقی لوازم چوبی این مشکل رو ندارن. خیلی گشتیم سوراخی هم پیدا نکردیم. ممکنه موریانه باشه؟ و چطور میشه از بین بردشون؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام پژمان عزیز
      این ها لارو های حشرات هستند و در داخل چوب هستند و شما دسترسی ندارید. باید صبر کنید تا لارو ها خارج بشن…

  2. بهار گفت:

    سلام. یک دست مبل ال داریم که مدتی است از لای دسته و … حشرات کوچکی شبیه سوسک ریز قهوه ای رنگ و مستطیلی می بینیم . یک بار لابلای مبلها سم زدم تعدادی از بین رفتند اما هنوز هم هستند. آیا با سمپاشی از بین می روند ؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام بهار گرامی
      با سمپاشی می تونید از نفوذ حشرات جدید جلوگیری کنید و همچنین حشرات موجود رو از بین ببرید.
      اگر حشره داخل چوب تخم گذاری کرده باشه، نمی تونید کاری انجام بدید.

  3. ایمان گفت:

    سلام ببخشید من توی تختم از قسمت که چوب هست هر شب صدای خورده شدن چوب میشنوم و تختم سوراخ سوراخ شده نمیدونم باید چیکار کنم میشه راهنمایی کنین

    1. آیچوب گفت:

      سلام ایمان عزیز
      با سرنگ داخل سوراخ ها نفت، گازئیل یا آب نمک (با نمک زیاد) تزریق کنید تا لاروها از بین برن…
      البته نفت و گازوئین بوی زیادی دارن و اذیت میشید…

  4. فاطمه گفت:

    سلام.به مدت ۳ سال هست که یه کنسول خریدم ورق چوب بسیار نازک هست نمیدونم جنسش چیه ولی روش نقاشی شده و فروشنده گفت که کار مالزی هست. دوسال در جای خشک تو کارتون خودش که سلفون و یونولیت داشت نگهداری کردم و الان به مدت ۸ ماه که بازش کردم و استفاده میکنم. از بیرون هیچ درزی وجود نداره حتی زیر پایه ها هم سوراخ یا درزی نیست یعنی هیچ راه دسترسی به داخل کنسول که شکل خمره ای هست ندارم. چند وقته صدای جویده شدن از داخل کنسول میاد ولی بطور مرتب نیست اخرین بار ۳ ماه پیش بود که صدای شدید ناخن کشیدن ازش میومد بعد از یک ربع قطع شد ولی الان دوباره اون صدا میاد علت چی میتونه باشه و چه راهی میشه استفاده کرد میتونه موریانه باشه؟و اینکه صدای تک میاد یعنی گروهی نیست ولی کاملا با لمس کنسول ارتعاش صدا رو میشه حس کرد. ممنون میشم راهنماییم کنید.

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      قطعا بید هست که پس از مدتی زیاد میشه و کل سازه رو از بین می بره
      می تونید سم پاشی کنید. از عطاری ها سم بید چوب خوار رو بخواهید و شیوه استفاده از اون

  5. حمید گفت:

    سلام
    دوستان من کمد دیوارعی با چوب ملامین و ام دی اف گذاشتم الان اون قسمت ملامین ها که وسطش نوپان هست موریانه ریخته
    همه خونه هاشون را خراب کردم و سم کامن زدم
    دیگه چکار کنیم که نیان؟
    ممنون

    1. آیچوب گفت:

      فقط با سمپاشی می تونید از هجوم موریانه های جلوگیری کنید و یا اینکه رطوبت محیط رو کاهش بدید که مناسب رشد نباشه.

  6. منیره گفت:

    سلام وقت بخیر
    من رشت زندگی میکنم و سرویس مبل و میزنهارخوری که خوشم اومده از جنس راش هست
    شنیدم که چوب راش در گیلان حشره میکنه و دووم نداره
    درسته یا نه؟
    و اگه راه حلی برای پیش گیری این موضوع هست ممنون میشم بگین

    1. آیچوب گفت:

      سلام منیره گرامی
      قسمت زیر میز رو هم کامل رنگ کنید و جای خالی وجود نداشته باشه که حشره نفوذ پیدا کنه…

  7. حامد گفت:

    سلام، یه حشره های کوچیک سیاهی همه جای خونه ما پیدا شدن که خیلی آروم حرکت میکنن، با انگشت فشار میدم هم نمی میرن،معمولا جایی که چوب هست اینام هستن مثلا لای کتاب، یا روی سرویس خواب،البته همه جا هم هستن ولی کنار چوب بیشتر، چاره ش چیه؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام حامد عزیز مطمئنا موریانه نیست.
      پیشنهاد می کنیم با یک کارشناس متخصص در این زمینه هماهنگ بفرمایید

      1. نستوه گفت:

        سلام خسته نباشید..
        من ۱۰ اسلب از درخت دوماه بریده شده توسکا جنگلی خریداری کردم، اسلب ها ۳۰درصد رطوبت بود و تاب برداشته بود، من مجدد چند روز خیسشون کردم که نرم بشه و روی هم دستک گذاری کردم، چوب هایی که بعنوان دستک استفاده کردم موریانه داشت، پوسته بغل خود اسلب ها هم هنوز خیس و مرطوب هستند، ایا با نگهداری درجای خشک و بدون رطوبت و عبور باد، باز هم احتیاج به سمپاشی هست یا با از بین رفتن رطوبت حشرات نقل مکان میکنن؟ و اینکه سر چوبهارو‌ چسب چوب نزدم الان دیر شده یا هنوز توی بهبود خشک شدن تاثیر ترک نخوردن رو میذاره؟
        خود چوب ها اثری از افت نداره، ولی چون با پوست خشک میکنم نگرانم و اینکه دستک ها لارو موریانه بالدار داشتند، البته من بسیاریشونو کشتم ولی قطعا در لابه لا هست..

        1. آیچوب گفت:

          سلام دوست عزیز
          سلامت باشید
          به نظرم نیاز به خیس کردن مجدد چوب نبود
          محل دپو چوب رو حتما سمپاشی کنید تا خیالتون راحت باشه
          پوست درخت رو بکنید و آتش بزنید تا حشرات داخلش بمیرند.
          پیشنهاد می کنیم از دو مطلب زیر استفاده کنید:

          آموزش خشک کردن چوب در خانه و ترفندهایی که باید بدانید!

          آموزش و استاندارد های خشک کردن چوب در فضای باز

      2. امید گفت:

        سلام من یک میز کار از جنس ام دی اف دارم که یه موجودی روی چوپ رو میخوره و زدگیها هر روز بیشتر میشه چیکار میتونم بکنم

        1. آیچوب گفت:

          سلام امید عزیز
          عجیبه که موجود MDF سراسر سم رو میخوره … تا به حال اینچنین نمونه ای نداشتیم.
          امکانش هست عکس این میز و محل خوردگی رو حشره رو برامون در اینستاگرام دایرکت کنید؟
          https://www.instagram.com/ichoob.ir/

  8. سعید گفت:

    خدا خیرتون بده خودتون و سایتتون رو. من یکبار چند هفته درگیر لارو توی چوبهتی سنجدم بودم. اطلاعات شما نجاتم داد

  9. گلاب گفت:

    سلام، ما یه کتابخونه مروار بافی و حصیر بافی که جزء صنایع دستی شمال هست رو توی خونه داریم. اوایل صدای جویده شدن رو می‌شنیدیم اما فکر نمیکردم حشره باشه. دو یا سه سالی گذشته و الان چوب پودر شده توی یکی از قفسه ها دیده میشه. انگار که از قفسه بالایی تراشیده شده و ریخته پایین توی قفسه دومی. حصیرهای رویه رنگ شده هستن و احتمالا چوب کم ضخامتی که برای چارچوب کار شده حشره گذاشته… منطقه ما گرم و خشک هست.
    1- به نظر شما با اسپری حشره کش امکان از بین رفتن حشره هست؟؟ یعنی بذارمش روی بالکن و تار و مار روش اسپری کنم؟ یا اینکه فقط تزریق نفت و گازوئیل راهکار هست؟
    2- این قفسه حصیری گاهی خاک میگیره و گردگیری میکنیم یعنی به علت خاک گرفتن حشره گذاشته؟
    3- حشره با روغن جلا از بین نمیره؟ (چون موقع خرید گفتن برای براق شدن روغن جلا بزنین)؟؟
    4- توی اتاق وسایل چوبی دیگه مثل میز و یا حتی مبل هست. یعنی ممکنه که به اینها هم آسیبی برسه؟
    5-ببخشید خیلی سوال پرسیدم. من تا بحال خود این حشره را توی قفسه کتابخونه ندیدم و فقط صداش میشنویم، آیا برای انسان هم خطرناک هستند؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام گلاب
      1. خیر، اگر حشره داخل چوب باشه با اسپری حشره کش از بین نمیره اگر خوش شانس باشید، با تزریق گازوئیل میشه کشت این حشره رو…
      2. اگر سوراخی که خاک ازش بیرون میاد رو پیدا کردید، گازوئیل تزریق کنید.
      3. خیر با روغن جلا از بین نمیره
      4.ممکن هست آسیب برسونه؛ اما برای انسان خطری نداره

      پیروز باشید.

      1. گلاب گفت:

        ممنون از پاسخگویی شما
        به کتابهای قفسه هم آسیب میرسه؟ یا فقط چوب خوارند؟
        زیر آفتاب شدید نابود نمیشن؟
        و سوال آخر، ممکنه که الان یه دونه باشه و به مرور زمان بیشتر بشه تعداد حشرات؟

        1. آیچوب گفت:

          بستگی به نوع حشره داره
          احتمال اینکه به کتاب ها آسیب برسونه خیلی پایین هست.
          حشره ها داخل چوب هستند و به سادگی با آفتاب از بین نمیرن؛ اما شاید بتونه کمک کنه…

  10. جواد گفت:

    سلام با تشکر از مطلب بسیار مفیدی که منتشر کردین.
    در کل بخوام بگم بعد از خوندن این مطلب به مقدار خیلی زیادی از چوب نا امید شدم ، چون من از طرفدار های پر و پا قرص چوب هستم و خودم هم تقریبا نجار آماتور حساب میشم و از ام دی اف اصلا خوشم نمیاد و فقط چوب کار میکنم ، ولی الآن یه مقدار دلسرد شدم ، آخه اینطوری که خیلی آدم اذیت میشه سرِ چوب و وسایل چوبی که میخره و یا میسازه ، من خودم یه دونه شلف دیواری با چوب توت درست کردم اوایل خیلی خوشکل بود ولی یه شب که اومدیم خونه دیدم یه سوسکِ بزرگ خیلی چندش آور ( دقیقا همین سوسک شاخدار خانگی بود که شما عکسشو بالا گذاشتین ) روی پرده نزدیک شلف هستش و روی شلف سوراخ شده بود متوجه شدم از داخل همین شلف اومده بیرون و شلف به اون خوشکلی رو کلا انداختم بیرون از ترس بقیه شون ، اخه چه تضمینی هست توی بقیه وسایل چوبی که ساختیم و در آینده هم خواهیم ساخت از اینا نباشن ؟!!! این خیلی بدهِ کاش یه راهی میداشت حداقل آدم مطمئن به کار چوب ادامه میداد.

    1. آیچوب گفت:

      سلام جواد عزیز
      درست می فرمایید. این هم یکی از چالش های پیش روی سازه های چوبی هست؛ اما نکته اینجاست که اگر درخت در زمان مناسب قطع بشه، در ابعاد مناسب برش بشه و خوب نگه داری بشه، این مشکلات به وجود نمیاد.

      1. جواد گفت:

        بله درست میفرمائید ، دیروز یه مستند دیدم در بلاد کفر درخت ها رو بعد از قطع سم میزدن و مینداختن داخل استخر آب تا آفت ها و همین سوسک ها و … کاملا از بین برن بعد میذاشتن تا خشک بشه و به مشتری بفروشن ، ولی متاسفانه اینجا از این خبرا نیست چوب فروش به پیر و پیغمبر قسم میخوره که چوب خشکِ خشکه ولی وقتی ازش میخرم میبرم یه جای دیگه برای گندگی ، شخص گندگی کننده میگه براده های چوب سرد و نمناک هستش و چوبِ خیس به شما دادن ! یه سری چیزا مثل همین آفت ها و چوب خیس و …. اگه آدم 100 تا کتاب هم بخونه یادش میره ولی اگه یه بار تجربه کنی هیچ وقت یادت نمیره ، دقیقا درباره آفت های چوب فصل قطع درختان و … یه فصل بود توی فنی و حرفه ای بهمون درس دادن ولی از یاد آدم میره.

      2. مریم گفت:

        سلام من۳سال پیش مبل خریدم .و الان ی مدته روی مبل کرم میبینم.و فقط هم روی مبلمان هستن کرم ها.
        چجوری از بین ببرمشون؟!

        1. آیچوب گفت:

          درود بر شما مریم
          روی پارچه مبل کرم میبینید؟
          صدای خورده شدن چوب رو تا به حال نشنیده بودید؟
          زیر مبل خاک چوب وجود داره؟

  11. الی گفت:

    راستی فراموش کردم اینو بگم برنجی هم که داخل کابینت اشپزخونه بود نمیدونم در اثر رطوبت بود یانه شپشه زد که اونو سم زدیم ازبین رفت ولی اونم حشرات ریز مشکی بودن منتهی سوال من اینه که اون حشرات ریز قهوه ای چین گه موریانه باشه که خیلی بدمیشه ولی بین موریانه و شپشه و کنه و اینا موندم

    1. آیچوب گفت:

      سلام الی
      تشخیص اینکه این حشرات چی هستند، بسیار مشکله… کاری که باید انجام بدید این هست که کل خونه و نقاطی که کبوتر بودند رو سمپاشی کنید و یک هفته اجازه بدید که کل حشرات از بین برن.

  12. الی گفت:

    سلام خسته نباشید ببخشید ماتازه اومدیم تو یه خونه تازه ساخت مث اینکه قبل اینکه بیایم چون خونه پنجره نداشته کفتر اومده داخل راویز لونه کرده و انداختنش بیرون بعد که ما اومدیم لوله کف اشپزخونه ترکید یه قسمت خونه چندتا کنه پیداکردیم و داخل اشپزخونه داخل کابینت ها و روی زمین کلی حشرات خیلی ریز قوه ای رنگ مایل به مشکی پیدا کردیم نمیدونیم چی هستن کنه هستن یا موریانه ولی هب خیلی ریزن واینکه یه جاهایی از خونه که رطوبت زیاد بود کپک زده و بیشتر اطراف اونجاست چه کارکنیم واقعا خسته شدیم

  13. حمید گفت:

    دروود به شما خسته نباشید چندوقتی هست که از داخل میز عسلی مبلمان و کمد ما صدایی مانند خورده شدن چوب میاد شبا اینقدر صداش زیاده که از استرس نمیخوابیم این چه موجودیه که داخل اینا رفته و چجوری باید ازبین ببرمشون ؟؟؟؟!!! ممنون میشم اگه کمکمون کنید ????????????????????????????

    1. آیچوب گفت:

      سلام حمید عزیز
      استرس نداشته باشید. این یک حشره کوچک و بی خطر هست که برای شما مشکلی ایجاد نمی کنه؛ اما آنقدر به خوردن چوب ادامه میده تا از چوب بیاد بیرون و بره جایی دیگه…
      احتمالا از زیر میز عسلی که رنگ نشده، خارج میشه.

      1. فائزه گفت:

        برای منم همین اتفاق افتاده از میز عسلی صدا خرچ خرچ میاد فقط هم میز عسلی یعنی اگر رنگش کنیم ممکنه حشره داخل چوب از بین بره؟؟

        1. آیچوب گفت:

          خیر
          با رنگ کردن حشره از بین نمیره
          منتظر باشید تا بیخیال بشه و بیاد بیرون از چوب…

  14. الی گفت:

    سلام خونه ما بخاطر بارش بارون که از پنجره اومده به مرور باعث لک شدن و رطوبت کابینت زیرش شده
    تازه متوجه شده یه حشره های خیلیییییی ریز خاکی رنگی هم تو کابینته
    یه ظرف برداشتم دیدم تو طرفا چندتا هستند
    چیکارکنم که اونا بمیرم
    لطفاً راهنماییم کنید
    ممنونم

    1. آیچوب گفت:

      سلام الی
      از اسپری حشره کش استفاده کنید و رططوبت رو از بین ببرید. دفاتر گیاه پزشکی این اسپری ها رو دارند.
      مطمئن باشید اگر روطوبت وجود نداشته باشه، حشره از اون منطقه خارج خو.اهد شد.

  15. حامد گفت:

    سلام میتونه تو م دی اف نفوز کنه؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام حامد
      خیر.ام دی اف به دلیل نوع فرایند و مواد چسبی که دارد برای بید و موریانه قابل استفاده نیست

  16. حامد گفت:

    سلام استفاده از گوگرد میگن خیلی مفید برا از بین بردن موریانه

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      روش دقیقش رو میدونید چطور هست؟

  17. محسن گفت:

    درود.یه درب چوبی قدیمی خریدم میخواستم برای سازهای سنتی استفاده کنم تو یه انباری بوده موریانه(ریشمیز)زده چطوری از شرش خلاص بشم.ممنون

    1. آیچوب گفت:

      سلام محسن
      اگر مقدار خرابی و هجوم آفت زیاد هست، بیخیال استفاده از این چوب برای ساخت ساز بشید.
      ممکنه شما بتونید حشرات رو از بین ببرید؛ اما تخم اونها ممکنه در چوب موجود باشه و نشه کاری انجام داد.
      پیشنهاد می کنیم از یک چوب سالم استفاده کنید.

  18. محمد گفت:

    چند وقتی است که از قسمت تاج تختخواب صدایی میاید که شبها موقع خواب اعصابمان رد خراب میکند انگار داخل چوب موریانه هست چگونه میتوانیم آنرا از بین ببریم

    1. آیچوب گفت:

      محمد عزیز
      راهی ندارید جز اینکه موریانه داخل چوب رواز بین ببرید. شاید این ایده عجیب باشه، ولی ممکنه بتونید با استفاده از گوشی پزشکی محل دقیق لارو رو پیدا کنید و با مته بسیار ریز از پشت تخت محل زندگی اون رو سوراخ کنید و کرم رو بکشید.
      راه دیگه ای به ذهن من نمیرسه.

  19. علی گفت:

    دوباره سلام علی هستم ممنون از کمکتون . فکر کنم خوب منظورم و نگفتم خونه ما یکسال ساخته سقف آسیبی ندیده قسمتی از سقف سوراخی کوچیک شده که گچ سقف سوراخ شده ، گچ پودر شده ریخته پایین یعنی پودر روی زمین گچه . خواستم بدونم با این توضیحی که دادم می تونید کمک کنید . منظورتون از لارو چیه رنگش چه رنگیه یعنی سفیده که گفتید اون باید لارو باشه ؟ اگه لارو باشه باید چیکار کنیم . در ضمن روی سقف در اون قسمت اثری از حشره یا چیزی نبود و اون سوراخ از چوب دور بود حدود بیست سانت اگه حشره چوب خوار باشه امکان داره چوب و ترک کنه و به گچ آسیب بزنه سوراخ کنه ممنون میشیم راهنمایی کنید .

  20. ابوالفضل گفت:

    سلام یک سالی هست. نهال میوه گاشته ام تا به امروز دو تا از نهالها از داخل تنه حشره ای تنه را همانند موریانه سوراخ میکند راه مبارزه با این نوع موریانه به چه صورت است. با تشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام ابوالفضل عزیز
      از سم استفاده کنید. فقط کافیه حشره رو به سم فروشی نشون بدید تا سم مناسب اون رو به شما معرفی کنند.

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )