رنگ‌کاری, مواد مصرفی صنعت چوب

رنگ پلی‌اورتان چوب چیست؟ [کاربردها | مزایا و معایب | هاردنر | راهنمای خرید]

رنگ پلی‌اورتان چوب چیست

رنگ پلی‌اورتان یکی از پوشش‌های رایج در صنعت است. از رنگ پلی‌اورتان می‌توان برای پوشش انواع سطوح استفاده کرد. در صنعت، هر جا قرار باشد از پوششی مقاوم برای سازه استفاده شود، پلی‌اورتان یکی از اولین انتخاب‌ها خواهد بود.

در این مقاله به معرفی رنگ پلی‌اورتان خواهیم پرداخت و مطمئناً بعد از مطالعه این مقاله در انتخاب رنگ مناسب پلی‌اورتان هیچ مشکلی نخواهید داشت. با ما در ادامه همراه باشید.

رنگ پلی‌اورتان چیست؟

پلی‌اورتان نوعی پلیمر است که در ترکیب خود یک گروه ایزوسیانات و یک گروه هیدروکسیل دارد.

این ماده هم به صورت ترموست (گرماسخت: ماده‌ای که در اثر گرماسخت شده و شکل‌پذیر نیست) و هم به صورت ترموپلاست (گرمانرم: ماده‌ای که در اثر گرما ذوب شده و شکل‌پذیر می‌شود) ساخته می‌شود. یکی از ویژگی جالب پلی‌اورتان این است که با تغییر فرمولاسیون می‌تواند به حالت براق، مات و یا شفاف دربیاید.

رنگ پلی‌اورتان شاید از نظر ظاهری مانند سایر رنگ‌ها و پوشش‌ها (مانند اپوکسی) باشد، اما ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتی دارد. این ماده نسبت به اپوکسی بادوام‌تر، نرم‌تر و با خاصیت کشسانی بیشتر است.

 این ویژگی‌ها باعث شده این ماده برای استفاده در کفپوش‌ها بسیار مناسب باشد. کشسان بودن و میزان سختی کمتر باعث می‌شود کفپوش‌های پلی‌اورتان مقاوم به ضربه نیز باشد.

همچنین خاصیت کشسانی کفپوش‌های پلی‌اورتان باعث حفظ شکل و خواص مکانیکی در دماهای کمتر از ۱- درجه سانتی‌گراد می‌شود.

 مقاومت در برابر سایش، خراش و فرورفتگی از دیگر ویژگی‌های کفپوش‌های پلی‌اورتان است؛ به همین دلیل این کفپوش‌ها برای مکان‌های شلوغ و پرتردد مانند فرودگاه‌ها، بیمارستان‌ها، پارکینگ‌ها، مراکز خرید و … بسیار مناسب هستند.

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش ۰ تا ۱۰۰ رنگ چوب و MDF

 

آموزش رنگ پلی اورتان

 

رنگ‌های پلی‌اورتان از جمله رنگ‌های بسیار مقاومی هستند که در برابر نور خورشید، شرایط آب و هوایی سخت و هر گونه سایش نیز دوام بالایی دارند.‌

عموماً رنگ‌های پلی‌اورتان به شکل روکش نهایی روی پرایمرها (روکش اولیه) قرار گرفته و ساختاری یکدست با مقاومت بالا را ایجاد می‌کند اما به عنوان پرایمر هم استفاده می‌شود.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: معرفی انواع رنگ مخصوص چوب

 

انواع رنگ پلی‌اورتان

رنگ‌های پلی‌اورتان در سه دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند. در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از انواع رنگ پلی‌اورتان خواهیم پرداخت.

رنگ پلی‌اورتان مات

این رنگ‌ها از ترکیب رزین آکریلیک و سخت کننده ایزوسیانات ساخته می‌شوند. از حائز اهمیت‌ترین فواید این دسته از رنگ‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود: مقاومت مکانیکی و شیمیایی چشمگیر در مقابل اشعه‌ی نور خورشید مقاومت چشمگیر در شرایط آب و هوایی مختلف گفتنی است که رنگ رویه پلی‌اورتان مات از ثبات رنگ بالایی برخوردار است.

رنگ پلی‌اورتان نیمه‌مات

این دسته از رنگ‌های پلی یورتان ضمن برخورداری از مشخصات هم نوعان مات خود. ویژگی‌های مهم دیگری همچون مقاومت چشمگیر در مقابل خراش و سایش نیز دارند. کلیه این مزایا در کنار هم استفاده از این نوع رنگ‌ها در صنایع مختلف را رواج داده‌اند.

رنگ پلی‌اورتان براق

رنگ پلی اورتان براق

 

این دسته از رنگ‌های پلی‌اورتان نیز که از مقاومت قابل قبولی در برابر اشعه‌ی خورشید، مواد شیمیایی و مواد مکانیکی برخوردار هستند، از ثبات رنگی چشمگیری بهره‌مند هستند. یعنی با گذر زمان براقیت خود را از دست نداده و یا سطح براقیت آن‌ها کاهش نمی‌یابد.
این موارد بزرگترین امتیازات رنگ‌های پلی‌اورتان براق هستند که موجب رواج استفاده از آن‌ها به عنوان رنگ نهایی بر روی لایه‌های میانی اپوکسی شده‌اند. از ویژگی­های مهم رنگ پلی‌اورتان براق می­توان به مقاومت آن در برابر عواملی همچون سایش و خراش اشاره کرد. همین موضوع زمینه محبوبیت این رنگ­ها در صنایع مختلف علی الخصوص صنایع فلزی و مباحث صنعتی را فراهم ساخته است.

 

پیشنهاد آیچوب: معرفی انواع وارنیش مورد استفاده در صنعت چوب

 

کاربردهای رنگ پلی‌اورتان چیست؟

امروزه از رنگ پلی‌اورتان برای پوشش دهی سطوح مختلف استفاده می‌شود. به عنوان مثال می‌توان از رنگ پلی‌اورتان در موارد زیر استفاده کرد:

  • رنگ پلی‌اورتان چوب
  • پوشش انواع سازه‌های فلزی با رنگ پلی‌اورتان
  • پوشش کف بیمارستان و درمانگاه و آزمایشگاه با رنگ پلی‌اورتان
  • پوشش پل‌ها و کشتی‌ها و سازه‌هایی که با آب و رطوبت در تماس هستند
  • پوشش انواع تانکر فلزی در معرض مایعات خورنده
  • پوشش توربین‌های بادی و افزایش بازده انرژی سیستم

شاید برای شما سؤال باشد که ضخامت اجرای رنگ پلی‌اورتان چقدر است؟ در پاسخ باید گفت این رنگ‌ها به دو صورت برای کفپوش و صفحات فلزی به بازار عرضه می‌گردند که هر کدام از نظر ضخامت با هم فرق دارند.

از این رنگ به این دلیل استفاده می‌شود که از زنگ زدگی و خوردگی جلوگیری شود و همین طور زیبایی کار بیشتر گردد. به همین دلیل معمولاً ضخامت استاندارد برای آن‌ها را ۵۰ تا ۶۰ میکرومتر در نظر دارند و البته برای پلی‌اورتان کف می‌توان به ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میکرون هم رسید. البته ضخامت آن به محلی که قرار است شما کار را در آنجا اعمال کنید هم بستگی دارد.

آموزش رنگ پلی اورتان

 

مزایا و معایب رنگ پلی‌اورتان چیست؟

رنگ‌های پلی‌اورتان در برابر سایش و خط و خش مقاومت بسیار بالایی دارند. همچنین به واسطه ساختارشان چسبندگی بسیار بالایی با سطح ایجاد می‌کنند.

رنگ‌های پلی‌اورتان در تماس با روغن‌های صنعتی، اسید، باز و… مقاومت بالایی دارند و در برابر ضربه‌های ناگهانی با فشار بالا ایمن خواهند بود‌.

رنگ‌های پلی‌اورتان از جمله رنگ‌های بسیار مقاومی هستند که در برابر نور خورشید، شرایط آب و هوایی سخت و هر گونه سایش نیز دوام بالایی دارند.‌

رنگ‌های پلی‌اورتان به سادگی پوسته نمی‌شوند (مانند رنگ‌های روغنی و فوری) همچنین به واسطه استفاده از هاردنر در این رنگ‌ها، زمان خشک شدن رنگ پلی‌اورتان هم به مراتب سریع‌تر از سایر پوشش‌ها است.

رنگ پلی‌اورتان به سادگی قابل شستشو است و در صورت استفاده از مواد شوینده آسیب نمی‌بیند.

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش رنگ آمیزی چوب روسی + تصاویر رنگ چوب روسی

 

معایب رنگ پلی‌اورتان چیست؟

رنگ پلی‌اورتان کاربردهای مثبت زیادی داشته و برای مصارف مختلفی در زندگی ما استفاده می‌شود؛ اما معایبی نیز دارد، برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

اگر به مدت طولانی مثل بازه‌ای چند ساله در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد ضعیف و شکننده شده و دوام و استحکام خود را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی باید مجدداً لایه‌ای از پلی‌اورتان روی سطح اعمال شود.

بخاراتی که در زمان استفاده و اعمال پلی‌اورتان از آن ساطع می‌شود ریه‌ها، چشم‌ها و پوست را دچار مشکل می‌کند. همچنین ممکن است واکنش‌های آلرژیک (پوستی یا تنفسی) ایجاد کند. بوی حاصل از این بخارات نیز آزاردهنده است.

نکته: هنگام کار با رنگ پلی‌اورتان از تجهیزات حفاظتی برای کاهش اثرات مضر آن استفاده کنید. این تجهیزات شامل لباس کار، دستکش، عینک محافظ و ماسک‌های تنفسی هستند. باید توجه داشته باشید که ایمنی در کارهای صنعتی حرف اول را می‌زند.

برای اجرای رنگ پلی‌اورتان، نیازمند دستکش، ماسک و پوشش ایمنی هستیم. چون با مواد شیمیایی سر و کار داریم که می­توانند برای پوست، چشم و یا ریه مشکل­ساز باشند.

به خاطر بو و بخارات سمی حین کار با رنگ پلی‌اورتان، داشتن تهویه مناسب در محیط هم ضروری هست.

محصولات رنگی پلی‌اورتان قیمت بالایی دارند.

آموزش رنگ پلی اورتان

 

چطور از رنگ پلی‌اورتان نگهداری کنیم؟

ما در نوشته‌های پیشین در مورد روش‌های نگهداری از رنگ کامل توضیح داده‌ایم و پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه و ویدئو آن را تماشا کنید.

همیشه رنگ‌ها را در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید. با توجه به اینکه تاریخ انقضا این رنگ‌ها حدود ۶ ماه است، رنگ را به مقدار مورد نیاز خود تهیه کنید و ترجیحاً از انبارداری آن خودداری کنید.

رنگ‌های پلی‌اورتان و رزین رنگ پلی‌اورتان را به دور از حرارت، مواد آتش زا و سایر عوامل اشتعال زا نگهدارید.

رنگ پلی‌ یورتان، اشتعال‌زا محسوب می‌شود و باید دور از مواد آتش‌زا، حرارت و جریان برق، در ظروف دربسته نگهداری شود.

چگونه از رنگ پلی‌اورتان استفاده کنیم؟

قبل از اینکه رنگ‌های پلی‌اورتان را بر روی سطوح مختلف به کار ببرید لازم است سطح مورد نظر را از هرگونه خوردگی برطرف نمایید، سعی کنید سطح انتخابی شما عاری از هر گونه گرد و غبار و زنگ زدگی باشد. بهتر است برای سطح در نظر گرفته خود یک آستر مناسب را تهیه کنید.

گردآوری و تنظیم: آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )