پیستوله رنگ‌کاری, رنگ‌کاری, معرفی ابزار

معرفی انواع پیستوله مخصوص رنگ پلاستیک و پلی اورتان و چوب

راهنمای خرید پیستوله

 انواع پیستوله رنگ در بازار موجود هستند و هر یک کارایی مخصوص به خود را دارند. در این مقاله به معرفی انواع پیستوله مورداستفاده در صنعت می‌پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.

 پیستوله انواع مختلفی دارد و برای خرید پیستوله ابتدا باید بدانید چه مدل پیستوله‌هایی در بازار موجود هست و کارایی هر یک چیست؟ در این نوشته تلاش می‌کنیم انواع پیستوله و دستگاه‌های پاشش رنگ را به شما معرفی کنیم.

 

انواع پیستوله رنگ کاری

۱- سیستم رنگ رسانی ثقلی (Gravity feed spraying)

۲- سیستم اسپری سیفونی (Siphon spraying)

۳- سیستم اسپری تحت فشار Pressure feed spraying

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش ۰ تا ۱۰۰ رنگ چوب و MDF

 

۱- پیستوله رنگ (Gravity feed spraying) HVLP چیست؟

 

سیستم رنگ رسانی ثقلی پیستوله های معمولی

 

 در این نوع کاسه یا ظرف رنگ روی پیستوله رنگ‌پاش قرار گرفته و رنگ در اثر نیروی جاذبه زمین به عبارتی نیروی وزن خود توأم با نیروی مکش هوای فشرده به کلاهک هدایت و پخش می‌شود.

 این سیستم نسبت به سیستم سیفونی نیاز به هوای فشرده کمتری دارد در نتیجه ضایعات رنگ کمتری هم در این سیستم وجود دارد منبع در این سیستم با زاویه ۴۵ درجه نصب شده تا بتوان آن را برای سطوح عمودی و افقی به کار برد. معمولاً از این پیستوله برای رنگ‌کاری چوب و خودرو استفاده می‌شود.

 از این نوع پیستوله رنگ عموماً در ایران برای رنگ‌کاری سازه‌های چوبی و خودرو استفاده می‌شود. به عبارتی می‌توان گفت این پیستوله پرکاربردترین پیستوله موجود در بازار است.

 

پیشنهاد مطالعهٔ بیشتر: معرفی انواع رنگ مخصوص چوب

 

 

۲- پیستوله سیفونی (Siphon spraying) چیست؟

سیستم اسپری و پیستوله سیفونی (پیستوله کاسه زیر)

 

 در این نوع کاسه رنگ در زیر پیستوله رنگ‌پاش قرار گرفته زمانی که هوا با سرعت زیاد از یک مجرای تنگ رد شود حالت مکش ایجاد می‌کند. پیستوله‌های سیفونی از این سیستم به همراه فشار هوای جو که توسط سوراخی در روی منبع به سطح مایع فشار وارد می‌کند برای بالاآوردن مایع رنگ از داخل منبع و نهایتاً اسپری آن استفاده می‌کنند.

 این پیستوله‌ها در بازار ایران به‌عنوان پیستوله‌های کاسه زیر شناخته می‌شوند. از این پیستوله‌ها کمتر استفاده می‌شود و معمولاً اساتید رنگ‌کار ساختمان از این پیستوله استفاده می‌کنند.

 

۳- پیستوله تحت فشار Pressure feed spraying چیست؟

 

پیستوله های تخت فشار ایرلس

 

 یکی دیگر از نوع پیستوله رنگ را به شما معرفی خواهیم کرد. منبع اسپری‌های تحت‌فشار به‌صورت درزگیری شده هست نیروی فشار هوای داخل منبع باعث بالارفتن رنگ از داخل لوله می‌شود؛ لذا از این پیستوله می‌توان برای پاشیدن رنگ‌های غلیظ‌تر استفاده کرد.

 این نوع پیستوله‌ها در دو نوع منبع متصل به پیستوله (شکل سمت چپ) و منبع جدا از پیستوله (شکل سمت راست) وجود دارد. معمولاً رنگ‌های مالتی کالر با این پیستوله اجرا می‌شوند. این پیستوله بیشتر در رنگ ساختمان مورداستفاده دارد.

 در نوع مخزن جدا مخزن محتوی رنگ از تفنگ جدا بوده و هوای فشرده از کمپرسور به داخل مخزن رنگ هدایت شده و رنگ تحت‌فشار قرار می‌گیرد و توسط دو لوله، یکی رنگ و دیگری هوای فشرده به سر تفنگ رنگ‌پاش هدایت می‌شود.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: آموزش رنگ‌کاری با پیستوله بادی

 

مزیت‌های پیستوله تحت فشار منبع جدا

 ۱- در این سیستم به علت بالابودن حجم مخزن از تعداد دفعات پر کردن مجدد مخزن به مقدار زیادی کاسته خواهد شد؛ لذا زمان کمتری برای پر کردن مخزن از بین می‌رود در جاهایی که سطح زیادی را می‌خواهیم رنگ کنیم.

 ۲- به علت جدا بودن مخزن از خود پیستوله شخص رنگ‌کار آزادی عمل بیشتری در حرکت‌دادن پیستوله در تمام جهات دارد.

 

پیستوله HVLP (HIGH_VOLUME,LOW PRESSURE)

 پیستوله‌های متداول از حجم کم و فشار زیاد هوا برای پودر کردن مایع رنگ استفاده می‌کنند در این نوع پیستوله‌ها به علت سرعت زیاد ذرات رنگ مقدار ماده رنگی که روی سطح می‌نشیند.

 به عبارتی بازده انتقال رنگ در حدود ۲۰ الی ۴۰ درصد است. یعنی بالای نصف رنگ به‌صورت گرد رنگ در این سیستم تلف می‌شود درحالی‌که در پیستوله‌های HVLP به علت حجم زیاد و فشار کم هوا سرعت ذرات کم شده و بیشتر ذرات رنک در روی سطح می‌نشیند.

 در این سیستم بازده انتقال در حدود ۶۵ تا ۹۰ درصد است پیستوله‌های HVLP هم با کمپرسورهای عادی و هم با توربین‌های تولید باد می‌توانند کار کنند درصورتی‌که از کمپرسور استفاده می‌کنید پیستوله باید قابلیت تبدیل فشار زیاد به فشار کم را داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه بیشتر: نقشهٔ راه یادگیریِ حرفه‌ای کار با پیستوله رنگ‌کاری

 

رنگ آمیزی با پیستوله بدون کمک هوای فشرده (Airless)

پیستوله بدون کمک هوای فشرده

 پیستوله‌های بدون هوای فشرده از یک پمپ هیدرولیکی برای تحت‌فشار قراردادن مایع رنگی که اسپری می‌شود استفاده می‌کنند.

 این پمپ در مورد پیستوله‌های صنعتی بدون هوای فشرده به‌صورت یک دستگاه بزرگ خارجی وجود دارد. اما در مورد پیستوله‌های خانگی در داخل خود پیستوله قرار دارد مایع رنگ به‌وسیله نیرویی که آن را از سوراخ ریز پیستوله می‌گذراند به ذرات ریز تبدیل می‌شود.

 در این سیستم هیچ هوایی با رنگ ترکیب نمی‌شود در نوع خانگی رنگ باید به مقدار زیادی رقیق شود تا پیستوله قادر به پاشیدن آن باشد برای تنظیم غلظت فنجانی هم تعبیه شده که با پر کردن و گرفتن زمان خروج رنگ از انتهای فنجان می‌توان غلظت مناسب را تشخیص داد.

پیشنهاد آیچوب: مشکلات رایج در رنگ‌کاری با پیستوله نقاشی

پیستوله‌های بدون هوای فشرده صنعتی نیاز خیلی کمی به رقیق کردن رنگ دارند اسپری‌های صنعتی مناسب برای کارهایی که مکرراً بخواهیم نوع رنگ را عوض کنیم نیستند تمیزکردن آن‌ها از رنگ قبلی مشکل بوده و همچنین مقدار زیادی ماده رنگ برای پر کردن خط نیاز داریم در واقع بهترین استفاده در جایی که یک نوع رنگ به طور مکرر مورداستفاده قرار بگیرد.

 

رنگ پاش ایرلس

مزیت‌های پیستوله رنگ پاش ایرلس

 ۱- به علت مخلوط نبودن هوا و رنگ ذراتی که بر سطح شیء می‌نشیند رنگ خالص بوده و فاقد حباب هوا هست.

 ۲- در پیستوله‌هایی که با هوای فشرده کار می‌کنند قسمتی از رنگ به‌صورت ابر رنگ متشکل از هوا و ذرات رنگ در اطراف آن پراکنده می‌شود و باعث آلودگی محیط و به هدررفتن رنگ می‌شد؛ ولی در سیستم ایرلس به علت استفاده‌نکردن از هوا ضایعات آن به‌اندازه ۳۰% کمتر هست.

 ۳-به علت غلیظ‌تر بودن رنگ مصرفی در این سیستم لایه‌های رنگ ضخیم‌تر در نتیجه از تعداد دفعات رنگ کاری کاسته خواهد شد.

 ۴- پیستوله‌های مخصوص این سیستم از نوع کاسه‌ای نبوده و از منبع رنگ تغذیه می‌شوند به همین دلیل امکان مانور دست در این سیستم نسبت به پیستوله‌های کاسه‌ای بیشتر است.

 

ایربراش یا قلم رنگ‌پاش (Airbrush)

ایربراش

 

 پیستوله بسیار کوچک و سبک وزنی است که برای نقاشی قسمت‌های بسیار ظریف مانند نوارها مورداستفاده قرار می‌گیرد ظرفیت رنگ آن ۱۴ تا ۲۸ گرم و طرح پاشش تا اندازه یک نقطه قابل‌تنظیم است.

 معمولاً از این پیستوله برای رنگ‌کاری سازه‌های بسیار کوچک استفاده می‌شود. معمولاً در آرایشگاه (بانوان) هم از این دستگاه برای ایجاد طرح روی صورت هم استفاده می‌شود. با این مثال درک بهتری از حجم پاشش و قابلیت پاشش سبک و جزئی را خواهید دید.

 

پیشنهاد آیچوب: معایب پیستوله برقی چیست؟ تفاوت پیستوله برقی و بادی!

 

رنگ کاری به وسیله اسپری (Aerosol)

این وسیله بیشتر در مواردی استفاده می شود که حجم کار کوچک بوده و یا نتوان از پیستوله استفاده کرد.

رنگ کاری به وسیله اسپری (Aerosol)

نکات مهم برای استفاده از پیستوله

 ۱- در بیشتر قوطی‌های اسپری گوی همزنی قرار داده شده تا رنگ ته‌نشین شده در انتهای قوطی را به‌وسیله آن هم زده و آماده مصرف کنیم.

 ۲- لوله کشنده رنگ در انتها خمی دارد که کمک می‌کند حتی در مواردی که مقدار رنگ داخل قوطی کم است و یا قوطی در زاویه ۴۵ درجه قرار دارد رنگ را به بالا هدایت کند.

 ۳- برای رنگ‌کاری سطوح عمودی اسپری را مستقیم به‌طرف بالا و برای سطوح افقی با زاویه ۴۵ درجه نگه می‌داریم تا لوله کشنده رنگ بتواند عمل انتقال رنگ را به‌درستی انجام دهد.

 ۴- برای جلوگیری از گرفتگی لوله کشنده رنگ بعد از هر بار استفاده از اسپری قوطی را سروته کرده و به مدت ۴ ثانیه رنگ بپاشد تا لوله کشنده رنگ عاری از رنگ شود.

در پایان پیشنهاد می‌دهیم تا دو مقاله‌ٔ خطرات استفاده از پیستوله ‌رنگ‌کاری و آموزش تمیزکاری پیستوله رنگ را هم مطالعه بفرمایید.

161 نظر در “معرفی انواع پیستوله مخصوص رنگ پلاستیک و پلی اورتان و چوب

  1. امین اقایی گفت:

    سلام.من قصد خرید یک پیستوله خرطومی برای رنگ زدن(رنگ روغنی) خونه رو داشتم حدوده 140 متره. ولی اخیرا تصمیم گرفتم قرنیز پای دیوار هم خودم بزنم واسه همین یه کمپرسور برا میخکوب ساده باید بخرم.حالا سوالم اینه:
    1-برای رنگ زدن دیوار پیستوله برقی خرطومی بهتره یا کمپرسور + پیستوله 1 یا 2 ؟(3 رو نگفتم چون به نظرم گرون باید باشه)
    2- حداقل کمپرسور برای من چه سایز و فشاری مناسبه؟
    3- کدوم روش ریزش رنگش رو زمین کمتره؟ اصلا ریزش رو زمین داره؟ چون کف و سرامیک زدم؟
    4- رنج قیمته پیستوله ایرلس چقدر هست؟مدله چینی ارزونم داره؟
    با تشکر از آیچوب و پوزش بابت سوالاته زیادم.من تو اینترنت دنبال جواب گشتم ولی فقط گیج شدم.

  2. آیچوب گفت:

    افشین
    با سلام_رنگ پلاستیک رو کسی با پیستوله نمیزنه هم نتیجه اش جالب نیست ،هم اتلاف رنگ زیادی داره بهتره برای انجام این کار از غلطک استفاده کنید که مزایای زیادی داره موفق باشید

  3. افشین گفت:

    سلام و وقت بخیر
    راه پلمون یه مکان عمومیه،دو تا طبقاته دیگه مطبه،که خیلی کثیف میشه دیوارها
    خودم انجام نمیدم،نقاش رنگ میزنه،امسال صحبت کردم،هزینش زیاد شد(کم کمش 700000 گفتن)
    میخواستم ببینم خودم میتونم با پیستوله رنگ پلاستیک بزنم؟
    هدررفتش چقد میشه برا هر کیلو رنگ؟
    به صرفه هست خودم اینکاررو انجام بدم؟
    پیستوله چه مدل و مارکی رو پیشنهاد میکنید؟
    تشکر میکنم از وقتی که برا پاسخ میگذارید.

  4. آیچوب گفت:

    افشین
    با سلام _سوالتون رو من بطور کلی متوجه نشدم لطف کنید سوالتون رو واضح تر مطرح کنید الان چند تا مسأله اینجا وجود داره یکی اینکه چرا هرسال دارید اینکار رو تکرار میکنید خب یه مرتبه رنگ روغنی یا آکریلیک بزنید و خودتون رو هر سال در گیر این مسأله نکنید دوم اینکه حتی همون رنگ پلاستیک مگه چه مشکلی داره که هر سال این کار رو تکرار میکنید؟و یا اینکه اگه شما دارید هر سال اینکار رو انجام میدید که دیگه احتیاج به تجربه ندارید خودتون یه پا استاد هستید در ضمن از چه وسیله ای برای رنگ زدن روی دیوار استفاده میکنید؟(قلم مو،غلطک یا پیستوله؟) و سوال بعد هم اینکه رنگ مصرفی تون نیم پلاستیکه یا تمام پلاستیک؟ موفق باشید

  5. افشین گفت:

    باسلام
    وقتتون بخیر و خدا قوت
    من میخوام راه پله سه طبقه رو رنگ پلاستیک بزنم،هر سال اینکار رو انجام میدم،
    میخواستم اگه ممکنه راهنماییم کنید
    خیلی ب راهنماییتون احتیاج دارم،من هیچ اطلاعاتی ندارم
    اگه ممکنه پاسخ را به ایمیلم هم بفرستید
    با تشکر

  6. افشین گفت:

    باسلام
    وقتتون بخیر و خدا قوت
    من میخوام راه پله سه طبقه رو رنگ پلاستیک بزنم،هر سال اینکار رو انحام میدم،
    میخواستم اگه ممکنه راهنماییم کنید
    خیلی ب زاهنماییتون احتیاج دارم،چپن هیچ اطلاعاتی ندارم
    اگه ممکنه پاسخ را به ایمیلم هم بفرستید
    با تشکر

  7. آیچوب گفت:

    Ali
    با سلام پیستوله کاسه بغل معمولا”در رنگکاری اتومبیل برای رنگ کردن داخل صندوق عقب به کار گرفته میشه که در حین انجام کار راحت بچرخه و دستگیر نباشه و در بقیه موارد استفاده ای نداره ومعمولا”استفاده از پیستوله های کاسه رو یا کاسه زیر شایع تره که بنا به نوع کارتون میتونید از هر کدومش که خواستید استفاده کنید البته از این پیستوله های چینی که هم کاسه زیر و هم کاسه رو داره در بازار موجوده و کارایی خوبی داره وقیمتش هم نازله که دارای شماره های مختلفی هم هست که بنا بر حسب کاربرد میتونین ریز یا درشت پاشش رو بگیرین و در واقع با یک خرید دو ابزار میگیرید و در هنگام نیاز فقط با باز و بسته کردن یک پیچ براحتی تغییر کاربری میدین موفق باشید

  8. َAli گفت:

    سلام
    پیستوله ای که کاسه آن از بغل هست چطور می باشد؟

  9. آیچوب گفت:

    علی
    با سلام دوست گرامی معمولا”قبل از انجام کاری دنبال مشورت و کمک فکری رفتن کار درستیه نه بعد از انجام کاری!!!
    شما وسیله ای رو بدون مشورت اونهم از اهل فن خریداری کردید که حتی پولی رو که بابتش دادید نتونسته برگردونه
    ببینید دوست عزیز اگر این نوع وسایل به درد بخور بود امثال ما که حرفه ای و در سطح وسیع کار میکنیم یقینا”زودتر از این حرفها دنبالش میرفتیم
    اگر قصد ادامه کار رو دارید یک مرتبه برید یه کمپرسور متناسب با کارتون و یه دونه پیستوله بگیرین برای همیشه راحت بشین که البته اگه قصد انجام چنین کاری رو کردید حتما”نوع و میزان کارکردتون رو اطلاع بدین تا بهتون بگم چه نوع کمپرسور و پیستوله ای تهیه کنین موفق باشی

  10. علی گفت:

    باسلام من یه پیستوله برقی محک ۱۰۰ واتی را خریداری کرده ام به مبلغ صد تومن یکبار که استفاده کردم دیگه کار نمیکنه چکارکنم بیشتر از رنگ اکرلیک استفاده می کنم

  11. آیچوب گفت:

    پویا
    با سلام بله رنگهای اکریلیک و پلاستیک رو میشه با دستگاه مولتی زد و جهت اطلاع و تجربه این نوع رنگها رو اگه بخواهید بپاشید فقط با دستگاه مولتی بایست بپاشید واتفاقا”محصول نهایی هم از کیفیت فوق العاده ای برخورداره موفق باشید

  12. پویا گفت:

    با تشکر از راهنماییتون
    چون مساحت سقف زیاده و صاف هم نیست غلطک سخت میشه ….
    با رنگ پاش های مولتی کالر رنگ ساده هم میشه پاشید مثل اکرلیک و پلاستیک؟ اگه نمیشه مولتی کالر سفید ساده هم داریم؟ و راحته کار باهاش؟
    بازم ممنون

  13. آیچوب گفت:

    fard
    با سلام برای کارهای کوچک همین پیستوله های معمولی خوبه و پمپ باد کوچک هم اگه باد اندازه مورد نیازت رو تأمین کنه هیچ اشکالی نداره موفق باشی

  14. آیچوب گفت:

    پویا
    با سلام برای رنگ کردن سقف بهتره از رنگپاشهای مولتی کالر استفاده کنید پیستوله های معمولی چه کاسه زیر و چه کاسه رو به درد این کار نمیخوره اگر هم دستگاه مولتی پاش ندارید از غلطک استفاده کنید چون کار باهاش راحت تره،مصرف رنگش پایینه،کیفیت کارش عالیه و در نهایت سرعتش حتی از دستگاه مولتی پاش بیشتره و مهمتر از همه اینکه اگه از دسته های بلند مخصوص غلطک که در همه رنگفروشیها موجوده وارزون قیمته استفاده کنی بدون احتیاج به نردبان و چوب بست میتونی سقف رو رنگ کنی موفق باشی

  15. fard گفت:

    سلام
    میشه بگید برای رنگ آکریلیک چه پمپ باد و پیستوله ای مناسب هست؟
    برای کارهای کوچک می خوام ازش استفاده بکنم و آیا پمپ باد کوچیک باشه مشکل ایجاد می کنه؟
    ممنون

  16. پویا گفت:

    سلام برای رنگ کردن سقف چه پیستوله ای رو پیشنهاد می کنید ؟ اونایی که مخزنش روشه رو میشه به سمت بالا گرفت؟ و از چه فاصله ای باید گرفت؟

  17. آیچوب گفت:

    فرهاد
    با سلام اگه برای کار حرفه ای میخوای این نوع پیستوله هایی که ذکر کردید مناسب نیست در مبحث نقاشی ساختمان گزینه هایی مثل مولتی کالر،کنیتکس،رولکس و.. هست که نیاز به باد زیاد داره اگه نوع فعالیت شما مشخص باشه آسون تر میشه راهنمایی کرد موفق باشی

  18. فرهاد گفت:

    با سلام و عرض خسته نباشید
    میخوام برا کارهای خونه (رنگ دیوار و درب و پنجره) یه سیستم رنگ پاش تهیه کنم.بهترین گزینه از بین رنگ پاشهای خرطومی (مثلا pait zoom و sta ) و کمپرسور و پیستوله کدومه؟
    مناسب ترین کمپرسور برا کار های خانگی چه اندازه ایه ( حجم مخزن ) ؟

    با تشکر

  19. ایمان گفت:

    با سلام من واسه نقاشیه قطعه هایه اهنی و پلاستیکیه موتور سیکلت. یک پیستوله خوب میخوام بگیرم. که بتونم به کمکه اون کارمو دقیق و تمیز در بیارم. بیشتر هم از رنگهایه تینری و 21 استفاده میکنم. اگه مدله خواصی در نظر دارید ممنون میشم راهنمایی کنید. در ظمن تنظیم فشار پرتاب و زاویه ی پاشش خیلی برام مهمه. حدوده قیمت و مدل بگید ممنون

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      به دلیل بعد تبلیغاتی امکان نام برد از برند خاصی رو نداریم
      مدل های مختلف چینی و ایرانی و محصول مشترک در بازار هست
      با توحه به حجم کار و نوع استفاده امکان انتخاب دارید
      زاویه ی پاشش به عهده ی نازل هست
      تنطیم باد هم براحتی و با کم و زیاد کردن شیر خروجی هوا امکان پذیر هست
      پیشنهاد میکنم تحقیقی میدانی داشته باشید

  20. سعید گفت:

    سلام
    ایا میشه توی مخزن این رنگ پاش های برقی از رنگ پلاستیک هم استفاده کرد؟؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      خیر
      رنگپاش های برقی هیچوقت قدرت و ظرافت رنگپاش های بادی رو نداشته اند.
      فشار بادی که تولید میشه اینقدری نیست که بتونید با رنگ پلاستیک با کیفتی که مدنظر هست کار کنید

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )