آشنایی با انواع چوب, آموزش, صنایع چوب

۴ روش محاسبه قیمت چوب در بازار ایران! + ویدئو

خرید و فروش چوب

قیمت چوب را چطور محاسبه کنیم؟ چرا بعضی چوب‌ها این‌قدر گران هستند؟ هر متر چوب چقدر است؟

در این پست آیچوب در مورد روش‌های محاسبه قیمت چوب و عواملی که روی قیمت چوب تأثیرگذار است آموزش می‌دهم.

انواع چوب برای خرید

چوب را اگر به صورت عمومی در نظر بگیرید یا به صورت شیت و ورق هست (مثل ورق پلای وود یا سه لایی و چند لایی) که قیمت ثابتی به ازای هر ورق دارد که خرید می‌کنید.

یا به صورت الوار و اسلب و گردبینه و تخته و پروفیل و ضایعات است.

که همه این موارد به یکی از روش‌های زیر قیمت گذاری می‌شوند.

 

پیشنهاد آیچوب: چگونه چوب را خشک کنیم که ترک نخورد | خشک کردن چوب

 

تماشای آنلاین ویدئو آموزش محاسبه و خرید قیمت چوب

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

روش‌های قیمت گذاری چوب

رایج‌ترین روش قیمت گذاری چوب محاسبه قیمت بر حسب متر مربع چوب است. روش دوم مرسوم بر حسب کیلوگرم چوب و روش سوم قیمت دادن چکی یا به قول بازاری‌ها چشمی است و روش چهارم شاخه‌ای است.

آموزش محاسبه متری چوب برای خرید

این شیوه رایج‌ترین و مطمئن ترین شیوه قیمت چوب است که به صورت صنعتی و کارگاهی انجام می‌شود. قیمت یک واحد متر مکعب چوب مشخص است و با متر کردن چوبی که خرید می‌کنید و ضرب در قیمت یک متر مکعب قیمت نهایی به دست می‌آید.

مثلاً اگر قیمت یک متر مکعب از چوب راش درجه یک سوپر با گرید AAA برابر با 38 میلیون تومان باشد و اگر یک تخته با ابعاد 300 سانتی‌متر طول،20 سانتی‌متر عرض و 7 سانتی‌متر ضخامت بخواهیم خرید کنیم باید به شکل زیر محاسبه را انجام دهیم:

طول ضرب در عرض ضرب در ارتفاع می‌شود حجم چوب:

300*20*7=42000 سانتی‌متر مکعب

اما چون واحد ما سانتی‌متر مکعب است باید تقسیم بر یک میلیون کنیم تا به متر مکعب تبدیل شود که در این محاسبه می‌شود 0.042 متر مکعب.

حالا این عدد را در قیمت یک متر مکعب ضرب می‌کنیم که می‌شود:
0.042*35000000=1470000 تومان

بنابراین شما برای خرید تخته چوب راش با آن اندازه و با توجه به قیمت یک متر مکعب چوب یک میلیون و 470 هزار تومان پرداخت می‌کنید.

محاسبه قیمت چوب

 

(یک میلیون از کجا آمد؟ هر یک متر 100 سانتی‌متر هست یعنی یک سانتی‌متر یک صدم متر هست پس 300 سانتی‌متر می‌شود سیصد صدم متر یا 300 تقسیم بر 100 و 20 سانتی‌متر می‌شود 20 صدم متر یا 0.2 متر و 7 سانتی‌متر می‌شود 7 صدم متر یا 0.07 که ضرب این سه تا می‌شود 0.042 که این یعنی سه بار تقسیم بر 100 شده و این یعنی در کل تقسیم بر یک میلیون می‌شود)

خرید کیلویی چوب

این روش خرید و فروش چوب در اندازه‌های چند کیلو یا چند ده کیلو معمولاً برای خرید چوب‌های خاص مثل چوب‌ معرق یا چوب‌های هنری کاربرد دارد و در اندازه‌های تن در خرید و فروش چوب‌هایی که به کارخانجات فرآوری چوب (مثلاً کاغذ سازی یا ساخت ام دی اف) فروخته می‌شود استفاده می‌شود.

اگر نجار هستید احتمالاً هیچ وقت به این روش خرید نخواهید کرد اما دوستانی که کارهای هنری چوبی انجام می‌دهند احتمالاً با این روش خرید برخورد داشته‌اند.

 

خرید چکی و چشمی چوب

این نوع خرید معمولاً در حجم های کوچک یا ضایعات انجام می‌شود و با توجه به قیمتی شدن چوب‌ها در چند سال اخیر این روش چندان شایع نیست مگر اینکه خریدار یا فروشنده قصدی برای بخشش (!) یا سوءاستفاده را داشته باشد.

در این روش با یک معاینه چشمی و ظاهری قیمتی برای خرید یا فروش داده می‌شود که در صورت توافق معامله صورت می‌گیرد.

 

خرید و فروش چوب

 

واحدهای دیگر خرید و فروش چوب

در کنار وزن و متراژ بعضی از چوب‌ها به صورت ورقه یا لایی هم فروخته می‌شود که معمولاً وزنی یا متر مکعبی نیست و بیشتر جنس و رگه و نقش و سلامت چوب روی قیمت تأثیر دارد.

 

پیشنهاد آیچوب: چوب روسی چیست؟ آیا چوب نراد روس ارزش خرید دارد؟!

 

عوامل مؤثر در قیمت چوب

وقتی برای خرید چوب اقدام می‌کنید عواملی مانند گرید چوب، رطوبت، نوع برش، سایز چوب، باختگی، پوسیدگی، مقدار جوش و گره، پیچ و تاب تخته یا اسلب و… روی قیمت آن بسیار تأثیرگذار است.

یک چوب مرطوب همیشه از چوب خشک شده ارزان تر است و عواملی مانند ترک، قارچ زدگی، باختگی و پوسیدگی و پیچ و تاب داشتن روی گرید (Grade) چوب تأثیرگذار هستند و باعث کاهش قیمت آن می‌شوند.

خرید چوب

 

قیمت چوب‌های خاص

بعضی چوب‌ها به دلیل رنگ و نقش و میزان سختی خاص هستند و قیمت گذاری روی آن‌ها متفاوت است.

مثلاً توسکا معمولی یک قیمت دارد اما جوش توسکا تا چند برابر قیمت بیشتری دارد. یا گردو 300 طیف رنگی از سفید شکری تا سیاه کامل دارد که انواع گردو سیاه قیمتی بسیار بیشتر دارند.

بعضی از این چوب‌ها به قدری خاص هستند که به صورت مزایده‌ای فروخته می‌شوند.

بنابراین در صورت مواجهه با قیمت‌های عجیب از یک چوب چندان تعجب نکنید.

ایجاد ارزش بیشتر روی چوب

بعضی از همکاران با انجام فرایندهایی باعث ایجاد ارزش افزوده روی چوب می‌شوند. فرایندهایی مانند خشک کردن چوب، برش و تخته و الوار کردن چوب، انبار داری چوب، آفت کشی، سندبلاست چوب، تبدیل چوب به ترموو وود می‌تواند ارزش افزوده‌ای تا چند صد در صد روی چوب خام ایجاد کند.

منبع: آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )