ابزارهای فرز, معرفی ابزار

معرفی انواع دستگاه فرز نجاری و موارد کاربرد آن‌ها در صنعت چوب

انواع دستگاه فرز نجاری

 فرز نجاری در مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند. اگر به‌تازگی در صنعت چوب شروع به فعالیت کردید، احتمالاً تابه‌حال کلمه فرز یا اور فرز را شنیده‌اید. نکته اینجاست که علی رقم یک اصطلاح رایج، فرز محدود به اور فرز نیست و چندین دستگاه در گروه فرزهای نجاری قرار دارند.

 در این نوشته به معرفی انواع فرز مورداستفاده در صنعت چوب می‌پردازیم تا بدانیم چه دستگاه‌هایی فرز نجاری هستند.

 فرز یک واژه برگرفته از کلمه فرانسوی (Fraiseuse) است که به نوع خاصی از ابزار تراش فلزات (Milling) در تراشکاری گفته می‌شود. همچنین واژه Fres و Overfres که در ایران رواج یافته یک واژه با ریشه آلمانی است که بیشتر در کشورهای نروژ و هلند مورداستفاده قرار می‌گیرد.

 شاید واژه روتر (Router) کلمه نزدیک‌تر و گویاتری برای گستره وسیع این دستگاه‌ها باشد. روتر با واژه‌هایی مانند حک‌کننده، رنده کننده و حفره ساز به فارسی برگردان شده است که به‌خوبی بیانگر کارایی این خانواده از ابزارها است.

 نقطه مشترک همه روترها یا فرزها را می‌توان دور بالای آن‌ها دانست. در خانواده بزرگ روترها تلاش می‌شود با استفاده از موتورهای پرسرعت (Ac or Dc) به دورهای بالا (از چند صد تا چند ده‌هزار دور در دقیقه) رسید. موتورهای پرسرعت یونیورسال و انواع دیسی موتورها را می‌توان نمونه‌های کارآمد استفاده در فرزها نامید.

 اور فرز یکی از ابزارهای اختصاصی صنعت چوب است که با استفاده از آن می‌توان طیف گسترده‌ای از کارها مانند ابزارزنی، شکل‌دهی و فرم دهی لبه چوب، کف‌تراشی و پرداخت چوب، سوراخ‌کاری و… را انجام داد.

 در میان بیشتر اساتید ایرانی اور فرز یک دستگاه برای ابزارزنی لبه چوب است؛ اما با جستجو در یوتیوب و منابع خارجی خواهید دید که صدها کار ارزشمند و مفید را اور فرز نجاری به‌راحتی هرچه‌تمام‌تر انجام می‌دهد. البته این قابلیت‌ها به دلیل امکان استفاده از تیغه‌های مختلف بر روی دستگاه است.

 باتوجه‌به اهمیت اور فرز در صنعت چوب در این نوشته به معرفی اور فرز، قابلیت‌های آن و بخش‌های مختلف این ابزار نجاری ارزشمند می‌پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.

پیشنهاد آیچوب: آموزش ۰ تا ۱۰۰ کار با اور فرز نجاری

تماشا آنلاین ویدئو شناخت اورفرز نجاری

دسترسی سریع : پنهان

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

انواع اور فرز

اور فرز در مدل‌های مختلف به بازار ابزار روانه شده است. در ابتدا یک توضیح کلی در مورد انواع اور فرز خواهیم داد.

فرز مشتی

 این دستگاه اندازه‌ای کوچک‌تر به نسبت دو مدل دیگر دارند و به‌واسطه وزن کم و ابعاد کوچک‌تر، امکان جابه‌جایی آسان و کاربری راحت آن را دارید.

تنظیم عمق این مدل از دستگاه‌ها با استفاده از پیچ تعبیه شده بر روی آن انجام می‌شود و به همین دلیل، امکان تنظیم عمق دقیق دارید.

فرز مشتی

 این دستگاه قدرت کمتری نسبت به اور فرز دارد و بیشتر برای ابزارزنی لبه‌های کار استفاده می‌شود. کولت فرز مشتی معمولاً 6 هست و نمی‌توان از تیغه‌های بزرگ بر روی این دستگاه استفاده کرد.

اور فرز پلان جر

اور فرز پلان جر

 این فرزها در واقع از پایه جدا می‌شوند و از موتور این دستگاه می‌توان برای اتصال به دستگاه‌های دیگر مانند پانتوروتر ها استفاده کرد. اگر دوست دارید از موتور اور فرز در دستگاه‌های مورد نیازتان استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم از این دستگاه بهره بگیرید. به‌عنوان‌مثال بر روی برخی میزهای اور فرز می‌توان از موتور به‌تنهایی استفاده کرد.

اور فرز فیکس (ثابت)

این دستگاه مدل رایج در بین اساتید هست و تقریباً در هر کارگاهی وجود دارد. باتوجه‌به پرکاربرد بودن این نوع اور فرز، در این نوشته به معرفی بخش‌های اور فرز نجاری می‌پردازیم.

پیشنهاد آیچوب: معرفی امکانات اور فرز نجاری و آموزش کار با هر یک + ویدئو

ساختار بدنه اور فرز نجاری

برای شناخت اور فرز ابتدا به معرفی ساختار کلی دستگاه می‌پردازیم. اور فرزها عموماً در دو مدل تولید می‌شود. در بیشتر اور فرزها بدنه و موتور ساختار یکپارچه هست و فقط یک صفحه متصل به پایه متحرک برای تنظیم ارتفاع وجود دارد.

بدنه اصلی اور فرز

 این دستگاه شامل یک موتور پرقدرت هست که در هسته بدنه وجود دارد و نیروی چرخش خود را بدون واسطه (دنده و گیربکس) به شفت و تیغه منتقل می‌کند. بدنه اصلی اور فرز نجاری از دو بخش تشکیل شده است.

اور فرز نجاری

 بخش بالایی مربوط به پوشش موتور است که معمولاً از جنس پلاستیک عایق دوبل ساخته می‌شود. پوشش پلاستیکی عایق دوبل مانع از برق گفتگی اپراتور در اثر اتصال بدنه احتمالی قطعات الکتریکی داخل دستگاه می‌شود.

 باتوجه‌به قدرت بسیار بالای اور فرز و تنش زیادی که در زمان باربرداری به وجود می‌آید. تولیدکننده‌ها برای کنترل این تنش‌ها دو دستگیره در دو طرف بدنه اور فرز نجاری قرار می‌دهند.

 هر تولیدکننده‌ای تلاش می‌کند بهترین حالت قرارگیری دستگیره را برای دستگاه تولیدی خود در نظر بگیرد تا کاربر حس بهتری از کار با دستگاه داشته باشد و خستگی کمتری احساس کند. به عبارتی با این کار به بهبود ارگونومی دستگاه کمک می‌کنند.

 معمولاً در زیر دستگیره (سمت راست) یک کلید 0 و 1 وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان دستگاه را خاموش و روشن کرد. البته در مدل‌های جدیدترین اور فرز سوئیچ خاموش و روشن بر روی دستگیره دستگاه نصب شده است.

موتور اور فرز

به‌واسطه نیاز به قدرت و دور زیاد در این دستگاه از موتور یونیورسال استفاده می‌شود. البته ممکن است در مدل‌های شارژی موتور از نوع براشلس (Brushless) یا موتور DC باشد.

این موتور در دستگاه‌های دیمر دار 8000 تا 28000 دور بر دقیقه به چرخش در می‌آیند. موتورهای اور فرز نجاری اساساً باید سرعت و دور بسیار بالایی داشته باشند تا عملیات تراش با سرعت و کیفیت بالا انجام شود.

موتور اور فرز

 در دستگاه‌های مدرن و حرفه‌ای از تکنولوژی‌هایی مانند Soft Start (استارت نرم) یا گاورنر استفاده می‌شود. در دستگاه‌های دارای سیستم سافت استارت، موتور با شیبی ملایم از حالت سکون به حداکثر دور خود می‌رسد.

راه‌اندازی در این روش همچنین مانع از اعمال ضربه ناشی از گشتاور راه‌اندازی به قطعات مکانیکی موتور و بدن کاربر می‌شود.

 در تکنولوژی گاورنر، بردهای الکترونیکی مقدار توان مورد نیاز دستگاه را در زمان فشار زیاد محاسبه می‌کنند و به موتور دستگاه جریان بیشتر وارد می‌کنند تا موتور حتی در فشار زیاد هم باقدرت کار کند.

کولت اور فرز چیست؟!

قسمت پایینی بدنه از جنس فلز ساخته می‌شود و بیشتر امکانات اور فرز در همین بخش وجود دارد. در انتهای شفت دستگاه کولت (تیغ‌گیر) وجود دارد که محل قرارگرفتن پایه تیغ اور فرز در داخل آن است.

با قراردادن پایه تیغه در داخل کولت و چرخاندن مهرهٔ کولت (با آچار) می‌توانید تیغه را در جای خود محکم کنید.

کولت اور فرز چیست

 قطر کلت در اور فرزها باتوجه‌به سایز اور فرز از 6 تا 12 میلی‌متر در تفاوت هستند. به‌عنوان‌مثال در فرز مشتی قطر کلت 6 میلی‌متر هست. به عبارتی می‌توان تیغه‌هایی با پایه 6 میلی‌متر را در داخل شفت قرارداد.

 در کنار این شفت یک شصتی برای قفل‌کردن شفت در زمان تعویض تیغه وجود دارد. از این شصتی زمانی می‌توان استفاده کرد که دستگاه خاموش باشد و شفت هیچ حرکتی نداشته باشد.

پیشنهاد آیچوب: معرفی انواع دستگاه فرز نجاری و موارد کاربرد آن‌ها در صنعت چوب

صفحه متحرک اور فرز

اور فرز شامل یک صفحه متحرک (صفحه هادی) متصل به دو محور (پایه) است. با استفاده از یک اهرم درگیر با پایه اور فرز می‌توان صفحه متحرک پایینی را آزاد و در ارتفاع موردنظر تنظیم کرد. پایه‌های اور فرز به فنر مجهز هستند تا در زمان تنظیم ارتفاع با مشکل مواجه نشوید و صفحه ایستایی داشته باشد.

صفحه متحرک اور فرز

 به‌مرورزمان تغییرات زیادی در صفحه هادی اور فرز ایجاد شد. شرکت‌های تولیدکننده با ایجاد سوراخ‌ها و پیچ‌ها و شیارهای خاص، امکان نصب شابلون‌ها و قطعات جانبی و کمکی را به اور فرز ایجاد کردند.

 در زمان خرید اور فرز هم شابلون‌های مخصوصی در بسته‌بندی دستگاه وجود دارد که با استفاده از آن‌ها طیف گسترده‌ای از کارها مانند شیار زنی و ابزارزنی و سوراخ‌کاری را می‌توانید با آن‌ها انجام دهید.

 پیچ‌های خروسکی نصب شده بر روی صفحه به شما کمک می‌کند که این شابلون‌ها یا شابلون‌های کمکی ساخته شده توسط خودتان را به صفحه متصل کنید.

پیچ‌ها و اهرم‌های تنظیم ارتفاع

تنظیم ارتفاع در اور فرز بسیار بااهمیت هست. گاهی شما مجبور هستید مقدار باربرداری را بادقت کمتر از یک میلی‌متر هم تنظیم کنید. به همین منظور باید بخش‌هایی برای کنترل میزان باربرداری در اور فرز تعبیه شود.

پیچ‌ها و اهرم‌های تنظیم ارتفاع

 معمولاً در اور فرز دو بخش برای تنظیم مقدار باربرداری وجود دارد. یک پیچ برای ارتفاع و یک پیچ برای تنظیم عمق!

 شاید این مورد کمی پیچیده باشد؛ اما خیلی ساده می‌توانیم بگوییم که مجموعه‌ای از پیچ‌ها صفحه را از حرکت به سمت پایین محدود می‌کنند. یک پیچ هم از بالا آمدن بیش از حد صفحه جلوگیری می‌کند. در ویدئو آموزشی بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

محافظ تراشه

 پس از خرید اور فرز در بسته‌بندی جعبه یک تلق شفاف مشاهده خواهید کرد. در زمان کار با اور فرز این تلق را حتماً در محل مخصوص به خودش نصب کنید تا مانع از پرتاب‌شدن تراشه‌های چوب به سمت شما شود.

 البته پس از مدتی این تلق محافظ در اثر برخورد تراشه‌های چوب مات می‌شود که با استفاده از پولیش می‌توان دوباره تلق را تمیز کرد.

تنظیم سرعت اور فرز (دیمر)

تنظیم سرعت اور فرز

 امروزه بیشتر ابزارهای نجاری به دیمر مجهز هستند. با استفاده از دیمر می‌توان سرعت چرخش موتور را در دور موردنظر تنظیم کرد.

این سیستم به شما اجازه می‌دهد که به کاربرد اور فرز بی افزایید و در پروژه‌های مختلفی از اور فرز نجاری کمک بگیرید. ما در آیچوب به معرفی سرعت‌های مناسب برای انواع تیغه پرداخته بودیم.

 برای تنظیم دور موتور در بیشتر دستگاه‌ها یک غلتک وجود دارد که با چرخاندن آن می‌توان دور موتور را کم‌وزیاد کرد. به اور فرزهایی که این قابلیت را دارند، اور فرز دیمردار گفته می‌شود. در اور فرزها می‌توان با استفاده از غلتک دیمر، سرعت مورد را حدوداً از 8 تا 28 هزار دور تنظیم کرد.

پیشنهاد آیچوب: آموزش کار با اور فرز نجاری [کف تراشی و پرداخت چوب]

۶ کاربرد اور فرز نجاری که دانستن آن برای هر نجار لازم است!

 یکی از مهم‌ترین موارد استفاده از روتر یا همان اور فرز، ایجاد طرح و نقش در قسمت لبه چوب است. البته این قابلیت به لطف تیغه‌های بلبرینگ دار مخصوص اور فرز انجام می‌شود.

درواقع کاربرد اور فرز محدود به اجرای ابزار در قسمت لبه کار نیست و می‌توان با این دستگاه سودمند طیف گسترده‌ای از کارهای نجاری را انجام داد.

کاربرد تیغه اور فرز

 پس از باز کردن بسته‌بندی اور فرز (از هر برندی باشد) مطمئناً با شابلون‌ها، تجهیزات کمکی و… روبرو شده‌اید که احتمالاً برای شما ناآشنا هستند.

این تجهیزات برای به‌کارگیری اور فرز در شرایط مختلف برای دستگاه شما طراحی شده‌اند و شما می‌توانید با استفاده از این لوازم کمکی هر ایده‌ای را اجرا کنید.

 این ابزار همه کار اغلب با دست در مسیر موردنظر به حرکت در می‌آید و شیار، ابزار یا نقش موردنظر را بر روی چوب ایجاد می‌کند.

در مواردی هم اور فرز به میزهای مخصوص به خود یا حتی میزهای خویش ساز متصل می‌شود و امکان استفاده از آن به‌عنوان فرز میزی را هم خواهید داشت.

ایجاد اتصال بین دو قطعه چوبی با اور فرز

 یکی از موارد استفاده از اور فرز، اجرای انواع اتصال مخصوص چوب است. با استفاده از تیغه‌های مخصوص ساخت اتصال‌های چوبی و دستگاه فرز دستی نجاری می‌توان بدون نیاز به تجهیزات پیشرفته مانند دستگاه سی‌ان‌سی چوب و یا مولدر، انواع اتصال را بر روی چوب اجرا کرد.

ایجاد اتصال بین دو قطعه چوبی با اور فرز

 نکته مهم در مورد ایجاد اتصال با استفاده از اور فرز این است که نمی‌توان از یک دستگاه کوچک و دستی، انتظار اجرای اتصال در تیراژ و سطح صنعتی داشت.

به عبارتی می‌توان از این دستگاه برای کارگاه‌های خانگی و کوچک استفاده کرد. در بازار دستگاه‌های صنعت چوب، تجهیزات و دستگاه‌های زیادی برای ایجاد اتصال چوب موجود هستند.

انواع تیغه‌های اتصال چوب اور فرز

 در صنعت چوب تیغه‌های بسیار زیادی برای اجرای اتصال چوب تولید شده‌اند. گاهی این تیغه‌ها به‌صورت تک و در بیشتر موارد به‌صورت دوتایی یا بیشتر تولید می‌شوند.

ازاین‌دست تیغه‌های اتصال چوب می‌توان به ست تیغه فاق و زبانه، تیغ اتصال پروانه‌ای، تیغ اتصال ۵ دندانه (شانه‌ای)، تیغ اتصال انگشتی، تیغه اتصال کام و زبانه، اتصال ۹۰ درجه، اتصال پروانه‌ای و… اشاره کرد.

پیشنهاد آیچوب: انواع تیغه اور فرز و سی ان سی چوب در ایران + ویدئو کاربردی

برش چوب با اور فرز

یکی دیگر از کاربردهای فرز دستی نجاری، برش چوب با استفاده از تیغه‌های مخصوص برش است. شما می‌توانید تخته‌های چوبی را با استفاده از تیغه‌های مخصوص، برش دهید. این برش می‌تواند به‌صورت یک خط صاف، منحنی و یا حتی دایره‌ای باشد.

برش چوب با اور فرز

 فقط کافی است شابلون موردنظر را برای برش در چند مرحله (و یا حتی یک مرحله) آماده کنید و دستگاه را بر روی خط موردنظر حرکت دهید. حتماً در کلیپ‌های مختلف منتشر شده در فضای مجازی، برش دایره‌ای چوب با استفاده از دستگاه فرز نجاری دیده‌اید.

 البته نکته مهم در مورد برش چوب این است که در صورت ضخیم بودن چوب، عملیات برش باید در چند مرحله انجام شود. مطمئناً برش در یک مرحله بسیار خطرناک خواهد بود.

ابزار زنی لبه چوب با فرز نجاری

این قابلیت فرز دستی نجاری یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از فرز نجاری است. اساتید نجار با استفاده از تیغه‌های مخصوص ابزار زنی و تیغه پروفیل لبه، طیف گسترده‌ای از طرح‌های زیبا را بر روی لبه پروفیل چوبی اجرا می‌کنند.

 

ابزار زنی لبه چوب با فرز نجاری

 

گستره تنوع این تیغه‌ها از سبک‌های مدرن تا سنتی در فروشگاه‌های اینترنتی ابزار موجود و قابل تهیه است.

 

باربرداری یکنواخت سطح چوب با اور فرز (کف تراشی)

امروزه با توجه به گسترش استفاده از اسلب های چوبی در صنعت چوب، کف تراشی یکی از کارهای رایج برای آماده‌سازی اسلب شده است.

اساتید نجاری که به دستگاه‌های CNC دسترسی ندارند و یا علاقه‌مند به انجام کار توسط خودشان و با هزینه کمتری هستند، با استفاده شابلون مخصوص (معمولاً دست ساز) و اور فرز و تیغه پرداخت، سطح اسلب را پرداخت و یکنواخت می‌کنند.

 

کف تراشی با اور فرز

 

همچنین در برخی سبک‌های منبت کاری اساتید منبت کارها برای باربرداری اطراف طرح از اور فرز و تیغه پرداخت استفاده می‌کنند. در این حالت سطح چوب در قسمت اطراف طرح اصلی تراشیده شده و طرح به‌صورت برجسته نشان داده می‌شود.

البته پرداخت و باربرداری چوب محدود به این موارد نیست و این تیغه‌ها کاربرد بیشتری خواهند داشت.

حکاکی و ایجاد شیار با استفاده از فرز دستی

شما می‌توانید با ساخت قالب و شابلون‌های مختلف، طرح و شکل‌های متنوعی را بر روی چوب اجرا کنید. اگر در تولید لوازم چوبی به‌صورت سری کاری فعالیت دارید، حتی با استفاده از یک اور فرز ساده و قالب مخصوص طرح موردنظرتان می‌توانید شکل‌های مختلف را روی ورق‌های و سازه‌های چوبی اجرا کنید.

 

حکاکی و ایجاد شیار با اور فرز

 

به توجه به پرکاربرد بودن این سبک از اجرای طرح روی چوب و گستره استفاده از فرز دستی نجاری، یکی از تولیدکننده‌ها دستگاه اور فرز دستی را تولید نمود که به‌صورت محدود قابلیت‌های دستگاه سی ان سی چوب را دارد. بخشی از حرکت دستگاه با استفاده از دست اپراتور و بخشی دیگر توسط دستگاه انجام می‌شود.

 

ایجاد طرح های گل نقطه ای

شاید شما با این بخش از قابلیت استفاده از اور فرز زیاد آشنا نباشید. در بیشتر مواردی که از اور فرز استفاده می‌شود، یا دستگاه برای ایجاد طرح در مسیر موردنظر روی چوب حرکت می‌کند و یا اینکه دستگاه بر روی میز فرز نصب می‌شود و قطعه چوبی از روی تیغه به حرکت در می‌آید.

یکی دیگر از انواع تیغه‌هایی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، تیغه ((گل نقطه‌ای)) است. شما می‌توانید انواع طرح‌های مدرن و سنتی را با استفاده از این تیغه‌ها به‌صورت یک طرح در یک نقطه به‌خصوص اجرا کنید.

در این سبک امکان اجرای طرح به‌صورت خطی را نخواهید داشت و طرح باید در یک نقطه مشخص و بدون حرکت دستگاه در جهت چپ و راست و عقب و جلو اجرا شود.

درواقع حرکت دستگاه به‌صورت بالا و پایین خواهد بود.

 

سخن پایانی

 امیدواریم تا به اینجا با دستگاه اور فرز و بخش‌های مختلف آن آشنا شده باشید. در ویدئوی منتشر شده در همین نوشته تلاش کردیم توضیحات بیشتری در مورد اور فرز نجاری دهیم تا دید بهتر نسبت به این دستگاه داشته باشید.

 در ویدئوهای بعدی در مورد آموزش کار با اور فرز با شما همراه خواهیم بود. لطفاً چالش‌ها و مشکلات خود در کار با اور فرز را با ما در میان گذارید تا ویدئوهای بعدی را بر اساس نیاز شما همراهان آیچوب تهیه کنیم.

منبع: آیچوب

 اور فرز یکی از ابزارهای اختصاصی صنعت چوب است که با استفاده از آن می‌توان طیف گسترده‌ای از کارها مانند ابزارزنی، شکل‌دهی و فرم دهی لبه چوب، کف‌تراشی و پرداخت چوب، سوراخ‌کاری و… را انجام داد.

 در میان بیشتر اساتید ایرانی اور فرز یک دستگاه برای ابزارزنی لبه چوب است؛ اما با جستجو در یوتیوب و منابع خارجی خواهید دید که صدها کار ارزشمند و مفید را اور فرز نجاری به‌راحتی هرچه‌تمام‌تر انجام می‌دهد. البته این قابلیت‌ها به دلیل امکان استفاده از تیغه‌های مختلف بر روی دستگاه است.

 باتوجه‌به اهمیت اور فرز در صنعت چوب در این نوشته به معرفی اور فرز، قابلیت‌های آن و بخش‌های مختلف این ابزار نجاری ارزشمند می‌پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.

تماشا آنلاین ویدئو شناخت اورفرز نجاری

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

انواع اور فرز

اور فرز در مدل‌های مختلف به بازار ابزار روانه شده است. در ابتدا یک توضیح کلی در مورد انواع اور فرز خواهیم داد.

فرز مشتی

 این دستگاه اندازه‌ای کوچک‌تر به نسبت دو مدل دیگر دارند و به‌واسطه وزن کم و ابعاد کوچک‌تر، امکان جابه‌جایی آسان و کاربری راحت آن را دارید.

تنظیم عمق این مدل از دستگاه‌ها با استفاده از پیچ تعبیه شده بر روی آن انجام می‌شود و به همین دلیل، امکان تنظیم عمق دقیق دارید.

فرز مشتی

 این دستگاه قدرت کمتری نسبت به اور فرز دارد و بیشتر برای ابزارزنی لبه‌های کار استفاده می‌شود. کولت فرز مشتی معمولاً 6 هست و نمی‌توان از تیغه‌های بزرگ بر روی این دستگاه استفاده کرد.

اور فرز پلان جر

اور فرز پلان جر

 این فرزها در واقع از پایه جدا می‌شوند و از موتور این دستگاه می‌توان برای اتصال به دستگاه‌های دیگر مانند پانتوروتر ها استفاده کرد. اگر دوست دارید از موتور اور فرز در دستگاه‌های مورد نیازتان استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم از این دستگاه بهره بگیرید. به‌عنوان‌مثال بر روی برخی میزهای اور فرز می‌توان از موتور به‌تنهایی استفاده کرد.

اور فرز فیکس (ثابت)

این دستگاه مدل رایج در بین اساتید هست و تقریباً در هر کارگاهی وجود دارد. باتوجه‌به پرکاربرد بودن این نوع اور فرز، در این نوشته به معرفی بخش‌های اور فرز نجاری می‌پردازیم.

پیشنهاد آیچوب: معرفی امکانات اور فرز نجاری و آموزش کار با هر یک + ویدئو

ساختار بدنه اور فرز نجاری

برای شناخت اور فرز ابتدا به معرفی ساختار کلی دستگاه می‌پردازیم. اور فرزها عموماً در دو مدل تولید می‌شود. در بیشتر اور فرزها بدنه و موتور ساختار یکپارچه هست و فقط یک صفحه متصل به پایه متحرک برای تنظیم ارتفاع وجود دارد.

بدنه اصلی اور فرز

 این دستگاه شامل یک موتور پرقدرت هست که در هسته بدنه وجود دارد و نیروی چرخش خود را بدون واسطه (دنده و گیربکس) به شفت و تیغه منتقل می‌کند. بدنه اصلی اور فرز نجاری از دو بخش تشکیل شده است.

اور فرز نجاری

 بخش بالایی مربوط به پوشش موتور است که معمولاً از جنس پلاستیک عایق دوبل ساخته می‌شود. پوشش پلاستیکی عایق دوبل مانع از برق گفتگی اپراتور در اثر اتصال بدنه احتمالی قطعات الکتریکی داخل دستگاه می‌شود.

 باتوجه‌به قدرت بسیار بالای اور فرز و تنش زیادی که در زمان باربرداری به وجود می‌آید. تولیدکننده‌ها برای کنترل این تنش‌ها دو دستگیره در دو طرف بدنه اور فرز نجاری قرار می‌دهند.

 هر تولیدکننده‌ای تلاش می‌کند بهترین حالت قرارگیری دستگیره را برای دستگاه تولیدی خود در نظر بگیرد تا کاربر حس بهتری از کار با دستگاه داشته باشد و خستگی کمتری احساس کند. به عبارتی با این کار به بهبود ارگونومی دستگاه کمک می‌کنند.

 معمولاً در زیر دستگیره (سمت راست) یک کلید 0 و 1 وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان دستگاه را خاموش و روشن کرد. البته در مدل‌های جدیدترین اور فرز سوئیچ خاموش و روشن بر روی دستگیره دستگاه نصب شده است.

موتور اور فرز

به‌واسطه نیاز به قدرت و دور زیاد در این دستگاه از موتور یونیورسال استفاده می‌شود. البته ممکن است در مدل‌های شارژی موتور از نوع براشلس (Brushless) یا موتور DC باشد.

این موتور در دستگاه‌های دیمر دار 8000 تا 28000 دور بر دقیقه به چرخش در می‌آیند. موتورهای اور فرز نجاری اساساً باید سرعت و دور بسیار بالایی داشته باشند تا عملیات تراش با سرعت و کیفیت بالا انجام شود.

موتور اور فرز

 در دستگاه‌های مدرن و حرفه‌ای از تکنولوژی‌هایی مانند Soft Start (استارت نرم) یا گاورنر استفاده می‌شود. در دستگاه‌های دارای سیستم سافت استارت، موتور با شیبی ملایم از حالت سکون به حداکثر دور خود می‌رسد.

راه‌اندازی در این روش همچنین مانع از اعمال ضربه ناشی از گشتاور راه‌اندازی به قطعات مکانیکی موتور و بدن کاربر می‌شود.

 در تکنولوژی گاورنر، بردهای الکترونیکی مقدار توان مورد نیاز دستگاه را در زمان فشار زیاد محاسبه می‌کنند و به موتور دستگاه جریان بیشتر وارد می‌کنند تا موتور حتی در فشار زیاد هم باقدرت کار کند.

کولت اور فرز چیست؟!

قسمت پایینی بدنه از جنس فلز ساخته می‌شود و بیشتر امکانات اور فرز در همین بخش وجود دارد. در انتهای شفت دستگاه کولت (تیغ‌گیر) وجود دارد که محل قرارگرفتن پایه تیغ اور فرز در داخل آن است.

با قراردادن پایه تیغه در داخل کولت و چرخاندن مهرهٔ کولت (با آچار) می‌توانید تیغه را در جای خود محکم کنید.

کولت اور فرز چیست

 قطر کلت در اور فرزها باتوجه‌به سایز اور فرز از 6 تا 12 میلی‌متر در تفاوت هستند. به‌عنوان‌مثال در فرز مشتی قطر کلت 6 میلی‌متر هست. به عبارتی می‌توان تیغه‌هایی با پایه 6 میلی‌متر را در داخل شفت قرارداد.

 در کنار این شفت یک شصتی برای قفل‌کردن شفت در زمان تعویض تیغه وجود دارد. از این شصتی زمانی می‌توان استفاده کرد که دستگاه خاموش باشد و شفت هیچ حرکتی نداشته باشد.

پیشنهاد آیچوب: معرفی انواع دستگاه فرز نجاری و موارد کاربرد آن‌ها در صنعت چوب

صفحه متحرک اور فرز

اور فرز شامل یک صفحه متحرک (صفحه هادی) متصل به دو محور (پایه) است. با استفاده از یک اهرم درگیر با پایه اور فرز می‌توان صفحه متحرک پایینی را آزاد و در ارتفاع موردنظر تنظیم کرد. پایه‌های اور فرز به فنر مجهز هستند تا در زمان تنظیم ارتفاع با مشکل مواجه نشوید و صفحه ایستایی داشته باشد.

صفحه متحرک اور فرز

 به‌مرورزمان تغییرات زیادی در صفحه هادی اور فرز ایجاد شد. شرکت‌های تولیدکننده با ایجاد سوراخ‌ها و پیچ‌ها و شیارهای خاص، امکان نصب شابلون‌ها و قطعات جانبی و کمکی را به اور فرز ایجاد کردند.

 در زمان خرید اور فرز هم شابلون‌های مخصوصی در بسته‌بندی دستگاه وجود دارد که با استفاده از آن‌ها طیف گسترده‌ای از کارها مانند شیار زنی و ابزارزنی و سوراخ‌کاری را می‌توانید با آن‌ها انجام دهید.

 پیچ‌های خروسکی نصب شده بر روی صفحه به شما کمک می‌کند که این شابلون‌ها یا شابلون‌های کمکی ساخته شده توسط خودتان را به صفحه متصل کنید.

پیچ‌ها و اهرم‌های تنظیم ارتفاع

تنظیم ارتفاع در اور فرز بسیار بااهمیت هست. گاهی شما مجبور هستید مقدار باربرداری را بادقت کمتر از یک میلی‌متر هم تنظیم کنید. به همین منظور باید بخش‌هایی برای کنترل میزان باربرداری در اور فرز تعبیه شود.

پیچ‌ها و اهرم‌های تنظیم ارتفاع

 معمولاً در اور فرز دو بخش برای تنظیم مقدار باربرداری وجود دارد. یک پیچ برای ارتفاع و یک پیچ برای تنظیم عمق!

 شاید این مورد کمی پیچیده باشد؛ اما خیلی ساده می‌توانیم بگوییم که مجموعه‌ای از پیچ‌ها صفحه را از حرکت به سمت پایین محدود می‌کنند. یک پیچ هم از بالا آمدن بیش از حد صفحه جلوگیری می‌کند. در ویدئو آموزشی بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

محافظ تراشه

 پس از خرید اور فرز در بسته‌بندی جعبه یک تلق شفاف مشاهده خواهید کرد. در زمان کار با اور فرز این تلق را حتماً در محل مخصوص به خودش نصب کنید تا مانع از پرتاب‌شدن تراشه‌های چوب به سمت شما شود.

 البته پس از مدتی این تلق محافظ در اثر برخورد تراشه‌های چوب مات می‌شود که با استفاده از پولیش می‌توان دوباره تلق را تمیز کرد.

تنظیم سرعت اور فرز (دیمر)

تنظیم سرعت اور فرز

 امروزه بیشتر ابزارهای نجاری به دیمر مجهز هستند. با استفاده از دیمر می‌توان سرعت چرخش موتور را در دور موردنظر تنظیم کرد.

این سیستم به شما اجازه می‌دهد که به کاربرد اور فرز بی افزایید و در پروژه‌های مختلفی از اور فرز نجاری کمک بگیرید. ما در آیچوب به معرفی سرعت‌های مناسب برای انواع تیغه پرداخته بودیم.

 برای تنظیم دور موتور در بیشتر دستگاه‌ها یک غلتک وجود دارد که با چرخاندن آن می‌توان دور موتور را کم‌وزیاد کرد. به اور فرزهایی که این قابلیت را دارند، اور فرز دیمردار گفته می‌شود. در اور فرزها می‌توان با استفاده از غلتک دیمر، سرعت مورد را حدوداً از 8 تا 28 هزار دور تنظیم کرد.

پیشنهاد آیچوب: آموزش کار با اور فرز نجاری [کف تراشی و پرداخت چوب]

۶ کاربرد اور فرز نجاری که دانستن آن برای هر نجار لازم است!

 یکی از مهم‌ترین موارد استفاده از روتر یا همان اور فرز، ایجاد طرح و نقش در قسمت لبه چوب است. البته این قابلیت به لطف تیغه‌های بلبرینگ دار مخصوص اور فرز انجام می‌شود.

درواقع کاربرد اور فرز محدود به اجرای ابزار در قسمت لبه کار نیست و می‌توان با این دستگاه سودمند طیف گسترده‌ای از کارهای نجاری را انجام داد.

کاربرد تیغه اور فرز

 پس از باز کردن بسته‌بندی اور فرز (از هر برندی باشد) مطمئناً با شابلون‌ها، تجهیزات کمکی و… روبرو شده‌اید که احتمالاً برای شما ناآشنا هستند.

این تجهیزات برای به‌کارگیری اور فرز در شرایط مختلف برای دستگاه شما طراحی شده‌اند و شما می‌توانید با استفاده از این لوازم کمکی هر ایده‌ای را اجرا کنید.

 این ابزار همه کار اغلب با دست در مسیر موردنظر به حرکت در می‌آید و شیار، ابزار یا نقش موردنظر را بر روی چوب ایجاد می‌کند.

در مواردی هم اور فرز به میزهای مخصوص به خود یا حتی میزهای خویش ساز متصل می‌شود و امکان استفاده از آن به‌عنوان فرز میزی را هم خواهید داشت.

ایجاد اتصال بین دو قطعه چوبی با اور فرز

 یکی از موارد استفاده از اور فرز، اجرای انواع اتصال مخصوص چوب است. با استفاده از تیغه‌های مخصوص ساخت اتصال‌های چوبی و دستگاه فرز دستی نجاری می‌توان بدون نیاز به تجهیزات پیشرفته مانند دستگاه سی‌ان‌سی چوب و یا مولدر، انواع اتصال را بر روی چوب اجرا کرد.

ایجاد اتصال بین دو قطعه چوبی با اور فرز

 نکته مهم در مورد ایجاد اتصال با استفاده از اور فرز این است که نمی‌توان از یک دستگاه کوچک و دستی، انتظار اجرای اتصال در تیراژ و سطح صنعتی داشت.

به عبارتی می‌توان از این دستگاه برای کارگاه‌های خانگی و کوچک استفاده کرد. در بازار دستگاه‌های صنعت چوب، تجهیزات و دستگاه‌های زیادی برای ایجاد اتصال چوب موجود هستند.

انواع تیغه‌های اتصال چوب اور فرز

 در صنعت چوب تیغه‌های بسیار زیادی برای اجرای اتصال چوب تولید شده‌اند. گاهی این تیغه‌ها به‌صورت تک و در بیشتر موارد به‌صورت دوتایی یا بیشتر تولید می‌شوند.

ازاین‌دست تیغه‌های اتصال چوب می‌توان به ست تیغه فاق و زبانه، تیغ اتصال پروانه‌ای، تیغ اتصال ۵ دندانه (شانه‌ای)، تیغ اتصال انگشتی، تیغه اتصال کام و زبانه، اتصال ۹۰ درجه، اتصال پروانه‌ای و… اشاره کرد.

پیشنهاد آیچوب: انواع تیغه اور فرز و سی ان سی چوب در ایران + ویدئو کاربردی

برش چوب با اور فرز

یکی دیگر از کاربردهای فرز دستی نجاری، برش چوب با استفاده از تیغه‌های مخصوص برش است. شما می‌توانید تخته‌های چوبی را با استفاده از تیغه‌های مخصوص، برش دهید. این برش می‌تواند به‌صورت یک خط صاف، منحنی و یا حتی دایره‌ای باشد.

برش چوب با اور فرز

 فقط کافی است شابلون موردنظر را برای برش در چند مرحله (و یا حتی یک مرحله) آماده کنید و دستگاه را بر روی خط موردنظر حرکت دهید. حتماً در کلیپ‌های مختلف منتشر شده در فضای مجازی، برش دایره‌ای چوب با استفاده از دستگاه فرز نجاری دیده‌اید.

 البته نکته مهم در مورد برش چوب این است که در صورت ضخیم بودن چوب، عملیات برش باید در چند مرحله انجام شود. مطمئناً برش در یک مرحله بسیار خطرناک خواهد بود.

ابزار زنی لبه چوب با فرز نجاری

این قابلیت فرز دستی نجاری یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از فرز نجاری است. اساتید نجار با استفاده از تیغه‌های مخصوص ابزار زنی و تیغه پروفیل لبه، طیف گسترده‌ای از طرح‌های زیبا را بر روی لبه پروفیل چوبی اجرا می‌کنند.

 

ابزار زنی لبه چوب با فرز نجاری

 

گستره تنوع این تیغه‌ها از سبک‌های مدرن تا سنتی در فروشگاه‌های اینترنتی ابزار موجود و قابل تهیه است.

 

باربرداری یکنواخت سطح چوب با اور فرز (کف تراشی)

امروزه با توجه به گسترش استفاده از اسلب های چوبی در صنعت چوب، کف تراشی یکی از کارهای رایج برای آماده‌سازی اسلب شده است.

اساتید نجاری که به دستگاه‌های CNC دسترسی ندارند و یا علاقه‌مند به انجام کار توسط خودشان و با هزینه کمتری هستند، با استفاده شابلون مخصوص (معمولاً دست ساز) و اور فرز و تیغه پرداخت، سطح اسلب را پرداخت و یکنواخت می‌کنند.

 

کف تراشی با اور فرز

 

همچنین در برخی سبک‌های منبت کاری اساتید منبت کارها برای باربرداری اطراف طرح از اور فرز و تیغه پرداخت استفاده می‌کنند. در این حالت سطح چوب در قسمت اطراف طرح اصلی تراشیده شده و طرح به‌صورت برجسته نشان داده می‌شود.

البته پرداخت و باربرداری چوب محدود به این موارد نیست و این تیغه‌ها کاربرد بیشتری خواهند داشت.

حکاکی و ایجاد شیار با استفاده از فرز دستی

شما می‌توانید با ساخت قالب و شابلون‌های مختلف، طرح و شکل‌های متنوعی را بر روی چوب اجرا کنید. اگر در تولید لوازم چوبی به‌صورت سری کاری فعالیت دارید، حتی با استفاده از یک اور فرز ساده و قالب مخصوص طرح موردنظرتان می‌توانید شکل‌های مختلف را روی ورق‌های و سازه‌های چوبی اجرا کنید.

 

حکاکی و ایجاد شیار با اور فرز

 

به توجه به پرکاربرد بودن این سبک از اجرای طرح روی چوب و گستره استفاده از فرز دستی نجاری، یکی از تولیدکننده‌ها دستگاه اور فرز دستی را تولید نمود که به‌صورت محدود قابلیت‌های دستگاه سی ان سی چوب را دارد. بخشی از حرکت دستگاه با استفاده از دست اپراتور و بخشی دیگر توسط دستگاه انجام می‌شود.

 

ایجاد طرح های گل نقطه ای

شاید شما با این بخش از قابلیت استفاده از اور فرز زیاد آشنا نباشید. در بیشتر مواردی که از اور فرز استفاده می‌شود، یا دستگاه برای ایجاد طرح در مسیر موردنظر روی چوب حرکت می‌کند و یا اینکه دستگاه بر روی میز فرز نصب می‌شود و قطعه چوبی از روی تیغه به حرکت در می‌آید.

یکی دیگر از انواع تیغه‌هایی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، تیغه ((گل نقطه‌ای)) است. شما می‌توانید انواع طرح‌های مدرن و سنتی را با استفاده از این تیغه‌ها به‌صورت یک طرح در یک نقطه به‌خصوص اجرا کنید.

در این سبک امکان اجرای طرح به‌صورت خطی را نخواهید داشت و طرح باید در یک نقطه مشخص و بدون حرکت دستگاه در جهت چپ و راست و عقب و جلو اجرا شود.

درواقع حرکت دستگاه به‌صورت بالا و پایین خواهد بود.

 

سخن پایانی

 امیدواریم تا به اینجا با دستگاه اور فرز و بخش‌های مختلف آن آشنا شده باشید. در ویدئوی منتشر شده در همین نوشته تلاش کردیم توضیحات بیشتری در مورد اور فرز نجاری دهیم تا دید بهتر نسبت به این دستگاه داشته باشید.

 در ویدئوهای بعدی در مورد آموزش کار با اور فرز با شما همراه خواهیم بود. لطفاً چالش‌ها و مشکلات خود در کار با اور فرز را با ما در میان گذارید تا ویدئوهای بعدی را بر اساس نیاز شما همراهان آیچوب تهیه کنیم.

منبع: آیچوب

 فرزها در ابعاد و اندازه‌ها و کاربری‌های گوناگون طراحی و تولید شده‌اند؛ اما کارکرد آن‌ها بسیار شبیه به هم هستند. شرکت‌های تولیدکننده ابزار باتوجه‌به نوع کاربری و حجم تولید اقدام به طراحی و تولید فرز می‌کنند. در ادامه انواع فرز نجاری را با توجه به سایز آن‌ها (از کوچک به بزرگ) به شما معرفی می‌کنیم.

 یکی از خصوصیت‌های فرزهای نجاری، امکان نصب ابزارها و تیغه‌های جانبی بسیاری برای آن‌ها است. تعداد بسیار زیادی تیغ مخصوص فرز نجاری در بازار موجود هستند. حتی اگر این تیغه‌ها هم نیاز شما را برآورده نکنند، امکان سفارش و ساخت تیغه جدید را خواهید داشت.

سرعت در روتر و فرزهای نجاری

 سرعت در فرزهای نجاری بالاست و تا ۳۵ هزار دور در بین ابزار نجاری دیده شده است. این سرعت با واحد RPM (دور بر دقیقه) بیان می‌شود. به بیانی ساده‌تر اگر سرعت یک روتر ۳ هزار دور بر دقیقه باشد، یعنی تیغه نصب شده روی کولت دستگاه (با فرض هم قطر بودن تیغه با کولت) با سرعت سرسام‌آور ۵۰۰ بار بر ثانیه چوب را باربرداری می‌کند.

 باتوجه‌به استفاده از موتورهای یونیورسال یا موتور دیسی در روترها و فرزها، تنظیم سرعت این ابزارها بسیار ارزان و ساده خواهد بود. دور فرزها را می‌توان با قراردادن یک دیمر به‌سادگی کنترل کرد.

گشتاور یا نیرو در فرزهای نجاری

 شاید بتوان گشتاور (با واحد نیوتن متر) را معادل قدرت یا نیروی موتور در چرخاندن محور دانست. هر چه این گشتاور بالاتر باشد، امکان باردهی به تیغه بیشتر می‌شود و به‌اصطلاح تیغه زیر بار نخواهد ماند.

 در بسیاری از فرزها و روترهای نجاری از موتورهای یونیورسال و موتورهای دیسی (DC motor) استفاده می‌شود که ذاتاً گشتاور بالایی دارند. به‌صورت کلی می‌توان گفت که هر چه توان مصرفی فرز یا روتری که می‌خرید بیشتر باشد، گشتاور آن نیز بالاتر است.

فرز مینیاتوری نجاری

  فرز مینیاتوری نجاری

 فرز مینیاتوری یکی از کوچک‌ترین انواع فرزهای مورداستفاده در صنعت چوب و دیگر صنایع است. با استفاده از این فرز می‌توان سوراخ‌های بسیار ریز، حجم تراشی‌های کم، ایجاد طرح‌های بسیار ظریف و خاص روی چوب را انجام داد. فرز مینیاتوری ابعاد بسیار کوچکی دارد و حتی می‌توان آن را مانند یک‌قلم (البته بزرگ‌تر از قلم‌های رایج هست) در دست گرفت.

 با استفاده از تیغه‌های مختلفی که برای این فرز وجود دارد می‌توان کاربردهای متنوعی از این ابزار انتظار داشت. از کاربردهای فرز مینیاتوری می‌توان به استفاده آن در مجسمه سازی، حکاکی، طلاسازی، ساخت ماکت‌های چوبی، کاردستی، قالب‌سازی، دندان‌سازی و … اشاره کرد.

 فرز مینیاتوری قدرت (گشتاور) چندانی نسبت به فرزهای بزرگ‌تر ندارد؛ اما اگر ست کامل آن را تهیه کنید، یک کارگاه کامل است! مهم نیست یک نجار حرفه‌ای باشید یا یک خویش ساز خانگی… فرز مینیاتوری بدون شک یک ابزار کار راه‌انداز و جالب است.

 توان مصرفی بیشتر فرز مینیاتوری‌های موجود در بازار بین ۱۳۰ تا ۲۰۰ وات است و سرعت اسپیندل آن‌ها تا ۳۵۰۰۰ دور بر دقیقه هم می‌رسد.

 قطر کولت (بخش نگهدارنده تیغه) حدود ۳ میلی‌متر هست و تیغه‌ها و سنباده‌ها و مته‌ها ابزارهای برش بسیار ریز بر روی آن نصب می‌شود.

فرز مشتی یا مینی فرز

فرز مشتی یا مینی فرز

 

 مینی فرز یا فرز مشتی یکی دیگر از مدل‌های فرز است که بیشتر در صنعت چوب از آن استفاده می‌شود. موتور این فرز قوی‌تر از موتور فرز مینیاتوری است و همین امر موجب شده موتور فضای بیشتری به خود اختصاص دهد.

 این دستگاه بین ۱.۵ تا ۲ کیلوگرم وزن دارد و حتی با یک دست هم می‌توان از آن استفاده کرد. معمولاً این دستگاه بدون دستگیره کمکی هست و می‌توان آن را بین انگشتان یک دست نگه داشت.

 توان مصرفی موتور فرز مشتی بین ۵۰۰ تا ۶۲۰ وات است و حداکثر دور اسپیندل آن‌ها ۳۴۰۰۰ دور بر دقیقه است. قطر کولت این دستگاه معمولاً ۶ میلی‌متر است که با توجه به این قطر کولت، تیغه‌های مخصوص آن هم وجود دارد.

 از مینی فرز برای ابزار زنی لبه چوب سازه‌هایی که کوچک هستند و یا نیاز به باربرداری ظریف دارند استفاده می‌شود.

اور فرز

اور فرز

اور فرز درواقع پدر فرز مشتی هست! تفاوت اصلی اور فرز با مینی فرز در ابعاد و وزن و قدرت موتور آن است. از نظر دور موتور اور فرز و فرز مشتی تفاوت چندانی ندارند و از تیغه فرز مشتی یا مینی فرز می‌توان در اور فرز هم استفاده کرد. این کار با استفاده از بوشن های تبدیل امکان پذیر است.

با توجه به اینکه اور فرز قدرت بیشتری دارد، دو دسته برای هدایت آن در دو طرف دستگاه نصب شده است. با استفاده از اور فرز می‌توان طرح‌ها و ابزاری مختلفی را در قسمت لبه یا صفحه چوب ایجاد کرد. یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های اور فرز قابلیت باربرداری قدرتمند است.

به دلیل بزرگ‌تر بودن موتور اور فرز، گشتاور بیشتری ایجاد می‌شود که این نیرو شرایط را برای باربرداری چوب فراهم می‌کند. همچنین گشتاور زیاد به شما اجازه می‌دهد تیغه‌های بزرگ‌تر و باربرداری‌های سنگین‌تری انجام دهید.

اور فرز دستگاه عجیبی است! بسیاری از نجارهای ایرانی از این دستگاه برای ابزار زنی لبه‌های چوب استفاده می‌کنند؛ اما اگر کمی حوصله داشته باشید و خلاقیت به خرج دهید، صدها و شاید هزاران کار با این دستگاه بتوانید انجام دهید. از انواع ابزار زنی و سوراخ کاری و کلیشه بری و پرداخت و باربرداری گرفته تا ساخت انواع اتصالات چوب به چوب …

توان خروجی بیشتر اور فرزهای موجود در بازار بین ۱۵۰۰ تا ۲۱۰۰ وات است. سرعت چرخش محور اسپیندل تفاوت چندانی ندارد و بین ۲۰ تا ۲۵ هزار دور بر دقیقه است.

اگر اطلاعات بیشتری در مورد اور فرز نیاز دارید، می‌توانید مطلبی که ما به‌صورت اختصاصی در مورد اور فرز منتشر کردیم را مطالعه کنید.

فرز میزی

فرز میزی

فرز صندوقی یا فرز میزی یکی از بزرگ‌ترین مدل‌های فرز نجاری است که در برخی کارگاه‌های نجاری وجود دارد. ساختار بدنه اصلی از چدن ساخته شده و بسیار سنگین هست. با توجه به اینکه از این دستگاه معمولاً برای ابزار زنی‌های سنگین و صنعتی استفاده می‌شود، ساختار دستگاه سنگین و صنعتی ساخته شده است.

فرز میزی هم در ابعاد و قدرت و مدل‌های مختلفی تولید می‌شود. از مدل‌های ایرانی و ساده و بدون آپشن گرفته تا مدل‌های ایتالیایی و چینی که امکانات و قابلیت‌های زیادی را در اختیار اپراتور قرار می‌دهند.

این فرز میزی نجاری را به‌جرئت می‌توان یکی از خطرناک‌ترین دستگاه‌های مورد استفاده در نجاری دانست. هرچند که همه‌ی ابزارهای نجاری خطرناک هستند؛ اما فرز میزی را می‌توان در صدر جدول خطرناک‌ها قرار داد. انگشتان زیادی در اثر بی‌احتیاطی و عدم استفاده از شابلون قطع شده‌اند.

اگر یک نجار ماهر نیستید، در استفاده از این دستگاه بسیار محتاط باشید.

فرز CNC سی ان سی

فرز CNC سی ان سی

دستگاه سی ان سی چوب هم دارای یک فرز پرقدرت و پرسرعت است که با استفاده کنترلر ها و تجهیزات مخصوص، این موتور را در محورهای X و Y و Z به حرکت در می‌آورد. هرجایی که نیازمند قدرت و انعطاف تولید در کنار حفظ دقت و کاهش خطاهای انسانی باشیم ماشین‌های سی ان سی مفید خواهند بود.

یک ماشین سی ان سی بدون تأثیر پذیری از عوامل بیرونی و خستگی وظیفه‌ای که برای آن برنامه ریزی شده‌اند را باقابلیت تکرار بالا انجام خواهند داد.

در این نوشته تلاش شد دستگاه‌هایی که با نام فرز نجاری شناخته می‌شوند را به شما معرفی کنیم. لطفاً اگر شما هم اطلاعاتی در این زمینه دارید، با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: آیچوب

20 نظر در “معرفی انواع دستگاه فرز نجاری و موارد کاربرد آن‌ها در صنعت چوب

  1. مصطفی مصلحی گفت:

    با سلام و اظهار تشکر از انتشار مطالب کاربردی و ارزنده تون.
    من یک دستگاه 5کاره دارم و در حال حاضر دارم ازش استفاده می کنم . مشکل من کار با قسمت فرز دستگاه هست که دور پائینی داره و چون کار من با چوب راش هستش ، دستگاه سطح فرز شده خوبی رو به دلیل پائین بودن سرعت به من نمیده .
    سوال من اینه که آیا می تونم دور فرز این دستگاه رو زیاد کنم و اگر امکان پذیر هست ، مشکلی از نظر ایمنی ایجاد نمی کنه .
    ودر آخر اگر امکان زیاد کردن دور دستگاه نیست ، شما چه دستگاهی رو پیشنهاد می کنید.
    بسیار ممنونم

  2. حسین گفت:

    سلام بین aeg 1350e و بوش انگشتی ggs 28c کدوم رو پیشنهاد میدین؟ یا اینکه کارشون کاملا با هم فرق میکنه ؟ کار من کاملا خانگیه .

    1. آیچوب گفت:

      سلام حسین عزیز
      بین این دو مدل بوش رو پیشنهاد میدیم
      با گارانتی معتبر خریداری کنید لطفا
      ((اصالت کالا گارانتی نیست))

  3. زهرا گفت:

    سلام وقت بخیر
    میخواستم نظرتون‌ رو بدونم. شما بین این چهار دستگاه کدوم رو پیشنهاد میکنید؟‌موتور آویز- سنگ رو میزی- پولیشر رو میزی(مثلا محک)- فرز انگشتی ‌
    کارهایی که میخوام انجام بدهم در ابعاد کوچیک هستند، بیشتر برای پیکر تراشی قطعات کوچیک و سنباده زنی چوبهای حدود بیست سی سی سانتی برای جعبه سازی کوچیک

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      برای کارهای ریز موتور آویز
      کمی سنگین تر فرز انگشتی
      سنگ رومیزی برای قطعات کوچک نیست
      برای سنباده زنی سطوح هم بستگی به نوع و اندازه سطح داره

  4. فریبا گفت:

    سلام وقت بخیر. من قطعات چوبی کوچک میسازم. مثل حیوانات و اسباب بازی. از فرز مینیاتوری کرون چند ماهه استفاده میکردم برای حجم برداری و سنباده کاری. اما خیلی اذیت میشدم چون انگار کارم برای دستگاه سنگین بود. دوبار فرزم اتیش گرفت و اکثر وقتها موقع سنباده کشی یا حتی حجم برداری سرش گیر میکرد و می ایستاد. دیروز بردم نمایندگی گفتن ارمیچرش سوخته و عوض کردن. اما دستگام اصلا مثل قبل نیست حتی. صدا و توانش اومده پایین. یه فروشنده ای بهم گفت اگه دستگاه پرتوان میخوای بهتره یه موتور آویز بگیری. میخواستم بدونم نظر شما چیه؟ برای سنباده کاری و حجم برداری یکم سنگین روی قطعات کوچیک موتور اویز گزینه ی مناسبی هست یا نه و چه مارکی بهتره بگیرم؟باتشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام فریبا
      بله.موتور آویز بهتر هست.
      اگر کمپرسور دارید انواع بادی خیلی بهتر از نوع برقی از هر مدل هست هم در قدرت هم در استقامت
      و اگر کراتون سنگین هست فرز انگشتی قدرت بیشتر از فرز مینیاتوری دارد

      1. فریبا گفت:

        خیلی ممنون. اگر دستگاه پولیش رو‌میزی مثل محک بکیرم چی؟ اون هم کاراییش خوبه؟

        1. آیچوب گفت:

          برای کارهای خانگی خوبه.

      2. کاربر گرامی گفت:

        سلام، موتور اویز خوب چه برند و چه توانی رو پیشنهاد میکنید؟ رونیکس ۲۰۰ وات برای کار کوچک تمیز کافیه یا یونیورسال ۶۰۰ وات لازمه؟

  5. احسان گفت:

    سلام و عرض ادب
    دنبال خرید فرز مشتی هستم
    پیشنهاد شما چیه بزرگوار ؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام احسان عزیز
      با چه بودجه ای؟

  6. مرتضی گفت:

    برای هم سطح کردن دو یا چند چوب کبوده چسبیده به هم چه نوع دستگاه سنباده ای پیشنهاد می دهید

    1. آیچوب گفت:

      سلام مرتی
      شما در نظر دارید باربرداری انجام بدید.
      یکی از بهترین دستگاه ها برای باربرداری و یا کف تراشی اور فرز هست. پیشنهاد می کنیم مطلبی که در همین زمینه منتشر کردینم رو مطالعه کنید.

      اسلب چوبی چیست و کف تراشی اسلب چگونه است؟

      همچنین اگر دوست دارید از دستگاه های سنباده زن استفاده کنید، سنباده تانکی یکی از بهترین ابزار ها برای باربرداری های سنگین هست.
      البته اگر بخواید کار رو سخت کنید، می تونید از سنباده دیسکی هم استفاده کنید؛ ولی شدنی هست.

      1. رضا گفت:

        سلام و خسته نباشید
        از بین اور فرز ها کدام برند و مدل بهتر میباشد که دیمردار باشد زیر میز بسته شود ایا دیوالت dw625مدل مناسبی هست
        اگر نه مدل پیشنهادی شما چیست
        ممنون از راهنماییتون

        1. آیچوب گفت:

          سلام
          سلامت باشید
          بله، این مدل گزینه خوبی هست. اکثر اور فرز ها امکان نصب زیر میز رو دارند.

  7. محمد گفت:

    سلام
    من برای کارهای معمول نجاری مثل لبه زدن و پرداخت اسلب چوب و کارهای معرق اور فرز بخرم بین رونیکس ۷۱۱۲ وهیوندای و توسن و aeg1350e کدام را پیشنهاد میکنید البته با توجه به قیمتش اولویت با سه تای اولیه باتشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام محمد
      مدل اور فرزها را هم بنویسید
      از فرز رونیکس ۷۱۱۲ و آاگ ۱۳۵۰e پیشنهاد ما آاگ هست
      اور فرز رونیکس هنگام کار تنش بیشتری به اپراتور و قطعه کار وارد می کند.
      در مورد هیوندای معمولا بیشتر از کیفتی که ارائه می کند قیمت گذاری می شود و در مقایسه با برندهای هم قیمت کیفیت کمتری دارد.
      توسن به نسبت قیمت کیفیت خوبی دارد

    2. کیا گفت:

      سلام خسته نباشیدکار من ام دی اف هستش آیا شما مارک ماکیتا رو برا کار اور فرز قبول دارین

      1. آیچوب گفت:

        سلام کیا
        ماکیتا محصولات خوبی داره و تجریه کار با اورفرز ماکیتا رو هم داریم
        بله.محصول خوبی هست.اما محصولات بوش در ایران در مقایسه با کیفیتی برابر قیمت کمتری دارند.

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )