آموزش

آمپر مناسب برای جوشکاری فلز چقدر است؟ کدام الکترود جوشکاری؟

انتخاب بهترین آمپر برای جوشکاری

احتمالاً قبل از این آموزش مقاله‌هایی را خوانده باشید و از اینکه هر مقاله یک چیز می‌گوید سردرگم شده باشید. حق دارید! وقتی نویسنده فقط برای گوگل می‌نویسد نتیجه مشخص هست.

آموزشی که در این نوشته آیچوب می‌خوانید با این پیش فرض هست که شما جوشکاری را با دستگاه اینورتر جوشکاری MMA با الکترودهای مرسوم بازار و روی فلزات پایه آهنی مانند فولاد و استیل و چدن انجام می‌دهید.

 

تماشای آنلاین ویدئو انتخاب بهترین آمپر برای جوشکاری

 

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

قبل از شروع!

جوشکاری یک تخصص بسیار گسترده است و تا دوره های دکترا و بالاتر آکادمیک هم امکان تحصیل در این علم وجود دارد. در عرصه عملی هم این‌قدر سطح تخصص بالا است که یک نفر نمی‌تواند متخصص همه نوع جوش باشد.

اما از آن جایی که مخاطب نمی‌تواند برای جوشکاری های جزئی متخصص شود، مواردی را به صورت سریع آموزش خواهم داد تا جوشکاری را ساده‌تر و با چالش و هزینه کمتری انجام دهید.

روزبه هستم از آیچوب و خیلی خوشحالم که مهمان من در این آموزش هستید.

 

چرا باید آمپر مناسب جوش کاری انتخاب کنیم؟

آمپر واحد جریانی است که توسط کاربر دستگاه جوش با توجه به نوع کاربری انتخاب می‌شود. انتخاب آمپر زیاد باعث سوختگی و سوراخ شدگی سطح جوش، پاشش جوش به اطراف و ایجاد حرارت بیش از حد در قطعه کار می‌شود و انتخاب آمپر کم باعث عدم نفوذ مناسب جوش، چسبندگی الکترود به قطعه کار و جوش ناقص می‌شود.

 

روش های انتخاب آمپر مناسب برای جوش کاری

بهترین روش انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری توجه به ضخامت فلز برای تعیین آمپر مناسب و سپس انتخاب نوع و قطر الکترود با توجه به شیوه جوش کاری و آمپر انتخاب شده است.

 

پیشنهاد آیچوب: نکته‌های ایمنی فارسی بر نجاری چیست؟

 

راهنمای انتخاب آمپر دستگاه جوشکاری با توجه به ضخامت فلز

یکی از ساده‌ترین فرمول های انتخاب آمپر مناسب با توجه به ضخامت فلز است. در این شیوه اگر ضخامت فلز را ضرب در عدد 39.4 کنید به حداکثر آمپر مورد نیاز برای جوشکاری می‌رسید.

مثلاً اگر قوطی فلزی جوشکاری می‌کنید که ضخامت فلز آن 3 میلی متر است حداکثر آمپری که می‌توانید تنظیم کنید 118 آمپر است.

در بازار ایران ضخامت انواع قوطی و ورق‌های فولادی به صورت زیر است:

1 میلی متر،1.25 میلی متر،1.5 میلی متر،2 میلی متر،2.5 میلی متر،3 میلی متر،3.5 میلی متر،4 میلی متر،4.5 میلی متر،5 میلی متر،6 میلی متر،8 میلی متر،10 میلی متر،12 میلی متر،15 میلی متر،20 میلی متر و …

توجه کنید که در این شیوه محاسبه حداکثر آمپر به دست می‌آید و شما می‌توانید از 40% کمتر از مقدار مشخص شده هم جوشکاری را انجام دهید.

همچنین دقت کنید که با توجه به حالت جوشکاری هم این عدد می‌تواند کمتر انتخاب شود. معمولاً برای جوشکاری های سربالا یا عمودی مقدار آمپر انتخاب شده 10% کمتر از حالت جوشکاری تخت است.

 

انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری

 

برای ضخامت‌های مختلف طبق لیست زیر انتخاب کنید:

قوطی و صفحه فولادی 1.5 میلی متر (الکترود 6010 قطر 2.4 میلی متر): 60 آمپر

قوطی و صفحه فولادی 2 میلی متر (الکترود 6010 قطر 2.4 میلی متر): 80 آمپر

قوطی و صفحه فولادی 3 میلی متر (الکترود 6013 قطر 3.2 میلی متر): 120 آمپر

قوطی و صفحه فولادی 4 میلی متر (الکترود 6010 قطر 4.8 میلی متر): 160 آمپر

قوطی و صفحه فولادی 5 میلی متر (الکترود 6010 قطر 4.8 میلی متر): 195 آمپر

 

  • با توجه به اینکه اکثر قوطی های رایج بازار ضخامت 3 میلی‌متری دارند انتخاب الکترود 3.2 کد 6013 با انتخاب آمپر 80 تا 120 بهترین انتخاب برای شروع جوشکاری هست.
  • دقت کنید که منظورم از قطر الکترود قطر مغذی الکترود جوش کاری است؛ یعنی قطر بدون پوشش دور الکترود.

 

پیشنهاد آیچوب: لیست ابزار کارگاه نجاری در منزل | وسایل نجاری خانگی + ویدئو

 

راهنمای انتخاب الکترود برای جوشکاری

انتخاب الکترود مناسب بسیار چالشی است اگر بخواهیم وارد جزئیات آن شویم. از جنس مغزی الکترود تا نوع روکش و کد خوانی الکترودها.

اما به صورت خیلی ساده می‌توانیم با داشتن ضخامت قطعه کاری که می‌خواهید جوشکاری کنید و تقسیم آن در عدد 0.9 به قطر الکترود مناسب برای جوش کاری برسید.

مثلاً اگر قوطی با ضخامت فلز 3 میلی متر می‌خواهید جوشکاری کنید؛ با تقسیم 3 بر 0.9 به عدد 3.3 می‌رسید که نزدیک ترین عدد به آن الکترود سایز 3.2 میلی متر است.

دقت کنید که حتی نوع جوشکاری (تخت یا سر بالا) روی انتخاب الکترود بسیار تأثیرگذار است و در کارهای حساس قطعاً نیاز به یک تکنسین کارکشته برای جوشکاری دارید.

در جدول زیر می‌توانید الکترود مناسب را انتخاب کنید.

 

راهنمای انتخاب الکترود برای جوشکاری

 

جدول قطر الکترود و جریان مجاز الکترودهای جوش کاری:

راهنمای جدول:

وقتی با توجه به ضخامت قطعه کار و تقسیم آن بر عدد 0.9 قطر الکترود را محاسبه کردید به ردیف دوم (از راست) جدول بالا نگاه کنید و نزدیک ترین عدد به عدد محاسبه شده را پیدا کنید.

در مثالی که زدم برای قطر 3 میلی متر عدد 3.3 محاسبه شد که طبق جدول الکترود 3.2 را انتخاب می‌کنیم.

 

پیشنهاد آیچوب: ۶ نکته مهمی که قبل از خرید ابزار برقی باید بدانید!

 

تاثیر نوع الکترود جوش روی انتخاب آمپر

به 6 سطر آخر جدول بالا دقت کنید و آن را با 6 سطر اول مقایسه کنید. به ازای قطرهای برابر الکترودها جریان بیشتری را می‌توانیم استفاده کنیم.

پس قطر الکترود به تنهایی ملاک نیست. جنس مغزی الکترود و نوع پوش الکترود هم تاثیر در انتخاب آمپر تاثیر گذار هست.

مثلاً الکترودهای کد 7018 به دلیل نوع خاص پوشش کم هیدروژنی که دارند با قطر برابر با الکترودهای 6013 جریان جوش تقریباً 30% کمتر دارند.

به همین دلیل الکترود 6013 را پیشنهاد کردم. چون هم در تمام ایران به راحتی قابل تهیه هست و هم مناسب انواع جوشکاری های مرسوم است.

 

آموزش جوشکاری

 

الکترود مناسب برای ورق نازک

منظورم از ورق‌های نازک ورق‌های فولادی قطر 1 ملی متر، 1.25 و 1.5 میلی متر است.

اگر بخواهیم از الکترود برای این جوش کاری استفاده کنیم طبق فرمول بالا باید ضخامت را تقسیم بر 0.9 کنیم که عدد تقریبی 1.5 به دست می‌آید.

و باز هم با توجه به فرمول بالا با ضرب ضخامت در عدد 39.4 عدد تقریبی 40 تا 60 آمپر برای تنظیم آمپر دستگاه می‌رسیم.

طبق این بررسی و با توجه به جدول بالا می‌توانیم از الکترود کد 6013 با ضخامت 1.6 و با تنظیم جریان روی 40 آمپر استفاده کنیم

یا از الکترود کد 6013 با ضخامت 2 و با جریان تا 60 آمپر استفاده کرد.

 

انتخاب آمپر دستگاه جوش با توجه به الکترود

اگر الکترودی داشتید و می‌خواستید برای آن آمپر مناسب را انتخاب کنید می‌توانید قطر مغذی الکترود را در عدد 30 یا 40 ضرب کنید.

مثلاً اگر الکترود شما 3.2 میلی متر باشد؛ بیشترین آمپر دستگاه برای این الکترود می‌تواند عددی بین 60 تا 130 باشد. پیشنهاد می‌کنم اگر جوشکاری را در حالت سربالا یا عمودی انجام می‌دهید عدد آمپر کمتر را انتخاب کنید.

 

منبع: آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )