نجاری در زمستان و هوای سرد چالشها و مشکلات مخصوص به خود را دارد. شاید بتوان گفت نجارها زیاد از فصل زمستان خوششان نمیآید، سرمای زمستان برای این اساتید اذیت کننده نیست، بلکه مشکلاتی که در این فصل برای ساخت سازههای چوبی و درگیریهای بعد از ساخت به وجود میآید، گاهی آنها را دلسرد میکند.
در این نوشته به بررسی مشکلات پیش روی یک نجار در فصل زمستان و راههای جلوگیری از آنها خواهیم پرداخت. با ما در ادامه همراه باشید.
شاید مشتری که در فصل تابستان به شما سفارش کار داده است، راضیتر از مشتری باشد که در فصل زمستان برای او پروژهای اجرا کرده باشید. این مشکل دو دلیل عمده دارد. سرمای هوا و رطوبت زیاد! بله این دو مشکل خسارتهای زیادی به سازههای چوبی وارد کرده است که کمتر استادکاری به حل آن فکر کرده است.
اگر ساکن شهرهای شمال یا جنوب کشور باشید، به خاطر وجود رطوبت بسیار بالا با چالشهای یک نجار در زمستان کاملاً آشنا هستید. اگر تجربه ارسال سازه چوبی از شهرهای شمالی مرطوب به شهرهای خشک مانند تهران را داشته باشید میدانید که ممکن سازه ترک بخورد یا دفرمه شود.
چرا نجاری در زمستان سخت است؟
چوب نفس میکشد! چوب در برابر شرایط دمایی و رطوبت متفاوت واکنش نشان میدهد و بیتفاوت نیست. اگر یک قطعه چوبی (مهم نیست چه ابعادی داشته باشد) را در فضایی مرطوب قرار دهید، بهراحتی رطوبت هوا را جذب میکند و حتی اگر این رطوبت زیاد باشد، به عرض آن افزوده میشود.
همچنین اگر این چوب مرطوب را از فضای مرطوب (مانند شمال کشور) به فضایی خشک (مانند کرمان) منتقل کنید، سریعاً واکنش نشان میدهد و با ازدستدادن رطوبت ترک میگیرد و دفرمه میشود. این واکنش چوب امری طبیعی است و باید بپذیرید که با مادهای زنده و طبیعی کار میکنید.
حتی اگر سازه چوبی ساخته شده در کارگاه نجاری به خانه مشتری منتقل شود، در اثر گرمای زیاد خانه و خشکبودن آن و در کل دمای بالاتری که نسبت به محیط دارد بهاحتمال زیاد سازه دچار مشکلاتی خواهد شد.
باتوجهبه توضیحاتی بالا، سؤال اینجاست که وظیفه یک نجار چیست؟ چگونه باید از بروز این مشکلات جلوگیری کند؟
تغییر دما و رطوبت چه مشکلاتی برای سازه چوبی ایجاد میکند؟
چسب چوب در شرایط دمایی زیر ۰ درجه عملکرد درستی ندارد و خشک نمیشود. بااینوجود امکان ایجاد یک اتصال استاندارد وجود ندارد.
اگر تخته یا الوار چوبی خیس داشته باشید و آن را سریع خشک کنید، یا اینکه از هوای مرطوب به هوای خشک منتقل کنید، ترک میگیرد و دچار پیچوتاب میگردد.
اگر سازه چوبی را از منطقه مرطوب به خشک منتقل کنید، اتصالات از هم جدا میشوند. محل اتصالات چوب باز میشود و چوب از قسمتهای مختلف ترک میگیرد.
بهعنوانمثال اگر یک کمد چوبی را در فصل زمستان از شمال به تهران منتقل کنید، احتمالاً دربها و کشوهای آن بهخوبی باز و بسته نشوند و حتی دچار پیچوتاب شوند.
حال سؤال اینجاست که آیا باید فکر گستردهکردن بازار را از ذهن خود بیرون کنیم؟ چگونه مشتریان خارج از استان خود را راضی نگه داریم؟ چگونه نگران خدمات پس از فروش و زیانهایی که در اثر ازدستدادن رطوبت و حتی جذب رطوبت به وجود میآیند نباشیم؟
از چوب خشک استفاده کنید
این نکته را به یاد داشته باشید که چوب خشک و تمیز سرمایه یک نجار است. اگر بهترین ابزار و تجهیزات دنیا را داشته باشید و از چوب مناسب استفاده نکنید، در پایان به نتیجه درست نخواهید رسید.
بهعنوانمثال نجارهای حرفهای به چوبهای کارگاه خود حدود ۳ سال زمان میدهند تا آماده استفاده شوند. هرچند که امروزه چوبها در شرایط کارخانهای و استاندارد خشک میشوند و اگر این کار درست انجام شده باشد، بدون نیاز به زمان زیاد قابلاستفاده هستند.
با این تکنولوژیها هم هنوز برخی اساتید نجار اجازه میدهند چوب روند طبیعی خود در خشک شدن را طی کند.
کارگاه نجاری استاندارد و مناسب بسازید
اگر قرار است بازارتان را گسترده کنید و درآمد بیشتری داشته باشید، باید حرفهای عمل کنید و اجازه ندهید شرایط محیطی و دمایی کیفیت کار شما را زیر سؤال ببرد. مطمئناً مشتریان ناراضی دوباره به سمت شما نخواهند آمد. پس باید به فکر ساخت یک کارگاه استاندارد و یا تجهیز آن برای استفاده در زمستان کنید.
نکته اول برای ساخت یک کارگاه نجاری در زمستان این است که باید کارگاه نجاری عایق بسازید. در یک کارگاه نجاری بدون عایق، هیچ کنترلی بر روی دما و رطوبت هوا ندارید. اگر در شهرهای مرطوب شمال یا جنوب کشور هستید، فکری به حال کم کردن رطوبت کارگاه کنید.
رطوبت، رطوبت، رطوبت… این مورد قاتل سازههای چوبی شماست.
کارگاه خود را عایق کنید
پس ابتدا کارگاه نجاری خود را مانند اتاق عمل عایق کنید! شاید برای شما این مورد خندهدار به نظر برسد؛ اما یک واقعیت است. اگر قرار است حرفهای باشید، پس حرفهای عمل کنید و افکار قدیمی را کنار بگذارید. متأسفانه بیشتر فعالان صنعت چوب در چند ده سال پیش متوقف شدهاند و حاضر به تغییر نگاه خود نسبت به این کار نشدهاند.
برای عایق کردن کارگاه فقط پوشاندن درزها کافی نیست، شاید نیاز باشد با استفاده از پشم شیشه سقف را پوشش دهید که تلفات انرژی نداشته باشید. همین پشم شیشه برای فصل تابستان هم کاربرد دارد.
از مکنده نجاری استفاده کنید
شاید بگویی اگر کارگاه عایق و بدون سوراخ و درز و ورودی و خروجی هوا داشته باشیم، پس چگونه گرد و خاک را کنترل کنیم؟ پاسخ ساده است. شما میتواند از مکنده استفاده کنید. استفاده از مکنده در همه جای دنیا رایج است و نمیتوان بدون آن سالم نجاری کرد.
دمای کارگاه را افزایش دهید
اگر در یوتیوب فعال باشید، حتماً نجارهای کانادایی را دیدهاید که در فصل زمستان هم با تیشرت نجاری میکنند! بله… اگر یک کارگاه نجاری عایق داشته باشید، میتوانید بسیار راحت و آسان با حال خوب نجاری کنید. همانطور که در مطالب گذشته توضیح داده بودیم، پوشیدن لباسهای گشاد و آستینبلند و کاموایی برای نجار بسیار خطرناک است.
پس باید پس از اینکه کارگاه خود را عایق کردید، به فکر گرمکردن آن باشید. معمولاً نجارها ضایعات چوب را در بخاریهای دستساز آتش میزنند تا فضای کارگاه را در زمستان گرم کند. در بهترین حالت این بخاریهای هیزمی یک دودکش به سمت بیرون دارد و در بدترین حالت هیچ دودکشی وجود ندارد و از صبح تا غروب باید در کنار خاک، دود هم خورد!
اگر از بخاری هیزمی استفاده میکنید، حتماً دود آن را به بیرون هدایت کنید و با استفاده از یک فن سبک و کم فشار، هوای گرم را به سمت دیگر کارگاه پرتاب کنید تا فضای کارگاه یکنواخت گرم شود. باور کنید این کار بسیار ساده است و فقط کمی حوصله میخواهد.
اگر بخاری گازی در اختیار داشته باشید که بسیار عالی است. حداقل ۳ متر اطراف بخاری را خالی از هرگونه چوب و مواد آتشزا و رنگ کنید. همچنین میتوانید از بخاریهای فن دار استفاده کنید تا گرما به سمت شما پرتاب شوند و کارگاه دمایی یکنواخت داشته باشد.
همانطور که میدانید موادی مانند چسب چوب باید در دمایی بالاتر از ۰ درجه سانتیگراد استفاده کنید، درصورتیکه در فصل زمستان بیشتر کارگاههای نجاری دمایی کمتر از صفر درجه را تجربه میکنند.
رطوبت را کنترل کنید
دستگاه رطوبت سنج ارزان است و بهراحتی از فروشگاههای تجهیزات پزشکی میتوانید تهیه کنید. این دستگاهها زیاد گران نیستند و بهراحتی امکان تهیه آن را خواهید داشت. این دستگاه را در نزدیکی محل دپو چوب قرار دهید و مدام دما و رطوبت در این محل را چک کنید.
اگر رطوبت زیاد بود با افزایش دما و حتی استفاده از رطوبتگیر تلاش کنید تا رطوبت کارگاه را کاهش دهید. بهعنوان مثال در شهرهایی شمالی رطوبت داخل ساختمان یا کارگاه یا خانه در اثر اختلاف دمایی که بین داخل و بیرون وجود دارد بر روی شیشه پنجره بهصورت عرق یا همان قطرههای آب خود را نشان میدهد. بهراحتی میتوان از این ترفند استفاده کرد.
اگر کارگاه پنجره شیشهای ندارد، میتوانید کمی هزینه کنید و با خرید یک دستگاه رطوبتگیر صنعتی رطوبت داخل کارگاه را کنترل کنید. قیمت یک دستگاه رطوبتگیر برای کارگاه ۷۰ متری بین ۵ تا ۷ میلیون است.
جمعبندی پایانی
اگر قرار باشد پا را از منطقه جغرافیایی خود فراتر گذارید و مشتریان بیشتری را به مجموعه خود اضافه کنید، باید بهروز باشید و از استانداردهای روز تبعیت کنید. اگر در شهرهایی با رطوبت نسبی بالا زندگی میکنید، چالشهای بیشتری پیش روی شماست و باید به فکر ساخت یک کارگاه عایق و استاندارد باشید.
اگر در شهر خشک زندگی میکنید، مشکلات کمتری پیش روی شماست و با گرم کردن کارگاه میتوانید بخش زیادی از مشکلات را با یک بخاری ساده هم حل کنید.
در این سالها نمونههای زیادی از شکایات مشتری را داشتهایم که از نجار خود بابت ترک گرفتن و دفرمه شدن سازه شکایت کردهاند و نجار مجبور شد هزینههای زیادی را بپردازد. پس لطفاً به این موضوع دقت داشته باشید.
لطفاً شما هم تجربه خود از کنترل دما و رطوبت کارگاه را با ما در میان گذارید.
منبع: آیچوب
ممنون
سلام
برای سرمایش تابستان چه کنیم؟
سلام من سینی تعداد زیاد ساختم با چوب نراد در مازندران بردم از کارگاه به فروشگاه اونجا اسپلید سیستم گرمایشی روشن بود در عرض 4 روز بیشترشون از وسط ترکیدن کاملا باز شده .چند سوال دارم از شما اساتید من سیلر زدم و کیلر نقاشی ماشین.سوالم اینه که دور و رو کار کاملا پر شده زیرش کیلر زدم ولی زیاد نه.سوال اینجاست اگر یک کاری را کاملا با کیلر یا پلی استر بپوشونیم رطوبط محیط بازم تعصیر میزاره روی کار .تشکر ببخشید تولانی شد.
سلام
اول اینکه ظروفی که با خوراک تماس دارند نباید از رنگ های شیمیایی استفاده کنید
دوم هم هیچ پوششی مانع از ترک خوردن چوب در پی تبادل رطوبت با محیط نمی شود
سلام
من یه میز جلو مبلی سفارش دادم به نجاری که ساکن شمال ایران هستن. خودم ساکن تهران هستم، هنوز ۱ ماه از رسیدن میز نمی گذرد که ما متوجه تاب بیش از حد درب کشوی میز شدیم. جنس چوب بلوط است که البته بسیار زیباست اما متاسفانه تاب بوجود آمده در قسمت جلویی میز مانع راحت باز و بسته کردن کشوی میز می شود. نجار هم به ما گفتن که چوب ۲ ساله بوده و نباید اینگونه می شده، سوال اینکه راه حل چیست ؟ آیا راه حلی برای رفع این مشکل پیشنهاد دارید ؟
سلام
چوب در هر منطقه ای هم رطوبت می شود با محیط همان منطقه
بنابراین تعریف چوب خشک در شمال ایران با تهران کاملا متفاوت هست
معمولا برای حل چنین مشکلی چوب را در دستگاه های خشک کن به رطوبت مقصد می رسانند که در مورد کار شما گویا انجام نشده
چاره ای نیست و چوب در حال طی روال طبیعی خودش هست
ممنون، با این حال راه دیگری جز تعویض کشو و درب کشو توسط نجار نیست ؟
اجازه بدید چند هفته دیگر باقی بماند تا به نهایت تغییر پذیری خودش برسد
با سلام و خسته نباشید
برای روی کابینت آشپزخانه یک چوب ۲*۱ گردو به تهران سفارش دادم که در اواخر بهمن ۹۸ تحویل دادن ولی بعد از یک هفته قرار دادن روی کابینت ورق دفرمه شده روی وزق رنگ مونوکات خورده و پشت همل و داخل خانه پکیج روشن هست ولی کارگاه داخل خاوران یک سوله بسیار سرد بوده علت به نظر شما چیه ؟ فروشنده هیچ هنوان زیر بار نمیره و میگه چوبها کاملا خشک بوده و از خشک کن آنده اند و ۵۰ روز داخل کارگاه بودن (چوب از دو قسمت به هم وصل شده تهیه شده است ) آیا راه کاری دارد
سلام فرهاد
چوب با محیط اطراف خود هم رطوبت می شود و هیچ گاه به صورت طبیعی کاملا خشک نخواهد شد.
معمولا ارسال دست سازه های چوبی از شهرها یا محیط هایی که رطوبت نا برابری دارند چنین مشکلاتی را به وجود خواهد آورد که سعی می شود با انواع ترفند ها این پیچ تاب را به حداقل ممکن رساند. از روش های مختلف کنار هم چیدن و پرس دوباره چوب گرفته تا قرار دادن شاسی های چوبی و فلزی در زیر کار.
اگر تاب چوب بیش از حد طبیعی باشد به طوری که سازه را از بین ببرد مطمئن باشد چوب خشک نبوده و استراحت کافی نداشته است. از دیگر عوامل موثر در این تغییر حالت کیفیت چوب انتخاب شده است. چوبی که از قسمت های مختلف گردبینه بریده می شود دارای کیفیت های مختلف هست که برای صنایع مختلف دسته بندی می شود. کیفیت های درجه یک برای مبل سازی و فرنیچر های چوبی و مابقی به مصارف دیگر می رسند. مثلا اگر اسلب چوبی شما از قسمت مرکزی درخت ( در برش طولی) باشد، کاسه ای شدن چوب بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
پیشنهاد می کنم کار توسط یک نجار ماهر که تجربه کار با چوب های طبیعی را دارد بازدید شود. در صورت عدم قبول سازنده و زیر بار نرفتن او به صنف درودگران مراجعه کنید تا از آن طریق رسیدگی شود.
با عرض سلام خدمت دوستان خوب . ایا امکان دارد که جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت به چوب . چوب را پلاستیک پیچ کرد / با تشکرو سپاس
اگر در چند لایه پوشش بدید (مثل سلفون) شدنی هست؛ اما بهترین راهکار نیست.
مطالب شما عالی و کاربردی هستن. خسته نباشید. خدا قوت.
سپاس از شما احمد عزیز
سلامت باشید.
ممنون واسه این همه اطلاعات مفید و آموزنده.
پیروز باشید دوست گرامی.