ابزارهای اندازه‌گیری

آموزش کالیبره کردن تراز لیزری | پیدا کردن خطای تراز

آموزش کالیبره کردن تراز لیزری

این آموزش را برای شمایی ساختم که احتمالاً تراز لیزری دارید و چیزهایی در مورد خطای تراز لیزری یا کالیبره کردن آن شنیده‌اید و دنبال آموزشی کامل و اصولی و البته عملی برای پیدا کردن جواب این چالش هستید.

در این آموزش آیچوب یاد می‌گیرید که ساختمان ترازهای لیزری چطور است. چرا ترازهای لیزری دچار خطا می‌شوند؟ کالیبره کردن یعنی چه؟ روش‌های پیدا کردن خطای تراز لیزری چیست و چطور تراز لیزری را کالیبره کنیم.

 

ساختمان تراز لیزری چگونه است؟

ترازهای لیزری سه بخش مهم مکانیکی و الکترونیکی و اپتیک دارند و با تمام پیچیدگی که از این ابزار انتظار دارید ولی اصول آن در حد شاقول‌های بنایی ساده است.

تراز لیزری یک شاقول مکانیکی است که پس از قرار گرفتن در سطح تراز، شروع به تابش نور لیزری می‌کند. این شعاع نور در عدسی و باز تاب دهنده هایی که در بخش اپتیک تراز لیزری وجود دارد باعث ایجاد خط، نقطه یا یک صفحه روی سطح می‌شود.

دلایل خطا در تراز لیزری

فراموش نکنید که تراز لیزری حتی اگر گران‌ترین برند دنیا هم باشد یک ابزار بسیار حساس است.

اصلی‌ترین دلیل خطای تراز لیزری مشکل در قسمت شاقول یا اپتیک دستگاه است و دلیل عمده هر دو ضربه‌هایی است که به تراز لیزری وارد می‌شود.

 

کالیبره کردن یعنی چه؟

 

آموزش کالیبره کردن تراز لیزری

 

کالیبره کردن یک اصلاح فنی است که در همه صنایع استفاده می‌شود. هر وقت بخواهیم مقداری را با یک مقدار مبنا مقایسه کنیم و آن مقدار را در تعادلی با مقدار مبنا قرار دهیم در حال کالیبره کردن هستیم.

مثلاً وقتی برای خرید میوه آن را روی ترازو می‌گذاریم و به فروشنده می‌گوییم یک کیلو از فلان میوه می‌خواهیم مقدار یک کیلو مبنای مقایسه است و فروشنده باید با توجه به مبنایی که شما گفته‌اید میوه را کم یا زیاد کند تا به یک کیلو برساند.

در ترازهای لیزری توقع این است خطی که به صورت افقی یا عمودی نشان می‌دهد کاملاً تراز یا کاملاً عمود باشد و هر گاه این تراز و عمود بودن از مقیاسی خارج شود می‌گوییم تراز دچار خطا شده و باید دوباره کالیبره شود.

 

تراز لیزری چگونه کالیبره می شود؟

تراز لیزری چگونه کالیبره می شود

 

روی پاندول تراز لیزری حداقل دو پیچ وجود دارد که با چرخاندن این پیچ ها می‌توانید از خطای خط لیزر کم کنید. این پیچ ها در بسیاری از ترازهایی که در بازار فعلی ایران موجود است فقط با باز کردن قاب تراز لیزری قابل دست یابی است.

تراز لیزری ابزار بسیار حساسی است و حتماً موقع باز کردن تراز لیزری مراقب سیم‌های بسیار نازکی که به بورد الکترونیک دستگاه متصل است باشید.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: متر لیزری چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

محدوده مجاز خطای تراز لیزری چقدر است؟

خطای تراز لیزری چقدر است

 

وقتی تراز می‌خرید در بروشور آن عددی به عنوان خطا نوشته می‌شود که تلرانس ذاتی آن تراز است؛ مثلاً نوشته می‌شود 2± میلی‌متر در 5 متر.

این عدد یعنی خط تراز اگر در فاصله 5 متری از تراز، 2 میلی‌متر پایین‌تر یا میلی‌متر بالاتر باشد جزو خطای ساختاری دستگاه است و خطا و خارج شدن از کالیبره به حساب نمی‌آید.

دقت کنید که در کالیبره کردن تراز لیزری این عدد را حتماً باید از بروشور دستگاه داشته باشید.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: مقایسه تراز لیزری نور سبز و قرمز

 

روش پیدا کردن خطای تراز لیزری

قبل از اینکه تراز لیزری را کالیبره کنیم باید بفهمیم که آیا خطا داریم؟ آیا خطا در محدوده مجاز دستگاه هست و اگر خطا دارید چقدر است و در چه زاویه‌ای خطا وجود دارد.

برای پیدا کردن خطا دو روش وجود دارد؛ روش اول توسط مجموعه های تخصصی کالیبره کردن انجام می‌شود و روش دوم توسط کاربر دستگاه امکان اجرا شدن دارد.

قطعاً روش اول اگر در دسترس باشد بسیار خوب هست اما در ایران برای ترازهایی که رایج است یا وجود ندارد چنین مجموعه‌هایی یا به لحاظ مالی صرفه ندارد.

 

ویدئو آموزش کالیبره کردن تراز لیزری

 

 

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

قبل از کالیبره کردن باید بفهمیم که دستگاه چقدر خط دارد. اگر این خطا خارج از محدوده تلرانس تراز لیزری بود نیاز به کالیبره کردن دارد و اگر نبود این خطا قابل صرف نظر کردن است.

 با توجه به ساختار مکانیکی ترازهای لیزری هر صفحه یا خطی که لیزر نشان می‌دهد می‌تواند در دو محور خطا داشته باشد.

برای درک بهتر، یک الاکلنگ به شکل بعلاوه را در نظر بگیرید که مرکز این الاکلنگ طوری انتخاب شده است که الاکلنگ کاملاً صاف قرار می‌گیرد؛ که این الاکلنگ در دو جهت می‌تواند دچار عدم تعادل شود.

توضیح کالیبره کردن تراز لیزری به صورت متن و عکس ممکن است کمی گیج کننده به نظر آید و به همین دلیل پیشنهاد می‌کنم در ادامه ویدئوی آموزشی که آموزش داده‌ام را ببینید.

 

منبع: آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )