آموزش

 بزرگ‌ترین و عجیب‌ترین بناهای چوبی دنیا

بزرگترین و عجیب ترین بناهای چوبی دنیا

در این نوشته سفر می‌کنیم به دور دنیا و بزرگ‌ترین و عجیب‌ترین و زیباترین سازه‌های چوبی دنیا رو ببینیم و لذت ببریم. به امن باشید.

چوب و الوار هزاران سال است که محبوب‌ترین متریال برای ساخت بناهای چوبی است و به دلیل انعطاف‌پذیری بالا با هر شرایط محیطی و فرهنگی و جغرافیایی هنوز محبوبیت ویژه‌ای دارد.

در این پست آیچوب بزرگ‌ترین سازه‌های چوبی دنیا را با هم بررسی می‌کنیم.

ویدئویی که برای این نوشته تهیه شده است را از دست ندهید.

ویدئوی بزرگترین بناهای چوبی جهان

 

 

 

تماشای این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

1. برج رادیویی گلیویس لهستان (Gliwice Radio Tower) | لهستان

 

1. برج رادیویی گلیویس لهستان (Gliwice Radio Tower) | لهستان

 

برج گلی ویس در یکم آگوست 1934 در شهر سیلسیا لهستان و با عنوان فرستنده رادیویی افتتاح شد. این برج 111 متر ارتفاع دارد و تماماً از چوب کاج اروپایی اشباع شده (استابلایز) ساخته شده است.

برای اتصال قطعات چوبی برج گلی ویس از میخ‌های برنجی برای افزایش عمر بنا و جلوگیری از زنگ‌زدگی استفاده شده است و دارای چهار سکو در ارتفاع‌های 40 و 55 و 80 و 110 متری است و با یک نردبان 365 پله ارتباط بین این سکوها تا نوک برج برقرار می‌شود.

 

برج رادیویی گلیویس لهستان (Gliwice Radio Tower)

 

این برج رادیویی بین محلی‌ها به ایفل سیلیسی معروف است و امروز به‌عنوان برج مخابراتی برای آنتن‌های تلفن همراه و اینترنت استفاده می‌شود.

دوره های حجم تراشی و پیکر تراشی آیچوب

2. برج دریاچه، بزرگترین برج مسکونی چوبی جهان | نروژ

  برج دریاچه، رکورددار مرتفع‌ترین ساختمان مسکونی چوبی جهان با ارتفاع 85.4 متر را به خود اختصاص داده است.

این برج در سال 2019 در 17 طبقه و با ارتفاع 85.4 متر در کنار بزرگ‌ترین دریاچه نروژ در شهر برموندال ساخته شد.

این برج توسط استودیو طراحی نروژی ” Voll Arkitekter” طراحی شده است و سازه‌های چوبی آن توسط شرکت نروژی دیگری نصب شده‌اند.

بزرگترین برج مسکونی چوبی جهان

 نکته جالب در این سازه استفاده از روش گلولام (glulam) است که در آیچوب در مورد این روش هوشمندانه استفاده از چوب توضیحاتی داده بودیم.

اما برج دریاچه قرار نیست بزرگ‌ترین آسمان‌خراش چوبی دنیا بماند و این بار به کشور سامورایی‌ها خواهیم رفت!

پروژه‌ای در ژاپن در حال تحقیق است با نام “W350 Project” که در این پروژه آسمان خراشی 70 طبقه تمام چوبی به ارتفاع 350 متر و با هزینه‌ای بیش از 5.6 میلیارد دلار در شهر توکیو ژاپن ساخته خواهد شد.

 شرکت ژاپنی محصولات چوبی Sumitomo Forestry برای بزرگداشت سی و پنجاهمین سالگرد تأسیس خود، در سال 2041 این طرح بلندپروازانه را ارائه داده است.

3. معبد تودایجی، خانه بودای بزرگ برنزی| ژاپن

معبد تودایجی که به معبد بزرگ شرقی هم معروف است یکی از بناهای بزرگ ساخته شده با چوب است که در 743 پس از میلاد (1280 سال پیش) در استان نارا ژاپن ساخته شد.

این معبد بزرگ‌ترین مجسمه برنزی بودای جهان را در خود جای‌داده است و با وجود بازگشایی در سال 743 پس از میلاد، تالار بزرگ چوبی آن در سال 1709 میلادی و در یکی از چندین بازسازی‌ها ساخته شد.

این سازه آن‌قدر جاه‌طلبانه بود که اقتصاد ژاپن آن زمان را به ورشکستگی کشاند و ژاپن را با کمبود منابع برنز مواجه کرد و این کشور فقرزده را مجبور به واردات مقدار انبوهی طلا کرد.

طول این ساختمان 57 متر و عرض آن 50 متر است و به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین بناهای چوبی از آن نام‌برده می‌شود.

2.600.000 نفر درگیر ساخت این معبد بودند و 350.000 نفر به‌صورت مستقیم در ساخت این معبد کار کردند.

 

معبد تودایجی

 

چوب‌های استفاده شده در این سازه از درخت سرو بود که هم‌قامتی بلند به طول 40 متر داشت و برای ستون‌های معبد مناسب بود و هم مقاومت بالایی در برابر پوسیدگی دارد.

تخمین زده می‌شود که فقط در قرن هشتم در منطقه‌ای به نام کینای در ژاپن حدود 3 میلیون مترمکعب چوب برای ساخت معابد برداشت شده است.

در این سبک معماری و ساختن معابد در قرن هشتم از درختان بلندقامت و مسن سرو برای ستون‌ها استفاده می‌شد که پس از مدتی این درختان بسیار کمیاب شد.

استادکاران ژاپنی برای رفع این کمبود تکنیک‌هایی شبیه به گلولام امروزی به کار می‌بردند که در این تکنیک از گردبینه های کوچک‌تر و با کنار هم قرار دادن آن به ستون‌های بزرگ‌تر و مقاوم‌تری می‌رسیدند.

این سبک معماری که شامل استفاده از براکت‌های پله مانند برای داشتن سقف‌های عرض و یا استفاده از میخ از کره وارد ژاپن شد و سرعت ساختن بناهای چوبی در ژاپن را افزایش داد.

4. پروژه اطلس بزرگترین سازه چوبی، یادگار جنگ سرد | آمریکا

اطلس یک ساختمان نیست؛ اما یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های چوبی است که توسط انسان ساخته شده است.

اطلس یک پروژه سری نظامی در جنگ سرد بین آمریکا و شوروی بوده است و در این پروژه تأثیر امواج الکترومغناطیسی ناشی از انفجار هسته‌ای روی بمب‌افکن‌های دوربرد آزمایش می‌شده است.

به دلیل حساسیت این آزمایش و تأثیری پذیری آن از سازه‌های فلزی، تمام سازه را با چوب ساختند.

 

پروژه اطلس بزرگترین سازه چوبی

 

اطلس از یک ساختار چوبی 12 طبقه با ارتفاع 304 متر است محل پارک هواپیماهای بمب‌افکن دوربرد غول‌آسا بوده است.

تمام این سازه توسط چسب و میخ‌های فایبرگلاس سر هم شده است تا کوچک‌ترین اثری از فلز در آن وجود نداشته باشد.

باوجوداینکه ساخت این آزمایشگاه غول‌آسا 60 میلیون دلار هزینه داشت؛ اما چندان استفاده نشد و خیلی زود با سقوط جماهیر شوروی و پیشرفت شبیه‌سازی‌های کامپیوتری در سال 1991 تعطیل شد.

سازه این آزمایشگاه عجیب که شبیه به فیلم‌های جنگ ستارگان است همچنان پابرجاست و بینندگان کنجکاو را دعوت به تماشای عظمت این سازه می‌کند.

5. چتر متروپل اسپانیا بزرگترین سازه چوبی با معماری عجیب | اسپانیا

این سازه چوبی زیبا در شهر سوبا اسپانیا ساخته شده و در حال حاضر بزرگ‌ترین سازه چوبی دنیا لقب گرفته است.

معماری این سازه شبیه به بیشه‌ای از درختان است و از شش چتر قارچ مانند بزرگ به‌هم‌پیوسته تشکیل شده است.

چتر متروپل (Metropol Parasol) زائیده فکر معمار آلمانی آقای یورگن مایر – هرمن (Jürgen Mayer) است که ظاهراً با الهام از طاق‌های کلیسای جامع این شهر و درختان فیکوس نزدیک آن ساخته شده است.

این سازه با ابعاد 150 در 70 متر و ارتفاع 26 متر در آوریل 2011 (اردیبهشت 1390) افتتاح شد؛ اما ظاهر این سازه بزرگ و تضاد عجیبی که با معماری شهر دارد انتقادها و تحسین‌های فراوانی را برانگیخته است.

 

چتر متروپل اسپانیا

 

در چتر متروپل از چوب درخت توس فنلاندی (از خانواده توسکاها و صنوبرها و بسیار نزدیک به راش) به دلیل استقامت بالا و مقاومت خوب در برابر عوامل محیطی استفاده شده است.

این سازه چوبی به سبک وافل‌های مشبک روی صفحات چوبی لمینت شده با طول و عرض 40 در 2 متر و توسط cnc ساخته شده است. برای افزایش مقاومت بنا کل سازه توسط چسب‌های مخصوص و پیچ‌ و مهره مهار شده است.

قبل از اجرای پروژه شرکت مهندسی سازنده به مقامات شهرداری اطلاع داد که اجرای این سازه از نظر فنی و از نظر طراحی غیرممکن است، زیرا تعدادی از مفروضات سازه‌ای آزمایش نشده‌اند و به نظر می‌رسد طراحی محدودیت‌های مواد شناخته شده از جمله چوب را نقض می‌کند.

ولی سرانجام با استفاده از چسب‌های ویژه‌ای این مشکل با هزینه‌ای بیشتر از بودجه تعیین شده حل شد.

امروز نام “ستاس” در میان مردم محلی به‌عنوان یک نام مستعار این سازه زیبا به کار می‌رود. شهرداری پس از اطلاع از این که معمار پروژه حقوق نام «متروپل پاراسول» را به ثبت رسانده و هزینه استفاده از آن را دریافت می‌کند، به این نام روی آورد.

6. کیژی پوگوست، بزرگترین سازه ایستاده جهان | روسیه

  کیژی پوگوست بدون شک یکی از زیباترین بناهای چوبی جهان است و در افسانه‌ها آمده است که سازنده این بنا تمام آن را با یک تبر ساخته است آن پس از ساخت بنا تبر خود را به دریاچه کنار کلیسا پرت کرد و گفت دیگر هیچ تبری قادر به انجام این کار نخواهد بود.

این کلیسای زیبا در شمال شرقی روسیه و در شمال جزیره کیژی ساخته شده است و از نام سازنده آن و تاریخ دقیق ساخت آن اطلاعات دقیقی در دسترس نیست؛ اما محراب اصلی در سال 1714 نهایی شد و ساخت آن به اتمام رسید.

این کلیسای چوبی تماماً از چوب‌های نراد روسی ساخته شده و در سال 1991 به‌عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

گنبدهای بلند و چوبی و زیبای این کلیسا از دوردست‌ها دیده می‌شود و معماری آن آن‌قدر هوشمندانه و خاص است که باور ساخته‌شدن تمام این معماری با تبر غیرقابل‌باور به نظر می‌رسد.

کیژی پوگوست

قسمت مرکزی این کلیسا یک گنده گرد از چوب کاج اسکاتلندی به قطر 30 سانتی‌متر و طول 5 متر است و نکته عجیب اینکه برای ساخت این بنا به جز در گنبدها حتی از یک میخ فلزی هم استفاده نشده است.

برای ساخت دیواره از گرد بینه‌های چوب نراد و صنوبر استفاده شده که فقط با اتصالات بال کبوتری مه با تبر برش خورده‌اند به هم متصل شده‌اند.

معماری این بنا بسیار جالب‌توجه است و باتوجه‌به چوبی بودن و طبیعت بسیار سرد و خشن نیاز به رسیدگی همیشگی دارد.

 سخن پایانی

 داشتم فکر می‌کردم در ایران هم می‌توانیم چنین سازه‌هایی رو پیدا کنیم؟ اگر می‌شناسید در کامنت معرفی کنید.

منبع: آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )