سنباده کاری و پرداخت‌, معرفی ابزار

ماشین پوست چیست؟ معرفی انواع دستگاه پولیش رنگ

معرفی همه انوع پولیشر ماشین پوست

 چند مدل دستگاه پولیش در بازار ایران وجود دارد و چه فرقی با هم دارند؟ کدام ماشین پوست مناسب کار شما است؟ چقدر باید هزینه کنید؟

 پولیشر از دستگاه‌های با کاربرد روزانه در کارگاه‌های نجاری، رنگ‌کاری چوب و دیتیلینگ خودرو است و در این آموزش آیچوب به انواع پولیشرهای موجود در بازار و معایب و مزایای هر کدام می‌پردازیم.

 در انتهای این آموزش به‌راحتی می‌توانید به این نتیجه برسید که جدای از اسم برند، چه نوع پولیشر یا ماشین پوست برای کار شما مناسب است.

دستگاه ماشین پوست یا پولیشر چیست؟

 ماشین پوست یا پولیشر (به انگلیسی: Polishing sanding machine) یکی از ابزارهای بسیار رایج در نجاری و رنگ‌کاری است. از پولیشر برای سنباده‌کاری اولیه سطوح چوبی در نجاری و رنگ‌کاری و پرداخت پایانی رنگ استفاده می‌شود.

 چوب یا ورق‌های خام و روکش ام‌دی‌اف برای رسیدن به حد عالی پرداخت به‌منظور آمادگی مرحله رنگ باید ابتدا توسط پولیشر سطح برداری اولیه شوند.

 پس از ماشین پوست و پولیشر که کار حذف خطوط، سوختگی‌ها، اثر تیغه اره و عوارض سطحی را بر عهده دارد می‌توانیم از ابزارهای ظریف‌تری مانند انواع سنباده گردان و لرزان استفاده کنیم.

 ماشین پوست علاوه بر اینکه با امکان نصب انواع سنباده در گریدهای مختلف امکان سطح برداری اولیه روی رنگ و چوب را فراهم می‌کند؛ پس از رنگ نیز با نصب پد پولیش یا پوست بره و با استفاده از خمیر پولیش‌های رنگی (هر رنگ پایه خاصی دارد) پرداخت نهایی به‌منظور ایجاد براقیت را هم انجام می‌دهد.

 پس دستگاه پولیش ابزاری است که هم برای پرداخت اولیه چوب و هم در پرداخت نهایی و پس از اجرای رنگ می‌تواند مورداستفاده کاربر قرار گیرد.

پیشنهاد آیچوب: معایب و مزایا تبدیل مینی فرز به پولیش چیست؟ +ویدئو

 

انواع دستگاه پولیش (ماشین پوست) بازار ابزار ایران؟

 پولیشرها را می‌توانیم باتوجه‌به گسترده کاربری، اندازه توان و تنوع استفاده و حتی شکل ظاهری و ارگونومی دسته‌بندی کرد؛ اما در این مقاله آیچوب دسته‌بندی جذاب دیگری را ارائه می‌کنیم که ناشی از تجربه کاربری و ابداعات چند سال اخیر است.

انواع دستگاه های پولیشر

انواع دستگاه پولیش

 این دسته‌بندی معطوف به نوع حرکت پد پولیش است که بر خلاف تصور عموم این پد فقط حالت گردشی ندارد و تلاش شده است با تقلید از حرکت دست انسان و دخیل کردن تجربه کاربری در محیط‌های مختلف کیفیت پولیش‌کاری را افزایش داد.

 البته بیشتر مدل‌های موجود در بازار ایران از ساده‌ترین نوع ماشین پوست است؛ ولی در دو سال گذشته بعضی برندهای نام‌آشنا شروع به وارد کرد انواع دیگر نیز کرده‌اند که در ادامه به آن می‌پردازیم.

دستگاه ماشین پوست (پولیشر) روتاری یا چرخشی (Rotary) چیست؟

  در این نوع که ساده‌ترین و اولین نوع پولیشر است صفحه‌ای که پولیش به آن متصل می‌شود مستقیم به اسپیندل متصل است و با دور مشخصی که معمولاً قابل دیمر کردن است می‌چرخد.

 در نوع فقط چرخش با دوری ثابت حول یک محور داریم. در نوع روتاری چون یک دیسک چرخان داریم قسمت داخلی دیسک (نزدیک به محور) با سرعت کمتری نسبت به قسمت نزدیک به لبه دیسک می‌چرخد و این باعث ایجاد حالت هولوگرام و دوایر کوچک روی سطح می‌شود.

  بزرگ‌ترین مزیت پولیشر روتاری که مرسوم‌ترین و فراوان‌ترین نوع پولیشر بازار است سرعت بالا در لایه‌برداری و میزان لایه‌برداری بالاتر نسبت به دیگر مدل‌ها است.

  اما از دیگر معایب ذاتی این نوع پولیشر احتمال بیشتر سوزانده شدن سطحی است که در حال پولیش کردن آن هستیم.

  از عیوب دیگر پولیشرهای نوع روتاری ایجاد گشتاور گریزازمرکز بالایی هست که کنترل‌کردن پولیشر را نسبت به انواع دیگر سخت می‌کند و در صورت خارج‌شدن از کنترل به دلیل برخورد با گره چوب یا میخ یا برخورد قسمت بیرونی صفحه به مانع، باعث ایجاد خسارت روی قطعه کار می‌شود.

  بزرگ‌ترین مزیت پولیشرهای روتاری یا چرخان ساده‌بودن ساختار آن‌ها است و در مقایسه با پولیشرهای نسل‌های بعدی خود که همگی را می‌توانیم در دسته دوئال یا مولتی اکشن‌ها جای دهیم به لحاظ کیفیت کار چندان قابل‌مقایسه نیستند.

  از معایب بزرگی که پولیشرهای روتاری دارند حساسیت بالا به جهت نیرویی است که به صفحه وارد می‌کنیم.

  باتوجه‌به اندازه بالایی نیروی باربرداری که دارد و تفاوت سرعت گردش از مرکز صفحه تا لبه آن با کوچک‌ترین لغزش و یا کج کردن صفحه پولیش به‌صورت کاملاً ناهماهنگی بخشی از کار باربرداری می‌شود که در پولیش‌های خودرویی باعث ایجاد سوختگی و کچلی و دو رنگی خواهد شد و در چوب هم مخصوصاً در چوب‌های نرمی؛ مانند چوب روسی باعث ایجاد موج در کار می‌شود.

  از دیگر معایب ماشین پوست‌های چرخشی حساس‌بودن بیشتر آن‌ها به راه چوب است. بر خلاف دیگر پولیشرها در برای رسیدن به کیفیت بیشتر باید این پولیشرها را الزاماً در جهت راه چوب حرکت داد.

ویدئو انواع ماشین پوست چوب

در ویدئویی که تهیه کردیم انواع دستگاه پولیش به لحاظ عملکرد را معرفی کردیم تا بهتر بتوانید در خرید بهترین یا ارزانترین دستگاه پولیش بازار تصمیم گیری کنید.

تماشا این ویدئو با ترافیک نیم بها محاسبه می‌شود!

 

دستگاه های پولیش اوربیتال (orbital) چیست؟

 این دستگاه‌ها حرکات متناوب دست را وقتی در حال پاک‌کردن چیزی هستید شبیه‌سازی می‌کنند؛ اما با سرعت بسیار بالاتر و دامنه حرکتی خیلی کم‌تر.

 حرکت این نوع پولیشرها بیشتر شبیه ویبره است و حتی صدایی شبیه به آن دارند. ماشین پوست‌های اوربیتال کارکرد بسیار خوبی مخصوصاً در رنگ‌بری‌های سطوح کوچک دارند.

 به‌صورت عملی پولیشرهای اوربیتال با پدهای کوچک ساخته می‌شوند و برای سطوح کم که نیاز به‌دقت بالایی دارند پیشنهاد می‌شود.

 برای سطوح گسترده از پولیشرهای دوئال اکشن که ترکیبی از حرکات چرخشی و دیگر حرکات از جمله اوربیتال در آن‌ها وجود دارد استفاده خواهد شد.

دستگاه پولیش اوربیتال و رندوم اوربیتال (Random Orbital Sander) چیست؟

 حرکت اوربیتال شبیه سازی حرکت دست در پاک‌کردن سطوح است. دقیقاً مانند وقتی که شما در حال پاک‌کردن شیشه هستید و حرکاتی دایره‌ای وار کوچک را با حرکاتی دایره‌ای بزرگ‌تر ترکیب می‌کنید.

در نوع اوربیتال حرکات چرخشی با دامنه کوتاه دایره‌ای‌شکل در یک جهت داریم؛ اما در دستگاه پولیش رندوم اوربیتال این حرکت محدود به یک سمت نیست و در جهات گوناگون تصادفی انجام می‌شود.

 در نوع اوربیتال حرکات چرخشی بسیار کوتاه را فقط در یک‌جهت داشتیم و بدون گردش صفحه اما در نوع اوربیتال تصادفی علاوه بر اینکه حرکت اوربیتال آن در یک‌جهت نیست و به‌صورت تصادفی این جهت تغییر می‌کند،

 در رندوم اوربیتال‌ها حرکت چرخشی پد پولیش را هم داریم که البته این حرکت بر خلاف نوع روتاری حول محور نیست.

 دامنه این حرکت (به این نوع حرکت زوناری گفته می‌شود) با استفاده از دیمر و یا با پیچ‌های تنظیم‌کننده قابل‌کنترل است.

 در تعریفی دیگر می‌توان گفت که نوع اوربیتال به‌تنهایی و بدون حالت تصادفی و گردشی به انگلیسی (orbital or hand action) است که فقط حرکات کوچک دایره‌ای دارد و چرخش محور وجود ندارد. این مکانیسم را در سنباده‌های لرزان می‌توان دید و شبیه سازی کامل حرکت دست در پاک‌کردن سطوح است.

در اوربیتال‌ها البته سرعت پولیش‌کاری فدای کیفیت بیشتر شده است؛ اما برای افرادی که در پولیش‌کار حرفه‌ای نیستند می‌تواند کیفیت و ایمنی بیشتری را داشته باشد.

 تفاوت محسوس بین این نوع پولیشر و نوع روتاری عدم حساسیت به راه چوب است. در نوع روتاری اینکه شما در راه چوب یا راه پود (خلاف جهت رگه‌های چوب) پولیش‌کاری کنید تأثیر متفاوتی خواهد داشت و اکیداً توصیه شده که فقط در راه چوب پولیش‌کاری صورت گیرد.

 در انواع اوربیتال و رندوم اوربیتال محدودیت راه چوب و جهت حرکت پولیشر وجود ندارد.

 علاوه بر این پولیشر رندوم اوربیتال قابلیت کنترل بهتری روی چوب به شما می‌دهد و امکان سوختن چوب هم در این نوع پولیشر بسیار پایین است.

 وقتی از پولیشرهای رندوم اوربیتال استفاده می‌کنید تفاوت برای شما هم در کیفیت کار و هم راحتی کاربری بسیار محسوس خواهد بود.

ماشین پوست یا پولیشر چیست

پد پولیش رنگ

 

دستگاه پولیش از نوع دو حرکته یا Dual actions

 این یک واژه کلی است و به هر نوع پولیشری که دو یا چند نوع حرکت داشته باشد بیان می‌شود.

این دسته پولیشرها تلفیقی از حرکت دوار و حرکت اوربیتال و دیگر حرکات را توأم با هم دارند که کیفیت پولیشینگ بسیار بهتری همراه با راحتی بیشتر هنگام کار ارائه می‌دهند.

 این نوع پولیشر برای پولیش رنگ و جلادادن سطوح فلزی مناسب است و برای پولیش‌کاری چوب در مرحله سنباده‌کاری هم می‌تواند کارایی مناسبی داشته باشد مخصوصاً اگر در پولیش‌کاری چوب آماتور باشید پولیشرهای دوئال اکشن قابلیت کنترل بسیار بهتری را به شما خواهند داد.

 در نوع ترکیبی هم مزیت سرعت بالای روتاری را داریم و هم دقت و ظرافت نوع اوربیتال قرار داده شده است. از نزدیک‌ترین مثال به این نوع می‌توان به سنباده‌های مشتی گرد لرزان اشاره کرد که در آن‌ها از همین مکانیسم استفاده شده است.

 در پولیشرهای دوئال و مولتی اکشن هم مانند نوع اوربیتال راه چوب در پولیش کاری چوب تأثیرگذار نیست و باتوجه‌به گشتاور کمتری که به بدن کاربر وارد می‌کند قابلیت کنترل بسیار خوبی مخصوصاً برای افراد تازه‌کار دارد.

دیگر عوامل مانند سوختن سطح چوب یا گرم شدم سطحی که پولیش می‌کنید و یا فرارکردن پولیشر در انواع پولیشر دوئال و مولتی اکشن بسیار کمتر است.

 انواع مختلفی از دستگاه پولیش دوئال و مولتی اکشن در بازار جهانی وجود دارد که در لیست زیر معروف‌ترین آن‌ها را نام بردیم:

Dual Action, DA

GEAR-DRIVEN

Orbital machine polisher

off-center polisher

excentrical polisher

multi motion polisher

 

پولیشر های در چه مواردی با هم فرق دارند؟

علاوه بر مکانیسم پولیش کاری، پولیشرها تفاوت‌های دیگری برای مقایسه دارند که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.

توان ماشین پوشت چقدر است؟

 منظور از توان مقدار برق مصرفی ابزار است که با عدد P نشان داده می‌شود و با واحد وات به شکل watt یا w مشخص می‌شود. هر چه این عدد بزرگ‌تر باشد؛ یعنی دستگاه در خروجی گشتاور بیشتر و در ورودی جریان بالاتری مصرف می‌کند.

 در بازار ایران برای پولیشرهای مختلف قابل‌حمل (پرتابل) بازه توان بین 600 تا 1800 وات وجود دارد که برای کار با چوب می‌توان متوسط توان 1200 وات را انتخاب مناسبی دانست.

 هشدار: در بعضی ابزارهای بررسی شده عدد توان نوشته شده روی پلاک دستگاه با مقدار واقعی توان دستگاه متفاوت است.

سایز صفحه یا پد پولیش ماشین پوست

اندازه این صفحه برای پولیشرهای روتاری رایج در بازار ایران که برای کار چوب هم مناسب است 180 میلی متر است و این عدد قطر بشقاب (plate) یا صفحه ای که پد یا سنباده به آن متصل می‌شود را نشان می‌دهد.

بشقاب پولیشرهای دوئال اکشن معمولاً 150 میلی متر است.

اندازه های کوچکتر مخصوص پولیشینگ رنگ و بدنه خودرو نیز وجود دارد که سایزهای 4 تا 6 اینچ و 7 اینچ را می‌توان نام برد.

داشتن دیمر کنترل دور در ماشین پوست

 پیشنهاد می‌کنیم پولیش‌های دارای دیمر برای کنترل دور را خرید کنید تا گسترده بیشتری از سطوح را بتوانید با آن پولیش کاری و رنگ‌بری کنید. در مواردی برای کنترل بیشتر و یا عدم ایجاد حرارت نیاز به کاهش سرعت پولیش کاری دارید.

پیشنهاد آیچوب: لیست انواع سنباده چوب | بهترین سمباده چوب کدام است؟!

دستگاه پولیش دیمر دار

ماشین پوست چوب

 برای پولیش در کار چوب سرعت 2500 دور در دقیقه برای دستگاه پولیش پیشنهاد می‌شود که باتوجه‌به نوع کار باید تغییر کند.

 به‌صورت کلی و به‌عنوان یک راهکار، همیشه برای شروع سرعت پولیشر دیمر دار را در حالت وسط قرار دهید و اگر سرعت برای کار موردنظر شما زیاد بود آن را کم کنید و اگر سرعت کم بود یک پله افزایش دهید.

وزن ماشین پوست چقدر است؟

پولیشر با توجه به سایز صفحه و نوع سیستم پولیشینگ آن وزن های متفاوتی دارد. انواع روتاری رایج در ایران وزن متوسطی حدود 3 کیلوگرم دارند.

ماشین پوست (دستگاه پولیش) دیمر دار

یکی از آپشن های بسیار کاربردی پولیشر داشتن دیمر است که می‌تواند محدوده سرعتی از 500 تا 4500 دور در دقیقه را کنترل کند.

 توجه داشته باشید که این عدد تعداد دور در حالت بدون بار را اعلام می‌کند و در محدوده کار دور تنظیم شده کمتر خواهد بود.

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش کامل و تصویری رنگ آمیزی و پلی استر تابلو معرق

 

شکل ظاهری و ارگونومی ماشین پوست

 پولیشرها با هر شکل ظاهری که باشند باید توسط دو دست مهار و هدایت شوند.

شکل ظاهری ماشین پوست

پد سنباده پولیشر

 البته در اینجا هدف پولیشرهای دستی و قابل‌حمل است که در بیشتر مواقع به‌صورت یک دست عقب و یک دست جلو نگه داشته می‌شوند.

 در انواع اوربیتال پولیشرها که با نام‌های پولیشر موتور ایستاده یا پولیشر تفنگی نیز مشهور هستند قرارگیری دست برای کنترل پولیشر کمی متفاوت است.

 هنگام خرید دستگاه پولیش دقت کنید که قسمت بالای گیربکس عایق حرارتی داشته باشد تا هنگام دست‌گرفتن گرمای پوسته گیربکس به دست شما منتقل نشود.

محدوده لرزش یا حرکت (غیر از حرکت دورانی) در ماشین پوست

این محدوده بین 8 تا 21 میلی‌متر است که در بعضی پولیشرها قابل‌تنظیم است و باتوجه‌به سطحی که پولیش می‌کنید این عدد می‌تواند تغییر کند. محدوده لرزش فقط در پولیشرهای دوآل اکشن و اوربیتال جود دارد.

قیمت خرید پولیشر (ماشین پوست) روتاری و پولیشر اوربیتال

 طبق استعلام آیچوب از بازار ابزار قیمت پولیشر به تاریخ انتشار این ویدئو در پایین‌ترین حد 1 میلیون و 850 هزار تومان و در بیشترین قیمت 17 میلیون تومان است.

 با قیمتی حدود 3.5 میلیون تومان می‌توانید یک پولیشر روتاری مناسب برای کارگاه رنگ و کار با چوب خرید کنید.

 برای خرید پولیشر اوربیتال نیز در برندهای اروپایی و ژاپنی باید حداقل 11.5 میلیون تومان به قیمت تاریخ انتشار این مقاله کنار بگذارید؛ اما با کمتر از نصف این قیمت هم می‌توانید از برندهای چینی بازار ایران پولیشر اوربیتال خرید کنید.

پیشنهاد آیچوب: برای راه اندازی کارگاه رنگ کاری به چه ابزاری نیاز داریم؟

پیشنهاد خرید ماشین پوست برای کارگاه نجاری و رنگ کاری

 یک پولیشر روتاری 1200 وات دیمر دار با قیمت تقریبی 3 میلیون تومان (به تاریخ انتشار این آموزش) با قطر بشقاب 180 میلی‌متر می‌تواند بسیاری از نیازهای سنباده‌کاری و پولیش کاری چوب و رنگ یک کارگاه را برطرف کند.

 اگر گمان می‌کنید مزایای پولیشرهای دوئال اکشن در کنار استهلاک بالاتر به پولیشرهای روتاری می‌چربد و کیفیت بالاتر پرداخت در کارتان مؤثر است حتماً آن را خرید کنید.

اما آیچوب پیشنهاد می‌کند پولیشر روتاری با مشخصات گفته شده را الزاماً داشته باشید و در صورت نیاز و در پروسه افزایش کیفیت و توسعه و تجهیز کارگاه پولیشر اوربیتال یا انواع مختلف دوئال اکشن را خرید کنید.

منبع: آیچوب

7 نظر در “ماشین پوست چیست؟ معرفی انواع دستگاه پولیش رنگ

  1. کاربر گرامی گفت:

    ???سلام
    ممنون از توضیحات خوب شما.البته من سالهاست که باچوب سر وکار دارم و توضیحاتی که شنیدم دقیقا صحیح و کاربردی است البته با ساب های چندحالته تابه حال کار نکرده ام . درهرصورت تشکر

    1. Khorami گفت:

      سلام و ارادت
      سپاس از لطف شما

  2. مهدی محمودی گفت:

    سلام وقت بخیر . ممنون بخاطر مطالبی که ارایه کردید / فقط جسارتا برای خرید اینترنتی پولیشر و اینکه فرمودید پولیشر روتاری تهیه کنیم . اینکه توی مشخصاتی که فروشنده ها ارائه دادن نوع روتاری یاو… رو مشخص نکردن چجوری میشه تشخیص داد که بابت انتخاب نخوایم کل محصولات موجود در ایران با مدل ها و … رو پرسید ؟
    و نکته بعدی امکان معرفی دستگاه که هم خوب باشه و هم در وضعیت العان قیمت پایینی داشته باشه رو بفرمایید یا تو چه برندهایی میتونید پیشنهاد بدید که محدوده جستجو رو کاهش بدم . ممنونم

    1. آیچوب گفت:

      درود
      در همه فروشگاه های معتبر این مشخصات درج شده است
      در ویدئو دقیقا گفته ایم که چه پولیشری خرید کنید حتی رنج قیمت و توان و نوع گفته شده

  3. امیر گفت:

    استاد روزبه عالی
    درود که اطلاعات عالی را در اختیار دیگران قرار می دهید

    1. آیچوب گفت:

      سپاس از همراهی شما

    2. آیچوب گفت:

      سپاس از همراهی شما با آیچوب

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )