معرفی ابزار, میخ و پیچ

انواع میخ نجاری مورد استفاده در صنعت چوب را بشناسید!

انواع میخ نجاری

میخ نجاری بخش جدا نشدنی و قدیمی صنعت چوب است. این قطعه فلزی از سالیان گذشته تا به امروز دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است و حتی در برخی موارد همکار قدیمی خود چکش را هم تنها گذاشته است و کم‌کم چکش‌ها فلزی جای خود را به میخکوب‌های بادی و مکانیکی داده است.

دیگر ساختار میخ به آن سادگی قبل نیست و تولید کننده‌ها بر اساس نیاز مشتریان خود اقدام به تولید میخ‌هایی باقابلیت مختلف کرده‌اند. تنوع در مدل‌های میخ به نجارها و فعالین صنعت چوب این امکان داده است که بر اساس نیاز خود، میخ مناسب انتخاب کنند.

در این نوشته تلاش می‌کنیم مجموعه میخ‌هایی که در صنعت چوب مورد استفاده نجارها قرار می‌گیرد را به شما معرفی کنیم. بیشتر این میخ ها در بازار ایران موجود هستند؛ اما برای پیدا کردن آن‌ها باید به جستجو بپردازید و فروشنده آن را پیدا کنید.

برخی از این مدل‌ها هم احتمالاً در بازار ایران موجود نیستند اما تکنولوژی عجیب و غریبی برای ساخت آن نیاز نیست و به‌راحتی هر تولید کننده‌ای امکان ساخت آن را خواهند داشت.

 

جنس میخ نجاری چیست؟

میخ را می‌توان از مواد و متریال مختلفی ساخت. موادی مانند فولاد، فولاد ضد زنگ (Stainless Steel)، برنج، مس، آلومینیوم و … اغلب میخ های موجود در بازار که مورد استفاده در نجاری، از جنس فولاد هستند.
برخی شرکت‌های تولید کننده ماده‌ای به نام وینیل بر روی سطح میخ آغشته می‌کنند که در هنگام وارد شدن میخ به داخل چوب به‌عنوان روان کننده عمل می‌کند.

همچنین برخی میخ ها با فسفات پوشش داده می‌شوند. فسفات کردن یعنی ایجاد فسفات روی یا منگنز یا آهن بر روی فلزات به‌منظور جلوگیری از زنگ زدگی در مقابل عوامل جوی و محیطی به طریق گرم یا سرد یا الکتریکی استفاده می شود.

قشر ایجاد شده از فسفات بر روی فلزات مانع از خوردگی شده و فلز را برای عملیات بعدی یا پوشش رنگ آماده و مقاوم می‌نماید.

میخ های مورد استفاده در فضای باز معمولاً از جنس گالوانیزه ساخته می‌شوند و معمولاً برای اینکه مقاومت میخ در برابر تغییرات دمایی بیشتر باشد، از فلز (روی) برای پوشش سطح میخ استفاده می‌کنند. البته برای فضای باز از میخ های ساخته شده با فولاد ضد زنگ (Stainless Steel) هم می‌توان استفاده کرد اما قیمت این میخ ها کمی بالاتر است.

با این وجود پیشنهاد می‌شود برای اتصال چوب‌های اشباع شده، حتماً از میخ های فولادی ضد زنگ استفاده کنید تا مواد شیمیایی موجود در چوب موجب خوردگی میخ نشود.

 

پیشنهاد آیچوب: مثل حرفه ای ها با میخکوب بادی نجاری کار کنید! آموزش میخکوب بادی…

 

انواع میخ نجاری

میخ نجاری

 

میخ های مخصوص چوب در چه اندازه‌ای تولید می‌شوند؟

میخ ها از نظر اندازه تنوع بسیار بالایی دارند. شما می‌توانید میخچه‌هایی به‌اندازه ۴ میلی متر تا اندازه ۲۵۰ میلی‌متر هم تهیه کنید. معمولاً تولید کننده‌ها بر اساس استانداردهای رایج قطر میخ را بر اساس طول آن در نظر می‌گیرند تا در زمان وارد کردن ضربه میخ کج نشود.

 

انواع میخ نجاری مورد استفاده در صنعت چوب

میخ معمولی سر پهن نجاری

 

میخ معمولی سر پهن

میخ سر پهن چوب

 

این میخ ها یکی از پر کاربردترین میخ ها در صنعت چوب بوده‌اند و در سازه‌های قدیمی چوبی تعداد زیادی از این میخ ها را در نقاط اتصال می‌توانید مشاهده کنید.
طبق استانداردهای تولید میخ، معمولاً قطر سر میخ باید دو برابر قطر میله آن و زاویه نوک میخ ۶۰ درجه باشد.

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش میخکوب بادی | 13 اشتباه عجیب یک تازه کار!

 

میخ معمولی بی‌سر

از میخ بی‌سر زمانی استفاده می‌شود که قرار باشد دو قطعه چوبی را به‌صورتی به هم متصل کنید که سر میخ مشخص نباشد. معمولاً نجارها در ایران سر میخ را بر روی یک قطعه فلزی قرار می‌دهند و با استفاده از چکش آن را از بین می‌برند و آن را بر روی چوب می‌کوبند.

در مرحله‌ی رنگ کاری، نقاش با استفاده از سنبه، میخ را حدود دو میلی‌متر به داخل چوب وارد می‌کند که فضای کافی برای بتونه کاری وجود داشته باشد.

میخ دو سر چوب

 

میخ دو سر

میخ دو سر چوب

 

میخ دوسر برای بستن موقتی قالب‌های چوبی به کار می‌رود. اگر قرار باشد دو قطعه چوبی را به‌صورت موقتی به یکدیگر متصل نمایید، از میخ دو سر استفاده می‌کنید.

شما باید میخ را تا سر اول در داخل چوب وارد کنید و هر زمانی در نظر داشتید میخ را خارج کنید، باید قسمت میخکش چکش در داخل سر بالایی آن قرار دهید تا میخ به‌راحتی از جای خود خارج شود.

این میخ های مناسب قابل‌های چوبی بتن ریزی هستند. هرچند که در سال‌های اخیر قالب‌های فلزی جایگزین قالب چوبی شده‌اند.

 

میخ حلقه‌ای چوب

 

میخ حلقه‌ای

میخ حلقه ای

 

در نیمی از پایه میخ حلقه‌ای از حلقه‌هایی استفاده شده است که شیب حلقه به سمت پایین هست. این حلقه‌های شیب‌دار به میخ اجازه می‌دهد که به‌راحتی در داخل چوب وارد شود؛ اما خارج کردن آن به‌سادگی امکان پذیر نیست. قسمت صاف بالای حلقه اجازه نمی‌دهند میخ به‌راحتی از جای خود خارج شود.
از میخ حلقه‌ای برای اتصال چوب‌هایی استفاده می‌شود که فشار زیادی به آن‌ها وارد می‌شود و مقاومت خوبی در فشار بالا داشته باشند. به‌عنوان مثال برای اتصال زیر سازی کف، زیر سازی دیوار چوبی و سقف از این میخ ها استفاده می‌شود.

 

میخ فولادی یا میخ بتن

 

میخ فولادی یا میخ بتن

 

میخ بتن یا میخ فولادی در بیشتر ابزار یراق فروشی‌ها یافت می‌شود. معمولاً اگر قرار باشد دو قطعه سخت چوبی را به هم متصل کنید، استفاده از میخ فولادی به شما پیشنهاد می‌شود. میخ های فولادی در مدل‌های بدون روکش و روکش دار تولید می‌شود. میخ های فولادی روکش دار زنگ نمی‌زنند و مقاومت بالایی در مقابل رطوبت دارند.
از این میخ ها برای سوراخ کردن گچ و بتن‌ها استفاده می‌شود. این میخ ها به‌راحتی خم نمی‌شوند و مقاومت بالایی در مقابل ضربات چکش دارند.

 

پیشنهاد آیچوب: چه وقتی از میخ یا پیچ در نجاری استفاده کنیم؟ کدام بهتر است؟!

 

میخ چوب پوششی

 

میخ پوششی

میخ پوششی چوب

 

میخ های پوششی تقریباً همان کارایی میخ بی‌سر را دارند اما اتصال قوی‌تری ایجاد می‌کنند. این میخ ها برای اتصال چوب‌های لوازم چوبی استفاده می‌شود که قرار است رنگ کاری شوند.

در قسمت سر میخ سوراخی وجود دارد که به شما اجازه می هد با استفاده از سنبه، میخ را کمی بیشتر به داخل چوب هدایت کنید و سوراخ باقی مانده را بتونه بگیرید.

 

میخ نجاری مارپیچ

 

میخ نجاری مارپیچ

میخ چوب مارپیچ

 

همان‌طور که می‌دانید یک قطعه مارپیچ فلزی در داخل چوب می‌تواند مانند پیچ‌های مخصوص چوب و MDF اتصالی قوی و پایدار ایجاد کند. به همین منظور میخ‌هایی با همین خصوصیت ساخته شده‌اند که بدنه‌ای مارپیچ دارند.

میخ های مارپیچ به خاطر وجود نوک تیز در داخل چوب فرو می‌روند و چوب پس از چند ساعت فضای خالی ایجاد شده را پر می‌کند.
میخ های مارپیچ یا مته‌ای معمولاً از جنس فولاد باکیفیت ساخته می‌شوند و مناسب چوب‌های سخت و مقاوم هستند.

 

میخ سوزنی / شانه‌ای مخصوص میخکوب بادی

 

میخ شانه‌ای مخصوص میخکوب بادی

میخ سوزنی

 

قاطعانه می‌گوییم هرچه از داستان میخ و میخکوب بادی و SK و Tipo و… می‌دانستید را فراموش کنید. ما قرار است با شگفتانه ای جدید شما را آشنا کنیم.

میخکوب بادی در مدل های مختلف تولید می‌شود. در واقع با یک میخکوب نمی‌توان مدل های مختلف میخ موجود در بازار را با یک میخکوب شلیک کرد. شما باید با توجه به نوع میخ و پروژه‌ای که در نظر دارید، باید میخکوب را انتخاب کنید.

مهم ترین خصوصیت میخ های مخصوص میخکوب بادی، امکان استفاده از آن به صورت گروهی و در داخل خشاب است. در واقع اگر قرار بود شما میخ ها را به صورت جداگانه و یک عدد، یک عدد روی کار اجرا کنید، دیگر دستگاه میخکوب نیاز نخواهید داشت.

برای اینکه درک درستی از میخ های میخکوب بادی داشته باشید، باید با مفهوم بسیار مهمی به نام گیج یا به انگلیسی Gauge آشنا شوید. مفهومی که مهم ترین عدد در شناسایی میخ مناسب میخکوب بادی است.

تا وقتی ندانید مفهوم گیج چیست، نمی‌توانید میخ مناسب دستگاه میخکوب را انتخاب کنید. پس با حوصله در ادامه با آیچوب همراه باشید.

گیج عددی است که همیشه در پلاک همه میخکوب های بادی درج می‌شود. این عدد ممکن است ۱۳ یا ۱۴ یا ۱۵ یا ۱۶ یا ۱۸ یا ۲۰ یا ۲۱ یا ۲۳ باشد.

پیشنهاد می کنیم به مقاله انواع میخ مناسب میخکوب مراجعه کنید تا اطلاعات خود را افزایش دهید.

 

پیشنهاد آیچوب: شناخت انواع میخ میخکوب بادی | سایز میخ میخکوب بادی چند است؟!

 

سخن پایانی

در این نوشته تلاش کردیم میخ های مورد استفاده در نجاری را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم تجربه‌ای در کار با انواع میخ دارید، لطفاً با ما به اشتراک بگذارید.

 

منبع: آیچوب

3 نظر در “انواع میخ نجاری مورد استفاده در صنعت چوب را بشناسید!

  1. مصطفی گفت:

    سلام وقت بخیر آیا میخ برای میخکوبی های بادی با طول کمتر 16میل هم داریم و در دسترسهستند در بازار ؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      اطلاع ندارم
      سرچ کنید لطفا

  2. کیاوش گفت:

    وقتی میخ با میخکوب زده میشه چون با یک ضربه فرو میره به راحتی بیرون نمیاد
    ولی میخ چکشخور چون با چندین ضربه میره و هر ضربه نیرویی که وارد میکنه جهتش با ضربه قبلی و بعدی فرق میکنه راحت شل میشه
    پیشنهادم اسافاده از میخکوبه

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )