تشخیص ابزار تقلبی و فیک متاسفانه یکی از مهم ترین کار های یک خریدار در این روز ها شده است به واسطه شرایط کشور در بازار ایران به وفور یافت می شود.
چندی پیش یکی از همراهان آیچوب در اینستاگرام ویدئویی برای ما ارسال کردند که یک دریل شارژی را در حال کار نشان میداد و از آیچوب نظرمی خواستند که آیا این ابزار واقعی هست یا فیک. ما هم بلافاصله، بدون کوچکترین تردیدی گفتیم که فیک هست.
تماشا ویدئو تشخیص ابزار تقلبی و فیک
تماشا این ویدئو برای شما نیم بها محاسبه می شود
در این مقاله و ویدئویی که تهیه کردیم یاد میگیرید که هم به همین سرعت و دقت این فیک بودن رو تشخیص دهید.
ترفند تشخیص ابزار تقلبی و فیک در این مورد برای دوستانی که حوصله آموزش ندارند و با بله یا خیر راضی میشوند این بود که با مقایسه اندازه ولتاژ و آمپر ساعتی که روی باتری نوشته شده بود، با حجم فیزیکی باتری پک فیک بودن ابزار مشخص شد.
اما برای علاقهمندانی که میخواهند مفهومی و عمیق یاد بگیرند طوری که هیچوقت فراموش نکنند دعوت میکنم این آموزش را تا انتها و با دقت دنبال کنند.
قبل از شروع آموزش باید گفت که این آموزش در حد آشنایی است و عمیق شدن در آن نیازمند ساعتها آموزش است که در این آموزش نمیگنجد مگر اینکه به درخواست شما باشد.
برای اینکه این آموزش مفهومی و مؤثر باشد مفاهیمی را بدانید تا این آموزش کامل منتقل شود. واژههایی که خیلی شنیدهاید و تمام تلاش ما این هست که تعریفی درست و مفهوم از این واژهها را داشته باشیم. مفاهیمی مانند ولتاژ، آمپر ساعت، جریان، باتری پک، سلول، سی ریت و…
پیشنهاد آیچوب:
چگونه عمر باتری شارژی ابزار را با ترفند های ساده افزایش دهیم؟ + ویدئو فارسی
سلول باتری چیست؟
باتریهایی که در ابزارها داریم یک واحد سالید و یکپارچه نیستند. اگر قاب باتری رو باز کنید در آن مجموعهای از باتریهای کوچک را میبینید که کنار هم قرار گرفتند.
به هرکدام از این باتریهای کوچک استوانه شکل سلول گفته میشود که با کنار هم قرار دادن این سلولها به ولتاژ و جریان و ظرفیت موردنیاز ابزار شارژی میرسیم.
عدد استاندارد سلولها چیست؟
سلولها اشکال بسیار متفاوتی دارند چه در ظاهر و چه در مواد تشکیل دهنده باتریها و در اندازه ولتاژ و ظرفیت و… اما سلولهایی که در ابزار شارژی استفاده میشوند را با کدهایی مشخص میکنند.
18350/18650/26650/21700
کدهایی مانند 18350 یا 18650 یا 2665 و 21700 که هر یک با توجه به مشخصات در ابزارهای مختلف استفاده میشوند.
مثلاً کد 18650 که بسیار رایج هست در باتریهای ابزارها یا کد 21700 که در ابزارهای پر قدرتتر استفاده میشود. در این کد دو عدد اول قطر استوانه باتری و دو عدد دوم ارتفاع استوانه باتری هسته ست. هر چه حجم این استوانه بیشتر باشد این معنی را میدهد که این استوانه از مواد لیتیوم یونی بیشتری تشکیل شده است.
یا مثلاً سری core باتریهای بوش از کد 21700 استفاده میکند. یا در سری flexvolt دیوالت از 18650 استفاده شده که در سری جدید power stack تحول بسیار بزرگی ایجاد کرده و به جای سلول از باتریهای تخت استفاده میکند.
یا در ابزار شارژی میلواکی در سری M18 رد لیتیوم از 18650 و 21700 استفاده کرده است.
البته باتریها فقط استوانهای نیستند و صدها اندازه مختلف باتری در ابزارهای مختلف استفاده میشود.
پیشنهاد آیچوب:
معرفی انواع باتری شارژی مورد استفاده در ابزار شارژی صنعتی
باتری پک و باتری بانک چیست؟
با ترکیب چند سلول باتری پک یو با کنار هم قرار دادن باتری پکها کنار هم ماژول یا باتری بانک ساخته میشود که این ترکیب با توجه به توان و ظرفیتی که نیاز داریم ساخته خواهد شد.
ولتاژ ابزار شارژی چیست؟
مفهوم فیزیکی ولتاژ در حوصله این مقاله نمیگنجد اما در رابطه بین ابزار برقی و ولتاژ دو قانون اساسی وجود دارد:
- ابزارهای برقی وقتی خوب کار میکنند که به منبع ولتاژ مناسب خودشان به لحاظ اندازه و نوع ولتاژ متصل شوند؛ یعنی منبع ولتاژ علاوه بر اینکه باید عدد ولتاژ مناسب دستگاه را تولید کند که نه بیش و نه کمتر از مقدار موردنیاز باشد بلکه باید توانایی تأمین جریان موردنیاز ابزار یا مصرف کننده را داشته باشید.
- در ابزارها ولتاژ بالاتر یعنی توان و گشتاور بیشتر
منابع مختلف ولتاژ برای ابزارهای برقی
دو منبع برق متناوب (برق شهر یا برق صنعتی) و منبع برق مستقیم (باتری) برای ابزارها قابلتصور است.
برق شهر به اصطلاح منبع برق بینهایت یا برق متناوب است و دلیل این نام گذاری هم به دلیل تناوب یا فرکانسی هست که این نوع از منبع دارد. اندازه این ولتاژ در کشورهای مختلف متفاوت است و مقدار آن از 110/115/120/127/220/230/240 تک فاز تا و 380 و 415 ولت سه فاز با فرکانسهای 50 و 60 هرتز مرسوم است.
در این نوع منبع ران تایم بیمعنی هست که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
منبع دوم انواع دیسی هست که به شارژی معروف است و بزرگترین مزیت آن نسبت به نوع تعریف شده بالا قابلیت کردن برق است. ابزارهای برقی شارژی با ولتاژهای 1.5/3/6/9/12/20/24/36/48/60/ولت بسیار رایج هستند.
پیشنهاد آیچوب:
خرید ابزار شارژی یا برقی! خرید کدام یک برای من بهتر است؟!
ظرفیت باتری ابزار شارژی چیست؟
ظرفیت یعنی مقدار جریانی که یک باتری میتواند در یک زمان معین بدون اینکه به باتری آسیب برسد تأمین کند. به زبان سادهتر آمپر ساعت واحد اندازه گیری ظرفیت باتری است و هر چه اندازه آمپر ساعت با واحد Ah بزرگتر باشد یعنی آن باتری دیرتر شارژ میشود و شارژ بیشتری را در خود ذخیره میکند.
مثلاً یک باتری 10 آمپر ساعت یعنی اگر آن ابزار را طوری استفاده کنید که از مجموع باتری آن یک آمپر عبور کند؛ این باتری میتواند 10 ساعت کار کند.
البته این اعداد خطی نیستند و این محاسبه در شرایط تئوری و کاملاً ایده آل اتفاق خواهد افتاد و در عمل این مقادیر کمتر و تابعی از دیگر شرایط هستند.
و در انتها توجه داشته باشید که آمپر ساعت ارتباطی با آمپر ندارد و عدد آمپر ساعت نوشته شده روی باتریها به معنای توانایی جریان دهی آن باتری نیست. برای به دست آوردن توانایی تشخیص ابزار تقلبی و فیک نیازمند مؤلفه دیگری هستیم که در ادامه به آن میپردازیم.
سی ریت باتری شارژی چیست؟
سری ریت (c-rate) را روی مشخصات باتری یا دیتا شیت آن میتوان به دست آورد. سی ریت واحد ندارد و یک عدد و یک ضریب است که وقتی در کنار دیگر واحدها مانند آمپرساعت قرار میگیرد معنی متفاوتی به آن میدهد.
با ضرب عدد سی ریت در عدد آمپر ساعت حداکثر جریانی را که میتوان از باتری طلب کرد بدون اینکه به آن آسیب برسد را میتوان محاسبه کرد.
مثلاً یک باتری 10 آمپر ساعت با سی ریت 2 میتواند 20 آمپر جریان دهی داشته باشد؛ اما همان باتری 10 آمپر ساعت با سی ریت 0.5 فقط میتواند 5 آمپر از خود عبور دهد که این یعنی چهار برابر کمتر از همان باتری با همان آرایش و همان آمپر ساعت.
در نتیجه سی ریت یک عدد بسیار مؤثر در باتریها است که مستقیماً به کیفیت ساخت باتریها اشاره میکند. باتریهای بیکیفیت بازار در همین نکته ضعف دارند.
پیشنهاد آیچوب:
۱۴ترفند و نکته طلایی و فنی خرید دریل شارژی که باید بدانید
تعریف جریان در ابزار شارژی
در هر دستگاهی که برق مصرف میکند از هر منبع برقی وقتی کار انجام خواهد شد که آن ابزار جریان مصرف کند. این جریان از منبع ولتاژ تأمین میشود و منبعی خوب است که توانایی تأمین جریان موردنیاز برای مصرف کننده را داشته باشد.
نکته مهم در این تعریف تفاوت آن با جریان با واحد آمپر است. تنها با ضرب ضریب سی ریت است که از آمپر ساعت میتوانیم به عدد حداکثر جریان دهی باتری برسیم.
ران تایم (Runtime) ابزار شارژی چیست؟
ران تایم مدت زمانی است که شما با هر بار شارژ کردن ابزار میتوانید از آن استفاده کنید. هر چه آمپر ساعت باتری ابزار عدد بزرگتری باشد و ضعیفتر با ابزار کار کنید عدد ران تایم بالاتر خواهد رفت.
مثلاً دریل شارژی خودتان را شارژ میکنید و پس از نیم ساعت کار کردن شارژ باتری تمام میشود، میتوانیم بگوییم ران تایم برای این کار خاص نیم ساعت است. در استفادهای دیگر با همان مقدار شارژ این بار دریل شارژی شما یک ساعت کار میکند که این بار گفته میشود ران تایم یک ساعت است.
بنابراین ران تایم همیشه یک زمان است که با توجه به اندازه شارژ، سلامت باتری و نوع کاربری میتواند متفاوت باشد. این نکته برای تشخیص ابزار تقلبی و فیک بسیار مهم است.
لایف تایم (life time) باتری شارژی چیست؟
لایف تام عمر مفید باتری ابزار شما است که با دو تعریف سنجیده میشود. در تعریف اول اینطور بیان میشود که هر وقت ظرفیت برگشت ناپذیر باتری به 80% ظرفیت اولیه خود برسد به معنی پایان عمر مفید باتری است و لایف تایم باتری به اتمام رسیده است.
مثلاً شما ابزار را شارژ میکردید و 100 پیچ ام دی اف میبستید اما اکنون با شارژ کامل بیش از 80 پیچ نمیتوانید ببندید.
و سنجش دوم که منطقیتر است بر حسب سیکل شارژ بیان میشود که بسیار مرسومتر است. در این سنجش تعداد نهایی بر حسب سیکل شارژ بیان میشود که با نزدیک شدن سیکل شارژ به آن عمر باتری هم رو به پایان مینهد.
اتصالات باتریهای ابزار شارژی
گفتیم که هر سلول از باتری حدود 4 ولت است و با ظرفیت و جریان محدود؛ اما چطور ما در ابزارها ولتاژها و ظرفیت های متنوع و بالاتر داریم؟
برای رسیدن به ولتاژها و ظرفیت های بالاتر باتریها رو با سه آرایش کنار هم قرار میدهند:
اتصال سری باتریها و مشخصات
سلولهای باتری یک سر منفی و یک سر مثبت دارند. اتصال سری یعنی مثبت یک باتری به منفی باتری کناری و دوباره مثبت باتری به منفی باتری کناری و این تسلسل تا رسیدن به ولتاژ مورد نظر ادامه دارد.
در این اتصال ولتاژ سلولها با هم جمع میشود اما ظرفیت کل باتریهای سری شده معادل ظرفیت یکی از سلولها خواهد بود.
مانند باتریهای 12 ولت 1.5 آمپر ساعت که از سه عدد سلول 4 ولتی سری شده که هر یک 1.5 آمپر ساعت ظرفیت دارند تشکیل شده است.
اتصال موازی سلولهای باتریها
اتصال موازی یعنی مثبتهای سلولها به هم و منفیهای سلولها به هم متصل شوند. مثل حالتی که باتری ماشین را به اصطلاح باتری به باتری میکنیم.
در این حالت ولتاژ نهایی ناشی از موازی کردن سلولها برابر با ولتاژ یکی از سلولها (که 4 ولت در نظر گرفته میشود) اما ظرفیت کل معادل مجموع ظرفیت سلولهای موازی شده است.
مثلاً اگر 3 سلول 4 ولت 1.5 آمپر ساعتی را با هم موازی کنیم به ولتاژ نهایی 4 ولت و ظرفیت 4.5 آمپر ساعت میرسیم.
پیشنهاد آیچوب:
رازهای کسب درآمد بیشتر در نجاری چیست؟! چگونه یک نجار موفق باشیم؟
اتصال مختلط سلولهای باتری
گاهی در ابزارهای شارژی در کنار ولتاژ بالاتر نیاز به ظرفیت بالاتر هم داریم که برای رسیدن به آن از آرایش مختلط جهت چیدمان باتریها استفاده میکنیم.
هر سه این چیدمانها را در ویدئویی که تهیه کردیم با مثال کامل توضیح دادیم.
با آموختههایی که در این مقاله داشتیم در انتهای ویدئوی آموزشی یکی از ابزارهای فیک طرح ماکیتا را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که در صورت درست بودن ادعای سازنده وزن این باتری باید نزدیک به هشت کیلو باشد که به هیچ عنوان منطقی نیست.
ویدئویی را که در بالای مقاله قرار دادیم حتماً ببینید.
منبع: تیم آیچوب
برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )
ورود / ثبت نام