مبحث اتصالات از مهمترین مباحث موجود در هنر نجاری است و تقریباً برای ساخت هر سازهای نیاز به استفاده از اتصالات متفاوتی دارید تا بتوانید محکمترین حالت را برای سازه پدید آورید. یکی از اتصالات رایج در نجاری، اتصال کنشکاف با قلیف جدا است.
در نوشته های پیشین در مورد ۶ نوع اتصال چوبی توضیح داده بودیم.
قبل از شروع آموزش بهتر است بدانید:
کنشکاف چیست؟
شکافی که با استفاده از ابزار برش یا تیغه فرز یا هر ابزار دیگری، در چوب ایجاد میکنید. در نظر داشته باشید اندازه شیار ایجاد شده در چوب باید بر اساس ضخامت چوب ایجاد گردد. شیار مورد نیاز در الواری به ضخامت ۶ سانتیمتری با الواری به ضخامت کمتر متفاوت خواهد بود.
قلیف چیست؟
به چوب یا زبانهای که در داخل شیار ایجاد شده چوب قرار میگیرد، گفته میشود. حتماً راه چوب قلیف را به عرض انتخاب کنید این کار به استقامت بیشتر اتصال کمک خواهد کرد.
شما میتوانید بر اساس اندازه چوب و میزان نیاز خود به استحکام، از کنشکاف و قلیف متفاوتی استفاده کنید. در این آموزش به اتصال دو تخته به ضخامت ۱۸ میلیمتر میپردازیم.
پیشنهاد آیچوب:
اتصال فاق و زبانه و اتصال کام و زبانه چیست و چه خصوصیاتی دارد؟
در این آموزش نیاز به تهیه لوازم و مواد خاصی نیست. شما به اره میزی، تخته سلایی ۳ میلیمتری، چسب چوب و گیره دستی نیاز دارید تا این اتصال زیبا را به پایان رسانید و از کار خود لذت ببرید.
برای ایجاد شیار و قلیف، ترکیب تیغه اره میزی و تخته سلایی جالب است. اگر شما با استفاده از تیغه اره میزی شیاری بر روی چوب ایجاد کنید، سلایی به راحتی و در زیباترین حالت ممکن در داخل آن شیار قرار میگیرد. پس با خیال راحت شروع به کار کنید.
برای شروع باید تختهها را با استفاده از دستگاه کف رند گونیا کنید.
روی (قسمتی که قرار است نمای کار باشد) چوبها را علامتگذاری کنید و ضخامت چوب را به دست آورید.
گونیای اره میزی را به گونهای تنظیم کنید که تیغه در مرکز نر چوب قرار گیرد (البته در کتابها گفته شده تخته را به اندازه ۱/۳ یک سوم ضخامت چوب شیار بزنید).
در مرحلهٔ بعد نیاز به تنظیم ارتفاع تیغه دارید. ارتفاع تیغه باید به اندازه نصف عرض تخته سلایی باشد. مثلاً اگر سلایی به عرض ۳ سانتیمتر باشد، باید تیغه را به گونهای تنظیم کنید که ۱۶ میلیمتر در هر طرف شیار ایجاد کند.
این فاصلهٔ یک میلیمتری از طرفین برای تحمل حجم چسب و کنش چوب در اثر جذب در نظر گرفته شده است.
پس از تنظیم ارتفاع و عرض، روی چوب را به صفحه گونیا بچسبانید و با دقت تخته را از روی تیغه عبور دهید.
تختهٔ بعدی را هم از قسمت رو به صفحه گونیا بچسبانید و به جلو حرکت دهید. اگر نیاز بود که تختههای زیادی را به هم بچسبانید، دو طرف چوبها را شیار بزنید.
موارد ایمنی را هم رعایت کنید
موارد ایمنی را هم رعایت کنید
موارد ایمنی را هم رعایت کنید
پیشنهاد آیچوب:
۲۶ ایده از اتصالات چوبی و فلزی خلاقانه و مدرن برای پایه میز
* اگر یک تخته را از پشت به صفحه بچسبانید عبور دهید و تخته بعدی را از رو به صفحه بچسبانید، پس از اتصال با قلیف، بین صفحات پله ایجاد میشود.
* اگر شیار در حد ۱ میلیمتر از طرفین بزرگتر شد ایرادی ندارد. برخی اساتید از طرفین ۱ میلیمتر خلاصی میدهند تا کار راحت نصب شود اما به شخصه احساس میکنم نصب به صورت فیکس و بدون خلاصی زیاد، استحکام اتصال را بالاتر میبرد.
* اگر شیار کوتاهتر از حد استاندارد ایجاد شد، کمی تیغه را بالا بیاورید و یک بار دیگر تخته را از روی تیغه عبور دهید.
پس از اتمام شیار زدن، تخته سلایی را با استفاده از اره میزی به اندازه دلخواه برش دهید. دو طرف قلیف یا همان سلایی چینی را به چسب آغشته کنید و در داخل شیارها قرار دهید.
معمولاً با دست امکان قرار دادن سلایی در داخل سیار هست اما اگر نیاز بود از چکش استفاده کنید. به آرامی ضربه وارد کنید به گونهای که به تخته آسیبی وارد نشود.
در مرحلهٔ بعد با استفاده از گیره دستی، فشار ایجاد کنید تا تختهها به هم متصل شوند. حالت بهتر این است که یک چوب بر روی قسمت کنشکاف و قلیف قرار دهید و به صورت عمودی هم بر این اتصال شیار وارد کنید. همچنین به گفته دوستان عزیز آیچوبی همانطور که در نظرات درج شد، بهتر است از تنگ دست به جای پیچ دستی استفاده شود تا فشار از زیر و رو وارد شود.
در شرایط آب و هوایی مختلف زمان خشک شدن چسب متفاوت است اما حدود ۲ ساعت زمان نیاز است تا چسب خشک شود.
این بود آموزش اتصال کنشکاف و قلیف جدا … امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. در نوشتههای بعدی در مورد اتصالات دیگر آموزش ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
پیشنهاد آیچوب:
اصول و استانداردهای نجاری ژاپنی چیست؟ از ژاپنیها یاد بگیریم!