mdf, آموزش, رنگ‌کاری

آموزش رنگ کردن ام دی اف خام و MDF روکش از 0 تا 100

دوره آموزشی رنگ کار ماهر

 نحوه رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام یکی از موضوعاتی است که بیشترین پرسش‌ها را در بین کاربران و بازدیدکنندگان آیچوب دارد. ام‌دی‌اف خام به لحاظ ساختار فیزیکی آن، رنگ را به‌شدت جذب می‌کند و این موضوع باعث ایجاد مشکل در رنگ کاری آن می‌شود؛ اما با رعایت چند نکته می‌توان این مشکلات را حل کرده و انواع رنگ را روی‌ام دی اف خام اجرا نمود.

 در دوره آموزشی «رنگ‌کار ماهر» آموزش کامل رنگ ام‌دی‌اف خام و ام‌دی‌اف روکش به روش‌های مختلف در اختیار شما علاقه‌مندان به حوزه رنگ چوب قرار گرفته است. این دوره آموزشی ویدئویی ۲۱ ساعته تمامی نیازهای شما برای رنگ‌کردن چوب را برآورده می‌کند.

 اهمیت رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام علاوه بر ایجاد زیبایی و محافظت از آن، ارزش‌افزوده فوق‌العاده‌ای هست که از به لحاظ مادی به وجود می‌آورد.

 ما در این نوشته قصد داریم تا آموزش رنگ‌کردن MDF خام و روش‌ها و نکاتی که باید قبل از آغاز نقاشی‌ام دی اف خام به آن دقت داشته باشید را بررسی کنیم.

در این آموزش تمام نکات رنگ کاری ام‌دی‌اف خام از زیرسازی تا اجرای رنگ و طرح موج مصنوعی را قدم‌به‌قدم و مرحله‌به‌مرحله آموزش داده‌ایم. لطفاً تا پایان آموزش با آیچوب باشید.

ام دی اف چیست و چرا عده‌ای با رنگ کردن آن مشکل دارند؟

دسترسی سریع : پنهان

 درگذشته نجارها برای ساخت محصولات چوبی صفحه‌ای باید الوارهای چوبی را به تخته‌های نازک تبدیل می‌کردند و بعد این تخته‌ها را کنار هم چسبانده تا صفحه چوبی ایجاد کنند.

در این صفحات به دلیل ناهمگن بودن چوب‌ها و هم کشیدگی و واکشیدگی الیاف چوب با جذب و دفع رطوبت، مشکلاتی نظیر ترک و شکاف، پیچیدگی و تابیدگی در صفحات به وجود می‌آمد.

 باگذشت زمان صفحات چوبی وارد بازار کار شد که در آن رفتارهای چوب ماسیو (چوب خالص و یکپارچه) اصلاح و خنثی شد. امروزه تخته لایه‌ها، ام‌دی‌اف ها و تخته خرده چوب‌ها (نئوپان) از پرکاربردترین صفحات هستند.

تخته لایه چوبی چیست؟

 تخته لایه‌ها صفحاتی هستند که برای ساخت آن‌ها به روش‌های مختلف، الوارهای چوبی و گرده‌بینه‌ها به لایه‌های نازک در حد 2 تا 3 میلی‌متر تبدیل می‌شوند. سپس این لایه‌های چوبی در دستگاه چسب زن به چسب آغشته شده و به‌صورت تار و پودی روی‌هم پرس می‌شوند.

 زمانی که الیاف چوب در جهت خلاف یکدیگر روی‌هم پرس می‌شوند بسیاری از مشکلات چوب ماسیو مانند ترک و شکاف در آن‌ها خنثی می‌شود. چوب ماسیو به چوب توپر و یکپارچه گفته می‌شود.

تخته نئوپان چیست؟ (تخته فشرده چوبی)

 برای ساخت تخته خرده چوب یا همان نئوپان، انواع چوب مانند شاخه‌های هرس شده درختان، تنه بی‌کیفیت درختان که نمی‌تواند به الوار صنعتی تبدیل شود و حتی قطعات چوبی دورریز کارخانه‌های چوب مورداستفاده قرار می‌گیرد. در فرایند تولید این صفحات ابتدا چوب‌ها وارد دستگاه خردکن رفته و به‌صورت چیپس در می‌آیند.

 سپس وارد دستگاه دیگری شده و قطعات چیپس شده به خرده چوب تبدیل می‌شوند. این خرده چوب‌ها از یک الک بزرگ عبور کرده و خرده چوب‌های خیلی ریز از خرده چوب‌های درشت‌تر جدا می‌شوند.

 در مرحله بعد این خرده چوب‌ها توسط اسپری به چسب آغشته شده و به‌صورت لایه‌بندی روی‌هم ریخته می‌شوند. در لایه‌های میانی خرده چوب‌ها درشت‌تر بوده و هر چه به سطح نزدیک می‌شود خرده چوب‌ها ریزتر می‌شوند.

در این حالت یک کیک آماده شده است که با عبور از بین غلتک‌هایی ضخامت آن کم شده و درنهایت با فشار بسیار بالا و حرارت روی‌هم پرس می‌شوند تا تخته خرده چوب به دست بیاید.

تخته نئوپان چیست

 

ام دی اف خام چیست و چرا جذب رنگ بالایی دارد؟

 فرایند تولید ام‌دی‌اف نیز بسیار شبیه به ساخت تخته خرده چوب است. با این تفاوت که در این صفحات خرده چوب‌ها وارد دستگاه ریفاینر شده و به الیاف چوب تبدیل می‌شوند. الیاف چوب در این حالت به‌صورت کرکی درآمده و در ادامه مراحل توسط اسپری به چسب آغشته شده و باز هم به‌صورت لایه‌بندی روی‌هم ریخته می‌شود.

 کیک حاصل از الیاف چوب با ضخامت تقریباً 25 سانتی‌متر از بین غلتک‌هایی عبور کرده و در هر مرحله ضخامت آن کم می‌شود. درنهایت این کیک الیاف که ضخامت آن کم شده زیر پرس رفته و با فشار بسیار زیاد و حرارت روی‌هم پرس شده و به ضخامت لازم در می‌آید.

در مرحله بعد تخته ام‌دی‌اف از دستگاه سنباده عبور کرده و با پرداخت سطح، ضخامت آن به‌دقت لازم می‌رسد.

 بنابراین ام‌دی‌اف از الیاف چوب ساخته می‌شود و باتوجه‌به اینکه دو سطح آن با سطح پرس تماس داشته مغز آن کرکی‌تر بوده و هر چه به سطح نزدیک‌تر می‌شود الیاف فشرده‌تر می‌شوند. در اثر سنباده کاری، سطح ام‌دی‌اف صاف شده؛ اما مقطع آن در اثر برش به‌صورت کرکی در می‌آید.

 در رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام بزرگ‌ترین مشکلی که وجود دارد جذب رنگ است. ام‌دی‌اف به دلیل اینکه از الیاف چوب ساخته شده؛ مانند پنبه رنگ را به خود جذب می‌کند و این اتفاق بیشتر در قسمت مقطع ام‌دی‌اف و در محل برش صورت می‌گیرد. برای حل این مشکل در ادامه مطلب توضیحاتی را ارائه می‌دهیم.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: معرفی انواع رنگ مخصوص چوب

 

مهم‌ترین نکات در مورد رنگ کاری ‌ام دی اف خام چیست؟

 همان‌طور که اشاره شد ام‌دی‌اف خام از الیاف چوب که روی‌هم پرس شده ساخته شده است و به دلیل این موضوع نمی‌توان آن را خودرنگ (در خودرنگ، رنگ و بافت چوب زمینه پس از رنگ‌شدن دیده می‌شود) رنگ کاری کرد.

 برای رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام بدون شک باید از روش رنگ پوششی استفاده کنید. در این حالت دیگر اثری از ورق ام‌دی‌اف مشخص نیست و با هر رنگی که دوست دارید می‌توانید چوب را رنگ کنید.

 بیشتر سازه‌های ام‌دی‌اف اطراف شما به روش پوششی رنگ شده‌اند.

کیفیت‌های مختلف ام دی اف خام

ام‌دی‌اف ها دارای کیفیت‌های گوناگونی هستند و همچنین با قرارگیری در فضای مرطوب سطوح آن پرزدار می‌شود؛ بنابراین برای رنگ‌کردن کارهایی که با ام‌دی‌اف خام ساخته شده‌اند باید سطوح توسط دست یا با ماشینِ سنباده لرزان پرداخت شود.

نوع پرداخت و شماره سنباده بستگی به کیفیت سطح ام‌دی‌اف دارد.

 

آموزش رنگ کردن ام دی اف

جلوگیری از جذب رنگ توسط ام دی اف خام

 برای جلوگیری از جذب رنگ توسط ام‌دی‌اف خام می‌توان به دو روش عملکرد. درصورتی‌که بتونه‌کاری با بتونه مل و سریش به‌خوبی و باکیفیت انجام شده باشد، می‌توان از اجرای دو تا سه دست سیلر بر روی‌ام دی اف استفاده کرده و سپس روی آن انواع رنگ‌ها را اجرا نمود.

 اما برای بالارفتن کیفیت کار و همچنین آب‌گریز کردن سطح ام‌دی‌اف می‌توان بعد از اجرای بتونه مل و سریش و پرداخت آن از بتونه فوری استفاده کرد و تمامی سطح را توسط این بتونه پوشش داد.

 درصورتی‌که این بتونه‌کاری به‌درستی انجام شود، با اجرای یک دست رنگ روغنی یا رنگ فوری خودرویی می‌توانید کار ساخته شده از ام‌دی‌اف خام را در مقابل رطوبت و آب تا حد مطلوبی مقاوم کنید.

 این روش برای رنگ‌کردن محصولاتی که از صفحات pvc ساخته شده‌اند نیز کاربرد دارد.

 

آموزش مراحل رنگ کردن ام دی اف خام

در ادامه به مراحل رنگ کردن ام دی اف خام می پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.

 

سنباده کاری و پرداخت ام دی اف خام

 باتوجه‌به نکاتی که در قسمت بالا به آن اشاره شد برای شروع رنگ کاری محصولاتی که با ام‌دی‌اف خام ساخته شده‌اند، ابتدا باید تمامی سطوح بسته به کیفیت سطح ام‌دی‌اف سنباده کاری و پرداخت شود.

 برای سنباده کاری این نوع محصولات نیازی به استفاده از ماشین پوست نیست و با ماشین سنباده لرزان و تخته‌پوست به‌راحتی می‌توان تمام سطح کار را پرداخت نمود.

 سنباده کاری در قسمت مقاطع ام‌دی‌اف که دارای پرزهای زیادی است، باید بادقت و حوصله بیشتری انجام شود.

همچنین قسمت‌های ابزار خورده با دستگاه اور فرز هم باید توسط سنباده دستی به‌خوبی پرداخت شود. درصورتی‌که سطح ام‌دی‌اف کیفیت مطلوبی داشته باشد سنباده کاری با دست یا تخته‌پوست کفایت می‌کند.

سنباده کاری و پرداخت ام دی اف خام

 

بتونه کاری ‌ام دی اف خام به روش بتونه مل و سریش

 برای بتونه‌کاری سطوح ابتدا باید بتونه ساخته شود. باتوجه‌به اینکه برای رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام از رنگ‌های پوششی استفاده می‌شود به همین منظور نیازی به ساختن بتونه رنگی نیست.

 بنابراین باتوجه‌به حجم کار مقداری مل را روی یک سطح صاف برای ساخت بتونه بریزید. سپس به میزان 10 در صد حجم مل به آن پودر سریش اضافه کنید.

این مقدار سریش حدودی است و درصورتی‌که کمتر از این مقدار استفاده شود بتونه پس از خشک‌شدن گیرایی خوبی نخواهد داشت و با کوچک‌ترین تماس سنباده برداشته می‌شود.

اجرای رنگ پوششی روی‌ام دی اف خام

باتوجه‌به این موضوع باید دقت کنید که رنگ ام‌دی‌اف خام باید کاملاً پوششی (در رنگ کاری پوششی سطح چوب پس از رنگ کاری کاملاً پوشانده شده و چوب زمینه دیده نخواهد شد) باشد و در صورت نیاز برای ایجاد طرح بر روی آن می‌توان از طرح موج مصنوعی چوب و یا طرح‌های مختلف با ابزارهای مختلف روی آن استفاده کرد.

آموزش اجرای رنگ پوششی روی‌ام دی اف خام

 

 درصورتی‌که سریش بیش از مقدار لازم باشد بتونه سخت شده و سنباده کاری آن با دست دشوار می‌شود. این موضوع برای بتونه‌کاری قسمت‌های ابزار خورده بسیار مهم است؛ چون سنباده کاری این قسمت‌ها به‌طورکلی کمی دشوارتر است.

 بعد از اضافه‌کردن سریش به میزان لازم پودرها را باهم ترکیب کنید و سپس با اضافه‌کردن آب و با استفاده از کاردک پودر را به یک خمیر نرم تبدیل کنید.

 برای این منظور پودر را در یک نقطه جمع کنید و میان آن را بازکرده و آب بریزید. کمی صبر کنید تا آب جذب پودر شود و بعد با استفاده از کاردک ازیک‌طرف شروع به ورز دادن پودر خیس شده کنید.

با ورز دادن خمیر متوجه سفت یا شل بودن آن می‌شوید و درصورتی‌که خمیر سفت شد با اضافه‌کردن آب و ورز دادن دوباره آن را شل کنید و درصورتی‌که خمیر خیلی شل شد به آن کمی پودر مل اضافه کنید.

 خمیر به‌دست‌آمده باید حسابی ورز داده شود تا زمانی که وقتی روی سطح کار کشیده می‌شود ذرات درشتی در آن باقی نمانده باشد. حالا یک کیسه پلاستیکی روی بتونه بکشید تا خشک نشود.

آموزش ساخت بتونه چوب

 

 بعد از آماده‌شدن بتونه با استفاده از لیسه و کاردک کم‌کم از بتونه برداشته و روی کاردک و لیسه ورز بدهید. سپس بتونه را توسط لیسه روی سطح کار بکشید و اضافه آن را جمع کنید. این کار را روی تمام سطح کار تکرار کنید تا تمام سطح توسط بتونه پوشیده شود.

 مقدار باقی‌ماندن بتونه روی سطح کار بستگی به کیفیت سطح ام‌دی‌اف دارد. به طور مثال اگر بتونه‌کاری روی سطح نئوپان انجام شود باید سطح را طوری با بتونه‌کاری پوشش دهیم که پس از سنباده‌زنی هم‌سطح نئوپان دیده نشود.

 پس از بتونه‌کاری سطح باید لبه یا همان مقاطع ام‌دی‌اف و قسمت‌های ابزار خورده به‌صورت ماستیک (پوشش کامل) بتونه‌کاری شود. بتونه‌کاری این قسمت‌ها باید بادقت انجام شود و همچنین بتونه کمی با ضخامت بیشتر نسبت به سطح زده شود.

 

پوشش مقطع ام دی اف خام با بتونه مل و سریش

مورد دیگری که باید به آن دقت شود این است که‌ ام دی اف خام در قسمت مقطع دارای خلل و فرج زیادی است و قبل از رنگ کاری باید این قسمت را توسط بتونه مل و سریش بتونه کاری نمود.

 

آموزش رنگ کاری چوب

 

 در نقاط اتصال مقطع به سطح ام‌دی‌اف، مقطع در کنار سطح قرار می‌گیرد و در این ناحیه امکان اختلاف سطح وجود دارد؛ بنابراین قبل از بتونه‌کاری با استفاده از ماشین سنباده لرزان یا تخته‌پوست به‌صورت دستی این ناحیه را کاملاً هم‌سطح کرده و بعد به‌صورت ماستیک بتونه‌کاری را در تمامی سطح انجام دهید و به‌خصوص خلل‌وفرج واقع در مقطع را به‌خوبی پر کنید.

 درصورتی‌که قسمت‌هایی از کار موردنظر توسط ماشین اور فرز ابزارزنی شده باشد، محل ابزار خورده؛ مانند مقطع ام‌دی‌اف پرزدار می‌شود و قبل از هر اقدامی باید سطح فرز خورده توسط سنباده، پرداخت شده و سطح آن در حد امکان صاف و صیقلی شود.

 سپس توسط بتونه مل و سریش و با استفاده از انگشت یا لاستیک فشرده تمامی سطح آن بتونه‌کاری شده و بعد از خشک‌شدن پرداخت شود. همچنین بعد از پرداخت در صورت نیاز بتونه‌کاری تجدید شود تا کیفیت کار بهتر شود.

پرداخت بتونه خشک شده روی‌ام دی اف خام

آموزش رنگ چوب

 

 پرداخت بتونه توسط تخته‌پوست و سنباده دستی به‌راحتی انجام می‌شود. برای سنباده کاری با دست می‌توان از سنباده 120 و 150 استفاده کرد.

 سنباده کاری مقاطع ام‌دی‌اف بهتر است با تخته‌پوست انجام شود تا سطحی کاملاً تخت به دست بیاید. بعد از پرداخت و سنباده کاری تمامی سطح را با فشار، باد بگیرید تا گرد حاصل از سنباده کاری از روی کار برداشته شود.

در این مرحله در صورت نیاز نقاط لازم را تجدید بتونه کنید و دوباره پرداخت کنید. هر چه برای بتونه‌کاری و پرداخت سطح زمان و دقت صرف کنید کیفیت رنگ خروجی بهتر خواهد شد.

 

اجرای انواع رنگ روی‌ ام دی اف خام

 بعد از بتونه‌کاری که مهم‌ترین کار برای رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام است وارد مرحله اجرای رنگ می‌شویم. در این مرحله می‌توان انواع رنگ‌ها را روی‌ام دی اف اجرا نمود.

 رنگ‌های فوری مخصوص چوب، رنگ‌های فوری خودرویی، رنگ‌های اکریلیک و پایه آب و رنگ‌های روغنی رنگ‌هایی هستند که به‌صورت پوششی می‌توان روی‌ام دی اف اجرا نمود. در ادامه مراحل اجرای هر یک از این رنگ‌ها را توضیح می‌دهیم.

مراحل رنگ کردن ام دی اف خام با انواع رنگ فوری مخصوص چوب

 همان‌طور که اشاره شد مهم‌ترین مشکل در رنگ کاری ام‌دی‌اف خام نفوذ رنگ در ام‌دی‌اف و پرزدار شدن آن است؛ بنابراین برای رفع این مشکل در اجرای رنگ‌های فوری باید از سیلر برای پر کردن منافذ استفاده کنیم.

سیلر از دسته رنگ‌های فوری است و مانند یک بتونه مایع منافذ را پوشش داده و مانع جذب رنگ به ام‌دی‌اف می‌شود.

 سیلر در اندازه‌های یک‌کیلویی، گالنی و 20 لیتری موجود است و می‌توانید باتوجه‌به حجم کار سیلر را تهیه کنید.

 

آموزش مراحل رنگ کردن ام دی اف خام

 

ساخت سیلر برای ام دی اف خام

 برای رقیق کردن سیلر از تینرهای فوری استفاده می‌شود. تینرها با شماره‌های 10000 و 12000 و 15000 و 20000 و با حجم‌های مختلف وجود دارند. شماره‌بندی تینرها بر اساس قدرت حل‌کردن رنگ است به‌طوری‌که هر چه عدد بیشتر می‌شود رنگ راحت‌تر در تینر حل می‌شود.

 نکته‌ای که در اجرای سیلر وجود دارد این است که هر چه سیلر بیشتر در چوب یا ام‌دی‌اف نفوذ کند کیفیت نهایی رنگ بهتر خواهد شد و برای این منظور بهتر است از تینرهای قوی مثل 15000 استفاده شود.

 

میزان ترکیب سیلر با حلال تینر

 برای رقیق کردن سیلر باید به‌اندازه دو تا سه برابر حجم آن تینر اضافه کنیم. پس به مقدار لازم سیلر را در ظرفی بریزید و به‌اندازه لازم به آن تینر اضافه کنید و ترکیب را به‌خوبی هم بزنید.

 برای اطمینان از غلظت لازم برای اجرای سیلر همزن را وارد ظرف کنید و با خارج‌کردن همزن باید تمام سیلر رقیق شده به‌راحتی از روی همزن به داخل ظرف برگردد و هیچ سیلری روی همزن باقی نماند.

 شاید در این حالت احساس کنید که هیچ سیلری روی کار نمی‌نشیند؛ اما این‌طور نبوده و با اجرای آن متوجه نقش سیلر خواهید شد. برای اجرای سیلر و رنگ‌های دیگر می‌توانید از قلم‌مو و یا پیستوله استفاده کنید. در صورت داشتن فضای مناسب و لوازم حتماً از پیستوله استفاده کنید تا کیفیت خروجی کار بهتر شود.

 

آموزش اجرای سیلر و کیلر

 

تعداد اجرای سیلر (دست) روی‌ام دی اف

 سیلر باید حداقل دو تا سه دست و در هر دست به تعداد دو یا سه بار پاشش تکرار شود. در هر دست باید زمان کافی به آن داده شود که به‌خوبی خشک شده و تینر آن تبخیر شود.

 به طور مثال اگر یک کمد در حال رنگ‌شدن باشد از یک سمت شروع به سیلر پاشی کنید و پس از تمام‌شدن سطوح دوباره به نقطه اول برگردید و پاشش را تکرار کنید. سپس اجازه دهید تا سیلر کاملاً خشک شود. این عملیات یک‌دست اجرای سیلر است.

 

نکات سنباده کاری سیلر پس از اجرا

 باگذشت 2 تا 3 ساعت سیلر خشک شده و سطح کار کاملاً زبر می‌شود؛ بنابراین در هر دست اجرای سیلر پس از خشک‌شدن باید از یک سنباده نرم مثل 220 تا 400 استفاده کرده و سطح کار را به‌آرامی سنباده کاری کنید.

 در این حالت سطح کار کاملاً صاف و سر می‌شود که به آن اصطلاحاً صابونی‌شدن سطح می‌گویند. دقت کنید که سنباده کاری نباید طوری باشد که سیلر روی سطح کار برداشته شود و فقط باید سطح آن صابونی شود.

 نکته دوم این است که هنگام پاشش سیلر در قسمت‌های مقطع ام‌دی‌اف که جذب رنگ بیشتر است دقت شده و در صورت نیاز تکرار با پاشش بیشتر انجام شود.

 باید توجه داشت که سیلر نباید لایه زیادی روی کار ایجاد کند. با سنباده کاری سیلر گرد سفیدی ایجاد می‌شود که در هر مرحله باید توسط یک دستمال یا فشار باد از روی سطح برداشته شود.

اجرای رنگ روی‌ ام دی اف خام

 بعد از اجرای سیلر و صابونی‌شدن سطح می‌توان انواع رنگ‌های فوری پوششی را روی سطح ام‌دی‌اف اجرا نمود. رنگ‌های فوری پوششی تنوع رنگی زیادی دارند که از ترکیب این رنگ‌ها با یکدیگر نیز طیف رنگی بیشتری به دست می‌آید. این رنگ‌ها نیز با تینرهای فوری رقیق شده و روی سیلر اجرا می‌شود.

 برای رقیق کردن این رنگ‌ها به نسبت یک‌به‌یک تینر اضافه کنید و سپس کم‌کم با اضافه‌کردن تینر رنگ را به غلظت لازم برسانید. سپس رنگ را روی سطح کار اجرا کنید.

درصورتی‌که در کار با پیستوله مهارت لازم را داشته باشید با اجرای یک‌دست رنگ می‌توانید به‌خوبی سطح کار را پوشش دهید. در این یک دست می‌توانید؛ مانند سیلر رنگ را در دو مرحله روی سطح کار تکرار کنید.

 درنهایت می‌توانید از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر یا کیلر خودرویی برای پوشش نهایی و یا براق نمودن سطح کار استفاده کنید.

در این قسمت به این نکته توجه کنید که در صورتی می‌خواهید یک پوشش نهایی روی کار اجرا کنید حتماً با یک سنباده خیلی نرم مثل 400 سطح رنگ پوششی را به‌آرامی سنباده بزنید تا کاملاً صاف شده و اگر پرز ایجاد شده باشد با سنباده کاری برداشته شده و کیفیت خروجی بهتر شود.

اجرای رنگ روی‌ ام دی اف خام

 

رنگ کردن ام دی اف خام با انواع رنگ فوری خودرویی

 رنگ‌های فوری خودرویی نسبت به رنگ‌های فوری مخصوص چوب دارای کیفیت بهتری هستند و به‌علاوه می‌توان کیلر مخصوص رنگ‌های خودرویی را در آن ترکیب نمود. با این کار می‌توان درنهایت رنگ موردنظر را پولیش نموده و کاملاً صیقلی و براق نمود.

از این شیوه رنگ‌کردن برای رنگ کاری محصولات پی‌وی‌سی هم استفاده می‌شود.

 برای استفاده آر رنگ‌های فوری خودرویی نیز بعد از اجرای بتونه باید از یک پیش رنگ برای جلوگیری از جذب و نفوذ رنگ به منافذ ام‌دی‌اف استفاده کرد. در این حالت نیز می‌توان از سیلر برای پر کردن منافذ استفاده نمود.

 همچنین درصورتی‌که بخواهیم سطح کار تا حدودی در مقابل رطوبت و آب مقاوم شود می‌توانیم از بتونه فوری برای پوشش‌دهی سطح به‌جای سیلر استفاده کنیم.

برای این منظور بتونه فوری را توسط تینر فوری تا حدودی رقیق کرده و روی سطح کار بپاشید و تمام سطح را پوشش بدهید. سپس از سنباده 220 استفاده کرده و سطح کار را سنباده بزنید.

 برای به‌دست‌آوردن کیفیت بهتر می‌توان اجرای بتونه را تکرار کرده و این بار با سنباده نرم‌تر و به‌صورت پوست‌آب سطح کار را سنباده کاری کنید تا سطوح کاملاً صیقلی شوند.

 

رنگ کردن ورق‌های پی وی سی (PVC)

 از ورق‌های PVC برای ساختن محصولاتی که با آب و رطوبت زیادی سروکار دارند؛ مانند ظرف‌شویی‌های روشویی استفاده زیادی می‌شود.

 برای رنگ‌کردن محصولاتی که با پی‌وی‌سی ساخته می‌شوند ابتدا مقاطع و حفره‌ها با بتونه مل و سریش یا بتونه کناف بتونه‌کاری شده و سپس روی آن از بتونه فوری به‌صورت پاششی استفاده می‌شود.

 بعد از اجرای بتونه فوری در صورت نیاز می‌توان از کاردک و بتونه فوری سفت برای لکه‌گیری استفاده کرد. به طور مثال اگر یک حفره باقی‌مانده باشد می‌توان به‌راحتی آن را پر کرد.

 بعد از پوشش سطح توسط بتونه فوری می‌توان رنگ موردنظر را رقیق کرده و روی کار بپاشید. رنگ‌های فوری خودرویی، خودشان رنگ نهایی هستند؛ اما برای به‌دست‌آوردن کیفیت بهتر می‌توان از کیلر‌های خودرویی برای براق‌تر کردن و مقاوم کردن رنگ استفاده کرد.

 

آموزش رنگ کردن ام دی اف خام با رنگ‌های روغنی

 برای رنگ‌های روغنی هم بعد از اجرای بتونه مل و سریش از بتونه فوری به‌عنوان زیر کار استفاده کرده و می‌توان بعد از اجرای بتونه فوری از انواع رنگ‌های روغنی برای رنگ‌آمیزی سطح استفاده نمود.

 برای این منظور می‌توان رنگ روغنی را با تینر روغنی و یا بنزین رقیق کرده و روی سطح کار توسط قلم‌مو یا پیستوله اجرا کنید.

 نکته‌ای که در مورد رنگ‌های روغنی وجود دارد این است که رنگ‌های روغنی نسبت به رنگ‌های فوری دیرتر خشک می‌شوند و در مرحله اجرا باید به ضخامت لایه رنگ دقت شود. اگر لایه رنگ ضخیم ایجاد شود احتمال شره (چکه) کردن و سرخوردن رنگ وجود دارد.

آموزش رنگ کردن ام دی اف خام به روش موج مصنوعی چوب

آموزش موج مصنوعی روی چوب

 

 ام‌دی‌اف خام خود طرح و نقشی ندارد و باید از رنگ‌های پوششی بر روی آن استفاده شود؛ بنابراین می‌توان از طرح‌های مختلف با پاشش دانه‌های درشت رنگ و به‌صورت رنگ متضاد، طرح سنگ ایجاد نمود و یا به استفاده از لایه‌های رنگ ایجاد رنگ پتینه کرد.

 یکی از روش‌های پرکاربرد برای ایجاد طرح بر روی رنگ‌های پوششی ایجاد طرح موج مصنوعی چوب است.

 برای ایجاد این طرح نیاز به شابلون طرح موج مصنوعی چوب است. شابلون طرح موج مصنوعی از جنس لاستیک است و آن را می‌توان از رنگ‌فروشی‌ها تهیه کرد.

 برای ایجاد طرح بر روی رنگ پوششی می‌توان از رنگ‌های فوری خیلی رقیق شده و یا شاپان استفاده کرد. باید به این نکته توجه شود که در صورت اجرای اشتباه طرح در اجرای با شاپان فرصت جبران وجود دارد؛ اما در اجرای با رنگ فوری کار سخت می‌شود.

 مراحل کار به این صورت است که باید زمینه کار توسط رنگ پوششی رنگ شده و کاملاً خشک شود. سپس با استفاده از یک دستمال نرم شاپان را روی سطح کار بکشید و بعد شابلون موج مصنوعی را مرحله‌به‌مرحله و کنار هم روی سطح کار بکشید تا موج چوب روی سطح کار نقش ببندد.

 شابلون موج مصنوعی مقطعی نیم‌گرد دارد. برای اجرای موج بر روی سطح ابتدا لبه شابلون را روی کار گذاشته و همراه با کشیدن، شابلون را روی مقطع به گردش در آورید. در مرحله بعد شابلون را کنار طرح ایجاد شده روی صفحه قرار دهید تا موج بعدی را آغاز کنید. برای اینکه موج‌ها متنوع شوند هر بار از یک ناحیه متفاوت از مقطع شابلون شروع کنید.

 با تکرار طرح روی سطح و در کنار هم طرح موج مصنوعی چوب روی تمام سطح ایجاد می‌شود؛ بنابراین در پایان می‌توانید از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر یا کیلر خودرویی به‌عنوان رنگ نهایی استفاده کنید.

 

آموزش پلی اورتان

 

آموزش رنگ کردن ام دی اف خام با رنگ‌های اکرلیک و پایه آب

 برای رنگ‌کردن ام‌دی‌اف خام با رنگ‌های اکریلیک به دلیل اینکه چسبندگی بین رنگ‌های اکریلیک و فوری وجود ندارد نمی‌توان از سیلر استفاده کرد.

 بنابراین بعد از اجرای بتونه مل و سریش بر روی‌ام دی اف رنگ اکریلیک را به طور مستقیم روی کار اجرا کنید.

 در اینجا دست‌اول رنگ نقش سیلر را ایفا می‌کند و با استفاده از یک سنباده نرم سطح کار را سنباده کاری کنید تا پرزها از بین بروند.

 سپس دست‌های بعدی رنگ را اجرا کنید تا سطح کار کاملاً پوشیده شود. درنهایت برای تثبیت رنگ می‌توان از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر و یا کیلر خودرویی بر روی رنگ اکریلیک استفاده کنید.

 

در انتها متذکر می‌شویم که رنگ کاری چوب و مصنوعات چوبی یک علم و یک فن است که نیازمند آموزش و کسب تجربه و مهارت است. آموزش فوق به‌منظور راهنمای کار برای عزیزانی است که دارای ابزار موردنیاز و مهارت اولیه استفاده از ابزار در این حوزه هستند و به دوستانی که فاقد این دو مقوله باشند رنگ کاری ام‌دی‌اف را پیشنهاد نمی‌کنیم

 

منبع: آیچوب

 

102 نظر در “آموزش رنگ کردن ام دی اف خام و MDF روکش از 0 تا 100

  1. 09151595561 گفت:

    با سلام و وقت بخیر
    من دیوار پذیرایی را با ابزار mdf قاب بندی کردم، که همون mdf خام تراش خورده است. حالا برای رنگ آمیزی دیوار با توجه با اینکه پذیراییه و رطوبت وجود نداره چه روشی رو اجرا کنم؟
    سنباده، بتونه مل و سریش، مجدد سنباده، بعد رنگ اکریلیک به عنوان دست سیلر بعد دست های اصلی رنگ اکریلیک دیوار؟

    1. Khorami گفت:

      درود بر شما دوست گرامی
      می تونید از روش رنگ اکریلیک استفاده کنید و ساده تر هست.
      بله روشی که توضیح دادید درسته

  2. فرید گفت:

    سلام و تشکر بابات اطلاعات مفید سایتتون .سوالم اینه که ایا ام دی افهای خارجی خام مثل واناچای هم نیازمند ماستیک شدن کامل با بتونه مل و سریش هستند یا اینکه بخاطر تراکم و کیفیت سطحشون میشه مستقیما ۳ دست سیلر رو روشون اجرا کرد و بعد رنگ کرد؟ سوال دیگه اینگه ایا میشه رنگ فوریه ماشین رو با پیستوله برقی اجرا کرد یا خیر. ممنون

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما فرید عزیز
      همه ام دی اف ها نیاز به ماستیک کردن دارند.
      با سه دست سیلر هم میشه به نتیجه رسید
      با پیستوله برقی اجرا نکنید بهتره

  3. بهار گفت:

    سلام ممنون از مطالب خوبتون.برای ضد آب کردن لبه های ام دی اف برش داده شده توسط برش لیزری آیا دو لایه سیلرو کیلر کافی است یا مراحل بتونه و رنگ کاری هم باید انجام شود؟(ام دی اف ها 5 میل روکش دار هستند و بعد برش لیزری فقط لبه ها بدون روکش و مشکی سوخته میشود که صاف است و ولی جذب آب بالایی دارد)

    و لایه ی آخر بهتر از کیلر استفاده شود یا وارنیش های دیگه رو برای ضداب شدن پیشنهاد میکنید؟(نیمه پلی استر یا پلی اورتان یا روغن گیاهی مخصوص چوب مثلا)
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

  4. بهار گفت:

    سلام.برای ضد آب کردن لبه های ام دی اف برش داده شده توسط برش لیزری آیا دو لایه سیلرو کیلر کافی است یا مراحل بتونه و رنگ کاری هم باید انجام شود؟(ام دی اف ها 5 میل روکش دار هستند و بعد برش لیزری فقط لبه ها مشکی سوخته میشود که صاف است و ولی جذب آب بالایی دارد)
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما بهار
      پیشنهاد می کنیم از پلی اورتان برای پوشش نهایی استفاده کنید.

      1. بهار گفت:

        چه نوع سیلری استفاده کنم زیر لایه کیلر پلی اورتان؟و مرحله رنگ رو میشه حذف کرد فقط سیلر و کیلر استفاده کنم لبه ها آب گریز میشن؟
        بعد آخرین لایه کیلر سمباده باید زده شه یا خیر؟
        ممنونم از راهنماییتون.

        1. آیچوب گفت:

          سلام
          آموزش کامل در دوره رنگکار ماهر داده شده است

  5. Ali گفت:

    سلام برای ماستیک و بتونه کاری ام دی اف خام بجای بتونه مل و سریش میشه از بتونه اکرلیلیک یا همه کاره استفاده کرد؟

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما
      بعضی از اساتید استفاده می کنند.

  6. Ali گفت:

    سلام بجای بتونه مل و سریش برای ماستیک کردن و بتونه لبه های برش خورده و سی ان سی شده میشه از بتونه اکریلیک یا همه کاره استفاده کرد؟

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما
      بله

      1. نجفی گفت:

        سلام برا تهیه مجموعه آموزشی رنگکار ماهر راهنمایی میکنید

        1. آیچوب گفت:

          سلام
          با تلگرام زیر ارتباط بگیرید:
          https://t.me/ichoobir
          ( لینک بالا کلیک کنید/ در تلگرام برای خرید پیام دهید)

  7. جلیل گفت:

    سلام خسته نباشید بنده دارم کابینت و در کابینت و آیینه Pvc رنگ میکنم و از رنگ پلی اورتان براق یا همون ۲۱ که برای خودرو استفاده میکنم که قشنگ تمیز میکنم و باد میزنم زیرکار رو خوب رقیق میکنم و میزنم برای رنگ اصلی هم وقتی میپاشم ذرات ریزی میپاشه رو در نه اینکه دون دون بشه اتاق مخصوص رنگ هم حالت آبشار هست باد هم به میزان باز میکنم از یه متخصص پرسیدم میگفت ماله لباسه کارته پرز میده هنگام پاشش برای اونه که اینجوری میشه خواستم با شما هم یه مشورت بگیرم ممنون میشم کمکم کنید خیلی فوریه با تشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام جلیل گرامی
      غلظت بیش از حد رنگ به نظرم یکی از مهم ترین دلایل ایجاد این مشکل هست.

      1. جلیل گفت:

        اها ممنون میشم بیشتر توضیح بدین
        ببینید مثلا صفحه در کابینت رو گذاشتم رو خرک برای رنگ ترتیبش اینجوریه که اول صفحه بعد ابعاد بالا و پایین بعد هم بغل ها رو میپاشم فقط یه نکته بگم که برای هرکدام از قطعه ها یه دست زیر کار میپاشم که دوپیمانه خشک کن میزنم و تینر ولی یه چیزی که خیلی برام سواله اینه چرا زیر کار میپاشم اشغالها میشینه و تک به تک باید با سنجاق بردارم که وقت گیر هست و بعدش هم دو دست هم رنگ اصلی میزنم ولی بازم جاشون میمونه مخصوصا وقتی نور گوشی میندازیم باور کنید هرکاری کردم درست نشده حالا شما با توجه از مهارتتون چه روشی رو پیشنهاد میکنید ممون میشم به طور مفصل توضیح بدین

        1. آیچوب گفت:

          سلام جلیل عزیز
          لطفا از مطالب موجود در لینک زیر استفاده کنید:
          جواب تک تک پرسش های شما اینجا هست.

          اگر دوست دارید در زمینه رنگ چوب فعالیت کنید، پیشنهاد می کنیم دوره رنگکار ماهر رو تهیه کنید.

  8. سعید گفت:

    سلام خسته نباشید خدا قوت ایا بعد از اعمال مراحل زیر سازی کامل … استفاده از رنگ نیترو سلولزی چوب … برای رنگ کردن ام دی اف خام و ..چوب روس ..مناسب با تشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام سعید عزیز
      قاعدتا گزینه مناسبی برای پوشش ترک و شیار نیست، اما برای اشباع چوب میتونه در برخی موارد جایگزین بتونه فوری باشه

  9. سهیل گفت:

    سلام خسته نباشید
    جسارتا بنده روی لبه ام دی اف بجای نوار pvc از بتونه ۴وری استفاده کردم چون نمیشد نوار بزنم.الان باید رنگ هم بزنم روی بتونه چون همینطور که دست میکشم دستم سفید میشه.
    ممنون بابت سایت خوبی که دارین

    1. آیچوب گفت:

      سلام سهیل گرامی
      بله، باید رنگ کنید.

  10. سینا گفت:

    سلام. چطور غلظت مناسب رنگ برای پیستوله بادی رو متوجه بشیم؟!

    1. آیچوب گفت:

      سلام سینا عزیز
      ظروف مخصوص این کار هست که اطلاع ندارم کجا می تونید پیدا کنید.
      اگر این ظرف نبود، باید تجربی انجام بدید.
      ما در دوره رنگکار ماهر توضیح دادیم.

      1. پوریا اقایی گفت:

        سلام معذرت ک دخالت میکنم . برای اطلاع دوستان میگم ک تازه کار هستن جسارت نباشه ی موقع . دوستانی ک نمیدونن چطوری دقیق اندازه رنگ با حلال یا هاردنر مشخص کنن یدونه بطری شفاف ک کفش صاف باشه تهیه کنن مربع مستطیل گرد ک یکنواخت باشه یدونه خطکش فلزی سی سانتی هم تهیه کنن برای مثل نقطه شروع خطکش میزارن داخل ظرف اخر هم میگیرن برای رنگ خودرویی ب مقدار هر پنج سانت پنج سانت هم تینر اگه رنگ ۲۱ بود دو نیم سانت هم خشک کن یا همون هاردنر دوستانی ک کیفیت مهم براشون از تینر بیست هزار ب بالا استفاده کنن سی هزار یا تینر های بیست و یک در ضمن از استر فوری خودرویی پر حجم بجای بتونه میتونید استفاده کنید درصورت پاشش حرفه ای چون این نوع استر بعد پاشش ی حجمی جزی پیدا میکنه ک در صورت پاشش بد کارتون ناهموار میشه و سخت سنباده میخوره .

  11. Ali گفت:

    سلام و درود بنده mdfکار هستم هربار که سرویس خوابی رو تو کارگاه رنگ کردم زیرکار سیلر استفاده کردم….میشه بجای سیلر از رنگ پلاستیک بجای سیلر استفاده کرد و رنگ نهایی روی مادر رنگ پلاستیک انجام داد؟ تشکر

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      خیر

  12. شهرام گفت:

    سلام وقت بخیر
    آیا برای رنگ کردن ام دی اف خام یا نئوپان،می‌شود از رنگهای آکریلیک پایه آب استفاده کرد؟
    این رنگها باعث خراب شدن ام دی اف نمیشوند؟بدلیل آب و رطوبت
    سوال بعدی اینکه اگر جواب مثبت است بر روی کار باید از چه نوع وارنیشی استفاده کنیم بعد از رنگ آکریلیک؟
    ممنونم از وقتی که میزارید.

    1. آیچوب گفت:

      سلام شهرام گرامی
      می تونید اجرا کنید، اما مناسب این کار نیست
      دقیقا به خاطر رطوبت
      از رنگ فوری استفاده کنید.

  13. حجت گفت:

    سلام
    از مطالب مفیدتون استفاده کردیم،خیلی دقیق و کاربردی هست حتی در دوره های شش ماهه فنی حرفه ای هم به این صورت اموزش داده نشد و ممنون از اینکه وقت میگزارید و جواب میدید .
    من چندین متر ام دی اف سی ان سی شده رو رنگ زدم و تموم شد اما چون ابتدای کار درست بتونه نکردم و فکر میکردم با رنگ چاله های ریز پر میشند اما بعد از اخرین دست هم باز اون چاله ها هستند .
    الان که کارم تموم شده میخوام دوباره ماستیک کنم و رنگ بزم الان با بتونه مل و سریش باید ماستیک کنم یا بتونه دیگری لازمه چون میترسم رنگ به کار نچسبه
    ممنون.

    1. آیچوب گفت:

      سلام حجت عزیز
      وقت شما بخیر
      اگر رنگ رو اجرا کردید، دیگه نمیشه کار رو ماستیک کرد.
      مشکل اینجاست که شما زیر کارتون رو درست اجرا نکردید. (سنباده و بتونه و …)
      یا باید رنگ رو پاک کنید و از نو شروع کنید به بتونه ماستیک و بتونه فوری و …
      یا اینکه روی همین رنگ رو باید کمی سنباده کاری کنید و رنگ فوری دست جدید رو اجرا کنید.

      1. حجت گفت:

        ممنون که پاسخ دادید
        ۱ . چطور باید رنگ رو پاک کنم .
        ۲.خیلی سنباده کاری کردم حتی پوستاب هم با سنباده لرزون گردون بادی به شدت زدم اما درست نشد.
        نمیشه با بتونه روغنی که نقاش ها روی دیوار ماستیک میکنند زد

        1. آیچوب گفت:

          روش های پاک کردن رنگ قبلا در آیچوب توضیخ داده شد

        2. پوریا اقایی گفت:

          سلام خسته نباشی داداش رنگ پاک کن تهیه کن از رنگ فروشی اتومبیل سعی کن داخل افتاب اجرا کنی ک بهتر جواب بگیری حتما دستکش بپوش با قلم بزن روی کار از حل کردن با هر چیزی هم خودداری کن اگر حل کنی واکنش از دست میده کارت خراب تر میشه

        3. 09309156808 گفت:

          سلام وعرض ادب . میخواستم بدونم برای رنگ ام دی اف خام سیلر رو بعد بتونه فوری اجرا کنیم یاقبلش

        4. آیچوب گفت:

          درود بر شما
          بعد از دست سوم بتونه فوری اجرا کنید

  14. حجت گفت:

    سلام وقت بخیر
    از مطالب عالی و مفیدتون خیلی استفاده کردم واقعا ممنون
    و یک سوال داشتم
    من چندین متر ام دی اف سی ان سی شده رو رنگ کردم اما به این نکته دقت نداشتم که مغز ام دی اف خیلی رنگو جذب میکنه و ۹۰ درصد کار ما هم با اون قسمت مغز بود بعد از سیلر و دو دست بتونه فوری و دو دست رنگ فوری مخصوص چوب باز هم قسمتهای مغز حالت پوسته پرتغالی داره و ناصافه اما سطح صاف که سی ان سی نشده خیلی عالی شده الان باید چیکار با توجه به اینکه دیگهکارم کامل رنگ شده و صاحب کار قبول نمیکنه ؟

  15. محسنی گفت:

    سلام
    یک فضای ۴۰ متری کل دیوا ها رو با ام دی اف خام کار کردم.می خام کاغذ دیواری بزنم.داخل اتاق چشم بدجور میسوزه.چطور این مشکلو رفع کنم.ممنونم

    1. آیچوب گفت:

      سلام محسن عزیز
      این به خاطر بخارات چسب ام دی اف هست.
      درب و پنجره ها رو چند روزی باز بذارید تا خارج بشه.

  16. معین گفت:

    سلام
    در صورت استفاده از روش رنگ اکرولیک ، ایا پس از گذشت یک مدت زمانی از خود ام دی اف خان رنگ زردی به سطح کار نفوذ نمیکنه ؟

    تجربه :
    من یکبار MDF خام را با استفاده از بتونه مل و تینر روغنی و رنگ روغنی ماستیک کردم و سپس اقدام به رنگ روغن کردم ، بعد گذشت چند ماه کمی سطح کار به زردی میزنه.

    1. آیچوب گفت:

      سلام معین عزیز
      رنگ روغن مناسب این کار نیست.
      از کیلر خودرویی یا پلی اورتان استفاده کنید تا زرد نشه…

    2. پوریا اقایی گفت:

      علت بتونه زیر کارتون هست ک برای نقاشی ساختمان استفاده میشه و چون ترکیب بتونه با متریال رنگ رویه هست با مل باعث ضعیف شدن زیر ساخت کار میشه در زمان اجرا رنگ رویه تا زمان خشک شدن ب نصبت رنگ های پولی اورتان خودرویی خیلی زمان بیشتری میبره برای همین بتونه رنگ میخوره و کیفیت پایینی پیدا میکنه

  17. محمدرضا گفت:

    سلام دستگاهى هست كه اين كارو اتوماتيك انجام بده مثلا كسى بخواد توليد انبوه از ام دى اف يه رو سفيد داشته باشه بايد چيكار بكنه ؟؟؟
    ممنون ميشم جواب بدين لطفا

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      دستگاه سنباده زن اتوماتیک هست و دستگاه رنگ پاش اتوماتیک…
      حدود 1.5 میلیارد ناقابل هزینه داره…

  18. ایمان گفت:

    سلام
    وقت بخیر
    تشکر بابت آموزش کاملی که ارائه کردید. فقط تینر فوری شماره چند برای رقیق کردن کیلر استفاده می شه؟؟!!

    1. آیچوب گفت:

      سلام و ارادت ایمان عزیز
      از تینر 10.000 یا 12.000 استفاده کنید.

  19. مسعود گفت:

    تشکر از آموزش با جزئیات کامل. بنده یه سوال در مورد خرید رنگ داشتم. آیا در تهران محل خاصی برای فروشگاه‌های رنگ چوب هست؟ رنگ‌فروشی‌های سطح شهر معمولا رنگ مخصوص چوب ندارند یا اگر داشته باشند هم خیلی محدوده. مخصوصاً برای خرید رنگ‌های اکریلیک. ممنون

    1. آیچوب گفت:

      سلام مسعود عزیز
      محل دقیقش رو نمی دونم

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )