آموزش فارسی بر یکی از چالش های استفاده کنندگان از دستگاه فارسی بر است. اره فارسی بر یا دستگاه فارسی بر از پر استفاده ترین و دقیق ترین ابزاری است که هیچ کارگاه نجاری را نمی توان بدون آن تصور کرد.
در این آموزش به ساده ترین و دقیق ترین روش موجود و با دو فرمول بسیار ساده یاد می گیرید که چگونه هر زاویه ای را بسیار دقیق روی فارسی بر تنظیم و در کارهای نجاری یا MDF اجرا کنید.
این مقاله را خوب بخوانید چون نمونه مشابهی از آن وجود ندارد.
فارسی بر (به انگلیسی: Mitersaw) ابزاری بسیار کاربردی و مهم برای انجام برش های غیر منحنی، کوتاه، صاف یا تحت زاویه در پهنا و روی چوب است که در کنار سرعت بالای برش، دقت بسیار بالایی را نیز در برش ایجاد می کند.
اما فارسی برها هم طبق آموزش های قبلی که تقدیم شد محدودیت هایی از جمله در زاویه های برش در رو (Miter cut) و در ضخامت و برش اریب (Bevel cut) چوب دارند که این محدودیتها ذات مکانیکی این دستگاه است و مشترک بین تمام فارسی برها در تمام برندها است.
مطلب پیشنهادی:
معرفی انواع روش های برش با فارسی بر نجاری | حرفه ای برش دهید!
تصور بسیاری از علاقهمندانی که برای اولین بار دستگاه فارسی بر خرید میکنند و یا بدون آموزش درست قصد استفاده از آن را دارند، در مورد کار با این دستگاه بسیار اولیه است.
ما در آیچوب متعجب هستیم که چطور یک فرد با این حجم از عدم آگاهی جرئت میکند و چنین ریسک میکند که حتی به این دستگاه نزدیک شود چه رسد به کار کردن با آن…
در انتهای این آموزش حتماً تأکید می کنید که چرا این تکنیک ساده نیاز به آموزش داشته است.
برش اریب و برش فارسی بر با دستگاه فارسی بر
فارسی بر به دو شکل ایجاد برش زاویه دار میکند؛ قرار دادن قطعه کار روی میز متحرک فارسی بر برای ایجاد برش زاویه ای موسوم به MITER را انجام دهد. این زاویه معمولاً تا 60 درجه به راست و 50 درجه به چپ قابلیت برش دارد.
برش زاویه دار دوم برشی است که با زاویه دار کردن تیغه فارسی بر به سمت چپ یا راست انجام میشود. این نوع برش به برش اُریب یا Bevel معروف است و محدودیت زاویه 47 درجه به چپ و راست دارد که این محدودیت ها با توجه به ساختار مکانیکی دستگاه فارسی بر میتواند کمتر یا بیشتر باشد.
با ترکیب این دو برش به برش کامپوند یا ترکیبی میرسیم که در این نوع برش چوب یا قطعه کار به صورت همزمان از دو زاویه بریده خواهد شد.
زاویه های بسیار پر کاربرد مانند 45 و 22.5 و 90 درجه در همه فارسی بر ها قابل اجراست اما زاویه محدود به آنهایی که در فارسی بر وجود دارد نیست و گاهی نیاز به اجرای زوایایی داریم که به صورت معمول امکان اجرای آن با فارسی بر وجود ندارد.
مطلب پیشنهادی:
آموزش مرحله به مرحله تعویض تیغه اره فارسی بر نجاری
چرا این روش برای زاویه برش برای فارسی بر اشتباه است؟
احتمالاً دیدگاه اولیهای بسیاری از خریداران فارسی بر که بدون آموزش دستگاه را خریدهاند دارند این است که هر زاویه ای که محاسبه کردیم را تقسیمبر دو میکنیم و عددی به دست آمد را روی فارسی بر تنظیم و برش میدهیم.
مثلاً اگر زاویه بین دو قطعه 80 درجه است، کافی است تقسیمبر دو کنیم و دو سر چوب یا قرنیز را به صورت 40 درجه روی فارسی بر برش دهیم؛ اما اینطور نیست!
اگر چنین برشی انجام دهید متوجه خواهید شد که پس از برش به جای 80 درجه زاویه 120 ساختهاید؛ اما چرا؟!
چگونه زاویه برش با فارسی بر را محاسبه و اجرا کنیم؟
کمی که راستای تیغه فارسی بر و زاویه های نوشته شده روی سینی مدرج فارسی بر دقت کنید متوجه موضوع جالبی خواهید شد. زاویه هایی که نوشته شده در واقع زاویه ای است که خط برش تیغه نسبت به حالت برش صفر درجه یا کراس کات ایجاد میکند.
و نه زاویه ای که فنس یا تکیهگاه از محل برش تیغه ایجاد میکند. (توضیح این مفهوم در قالب کلمات شاید کمی مشکل باشد و در ویدئویی که تهیه کردیم خیلی واضح به تصویر کشیدیم)
برای پیدا کردن زاویه برش درست، ابتدا زاویه ای که دو قطعه باید داشته باشند را با زاویه سنج اندازه گیری میکنیم. سپس عدد 180 را از مقدار اندازه گیری کرده کم میکنیم و حاصل را تقسیمبر دو میکنیم.
این همان زاویه ای روی فارسی بر است که باید نشانگر فارسی بر را روی آن قرار دهیم.
ویدئوی فارسی آموزش محاسبه و اجرای زاویه دقیق با دستگاه فارسی بر
در ویدئویی که برای این آموزش تهیه کردیم تمام موارد اشاره شده در این مقاله را بسیار ساده و عملی توضیح دادیم و پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر حتماً ویدئوی این آموزش دیده شود.
ترافیک مصرفی شما برای دیدن این ویدئو نیم بها محاسبه میشود
به معنای سادهتر اگر شما زاویه ای که باید برش دهید و اندازه گیری کردید را بلافاصله تقسیمبر دو و سپس برش کاری کنید در نهایت زاویه ای که به دست میآید درست نخواهد بود.
مثلاً من میخواهم دو تکه زهوار را طوری برش هم که بین آنها 80 درجه زاویه داشته باشم. من نمیتوانم 80 را تقسیمبر دو کنم و سپس با به دست آمدن عدد 40 درجه فارسی را روی 40 درجه تنظیم و سپس برش دهم. در صورت انجام این کار زاویه نهایی که بین دو زهوار خواهم داشت نه 40 درجه بلکه 120 درجه خواهد بود!
اما اگر طبق فرمول پیشنهادی عمل کنید اینطور خواهد شد که 80-180 میشود 100 و 100 تقسیمبر 2 میشود 50 و با تنظیم فارسی بر روی زاویه 50 درجه و پس از برش میبینیم که زاویه بین دو زهوار دقیقاً برابر با 80 درجه خواهد بود.
برای اینکه سادهتر محاسبه کنید هر عددی که برای برش هر قطعه (نه زاویه بین دو قطعه) به دست آوردید را از عدد 90 کم کنید (متمم 90 زاویه میشود).
این عدد زاویه درست شما برای برش در فارسی بر خواهد بود و همان عددی است که باید نشانگر فارسی بر را روی آن قرار دهیم.
مطلب پیشنهادی:
بررسی تأثیر فشار دست در تغییر زاویه برش فارسی بر!
به این مثال توجه کنید:
من میخواهم دو زهوار را طوری برش کنم که زاویه بین آنها 130 درجه باشد، هر زهوار را با چه زاویه ای برش دهم؟
قطعاً وقتی 130 درجه اختلاف دارند یعنی باید هر زهوار باید با زاویه 130 تقسیم بر دو که 65 در جه می شود برش داده شوند.
اما برای اینکه این 65 را برش دهیم باید 90 را از 65 کم کنیم تا برسیم به عددی که روی صفحه مدرح فارسی بر برای برش نوشته شده است که در اینجا 35 درجه خواهد بود. (90-65=35)
یعنی اگر دو زهوار را روی عدد 35 درجه فارسی بر برش دهیم (هر دو زهوار) این دو زهوار پس از اتصال زاویه ای برابر با 130 درجه با هم خواهند داشت.
بنابراین دو راه برای محاسبه زاویه برش وجود دارد. راه اول که همان فرمول بالا است که عدد دقیقی که باید نشانگر فارسی بر را روی آن قرار دهیم نشان می هد. خوبی این روش این است که همان زاویه ای که روی خط کش فارسی بر نوشته شده است را نشان میدهد.
روش دوم تنظیم زاویه دقیق دستگاه فارسی بر
روش دوم استفاده از زاویه متمم 90 است که این روش سریعتر است اما نیاز به کمی نرمش ذهنی دارد؛ یعنی هر زاویه ای به دست آوردید را تقسیمبر دو کنید و متمم 90 آن را برش دهید.
مثلاً اگر زاویه ای که برای برش (زاویه برش هر قطعه اینجا مورد نظر است و نه زاویه بین دو قطعه پس از برش و چسباندن) محاسبه کردید 30 به دست آمد باید فارسی بر را روی 60 تنظیم کنیم (چون 60 متمم 90 زاویه 30 است).
منبع: آیچوب
زاویه 45 درجه با دستگاه فارسی بر
زاویه 45 درجه در فارسی برها پر استفاده ترین زاویه ای است که با دستگاه فارسی بر اجرا می کنیم و کاربرد زیادی در قاب سازی و یا ساخت قاب پنجره و درب های چوبی دارد.
و این دقیقا همان زاویه ای است که بسیاری از کاربران آماتور را در کاربری دستگاه فارسی بر دچار اشتباه می کند.
کاربر می گوید من زاویه 45 درجه می خواهم و با قرار دادن نشانگر فارسی بر روی 45 به آن می رسم، پس اگر درجه فارسی بر را روی هر زاویه ای که نشان می دهد قرار دهم همان زاویه را می دهد.
اما با توضیحات بالا به این نتیجه می رسیم که این فکر کاملا اشتباه است و در فارسی بر های نجاری فقط و فقط در زاویه 45 درجه است که خروجی قطعه کار 45 درجه می شود و آن هم یک دلیل ساده دارد.
چون متمم 90 زاویه 45 درجه می شود همان 45 درجه.
مشاوره رایگان کار با فارسی بر نجاری در کامنت های آیچوب
اگر سوالی با موضوع آموزش کار با فارسی بر دارید می توانید در قسمت نظرات سایت آیچوب مطرح کنید.
سلام
باتشکر از آموزش های مفید و کاربردیتون
هر موقع کلیپ آموزشی قرار میدین با تمام وجود نگاه میکنم و یاد میگیرم
موفق باشید
درود بر شما
خیلی ممنونم از لطف و محبت شما