آموزش لیسه کشی چوب با استفاده از دست و لیسه پرداخت
لیسه کشی چوب یکی از تکنیکهای پرداخت پایانی چوب است. درگذشته بیشتر و امروزه کمتر از لیسه برای پرداخت پایانی استفاده میشود؛ اما لیسه کشی چوب همچنان طرفداران مخصوص به خود را دارد.
در ادامه مباحث قبلی مربوط به لیسه کاری پس از آشنایی کاربران عزیز با نحوه ساخت و چاق کردن لیسه، نوبت به انجام روش صحیح لیسه کشی رسیده است. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
برای لیسه کشی چگونه لیسه را در دست بگیریم؟
در ابتدا لازم است بدانید که نحوه دستگرفتن لیسه و اینکه از کدام قسمت لیسه باید کار بکشیم بستگی مستقیم با سطح و شکل کار ما دارد.
به طور مثال در زمان چاق کردن لیسه هر چقدر دست حالت عمودتری داشته باشد، در هنگام لیسه کشی هم لیسه را باید عمودیتر به سطح کار کشید و دقیقاً” هر چقدر در هنگام چاق کردن لیسه دست را بخوابانیم مجبور به استفاده افقیتر از لیسه در هنگام کار خواهیم بود.
زاویه دست در هنگام لیسه کاری
وقتی دست را در هنگام چاق کردن لیسه بخوابانیم در هنگام لیسه کشی هم باید لیسه را افقیتر بگیریم که البته همین خواباندن یا عمود نگهداشتن دست در هنگام ایجاد پلیسه یا همان چاق کردن کارایی مخصوص خود را دارد.
بهعنوانمثال در سازههای فرنگی مانند مبلمان، صندلی، و یا لوازم دکوراتیو گاهی از اوقات اتفاق میافتد که در قسمتی از کار امکان استفاده از لیسه بهصورت عمودی وجود ندارد که در این صورت میتوانیم با استفاده از همین تکنیک چاق کردن لیسه بهصورت افقی از لیسه بهره مناسبتری ببریم.
بهطورکلی روش لیسه کردن چوب در هنگامی که لیسه عمودی هست از سمت بالا روبهپایین است، حتما باید لیسه کشی در جهت الیاف چوب باشد در غیر این صورت بلافاصله الیاف زخمی شده و شکل نافرمی پیدا میکند که نهایتا منجر به خرابشدن کار میشود.
لیسه کشی در جهت رگه چوب
همیشه حرکت لیسه از بالا روبهپایین است مگر زمانی که لیسه به حالت افق روی کار قرار بگیرد.
به طور مثال زمانی که تصمیم به برطرفکردن خطهای ماشین پوست میکنیم بهتر است که دو طرف لیسه رو به حالت افقی گرفته و با گذاشتن دو انگشت شصت و فشار واردکردن به وسط لیسه بهنحویکه وسط لیسه دچار خمیدگی اندکی شود باید این کار را انجام دهیم.
لیسه کشی برای از بین برن خط ماشین پوست
بهخاطر داشته باشیم که در هنگام استفاده از طول لیسه (که به حالت نر هم معروف است) بهتر است کمی لیسه را روبهجلو مایل کرده که تقریبا لیسه حالت ۴۵ درجه پیدا کند.
در مبحث ((ساخت و تیزکردن لیسه)) اگر بهخاطر داشته باشید صحبت از دسته لیسه شد که یکی دو نمونه از عکسهای مربوط به آن را جهت آگاهی شما عزیزان گذاشتیم؛ ولی همانطور که قبلا هم ذکر شد تقریبا پیداکردن این وسیله امروزه در بازار محال است.
در هنگام استفاده از لیسه باید با یکدست لیسه را گرفته و انگشت اشاره همان دست پشت لبه لیسه قرار میگیرد که این مقوله در مورد لیسههای حالت دار مانند گرد، لب چاقویی دمموشی، گردن قویی و… نیز صدق میکند و چنانچه لیسه با عرضی پهنتر از دوسانتی متر باشد انگشت اشاره دست دیگر نیز به کمک آمده که از این طریق انجام لیسه کشی کمی راحتتر میشود.
در مبحث لیسه کشی دستها و انگشتان تحتفشار زیادی هستند و همانطور که قبلاذکر شد ازآنجاییکه دسته لیسه در بازار وجود ندارد اشتیاق به استفاده از لیسه بهشدت روبهکاهش است.
بااینوجود هنوز هم لیسه کاری در صنایعی مانند سازسازی، صنایع حجمی، مجسمههای چوبی، و رنگکاری صنایع چوب از جایگاه خاص خودش برخوردار است.
منبع: آیچوب
سلام
ببخشید سطح کارم رو با سنباده دیسکی لرزان با سنباده 80 پرداخت کردم منتها خطوطی برفکی شکل و یا بهتر بگم پرز های ی در سطح داخلی چوب باقی میماند که به راحتی با سنباده های220وحتی320 هم به اون لایه ها نمیرسم که برشون دارم (عکس گرفتم نمیتونم بفرستم براتون راه ارتباطی ندارم ) 2سوال داشتم
علت پرزها و برفکی چیه
و چطوری رفعش کنم لیسه ممکنه کمک کنه؟
سلام محمد عزیز
سنباده 80!
خیلی زبر هست این سنباده
شما باید از سنباده 220 شروع می کردید و با سنباده 400 یا 220 کارکرده خیلی نرم کار رو به پایان می رسوندید. در این حالت انگار شما با یک برس سیمی سطح کار رو سایش دادید.
با سنباده بسیار نرم، دوباره کل کار رو خوب سنباده کاری کنید تا به سطح صاف (مثل شیشه) و بدون خش برسید.
بعد رنگ مورد نظرتون رو اجرا کنید. اگر با مبحث رنگ آشنا نیستید، از روغن گیاهی مخصوص چوب استفاده کنید.
اگر دوست دارید از رنگ شیمیایی استفاده کنید، آموزش زیر رو پیشنهاد ما برای شماست.
آموزش رنگ چوب به روش سیلر و کیلر و نیم پلی استر
block plane (رنده کفتری)
خسته نباشيد و دستتون درد نكنه.به جاي خودش خيلي به كار مياد.
سلام..
منتظر این بخش بودم..بسیار متشکرم آیچوب عزیز…
مانی
سلام به شما دوست گرامی وممنون از محبت شما براتون آرزوی موفقیت دارم
امیر غفرانی
سلام امیر آقای عزیز ممنون از لطفتتون موفق و مؤید باشید
سلام
خسته نباشی آیچوبی عزیز ممنون
سلام
مرسی استاد
امیر
با سلام_ببینید دوست گرامی هر وسیله ای کارایی خودش رو داره مثلا”بعد از ماشین پوست کاری خطهای ریزی رو که براثر نیروی گریز از مرکز یا همون اینرسی رو باید با لیسه برطرف کرد یا برای گوشه ها و کنج کارها بایست از این وسیله استفاده کنیم برای ابزارها وشیارها و شفره ها و … وسایلی وجود داره ولی هیچکدوم کار لیسه رو نمیکنه و از همه مهمتر لیسه کشی سبب میشه تا رگه های کار باز بشه و کار به قول معروف اصالت پیدا کنه موفق باشید
سلام استاد
آیا با وجود ماشین پوست و سمباده های پوست آب (بسیار نرم
) باز هم نیازی به درست کردن این وسیله و استفاده کردنش هست؟
ابوذر
با سلام ممنون از لطفتتون بله میشه و اتفاقا”درست ترین روش کار هم همینه موفق باشید
سلام
استاد خسته نباشید .از اینکه چنین تجربه های ارزشمندی در اختیار میزارید واقعا متشکرم..از ایچوب هم تشکر میکنم..
یه سوالی هم دارم..بعد از پولیش نهایی با پولیش سفید میشه کار رو لیسه کرد و بعد شاپان؟
منظورم اینه که ایا قدرت صاف کنندگی لیسه بیشتره؟