مفهوم گشتاور و پیچ بند و ایمپکت در دریل شارژی یکی از پرسشهایی است که ممکن است در زمان خرید دریل شارژی از خودتان یا فروشنده بپرسید.
اگر کمی از دور به دنیای صنعت چوب و نجاری نگاه کنیم در میابیم که دریل کردن و بستن و باز کردن پیچ یکی از پرتکرارترین کارهایی است که انجام میدهیم. به همین جهت بیدلیل نیست که دریلها و پیچ بندها جزو پرفروشترین ابزارهای مرتبط با این صنعت هستند.
دریل ایمپکت درایو را میتوان یکی از انواع دریل یا پیچ بند دانست که نمونههای شارژی آن هم در بازار ایران به فروش میرسد.
شاید شما با طرز کار و سیستم ایمپکت درایوها آشنا نباشید؛ اما میتوانیم بهعنوانمثال میتوانیم بکس بادی مورداستفاده در آپاراتیها را بهعنوان یکی از نمونههای impact Drive به شما معرفی کنیم.
در این نوشته به بررسی impact drill driver یا همان دریل ایمپکت درایوهای مورداستفاده در صنعت چوب خواهیم پرداخت.
در این مقاله چند تعریف را که با درک درست آن هم خرید بسیار بهتر و هدفمندتری خواهید داشت و هم کاربری و استفاده شما از این ابزارها بسیار حرفهایتر خواهد بود را به سادهترین زبان ممکن آموزش خواهید دید.
تعاریفی چون دور یا گشتن، گشتاور، چکشی و ضربهای را در این مقاله و ویدئویی که برای آن تهیه کردهایم آموزش خواهید دید. پیشنهاد میکنیم برای درک بسیار بهتر و کامل به مطالعه این مقاله بسنده نکرده ویدئوی آموزشی آیچوب را بینید.
ویدئوی آموزش مفهوم دور، گشتاور و ایمپکت در دریل ها و پیج بند ها
در این ویدئو با مثالهایی بسیار ساده و با اندازی گیری توسط ابزارهای اندازهگیری چهار مفهوم بسیار مهم و کاربردی دور، گشتاور، چکشی و ضربهای را توضیح دادیم.
اینترنت مصرفی شما در دیدن این ویدئو نیمبها محاسبه میشود
دور در دریل و پیچ بند یعنی چه؟
دور به معنای گردش حول محور هست که در ابزارها با واحد RPM بیان میشود. این واحد کوتاه شده سه کلمه Round و Per و Minute هست که تعداد یک دور چرخش در یک دقیقه را نشان میدهد.
به معنای خیلی سادهتر این معنا را میدهد که اگر شما روی یک محور گردان مثل محور موتور یک نقطه قرار دهید و به آن نقطه نگاه کنید، به تعداد دفعاتی که آن نقطه از جلوی چشمان شما در واحد زمان که در اینجا یک دقیقه هست عبور میکند تعداد دور گفته میشود.
این تعداد دور میتواند در واحد ساعت برای دورهای بالاتر و بر حسب ثانیه برای دورهای کمتر هم بیان شود که در ابزارها این دور توسط موتورها تأمین میشود و میتواند از چند ده دور تا چند دههزار دور باشد.
مثلاً در دریل شارژی حدود 4 هزار دور در دقیقه و در مینی فرزها معمولاً 11 هزار دور در دقیقه و در موتورها تا 60 هزار دور بر دقیقه هست.
نکته قابلتأمل عدم ارتباط تعداد دور با توان ابزار هست. دور بالا هیچ ارتباطی با توان بیشتر ندارد و اثر توان را میتوانیم در گشتاور ابزار بیابیم که در ادامه توضیح خواهیم داد.
اثر دور بیشتر در ابزارهای نجاری را میتوانیم در برشها یا پرداختهای سریعتر و تمیزتر داشته باشیم به دلیل تعداد برخورد بر دقیقه بالاتر تیغه با متریال در حال برش یا در حال پرداخت که البته باتوجهبه کارکرد و طراحی دستگاه و تیغه در هر ابزار جداگانه قابلبررسی است.
حالت چرخشی ساده در دریل شارژی برای سوراخ کاری چوب، انواع فلز و شیشه پیشنهاد میشود.
دریل چکشی یعنی چه؟
حالت چکشی در دریلها بهصورت مکانیکی و همزمان با گردش اسپیندل انجام میشود. همانطور که در حالت چرخشی فقط چرخش مته را داشتیم، در حال چکشی علاوه بر چرخش مته، ضربههای با دامنه کوتاه اما پر تکرار را به پشت مته داریم. این حالت که با صدایی شبیه به درگیری گیربکس همراه است بهترین حالت برای سوراخ کاری مصالح بنایی است.
شدت نواخت ضربه یا تعداد ضربه بر دقیقه را هم با واحدی به نام BPM یا (blows per minute) بیان میکنند. هر چه این عدد بیشتر باشد؛ یعنی آن ابزار در سوراخ کاری مصالح بنایی مانند سنگ، آجر، بتون، گچ و… عملکرد روانتری دارد.
معنی و کاربرد گشتاور در دریل و پیج بند ها چیست؟
گشتاور تعریف سختی ندارد! هر نیرویی که باعث ایجاد گشتن میشود را گشتاور میگوییم. نیرویی که شما به دستگیره در وارد میکنید گشتاور است؛ یا نیرویی که به لنگه در برای باز کردن یا بستن در اعمال میکنید هم گشتاور است.
در دریل و پیچ بندها گشتاور یکی از مؤلفههای مهم خرید آنهاست که خود را در قالب توان بیشتر نشان میدهد. هر چه توان ابزار شما بیشتر باشد عدد گشتاور خروجی آن بیشتر خواهد بود.
اثر گشتاور خود را در قدرت برش یا قدرت باز و بسته کردن پیچهای بلند نشان میدهد. با گشتاور بیشتر شما میتوانید پیچهای بلندتری را در چوبهای سختتری وارد کنید.
اما گشتاور زیاد همیشه موردنیاز نیست و گاهی نیازمند گشتاوری کمتر هستیم؛ مثلاً در مواجهه پیچ با چوبهای نرمی؛ مانند چوب نراد استفاده از حداکثر گشتاور موجب لهشدن محل ورود پیچ به چوب میشود که در چنین مواقعی با تنظیم گشتاور و انتخاب عدد مناسب میتوانیم جلوگیری کنیم.
برای تنظیم گشتاور در دریلها باید عدد گشتاور مناسب را با چرخاندن یقه نشانگر گشتاور انتخاب کرد. با قراردادن عدد بیشتر روی نشانگر گشتاور، باز کردن یا بستن پیچ با گشتاور بیشتری انجام میشود.
به این یقه در اصطلاح تورکمتر (Torque meters) گفته میشود که اصطلاح درستی نیست چرا که این واژه به معنی متر کردن با برآورد گشتاور است و در عمل چنین کاری انجام نمیدهد. باتوجهبه نگرش ما در آیچوب اسامی بهتری مانند تورک لیمیتر یا محدودکننده گشتاور را میتوان پیشنهاد داد.
ایمپکت یا ضربه در پیچ بندها چه معنی دارد؟
ایمپکت (به انگلیسی: Impact) به معنی ضربه است که با واحد IPM یا ضربه در دقیقه نشان داده میشود. حالت ضربه بسیار شبیه به حالت چکشی اما با یک تفاوت بزرگ است. در حالت ایمپکت ضربههای مدام با نواختی مشخص بهجای اینکه به پشت مته وارد شود به کنار به محور گرداننده پیج وارد میشود.
تصور کنید بستن پیچ چرخ ماشینهای سنگین را که ابتدا با دست سفت میکنند، بعد با اهرم کردن آچار و سپس روی آن اهرم ضربه میزنند تا به نهایت محکمبودن برسند.
در ویدئویی که تهیه کردیم به یک آزمایش بسیار ساده که همیشه به یاد شما خواهد ماند این مفهوم را آزمایش کردیم. این ویدئو را میتوانید در بالای این مقاله ببینید.
مزیت استفاده از پیچ بند ضربه ای چیست؟
* پیچ بند ضربهای باتوجهبه سیستم عملکردش، به دستان اپراتور فشار زیاد وارد نمیکند.
* در هنگام بستن پیچهای سخت، لبه پیچ هرز نمیشود که در این حالت به آچار و پیچ آسیب وارد نمیشود.
* در دریلهای معمولی برای جلوگیری از لغزش آچار پیچ بند بر روی تاج پیچ، باید به خودتان و دستگاه فشار زیادی وارد کنید؛ اما در دریل ایمپکت درایو باتوجهبه ضربههای مکرر، این مقدار فشار نیاز نیست.
* دریل ضربهای حتی در موقع باز نمودن پیچها هم کمترین آسیب را به پیچ و آچار وارد میکند و این یک مزیت است.
* ایمپکت درایو گشتاور بسیار بالاتری نسبت به دریلهای معمولی ایجاد میکند و همین امر به بستن پیچ در اجسام سخت، بسیار کمک میکند.
* اندازه دریلهای ضربهای کمی کوچکتر از پیچ بندهای معمولی است که استفاده از آن در فضاهای کوچک را آسانتر میکند.
معایب دریل ایمپکت چیست؟
* قیمت دریل ضربهای بیشتر از دریلهای معمولی است.
* در هنگام کار با دریل ایمپکت صدای بیشتری تولید میشود.
* مناسب برای سوراخ کاری دقیق نیست.
خرید دریل مناسب برای سوراخ کاری دیوار و کاشی؟
اولین آپشنی که برای خرید دریل شارژی با کاربری سوراخ کاری مصالح بنایی باید در نظر داشته باشید حالت چکشی آن است. هیچوقت با دریلهایی که چنین آپشنی ندارند اقدام به سوراخ کاری دیوار و کاشی و بتون نکنید.
استفاده از حالت چکشی باید همراه با متههای الماسه مخصوص خود باشد که در اندازههای مختلف و اشکال گوناگون در بازار قابلتهیه است.
چه دریل شارژی برای کار خانگی مناسب است؟
باتوجهبه توضیحات بالا اگر قصدی برای خرید دریل برای کاربری خانگی دارید پیشنهاد ما خرید دریل برقی (غیر شارژی) با دارابودن حداقل دو آپشن چکشی و چپگرد و راستگرد باشد.
حداقل سایز دریل برای کاربری خانگی را سایز 10 سه نظام انتخاب کنید با توان حداقل 400 وات تا بسیاری از کاربریهای خانگی شما را هموار کند.
برای سوراخ کاری دریل بخریم یا پیچ بند ضربهای؟
قطعاً باید دریل بخرید. پیج بندهای ضربهای برای سوراخ کاری ساخته نشدهاند و در صورت استفاده علاوه بر آسیب رساندن به سطح کار به مته نیز آسیب جدی خواهد رسید.
دریل ضربه ای مناسب چه کارهایی نیست؟!
* دریل ضربهای بههیچعنوان برای عملیات سوراخ کاری مناسب نیست و در نهایت به نتیجه دلخواه دست نخواهید یافت. دریلهای معمولی باتوجهبه اینکه ضربه وارد نمیکنند، دقت و سرعت بیشتری در سوراخ کاری دارند.
* دریل معمولی دارای سَری است که با باز و بستهشدن ناخنهای آن امکان استفاده از انواع مته در اندازههای مختلف را خواهید داشت؛ اما در impact drive drill شما محدود به استفاده از آچارهای مشخصی هستید.
* در دریلهای معمولی امکان تنظیم سرعت چرخش در دو حالت سنگین و سریع را دارید؛ اما در دریل ضربهای تنظیم سرعت فقط از طریق کلید دستگاه امکانپذیر است.
* در پیچ بند شارژی (در حالت صحیح) مکانیسمی بنام تورک متر وجود دارد که با انتخاب عدد مناسب تورک متر دستگاه برای بستن یک پیچ از حدی که ما مشخص میکنیم بیشتر به پیچ نیرو وارد نکند و از هرز شدن پیچ یا بریدن آن جلوگیری میشود. در دریل ضربه ای این امکان وجود ندارد و اپراتور باتوجهبه نیاز و تشخیص خود باید عملیات بستن پیچ را متوقف کند.
نکته های مهم که باید قبل از خرید دریل ایمپکت باید بدانید!
در پایان میتوان گفت دریل پیچ بند (شارژی – سیمی) و دریل ضربه ای، هر دو مکمل هم هستند و نمیتوان یکی را به دیگری ترجیح داد. هر کدام جایگاه و قابلیتهای منحصربهفرد خود را دارند. شما باید باتوجهبه نوع نیاز خود، برای خرید دریل ایمپکت یا خرید پیچ بند شارژی اقدام کنید.
پیچ بند ایمپکت برای بستن پیچهای سنگین بسیار مناسب است. بهعنوانمثال اگر در زمینه ساخت سازههای سنگین چوبی یا ساخت آلاچیق چوبی یا ساخت خانه چوبی فعالیت دارید، پیشنهاد ما این است که حتماً در کنار پیچ بند شارژی، از پیچ بند ایمپکت شارژی هم استفاده کنید.
تقریباً میتوان گفت وجود هر دو دستگاه در هر کارگاهی نیاز هست؛ اما اگر بودجه کافی ندارید، ابتدا پیچ بند شارژی معمولی خرید کنید و در مرحلهٔ بعد دریل ضربه ای تهیه نمایید.
منبع: آیچوب
برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )