آموزش رنگ چوب

دلیل پوست پرتقالی شدن رنگ چیست؟ دون دون شدن رنگ چوب چرا؟!

علت پوست پرتقالی شدن رنگ چوب

 پوست پرتقالی شدن رنگ یا همان دون دون شدن رنگ یکی از مشکلات رایج در رنگ‌کاری چوب است. اگر شما علاقه‌مند به رنگ‌کاری چوب یا رنگ‌کاری با رنگ‌روغنی باشید ممکن است در هنگام اجرای رنگ با مشکلی مواجه شوید که از نشانه‌های آن ایجاد دانه‌های ریز بر روی رنگ بر روی سطح کار یا به‌اصطلاح پوست پرتقالی شدن رنگ هست.

 مطمئناً این‌گونه مشکلات هنگام اجرای رنگ‌های روغنی و یا فوری در اثر اشتباهاتی است که ممکن است مرتکب شوید.

 در این نوشته شما را با دلایل پوست پرتقالی شدن رنگ آشنا خواهیم کرد با رعایت این نکات یک‌ رنگ کاری اصولی انجام خواهید داد.

تماشا آنلاین ویدئو دلایل پوست پرتقالی شدن رنگ

 

تماشا این ویدئو در برخی اپراتور ها با ترافیک نیم بها محاسبه می شود!

 

پیشنهاد آیچوب: آموزش ۰ تا ۱۰۰ رنگ چوب و MDF

 

علت دون دون شدن رنگ با پیستوله چیست؟

 رنگ چوب به‌عنوان لایه پایانی و پوشش نهایی دو وظیفه اصلی را بر عهده دارد. شما می‌توانید با استفاده از رنگ چوب در کنار افزایش طول عمر سازه چوبی به زیبایی آن هم کمک کنید.

 رنگ‌کارها همیشه تلاش می‌کنند با استفاده از تکنیک‌های بتونه‌کاری و سنباده‌کاری در پایان به بهترین نتیجه ممکن پس از اتمام رنگ‌کاری برسند.

 در واقع یک رنگ‌کار ماهر تلاش می‌کند رنگ را بدون نقص و پستی‌وبلندی و ترک و دون دون و… روی کار اجرا کند. هرکدام از این ایرادات از ارزش کار شما می‌کاهد.

 اگر رنگ اجرا شده به‌اصطلاح عامیانه دون دون می‌شود، ممکن است این ایرادات در کار شما وجود داشته باشد:

 

غلیظ بودن رنگ

اجرای رنگ غلیظ روی چوب

 

در نوشته آموزش رنگ‌کاری با پیستوله توضیح داده بودیم که رنگ مناسب پیستوله کمی رقیق‌تر (شل‌تر) نسبت به رنگ قلم‌مو است. به عبارتی اگر در هنگام پاشش رنگ با پیستوله رویه کار پوست پرتقالی یا دون دون شد ممکن است رنگ ساخته شده غلیظ باشد غلظت بیش از حد رنگ موجب پوست پرتقالی شدن آن می‌شود.

 

پشنهاد مطالعهٔ بیشتر: آموزش رنگ‌کاری چوب با پیستوله

 

پاشش بیش از حد رنگ

 اگر در هنگام پاشش رنگ با استفاده از پیستوله حجم رنگ زیادی را بر روی سطح بپاشید به عبارتی لایه ضخیم از رنگ بر روی کار ایجاد کنید ممکن است باعث پوست پرتقالی شدن رنگ شود.

 تلاش کنید رنگ را به‌اندازه روی کار اجرا کنید. اگر شما مراحل بتونه‌کاری و اجرای پرایمر را به‌درستی انجام داده باشید، نیاز نیست رنگ را زیاد روکار اجرا کنید. متأسفانه برخی دوستان با اجرای رنگ زیاد تلاش می‌کنند تا اشتباهات قبلی خود در زیر کار درآوردن را جبران کنند.

 

تنظیم نبودن پیستوله

همان‌طور که می‌دانید برای پاشش صحیح و مناسب رنگ در هنگام استفاده از پیستوله باید نسبت میزان باد و میزان تخلیه رنگ را با استفاده از پیچ‌هایی که بر روی پیستون وجود دارد انجام دهید. اگر این نسبت را رعایت نکنید و رنگ بیش از مقدار خروجی باد تخلیه شود موجب دانه‌دانه شدن سطح کار می‌شود.

همیشه از پیستوله سه تنظیم موجود در بازار استفاده کنید. با استفاده از سه پیچ تنظیم پیستوله (تنظیم مقدار خروجی هوا، تنظیم مقدار خروج رنگ، تنظیم گستره پاشش رنگ) بهترین حالت را انتخاب کنید و رنگ را بر روی چوب اجرا کنید.

ما در آیچوب همه آموزش‌های مربوط به رنگ چوب را از صفر تا ۱۰۰ در دورهٔ «دوره آموزشی رنگ‌کار ماهر» توضیح دادیم. پیشنهاد می کنیم از این دوره آموزشی استفاده کنید.

 

دوری و نزدیکی دهانه پیستوله از سطح کار

دوری و نزدیکی پیستوله به سطح کار

 

 اگر دهانه پیستوله را بیش از حد به سطح کار نزدیک کنید باعث جمع‌شدن رنگ در یک نقطه و شر کردن آن می‌شود.

 همچنین اگر دهانه پیستوله را بیش از حد از سطح کار دور کنید، دانه‌های ریز رنگ قبل از رسیدن به سطح کار خشک می‌شود و یک اتصال نامناسب مولکول‌های فیلم رنگ صورت می‌پذیرد. در این حالت همانند جوش بر روی سطح کار باقی می‌ماند.

 فاصله مناسب پیستوله تا سطح کار بین ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر است. سرعت حرکت دست را هم باید باتوجه‌به مقدار خروج رنگ تنظیم کنید.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: خرید پیستوله برقی یا خرید پیستوله بادی؟

 

تمیز نبودن سطح کار قبل از رنگ کاری

تمیز کردن سطح کار قبل از اجرای رنگ

 

 یکی از دلایلی که باعث می‌شود رنگ پوست پرتقالی شود تمیز نبودن سطح کار هست. شما حتماً باید سطح کار را قبل از پاشش رنگ به‌خوبی تمیز کنید و هرگونه مواد شیمیایی مانند گریس، روغن، سیلیکون و دانه‌های ریز گردوخاک را پاک کنید.

 پس از اتمام سنباده کاری دست آخر با استفاده از پارچه نخی تمیز، گردوخاک روی کار را به‌خوبی تمیز کنید. همچنین در مرحله بعد با فشار باد خاک‌های باقی‌مانده را از سطح کار دور کنید.

 

پیشنهاد مطالعه بیشتر: آموزش تمیزکاری و سرویس پیستوله

 

تنظیم نبودن فشار هوای پیستوله

فشار هوای زیاد پیستوله

 

اگر فشار باد خروجی از پیستوله بیش از حد کم و یا بیش از حد زیاد باشد موجب پوست پرتقالی شدن سطح رنگ می‌شود. همچنین تنظیم نبودن میزان فشار باد باعث مشکلات دیگری هم خواهد شد که در آینده به آن اشاره خواهیم کرد.

جالب است بدانید بخش بسزایی از مشکلات کار با پیستوله در اثر تنظیم نبودن میزان فشار باد است. تلاش کنید تجربه خود را در این زمینه افزایش دهید.

 

مناسب نبودن درجه حرارت برای اجرای رنگ

 دمای مناسب برای رنگ‌کاری بین ۲۳ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد است. در دمای غیر از این مقدار اتصال مولکولی بین لایه فیلم رنگ را با مشکل مواجه خواهد کرد و ممکن است ایراداتی از قبیل پوست پرتقالی شدن رنگ ایجاد گردد.

 ما در نوشته‌های پیشین در مورد استانداردهای کارگاه رنگ‌کاری با شما صحبت کرده بودیم. همچنین روش‌های تنظیم دمای کارگاه رنگ‌کاری را هم به شما آموزش دادیم.

 

دون دون شدن رنگ

جریان شدید هوا در زمان خشک شدن رنگ

اگر سطح رنگ شده را بلافاصله پس از اتمام رنگ کاری در مسیر جریان شدید هوا قرار دهید ممکن است سطح کار پوست پرتقالی شود. جریان شدید هوا رنگ را زودتر از حالت استاندارد خود خشک می کند و همین امر موجب پوست پرتقالی شدن رنگ می شود.

همیشه تلاش کنید با فن های کوچک هوای اتاقک رنگ را تخلیه کنید و مانع از ایجاد جریان هوای گرم در این فضا شوید.

اگر جریان هوا شدید باشد و قصد داشته باشید رنگ را زودتر از حالت استاندارد خشک کنید، این مشکل به وجود می آید.

 

پوست پرتقالی شدن رنگ

کثیف بودن مخزن کمپرسور هوا

 یکی دیگر از مواردی که باید به توجه ویژه داشته باشید زنگ‌زدگی مخزن کمپرسور هوا است. در همه کمپرسور هواها باتوجه‌به تراکم هوا، رطوبت و آب در مخزن جمع می‌شود. این رطوبت در صورت عدم تخلیه روزانه، همراه با هوا وارد پیستوله می‌شود و روی کار می‌نشیند.

 برای حل این مشکل باید به‌صورت روزانه آب داخل مخزن را تخلیه کنید. همچنین در مسیر خروجی هوا تله رطوبت‌گیر یا بهتر از آن، درایر نصب کنید. این دو گزینه مانع از انتقال کثیفی‌ها به داخل پیستوله می‌شود.

پیشنهاد مطالعهٔ بیشتر: معرفی انواع رنگ مخصوص چوب

تمیز نبودن پیستوله رنگ

تمیز نبودن پیستوله رنگ پاشی

 

 سرویس و نگهداری و تمیزکردن پیستوله رنگ یکی از مهم‌ترین وظایف یک رنگ‌کار است. پیستوله اسلحه رنگ‌کار است و اگر این اسلحه به‌خوبی سرویس نشود، بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه دیگر به‌درستی شلیک نمی‌کند.

 همیشه بعد از اجرای رنگ از حلال مناسب برای سرویس پیستوله استفاده کنید. ما در نوشته‌های پیشین در مورد روش‌های استاندارد و اصولی تمیزکردن پیستوله با شما صحبت کرده بودیم.

 

حل مشکل پوست دون دون شدن رنگ چوب

 اساساً پوست پرتقالی شدن مشکلی حل ناشدنی نیست. در این حالت خللی در کیفیت و مقاومت رنگ ایجاد نمی‌شود و نیاز به پاک‌کردن رنگ و دوباره رنگ‌کاری سطح کار نیست.

 برای حل مشکل پوست پرتقالی شدن رنگ کافی است روی سطح کار را به‌آرامی با استفاده از یک سنباده نرم، سنباده‌کاری کنید و رنگ را با تینری که درصد تبخیر شوندگی پایین‌تر بسازید و بر روی کار بپاشید.

 دیر تبخیرشدن رنگ باعث اتصال بهتر بین مولکول‌های فیلم رنگ خواهد شد. پس در صورت تشکیل دانه‌های پوست پرتقالی بر روی سطح فیلمی صبر کنید تا فیلم کاملاً خشک و سخت شود، سپس با یک سمباده ریز سطح موردنظر را صاف نمایید و مجدداً با یک تکنیک صحیح رنگ‌آمیزی کنید.

 

حل مشکل دون دون شدن رنگ

دلیل پوست پرتقالی شدن رنگ

در این نوشته تلاش نمودیم دلایل عمده پوست پرتقالی شدن و یا همان دانه‌دانه شدن رنگ را شرح دهیم. شما هم اگر با توجه به تجربه خود دلیل دیگری برای پوست پرتقالی شدن رنگ پیدا کرده‌اید لطفاً تجربیات خود را در قسمت دیدگاه‌های همین مطلب به اشتراک بگذارید.

 

منبع: آیچوب

 

24 نظر در “دلیل پوست پرتقالی شدن رنگ چیست؟ دون دون شدن رنگ چوب چرا؟!

  1. مسعود گفت:

    سلام و درود. یه سوال؟ در مورد رنگ مات که امکان پولیش کاری وجون نداره چیکار باید کرد؟؟ اصولا رنگ پوست پرتقالی شده یه شکست و failture برای محصول هست؟ یا فقط کیفیت کار اونی که باید، نیست؟ منظورم اینه که محصولی که رنگش پوست پرتقالی شده از نظر بازار یه محصول به درد نخوره؟ یا فقط از دید حرفه ای شکست محسوب میشه؟
    البته ببخشید اینو میپرسم، چون تو بازار دیدم چنین محصولاتی رو!

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما
      بله
      اگر رنگ پوست پرتقالی بشه دیگه رنگش ارزش نداره
      البته شاید بشه به جای پتینه هم کار رو معرفی کرد! ولی درست نیست

      1. مسعود گفت:

        خیلی ممنونم از راهنماییتون. در مورد نیم پلی استر مات واقعا راهی برای ترمیم وجود نداره؟ اینکه زبر شده باشه؟

        1. آیچوب گفت:

          سلامت باشید
          روی کار یک دست سنباده نرم ۴۰۰ کارکرده بکشید
          سپس یک دست نیم پلی استر دیگه (با تینر ضعیف تر) روی کار اجرای کنید
          البته ۷۲ ساعت پس از اجرای نیم پلی استر دست اول

  2. ابوالفضل جزیی گفت:

    سلام وقت بخیر
    روی دیوار رو ورق نقره زدیم بعد نیم پلی استر با تیتر بیست هزار رقیق کردیم و
    زدیم و بعد از نیم ساعت شاپان شور کردیم
    کمی کیلر به شاپان اضافه کردیم که خشک شود متاسفانه
    دو روز بعد ورق ها بلند شدن از سطح کار
    و پوسته پوسته شدن
    دلیلش رو میدونید کجا اشتباه بوده

    1. آیچوب گفت:

      سلام ابوالفضل عزیز
      شاپان و کیلر رو ترکیب کردید؟!
      اشتباه اینجاست
      یک سرچ در گوگل داشته باشید حتما روش اجرای درست هست
      در زمینه ورق طلا اطلاعات چندانی ندارم.

  3. جزیی ابوالفضل گفت:

    سلام وقت بخیر
    روی دیوار رو ورق نقره زدیم بعد نیم پلی استر با تیتر بیست هزار رقیق کردیم و
    زدیم و بعد از نیم ساعت شاپان شور کردیم
    کمی کیلر به شاپان اضافه کردیم که خشک شود

  4. حسام گفت:

    سلام
    من از رنگ 21خودرو جهت رنگ کاری پی وی سی استفاده میکنم اصول ترکیب این رنگ دو جزئی رو کاملا رعایت میکنم اما بعد رنگ کاری کار قاعدتأ باید 24 ساعت بعد خشک شود اما بعد یک هفته هم اگر دو کار رنگ زده را روی هم بگذاریم بعد حدود 2ساعت بهم چسبیده میشوند
    آیا راه حلی برای این مشکل وجود داره؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام حسام عزیز
      پیشنهاد می کنم برند رو تغییر بدید، اگر نسبت ها درست هست و قبلا مشکل نداشتید، احتمال میدم رنگ تاریخ گذشته باشه…

  5. مسعود گفت:

    سلام .ممنون بابت راهنمایی تون .
    من روی رنگ فوری مشکی خودروی که روی ام دی اف اجرا شده بود . کلیر رو با تینر ۱۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ با پیستوله پاشیدم .بعدش زیر کیلر تقریبا طوسی رنگ شد و چروک .لطفا راهنمایی بفرمائید .ممنون

    1. آیچوب گفت:

      سلام نباید کیلر اجرا می کردید.
      روغن جلا خودرویی یا نیم پلی استر مشکی گزینه های خوبی هستند.

  6. ساناز گفت:

    سلام وقت بخیر دلیل جمع شدن کلیر روی چوب چیع ؟ حالت چروک در میاد و کارو زشت میکنه !دلیلش چی میتونه باشه

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما
      با چه ابزاری کیلر رو اجرا می کنید؟

  7. محمد گفت:

    با سلام از رنگکار ها مپرسی همه میگن از تینره
    ایا واقعن از تینر هم میشه

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      فقط نمیشه گفت یک دلیل وجود داره…
      ممکنه تینر یکی از دلایل برای پوست پرتقالی شدن رنگ وجود داشته باشه که در این نوشته به بررسی اون ها پرداختیم.

  8. Moh3en گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید، بابت تجربه و بیان حرفه
    من ماشینم و برای خط و خش بردم صافکاری و بعد دور رنگ کردن.
    بعد تحویل خودرو رنگ پوست پرتقالی شده هیچ از بغل نگاه میکنی موجدار شده بدنه
    مشکل نقاش یا صافکار که باد گیری نکرده

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما محسن عزیز
      مشکل از نقاش هست. البته احتمالا با پلیش کاری حل میشه.

  9. حمید گفت:

    همه چیز رو نوشتید به جز رطوبت و نم دار بودن هوای کمپرسور

  10. vahidtak گفت:

    باعرض سلام وخسته نباشید.یه تشکرویژه بابت اطلاعات دقیق وبجا کنم بسیارممنونم.
    عرض کنم من زیرکاررنگ پلی اورتان روبدقت موب موانجام میدم محیط رنگ کاری عاری ازهرگونه گردوغبار درجه هوایکسان چ سرمایش چ گرمایش چون هم پکیج هست هم کولرگازی کف زمین هم رنگ اپوکسی خورده ولی تواخرین مرحله ک میخوام رنگ ملی اورتان روپولیش کنم سطح کارم دون دون شده یعنی هردو۳تاکاریکیش اینجورمیشه. اطلاعات شما درست وبجاست ولی بارعایت اصول رنگ کاری بازم ب مشکل میخورم فکرمیکنم بخاطر هاردنر یاتینرباشه.نظرشماچیه؟؟؟؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام وحید عزیز
      هر احتمال دیگه ای ممکن هست. البته د رمورد رنگ های پلی اورتان اطلاعات چندانی ندارم متاسفانه

    2. دامون گفت:

      مشکل شما فقط و فقط از رطوبت هوای کمپرسور هست . یه خشک کن هوا (رطوبت گیر) درست قبل از پیستوله نصب کنید مشکلتون کاملا حل میشه . کمپرسورتون هم هر یکروز در میان پیچ زیرشو باز کنید تا لجن خارج بشه و نمونه

      1. آیچوب گفت:

        سپاس از همراهی شما

        1. ابراهیم گفت:

          سلام
          چوب توت رنگ سبز روشن دارد
          بعد از رنگ کاری پلیستر شفاف به مرور زمان بعد از یکسال رنگ چوب متمایل به قهوه ای میشه
          چطور میشه جلوی این تغییر رنگ را گرفت

        2. آیچوب گفت:

          درد بر شما ابراهیم
          وارنیش هایی مانند نیم پلی استر یک لایه روی چوب تشکیل میدن که ممکنه در اثر تابش نور خورشید، تابش نور لامپ، تغییرات دمایی و … کمی تغییر رنگ بدن!
          شاید روغن های گیاهی مخصوص چوب گزینه بهتری برای این کار باشند.

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )