میخ نجاری بخش جدا نشدنی و قدیمی صنعت چوب است. این قطعه فلزی از سالیان گذشته تا به امروز دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است و حتی در برخی موارد همکار قدیمی خود چکش را هم تنها گذاشته است و کمکم چکشها فلزی جای خود را به میخکوبهای بادی و مکانیکی داده است.
دیگر ساختار میخ به آن سادگی قبل نیست و تولید کنندهها بر اساس نیاز مشتریان خود اقدام به تولید میخهایی باقابلیت مختلف کردهاند. تنوع در مدلهای میخ به نجارها و فعالین صنعت چوب این امکان داده است که بر اساس نیاز خود، میخ مناسب انتخاب کنند.
در این نوشته تلاش میکنیم مجموعه میخهایی که در صنعت چوب مورد استفاده نجارها قرار میگیرد را به شما معرفی کنیم. بیشتر این میخ ها در بازار ایران موجود هستند؛ اما برای پیدا کردن آنها باید به جستجو بپردازید و فروشنده آن را پیدا کنید.
برخی از این مدلها هم احتمالاً در بازار ایران موجود نیستند اما تکنولوژی عجیب و غریبی برای ساخت آن نیاز نیست و بهراحتی هر تولید کنندهای امکان ساخت آن را خواهند داشت.
جنس میخ نجاری چیست؟
میخ را میتوان از مواد و متریال مختلفی ساخت. موادی مانند فولاد، فولاد ضد زنگ (Stainless Steel)، برنج، مس، آلومینیوم و … اغلب میخ های موجود در بازار که مورد استفاده در نجاری، از جنس فولاد هستند.
برخی شرکتهای تولید کننده مادهای به نام وینیل بر روی سطح میخ آغشته میکنند که در هنگام وارد شدن میخ به داخل چوب بهعنوان روان کننده عمل میکند.
همچنین برخی میخ ها با فسفات پوشش داده میشوند فسفات کردن یعنی ایجاد فسفات روی یا منگنز یا آهن بر روی فلزات بهمنظور جلوگیری از زنگ زدگی در مقابل عوامل جوی و محیطی به طریق گرم یا سرد یا الکتریکی. قشر ایجاد شده از فسفات بر روی فلزات مانع از خوردگی شده و فلز را برای عملیات بعدی یا پوشش رنگ آماده و مقاوم مینماید.
میخ های مورد استفاده در فضای باز معمولاً از جنس گالوانیزه ساخته میشوند و معمولاً برای اینکه مقاومت میخ در برابر تغییرات دمایی بیشتر باشد، از فلز (روی) برای پوشش سطح میخ استفاده میکنند. البته برای فضای باز از میخ های ساخته شده با فولاد ضد زنگ (Stainless Steel) هم میتوان استفاده کرد اما قیمت این میخ ها کمی بالاتر است.
با این وجود پیشنهاد میشود برای اتصال چوبهای اشباع شده، حتماً از میخ های فولادی ضد زنگ استفاده کنید تا مواد شیمیایی موجود در چوب موجب خوردگی میخ نشود.
مطلب پیشنهادی:
معرفی انواع میخکوب و منگنه کوب مورد استفاده در نجاری
میخ های مخصوص چوب در چه اندازهای تولید میشوند؟
میخ ها از نظر اندازه تنوع بسیار بالایی دارند. شما میتوانید میخچههایی بهاندازه ۴ میلی متر تا اندازه ۲۵۰ میلیمتر هم تهیه کنید. معمولاً تولید کنندهها بر اساس استانداردهای رایج قطر میخ را بر اساس طول آن در نظر میگیرند تا در زمان وارد کردن ضربه میخ کج نشود.
مطلب پیشنهادی:
معرفی مرکز سرویس ابزار نجاری ((ابزار عمویی))
انواع میخ نجاری مورد استفاده در صنعت چوب
میخ معمولی سر پهن
این میخ ها یکی از پر کاربردترین میخ ها در صنعت چوب بودهاند و در سازههای قدیمی چوبی تعداد زیادی از این میخ ها را در نقاط اتصال میتوانید مشاهده کنید.
طبق استانداردهای تولید میخ، معمولاً قطر سر میخ باید دو برابر قطر میله آن و زاویه نوک میخ ۶۰ درجه باشد.
میخ معمولی بیسر
از میخ بیسر زمانی استفاده میشود که قرار باشد دو قطعه چوبی را بهصورتی به هم متصل کنید که سر میخ مشخص نباشد. معمولاً نجارها در ایران سر میخ را بر روی یک قطعه فلزی قرار میدهند و با استفاده از چکش آن را از بین میبرند و آن را بر روی چوب میکوبند. در مرحلهی رنگ کاری، نقاش با استفاده از سنبه، میخ را حدود دو میلیمتر به داخل چوب وارد میکند که فضای کافی برای بتونه کاری وجود داشته باشد.
پیشنهاد آیچوب:
معرفی ۰ تا ۱۰۰ میخ مخصوص میخکوب بادی نجاری!
میخ دو سر
میخ دوسر برای بستن موقتی قالبهای چوبی به کار میرود. اگر قرار باشد دو قطعه چوبی را بهصورت موقتی به یکدیگر متصل نمایید، از میخ دو سر استفاده میکنید.
شما باید میخ را تا سر اول در داخل چوب وارد کنید و هر زمانی در نظر داشتید میخ را خارج کنید، باید قسمت میخکش چکش در داخل سر بالایی آن قرار دهید تا میخ بهراحتی از جای خود خارج شود. این میخ های مناسب قابلهای چوبی بتن ریزی هستند. هرچند که در سالهای اخیر قالبهای فلزی جایگزین قالب چوبی شدهاند.
میخ حلقهای
در نیمی از پایه میخ حلقهای از حلقههایی استفاده شده است که شیب حلقه به سمت پایین هست. این حلقههای شیبدار به میخ اجازه میدهد که بهراحتی در داخل چوب وارد شود؛ اما خارج کردن آن بهسادگی امکان پذیر نیست. قسمت صاف بالای حلقه اجازه نمیدهند میخ بهراحتی از جای خود خارج شود.
از میخ حلقهای برای اتصال چوبهایی استفاده میشود که فشار زیادی به آنها وارد میشود و مقاومت خوبی در فشار بالا داشته باشند. بهعنوان مثال برای اتصال زیر سازی کف، زیر سازی دیوار چوبی و سقف از این میخ ها استفاده میشود.
میخ فولادی یا میخ بتن
میخ بتن یا میخ فولادی در بیشتر ابزار یراق فروشیها یافت میشود. معمولاً اگر قرار باشد دو قطعه سخت چوبی را به هم متصل کنید، استفاده از میخ فولادی به شما پیشنهاد میشود. میخ های فولادی در مدلهای بدون روکش و روکش دار تولید میشود. میخ های فولادی روکش دار زنگ نمیزنند و مقاومت بالایی در مقابل رطوبت دارند.
از این میخ ها برای سوراخ کردن گچ و بتنها استفاده میشود. این میخ ها بهراحتی خم نمیشوند و مقاومت بالایی در مقابل ضربات چکش دارند.
میخ پوششی
میخ های پوششی تقریباً همان کارایی میخ بیسر را دارند اما اتصال قویتری ایجاد میکنند. این میخ ها برای اتصال چوبهای لوازم چوبی استفاده میشود که قرار است رنگ کاری شوند. در قسمت سر میخ سوراخی وجود دارد که به شما اجازه می هد با استفاده از سنبه، میخ را کمی بیشتر به داخل چوب هدایت کنید و سوراخ باقی مانده را بتونه بگیرید.
میخ نجاری مارپیچ
همانطور که میدانید یک قطعه مارپیچ فلزی در داخل چوب میتواند مانند پیچهای مخصوص چوب و MDF اتصالی قوی و پایدار ایجاد کند. به همین منظور میخهایی با همین خصوصیت ساخته شدهاند که بدنهای مارپیچ دارند.
میخ های مارپیچ به خاطر وجود نوک تیز در داخل چوب فرو میروند و چوب پس از چند ساعت فضای خالی ایجاد شده را پر میکند.
میخ های مارپیچ یا متهای معمولاً از جنس فولاد باکیفیت ساخته میشوند و مناسب چوبهای سخت و مقاوم هستند.
میخ شانهای مخصوص میخکوب بادی
با ورود نسل جدید میخ کوبهای بادی و موتوری خودکار، استفاده از نسل جدید میخ های مخصوص چوب هم رونق پیدا کرد. این میخ ها بهعنوان میخ سوزنی هم شناخته میشوند و گزینه خوبی برای نصب سریع و آسان قطعات چوبی و MDF به هم هستند.
میخ های شانهای سوزنی در انواع مختلف T, F, TN, FT و … تولید میشوند. تفاوت این میخ ها در شکل گُل و قطر محور آن است. هر یک از این میخ ها جایگاه خود را دارند و با توجه به سازهی مورد نظرتان میتوانید میخ مناسب آن را انتخاب کنید. بهعنوان مثال میخ های sk نازک هستند و میخ Tpo کمی ضخیمتر و میخ های TN ضخیمتر هستند.
مثلاً میخ مناسب نصب قرنیز، مدل F است. همچنین با توجه به عمقی که مد نظر دارید، باید طول آن را انتخاب نمایید. میخ های F از طول ۱۶ تا ۵۰ میلیمتر موجود هستند و ضخامت آن ۱.۲ میلی متر است.
میخ FT از طول ۲۵ تا ۶۴ میلیمتر و باضخامت ۱.۵۷ به فروش میرسند.
میخ های TN از طول ۲۵ تا ۶۴ میلی متر و باضخامت ۲.۲ میلی متر به فروش میرسند.
میخ Tpo از طول ۲۵ تا ۶۴ میلیمتر و باضخامت ۱.۵۷ به فروش میرسد.
میخ SK از طول ۱۶ تا ۵۰ میلیتر و باضخامت ۱.۲ به فروش میرسد. (میخ های سری F را میتوانید با دستگاههای SK شلیک کنید.)
سخن پایانی
در این نوشته تلاش کردیم میخ های مورد استفاده در نجاری را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم تجربهای در کار با انواع میخ دارید، لطفاً با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: آیچوب