روغن جلا چوب از سالیان گذشته در صنایع چوب و رنگ کاری چوب جایگاه به خصوصی داشته است. روغن جلای چوب به حدی در میان مردم جایگاهی پیدا کرده است که برخی افراد هر نوع رنگی را بهعنوان روغن جلا میشناسند.
در این نوشته تلاش میکنیم شما را با روغن جلای چوب آشنا کنیم تا اطلاعات بیشتری از این رنگ قدیمی در اختیار شما قرار دهیم.
آلکید پلیاستری است که با اضافه کردن اسیدهای چرب و سایر ترکیبات اصلاح گردیده است. نام اولیه آن آلسید (alcid) است و این حقیقت را منعکس میسازد که آنها از الکل و اسیدهای ارگانیک مشتق میشوند.
روغن جلا چوب در واقع همان روغن جلای آلکیدی است که بر پایه آلکید رزین تولید میشود. در واقع به رنگهایی که بر پایه روغن تولید میشوند آلکیدی گفته میشود. معمولاً از روغن جلا برای پوشش کلیه سطوح چوبی در داخل ساختمان استفاده میشود.
روغن جلای چوب با توجه به قیمت ارزان آن و امکان استفاده از حلالهای مانند بنزین یا تینر روغنی، اجرای بسیار آسان، چسبندگی و محافظت مناسب چوب و… از اهمیت ویژهای در میان مردم برخوردار است.
دلایل توجه ویژه استفاده کنندگان از رنگهای مخصوص چوب نسبت به روغن جلا برنامه و جلوه خاصی که پس از استفاده از آن بر روی چوب مشاهده خواهید کرد.
به عبارتی اگر شما یک وسیله چوبی قدیمی داشته باشید که در اثر سایش، کثیفی و یا دیگر عوامل زیبای اولیه خود را از دست داده باشد بهراحتی و با استفاده از یک قلممو و روغن جلای چوب میتوانید ایرادات کار را برطرف کنید و استفاده از این نوع رنگ نیاز به دانش فنی خاصی ندارد.
پیشنهاد آیچوب:
معرفی انواع رنگ چوب و روشهای رنگ کاری چوب
حلال روغن جلا چیست؟
همانطور که در بالا اشاره شد شما بهراحتی میتوانید روغن جلا را با استفاده از تینر روغنی و یا بنزین حل کنید. نسبت حل شدن روغن جلا با حلال بستگی به توضیحات و نکات فنی دارد که بر روی قوطی روغن جلا در شده است.
بهعنوان مثال در قسمت نکات فنی در شده بر روی قوطی یکی از شرکتها نسبت روغن جلا به این را ۱ به ۱ درج کردهاند. این نسبت بر روی محصولات دیگر شرکتها متفاوت بوده است.
همچنین لازم است بدانید نسبت حل کردن تینر یا بنزین با روغن جلا در زمان استفاده از غلتک، قلممو یا پیستوله متفاوت است. بهعنوان مثال درج شده است نسبت حل کردن روغن جلا با تینر بر روی قوطی یکی از شرکتها به این صورت بوده است:
با ۲۰ الی ۲۵ درصد تینر روغنی جهت استفاده از پیستوله و ۱۰ الی ۱۵ درصد تینر روغنی جهت استفاده از قلم مو و غلتک، رقیق و استفاده گردد. (پیشنهاد می کنیم از تینر روغنی استفاده نکنید)
اگر شما از بنزین برای حل کردن روغن جلا استفاده کنیم سرعت خشک شدن رنگ بهمراتب بیشتر از زمانی است که با تینر رنگ را حل میکنید. لازم به ذکر است که بدانید بهتر است برای حل کردن روغن جلا از تینر روغنی استفاده کنید.
زمان خشک شدن سطحی روغن جلا حدود ۴ ساعت و زمان خشک شدن نهایی روغن جلا ۱۶ ساعت هست. همچنین برای اجرای دوباره روغن جلا حدود ۲۴ ساعت باید به لایه اول اجازه دهید تا خشک شود. البته بهتر است حدود ۳ روز اجازه دهید تا رنگ به نهایت مقاومت خود برسد.
توضیحات بالا مربوط به توضیحات شرکت های تولید کننده رنگ بود اما برخی اساتید روغن جلا را نسبت یک یه یک ترکیب می کنند. یعنی یک لیتر روغن را با یک لیتر بنزین.
مطلب پیشنهادی:
روش درست اجرای رنگ با استفاده از قلم مو
قیمت روغن جلا چقدر است؟
همانطور که میدانید رنگ هم مانند سایر محصولات و تجهیزات باقیمتها و کیفیت متفاوت در بازار موجود است. قیمت روغن جلا از قوطی ۲۰ هزار تومان تا ۸۰ هزار تومان به ازای هر یک لیتر متفاوت است.
البته رنگ فروشها بر اساس تجربه و بازخوردی که از مشتریان خود گرفتند میتوانند بهترین برند روغن جلای چوب را به شما معرفی کنند این شما هستید که با توجه به اهمیت کار و کیفیتی که مد نظر دارید میتوانید برند مورد نظرتان را انتخاب کنید.
البته تجربه نشان داده است که خرید یک محصول باکیفیت و پرداخت مبلغ بیشتر برای خرید رنگ مناسب بازخورد و تجربه بهتری را برای شما در بر خواهد داشت.
نحوه زدن روغن جلا روی چوب چیست؟
قبل از مصرف، رنگ را کاملاً هم زده تا بهصورت همگن در آید و مواد داخل آن به خوبی با هم مخلوط شوند. از تینر های سازگار بارنگ (بنزین) جهت رقیق سازی استفاده نمایید سطوح باید تمیز، خشک و عاری از هرگونه آلودگی مانند روغن، هرگونه چربی، گریس، نمکهای محلول و باشد.
سوراخها و ترکها را با بتونه مناسب پر کرده و تسطیح نمایید. سپس رنگ را با استفاده از پیستوله یا قلم مو یا غلتک بر روی کار اجرا نمایید.
مطلب پیشنهادی:
آموزش رنگ پاشی صحیح با پیستوله سه تنظیم
البته بهتر است بهجای اجرای روغن جلا بهصورت مستقیم بر روی چوب، قبلاً بر روی چوب سیلر اجرا کرده باشید تا مانع از جذب روغن جلا به داخل چوب شود.
دمای مناسب سطح برای اعمال رنگ بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد هست این دما باید حداقل ۳ درجه سانتیگراد بالاتر از نقطه شبنم باشد و حداکثر رطوبت نسبی ۸۰% هست.
در چنین شرایطی، لایه بعدی پس از گذشت حداقل ۲۴ ساعت اعمال میگردد.
مطلب پیشنهادی:
وارنیش چیست؟ معرفی انواع وارنیش چوب و کاربرد آن در رنگ چوب
اسپری روغن جلا چیست؟
اسپری روغن جلا درواقع همان محلول روغن جلا است که بهصورت فشرده در درون قوطی قرار دارد و آماده اجرای سریع آن بر روی سطوح مختلف هست.
هر چند که اسپری روغن جلای چوب بهترین گزینه برای جلا دادن سطوح چوبی نیست اما شما میتوانید در موارد خواص و مصارف کم از این اسپری استفاده کنید.
پیشنهاد می کنیم برای رسیدن به نتیجه بهتر به جای استفاده از اسپری روغن جلا از روغن جلا و اجرای آن با پیستوله رنگ کاری استفاده کنید. ما در نوشته های پیشین در مورد آموزش کار با پیستوله مقاله و ویدئو منتشر کرده بودیم.
روغن جلا خودرویی چیست؟
همیشه اساتید و فعالین حوزههای مختلف از روشها و ترفندهای گوناگونی استفاده میکنند. یکی از روشهای که در میان اساتید رنگ کار مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از روغن جلای خودرویی بهعنوان پوشش نهایی چوب است. بنا به توضیحات فروشندگان رنگ و اساتید فعال در این حوزه، روغن جلای خودرویی پوششی بهمراتب بهتر و مقاومتی بیشتر به نسبت روغن جلای چوب دارد.
روغن جلا خودرویی همان روغنی است که در سال های گذشته برای محافظت از رنگ خودرو (معمولا پیکان) اجرا می شده است.
به عبارتی در مواردی که میخواهید کیفیت بیشتری در اجرای روغن جلا داشته باشید میتوانید از روغن جلای خودروی استفاده کنید. روغن خودرویی به نسبت روغن جلای چوب کمی گرانتر است اما در واقع پوشش و کیفیت بیشتری را در زمان اجرای رنگ خواهید داشت.
نکات ایمنی در زمان استفاده و نگهداری از روغن جلا
محتویات ظرف را در محیط خشک، خنک و دور از نور مستقیم خورشید و با تهویه مناسب نگهداری نمایید. بعد از مصرف، درب ظرف را محکم ببندید. بهترین زمان مصرف در صورت رعایت شرایط انبارداری مناسب تا ۴۸ ماه پس از تاریخ تولید هست.
در هنگام اعمال روغن جلا، از تهویه و ماسک مناسب استفاده نموده و در صورت امکان دربها و پنجرهها را باز بگذارید. دستها را پس از استفاده بشورید. در صورت بلعیده شدن یا تماس با چشم (پس از شستشو با مقدار زیاد آب) به مراکز پزشکی مراجعه کنید.
در پایان خواهشمندیم اگر شما هم اطلاعات و تجربه در مورد استفاده از روغن جلای مخصوص چوب دارید در قسمت دیدگاههای همین نوشته ارسال نمایید تا دیگر دوستان شما هم از تجربیات و دیدگاههای شما استفاده کنند.
پیشنهاد آیچوب:
روغن گیاهی چوب چیست؟ + راهنمای خرید روغن گیاهی مخصوص چوب
منبع: آیچوب