خرید دریل برقی با توجه به استفاده زیاد آن شامل نکته های مهمی است! دریل برقی انواع مختلفی دارد و کاربرد آن هم متفاوت است. شما باید بر اساس نوع نیاز خود دریل برقی انتخاب کنید. در این مطلب به دریلهای برقی با محوریت کاربرد آن در چوب و خویش سازهای (DIY) خانگی خواهیم پرداخت. لطفاً با ما باشید.
نخستین کلماتی که با شنیدن دریل (با اصطلاح عامیانه درل) به ذهن خواهد آمد چرخش و سوراخ کردن هست، ابزاری که با توجه به مصرف بالای آن داشتن اطلاعات کافی و کاربردی مهم به نظر میرسد. در نوشتههای پیشین در مورد پیچ بند های شارژی و نکته های مهم قبل از خرید آن نکاتی ارائه کرده بودیم؛ اما در این مطلب تلاش خواهیم کرد به نکات برگزیدهای که قبل از خرید دریل برقی باید به آن توجه داشته باشید، بپردازیم.
انواع دریل:
دریلها به سه گونه بزرگ دستی، بادی و برقی تقسیم میشوند. دریلهای برقی نیز خود با توجه به ساختمان و کاربرد به دستههای کوچکتر دیگری تقسیم بندی شدهاند؛ مانند انواع صنعتی، نیمه صنعتی، خانگی، شارژی، بتون کن و …
ساختمان دریلهای برقی:
دریلهای برقی بهطور کلی از دو قسمت الکتریکی و مکانیکی تشکیل شدهاند. قسمت الکتریکی شامل موتور، مدارهای کنترلی و مدار های تغذیه و قسمتهای مکانیکی شامل گیرباکس، سه نظام و دیگر اجزای متحرک است.
قلب الکتریکی بیشتر دریلها معمولاً یک موتور یونیورسال هست. البته انواع صنعتی برای داشتن دقت و قدرت گشتاور بیشتر دارای موتورهای سه یا تک فاز هستند که به واسطه فولی هایی به محور گردنده متصل شدهاند.
اما چرا این نوع موتور؟
به چند دلیل؛ نخست اینکه یونیورسال ها در حجم کم دورهای بالایی فراهم میکنند از چند ده تا چند ده هزار دور در دقیقه. دوم اینکه کنترل دور (کم یا زیان شدن دور موتور) و تغییر دور (چپ گرد یا راست گرد) بسیار ارزان و راحتی دارند بر خلاف این دیگر انواع موتورها داشتن این امکانات هزینه بیشتری را برای سازنده در بر خواهد داشت.
در آخر همانطور که از نامش پیداست یونیورسال هستند به این معنی که هم با برق متناوب و هم مستقیم کارکرد خواهد داشت (البته در عمل این مورد باید با ملاحظاتی در طراحی هسته آرمیچر و کلکتور و چند تغییر دیگر انجام شود).
مطلب پیشنهادی:
انواع موتور مورد استفاده در دستگاه های نجاری
در این بین مشکلاتی همچون کم بودن گشتاور راه اندازی و زیاد بودن قطعات متحرک خودنمایی میکند که مورد نخست با ترفندهایی حل شده؛ اما مورد دوم همچنان پابرجاست.
در بخش مکانیکی نکته که در داخل پوسته خود نمایی می کند تعدادی چرخ دنده هست. از این چرخ دنده ها برای افزایش گشتاور، ایجاد حالت چکشی و سیستم کلاچ استفاده می شود. در خارج پوسته به سه نظام بر میخوریم که عنصر مشترک در همه دریلهاست.
نکاتی که قبل از خرید باید در نظر داشت؟
قبل از خرید هر محصولی باید سوالاتی را از خودتان بپرسید؟ چقدر میتوانم هزینه کنم؟ چند ساعت در راز و در چه شرایط کاری و محیطی استفاده میکنم؟ دقت، قدرت، قابلیت و دهها پرسش دیگر که راشن شدن آنها ارتباط مستقیمی خواهد داشت با رضایت شما از محصول خریداری شده. در ادامه پرسشهایی را که برای خرید دریل میتوانید از خودتان بپرسید را مطرح میکنیم. البته که پرسشها فراوان هست بنابراین به موارد مشترک، فنی و ملموس میپردازیم.
چقدر و چطور از دریل استفاده میکنم؟
پاسخ: اگر این رقم بیش از یک یا دو ساعت در روز هست پس شما استفاده کننده غیرحرفهای نیستید و حتماً به یک دریل حرفهای نیازمندید. با ثابت فرض کردن دیگر ملاکهای مقایسه، قیمت دریل میتواند یکی از نشانههای شناسایی یک دریل حرفهای باشد. بوش، متابو، دیوالت، آاگ، از گزینه های خوب موجود در بازار ایران هستند.
مطلب پیشنهادی:
راش درست استفاده و نگهداری از دریل چیست؟!
برای خرید دریل چقدر میتوانم هزینه کنم؟
پاسخ: این احتمالاً یکی از دو پرسش اساسی هست که پیش نیاز پاسخ به آن دانستن این موضوع هست که چگونه دریلی میخواهید. دریلهای رایج در بازار با توجه به برند و کارایی در رنج قیمتی ۲۰۰ هزار تومان تا ۷ میلیون و کمی بالاتر قرار دارند. برای داشتن یک دریل راضی کننده بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان را در نظر داشته باشید. البته برای انواع حرفهایتر و شارژی یا صنعتی این مبلغ بیشتر خواهد شد.
باکمی جستجو در برندها و فروشگاهها بازه قیمتی را خواهید یافت. این مورد را هم در نظر داشته باشید که در سالهای آینده حتماً دریلهای دیگری خرید خواهید کرد. بنابراین برای خرید نخست نیازی به هزینههای سنگین غیرمنطقی نیست. شخصاً داشتن چند دریل میان قیمت با کارایی متفاوت را به داشتن یک دریل باقیمت بالا ترجیح میدهم.
چه برندی برای خرید دریل مناسب است؟
پاسخ: توصیه میکنیم قضاوت بر اساس برند جزو آخرین فیلترهای شما باشد. ابتدا دیگر موارد را در نظر بگیرید و در آخرین انتخاب، برندها را در نظر بگیرید. محبوبیت یک برند میتواند حاصل تجربه و یا شنیدههای شما باشد. همچنین ممکن هست برندی واقعاً امکانات ویژه ای برای متفاوت بودن نداشته باشد؛ اما با داشتن تبلیغات گسترده و هدفمند به صدر انتخابهای شما راه یابد.
بنابراین انتخاب صرفاً بر اساس برند چندان قابل اعتماد به نظر نمیآید (البته با در نظر گرفتن برابر بودن دیگر آپشن ها). از برندهای رایج و موجود در ایران میتوان به شرکتهایی چون دیوالت، بوش، آاگ، بلکاند دکر، ای اس، ماکیتا، رونیکس، هیتاچی، اسکیل، میلواکی، هیوندایی، آینهل، فستول، نک و …. اشاره کرد. در برخی برندهای به حدی قیمتها بالاست که شما میتوانید به جای خرید یک دریل چندین دریل از دیگر برندها تهیه کنید.
پرسش: دریل شارژی آری یا نه!
پاسخ: پرسش سختی نیست و پاسخ کاملاً بستگی به کاربرد شما خواهد داشت. اما میتوان گفت دریلهای شارژی اپراتوری راحتتری به دلیل وابسته نبودن به برق شهری دارند مخصوصاً برای کارهای نصب و اسمبل. به حدی استفاده از دریل شارژی افزایش پیدا کرده است که در کلیپ های رایج منتشر شده در فضای مجازی، به سختی می توان ابزار سیم دار پیدا کرد و بیشتر آن ها شارژی هستند.
قابلیتهای دریل برقی:
در زیر چند قابلیت مورد اعتنا را بررسی میکنیم:
چکشی:
سیستمی در دریلهاست که ضربههای را به جلو را با حرکت دورانی دریل همراه میکند. واحد بیان این ضربهها، ضربه در دقیقه هست (مثلاً ۲۰۰۰ ضربه در دقیقه). هر چه این نرخ بیشتر باشد سوراخ کاری سریعتر و نرمتری نسبت به حالت دورانی خواهید داشت.
البته این آپشن برای سطوح سخت، کاشی و سرامیک، دیوار و بعضی فلزات کاربرد دارد. در کل بودنش بهتر از نبودنش هست و کمتر دریلی از این آپشن بیبهره هست.
نکته: مراقب باشید در زمان استفاده از حالت چکشی، به هیچ عنوان تنظیمات گردش، به سمت چپ گرد نباشد!
کنترل سرعت (دیمر):
همانطور که در بالا اشاره شد کنترل دور دریلهای معمول بازار به دلیل نوع موتورشان بسیار ساده و ارزان هست و با قرار دادن مقاومت در مسیر سیم پیچ استاتور عمل میکند. این نوع کنترل مخصوصاً هنگام باز و بستن پیچها و حتی سوراخ کاری کاربردی خواهد بود.
کنترل گشتاور (کلاچ):
گشتاور همانطور که از نامش پیداست نیرویی هست که باعث ایجاد گشتن حول محور میشود. گشتاور همان نیرویی هست که به دست گیره در وارد میکنید یا پدال دوچرخه و یا پیچ (گشتاور ارتباطی با تعداد دور نداشته و مفهوم متفاوتی دارد).
این آپشن در بعضی از دریلها موجود هست که بانام تُرکمِتر (Torque Meter) یا گشتاور سنج شناخته میشود. رنج آن بین یک تا ۲۵ قابل تنظیم هست و معمولاً بهصورت حلقهای زیر سه نظام قرار دارد.
این قابلیت مخصوصاً هنگام بستن پیچها امکان کنترل نیرویی که به پیچ وارد میشود را دارد. به این صورت که پس از بسته شدن پیچ، دریل نیروی بیشتری به آن وارد نمیکند که از هرز شدن شیار پیچ و فشار بیش از حد به متریال جلوگیری میشود. یک آپشن خیلی مفید که حتماً مدنظر داشته باشید.
تغییر گردش:
این امکان معمولاً در همه دریلها موجود هست و چندان جزو آپشن ها نیست. منظور از تغییر دور چپ گرد یا راست گرد شدن دوران هست. دوران دریلها بهصورت پیش فرض ساعت گرد (راست گرد) هست. چنین آپشنی برای باز و بست پیچها ضراری است.
نوع باتری:
دو نوع باتری برای دریلهای شارژی مرسوم هست (تا حالا البته) نیکل کادمیوم (NiCd) و لیتیوم آیون (Li-Ion) که هر یک مزایا و معایبی دارند.
نیکل کادمیوم :
عدم افت ولتاژ هنگام کار ولی وزن سنگین، عمر کمتر از لیتیوم یون، زمان شارژ طولانیتر و حساسیت در نگهداری.
لیتیوم یون:
وزن سبک، عمر بسیار بالا، کارایی مناسب در فصول سرد، زمان شارژ کوتاه ولی حساس نسبت به نور مستقیم آفتاب
وزن دریل، توان دریل، میزان دور (که معمولاً دور آزاد یا بیباری هست)، حداکثر قطر (قطری که سه نظام پشتیبانی میکند)، سیستم سه نظام (آچار خور یا خودکار / نوع آچار خور دوام خیلی بیشتری دارد) و … دیگر مواردی هست که میتوان به آن توجه نمود.
مطلب پیشنهادی:
مقایسه باتری ها در ابزار شارژی و راه نگداری از باتری شارژی
گارانتی دریل برقی (بودن یا نبودن!):
متأسفانه برای گارانتی هیچ منبعی برای مقایسه نیافتیم. شنیدهها و دانستهها همانهایی است که احتمالاً به گوش شما هم رسیده است. اما آیا گارانتی خوب هست؟ البته که خوب هست.
خوشبختانه, تقریباً تمامی شرکتهای فعال در بازار چنین آپشنی دارند. به گمان ما گارانتی معتبر جزو مسئولیتهای ذاتی یک شرکت هست نه لطفی در حق خریدار. امید داریم این دیدگاه هر چه بیشتر گسترش یابد.
و نتیجه برای خرید دریل برقی:
برای کارگاه نجاری یک دریل بادوام چکشی، باقابلیت تغییر دور، تنظیم دور، دارای تُرکمِتر، ترجیحاً شارژی با کیف حمل (برای نصب)، باقیمت میانه توصیه میکنیم.
لطفاً تجربیات یا پرسشهای خود را در قسمت دیدگاههای همین مطلب با ما در میان بگذارید.
سلام. دنبال خرید یه دریل شارژی بودم، چشمم خورد به یه سری محصولات دیوالت و ماکیتا که قیمت خیلی پایینی دارن، مثلا حدود یک تا یک و نیم میلیون. در حالی که خیلی جاها همون مدل از ۷ تومن شروع میشه. البته عمده این فروشگاهها تو بانه هستن که وقتی سوال کردم گفتن از مرز وارد میکنن و جنسشون ساخت چینه. ولی من بازم برام قابل قبول نیست که حتی با وارد شدن از مرز اینقدر ارزون باشه. به نظرتون این ابزارها تقلبی این تجهیزات تقلبی هستن؟؟
سلام
محصولات کاملا تقلبی یا کپی برند هستند. کیفیت بسیار پایین و عدم امکان تعمیر خصوصیات مشترک همه این ابزارهاست
هیچ ارزونی بی دلیل نیست
عرض ادب و احترام
دلر بوش ixo با گشتاور ۴.۵ قابلیت باز و بستن پیچ های سفت مثلاً پیچ های نگهدارنده چوپ پرده را دارد؟
سلام سید رضا
خیر
برای این کار مناسب نیست.
با عرض سلام و خسته نباشید.
تشکر ویژه بابت سایت عالی و این همه مطالب مفید شما.
سوالی داشتم. با توجه به تجربه بالای شما در استفاده از دریل برای کارهای چوبی، برای خرید یک دریل در رنج قیمت تا یک ملیون تومان، چه برند و مدلی رو پیشنهاد میکنید؟
من از یک فروشنده که منصف و معتبر بود پرسیدم. دو مورد رو توضیح داد. یکی اینکه در حال حاضر به دلیل شرایط فعلی کشور، خدمات پس از فروش بوش و مکیتا خیلی هزینه ی زیادی داره و قیمت این برندها اگه اصلی باشن، بالاست و در برخی موارد قطعات یدکی این محصولات گیر نمیاد.
و دوم اینکه خودش یه برندی رو پیشنهاد داد به اسم دانگ چنگ که ساخت چین هست. خیلی از این برند تعریف کرد و گفت به مشتری های زیادی داده و راضی بودن و قیمتش هم حدود ۵۳۰ هزار تومن بود.(چکشی ۱۳ میلیمتری،۷۲۰ وات و نرخ ضربه ۵۶۰۰۰ ). میگفت تا الان خرابی نداشته و به هرکی دریلش رو دادم، باقی ابزار رو هم با همین مارک میخواسته.
ممنون میشم نظر و پیشنهادتون رو بگین.
متشکرم.
سلام الیاس
یک اصل تجربی به من ثابت کرده که برای خرید ابزار از مشورت همه استفاده کنم غیر از فروشنده!
تا رنج یک میلیون می تونید دریل برقی ( غیر شارژی) نسبتا خوبی تهیه کنید.
در مورد خدمات پس از فروش هم اینقدر بد و خراب هست که تحریم یا غیر اون تفاوتی نخواهد داشت. گارانتی در ایران بیشتر یک جوک هست.
در رنج زیر یک میلیون
ماکیتا مدل HP1630K یا HP2050 می تونه انتخاب خوبی باشه.
بوش GSB 13 RE یا متابو SBE 650 هم در همین رنج قرار دارند.
آ ا گ ۷۵۰ SBE و هیتاچی D13VH هم گزینه های مناسبی هستند.
برند های چینی بر خلاف تصور سالیان گذشته در حال پیشرفت خوبی هستند
در برند های موسوم به چینی از کرون و نک و dca تجربه خوبی دارم ( از دریل های بالای ۷۰۰ ه.ت این برندها بخرید راضی کننده هست)
موفق باشید.
برند ایرانی توسن هم خوبه من دارم راضیم
بین برندهای گفته شده کدوم بهتره برای کسایی. با دستگاه کار بیشتری انجام میدن.
بوش،دیوالت، آاگ، میلواکی و … برند های معتبری هستند.
رونیکس برا کار خونگی عالیه