ابزارهای فرز, پرداخت‌, معرفی ابزار, مینی فرز, ویدئو

نکات فنی تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش | +ویدئو

دستگاه پولیش

تبدیل مینی فرز به پولیش درست هست؟ بررسی توان، ارگونومی، آداپتور تبدیل، ایجاد حرارت، دیمر سرعت و چالش های تبدیل مینی فرز به پولیش و…

 

آیا می تونم از مینی فرز به جای پولیشر استفاده کنم؟ جواب فوری و شفاف برای چنین سؤالی خیر است. شما نمی‌توانید از مینی فرز یا فرز برای پولیش کردن سنگ و چوب و فلز استفاده کند؛ اما با رعایت شرایطی می‌توانید تا حدودی با مینی فرز به کیفیت پولیشر نزدیک شوید.

به هر روی اگر سطح کیفی کاری که انجام می‌دهید بالا است، اگر عادت به ارائه کار شلخته ندارید، اگر برای زیبایی و کیفیت کار خود ارزش قائل هستید قطعاً باید از ابزار متناسب با کارتان استفاده کنید از جمله پولیشر اما اگر نه همان مینی فرز برای ارائه کارهای آماتوری و معمولی و بی کیفیت کفایت می‌کند.

ابتدا تعریفی داشته باشیم از هر دو دستگاه و کاربری هر یک و سپس به ارائه دلایل برای عدم استفاده از مینی فرز به جای پولیشر می‌پردازیم.

مینی فرز چیست و به انگلیسی چه می‌شود؟

مینی فرز نامی است که در ایران به فرزهای کوچک آهنگری یا سنگ بری داده شده است و مدل سبک تر و کم توان تر فرزهای بزرگ تر است.

نامی که در دنیا این ابزار را به آن می‌شناسند Angle grinder است که واژه Angle به معنی زاویه اشاره به حالت زاویه دار بودن محور اسپیندل نسبت به محور موتور این دستگاه دارد و Grinder هم به ساب زدن سطوح اشاره می‌کند.

کار مینی فرز چیست؟

فرز و مینی فرز ها ابزارهای بسیار پر کاربردی در صنایع فلز، سنگ و چوب و هر صنعتی هستند که به نوعی ساختن در آن ایجاد می‌شود.

در فرزها و مینی فرزها می‌توان با اتصال یکی از صدها نوع صفحه و چرخی که برای آن ساخته شده است برای ایجاد برش کاری، ساب زدن سطح، رنگ زدایی، زنگ زدایی و ایجاد بافت (تکسچر) اقدام کرد.

مقاله برای اطلاعات بیشتر:
انواع صفحه مینی فرز و ترفند های انتخاب صفحات مختلف فرز و مینی فرز

تماشا آنلاین ویدئو نکات فنی تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش

 

 

تماشا این ویدئو با ترافیک نیم بها محاسبه می‌شود!

پولیشر چیست و معنی آن به انگلیسی چه می‌شود؟

پولیشر یک واژه با گسترده کاربرد بزرگی در صنعت است که در ساختار بسیار شبیه به فرز های سنگ بری و آهنگری است اما تغییراتی در آن برای داشتن دور و گشتاور مناسب پولیش کاری و همچنین تغییراتی در ارگونومی آن داده شده است.

در صنعت چوب پولیشر ابزاری برای پرداخت اولیه چوب و لایه برداری نسبتاً دقیق از روی انواع چوب و سطوح است که در مرحله پرداخت و قبل از آماد سازی زیر کار و رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقاله مرتبط با این موضوع:
پولیشر چیست؟ چند مدل دستگاه پولیش داریم؟

بسیاری از خط و خش هایی که روی چوب و پس از خروج از دستگاه هایی مانند رنده و گندگی و اره فلکه ایجاد می‌شود ابتدا باید توسط پولیشر هموار و سپس به انواع سنباده (لرزان و گرد لرزان و…) سپرده شوند.

در این صنعت از پولیشر برای سنباده کاری، رنگ برداری از سطوح و ایجاد براقیت روی لایه های وارنیش برای داشتن حالت شیشه ای نیز استفاده می‌شود. پولیشر همچنین در دیگر صنایع مانند سنگ و فلز برای سنباده کاری، پرداخت و لایه برداری های کم و ایجاد حالت صیقلی روی سطوح کاربرد دارد.

در فارسی هنوز معادلی برای پولیشر ساخته نشده و پولیشر یک واژه انگلیسی (در انگلیسی: Polisher) و به معنی صیقل دهنده یا جلا دهنده است و به صورت پالیشر (ر تقریباً حذف می‌شود) تلفظ می‌شود.

نظر دیوالت در مورد این سؤال چیست؟
از دیوالت پرسیدیم که آیا امکان استفاده از مینی فرز به جای پولیشر را داریم که جواب محکم و واضحی دادند. پاسخ خیر بود و دیوالت پیشنهاد ابزار اختصاصی برای پولیش کاری دشت و از مینی فرز به دلیل داشتن دور بالا برای پولیش کاری بر حذر داشت.

ماشین پوست

تفاوت های مینی فرز و پولیشر چیست؟

در ادامه به بررسی تفاوت های این دو ابزار بسیار پرکاربرد می‌پردازیم تا بتوانید بهترین تصمیم ممکن را با رویکردی کاملاً فنی و تجربی بگیرید.

 تبدیل مینی فرز به پولیشر

تفاوت در کاربرد مینی فرز و دستگاه پولیش

مینی فرز گسترده وسیعی از کاربرد دارد و با صدها نوع صفحه (Disc) و چرخی (wheels) که برای آن ساخته شده است از برش تا ساب و رنگ بری و تیز کردن و براشینگ را انجام می‌دهد، اما پولیشر یک ابزار اختصاصی و ویژه شده برای پولیش کاری است و هر قسمت از آن چه در ظاهر و ارگونومی چه در آپشن ها و قطعات الکتریکی و مکانیکی برای پولیش کاری ساخته شده است.

تفاوت در شیوه حرکت صفحه مینی فرز و پولیشر

تفاوت اول در شکل گردش صفحه است. در همه مینی فرزها مرکز صفحه برش یا ساب یا هر صفحه‌ی دیگر به‌وسیله فلنج یا مهره به اسپیندل متصل می‌شود و صفحه و محور اسپیندل کاملاً هم مرکز هستند و هیچ لنگی هنگام چرخش وجود ندارد.

مقاله مرتبط با این موضوع:
تفاوت پولیشرهای روتاری، اوربیتال و مولتی اکشن چیست؟

اما در پولیشر ها این حالت الزاماً وجود ندارد و به جز پولیشرهای روتاری در مابقی پولیشر های دوئال اکشن یا مولتی اکشن ها از این هم مرکز بودن مستثنا هستند و می‌توانند بدون چرخش (حالت اوربیتال) یا حالت های همزمانی چرخش و غیر مرکز گرا (off-center) داشته باشند.

تفاوت در وزن مینی فرز و پولیشر

مینی فرزها بیشتر از 2.5 کیلوگرم وزن ندارند اما پولیشر ها هم جثه بزرگتر و هم وزن بیشتری دارند. پولیشر های رایج در بازار فارغ از اندازه صفحه و توانی که دارند وزن متوسطی حدود 3.5 تا 4 کیلوگرم دارند.

شیوه متفاوت دست گرفتن در مینی فرز و پولیشر

ارگونومی مینی فرز و پولیشر با توجه به نوع کاربری هم کاملاً متفاوت است. تمام مینی فرزهای موجود دارای یک دسته کمکی با قابلیت جابجایی هستند.

اگر راست دست باشید برای ساب زدن دسته کمکی را سمت چپ مینی فرز متصل می‌کنید. با دست چپ دسته کمکی و با دست راست بدنه مینی فرز را می‌گیرید طوری که انگشت شست راست به سمت کلید روشن و خاموش باشد و هر لحظه آماده خاموش کردن مینی فرز باشید.

و برای برش کاری با مینی فرز در راست دست ها دسته مینی فرز را سمت راست دستگاه متصل می‌کنید و جایگذاری دست ها مانند حالت پولیش کاری است اما این بار مینی فرز را به صورت عمود روی محل برش قرار می‌دهید.

اما در پولیشر های مرسوم فقط از حالت ساب زدن و پولیشینگ استفاده می‌کنیم و مانند مینی فرز حالتی برای برش وجود ندارد. علاوه بر این در بسیاری مواقع در پولیشر ها از دسته کمکی استفاده نمی‌شود و برای کنترل بهتر و مؤثر تر فشار دست چپ روی پیشانی پولیشر و روی پوسته گیربکس دستگاه است و به همین دلیل شرکت های سازنده روی پوسته گیربکس پولیشر را با عایق های لاستیکی ضد حرارت پوشش می‌دهد.

در همه پولیشر ها فشار به سمت قسمت مرکزی اسپیندل و معطوف هست و حتی در نمونه های موتور ایستاده و تفنگی هم تلاش می‌شود کنترل از طریق دو دسته کمکی و با همین منظور انجام شود.

ارگونومی متفاوت مینی فرز و پولیشر برای پولیش کاری

گیربکس مینی فرز و پولیشر کاملاً متفاوت طراحی شده‌اند طوری که پولیشرها به ازای دور کمتر دارای چرخ دنده بزرگتری برای ایجاد گشتاور بالا هستند.

گشتاوری که پولیشر ها ایجاد می‌کنند با توجه به اندازه بلندی (در طول) دارند به راحتی توسط کاربر کنترل می‌شود اما در مینی فرزها به دلیل طول کوتاه این کنترل بسیار مشکل و خطرناک خواهد بود.

ایجاد حرارت زیا در پولیش کاری با مینی فرز

از عوامل مهم کاهش دور در پولیشر ها علاوه بر قابلیت کنترل ساده‌تر پولیشر عدم ایجاد حرارت زیاد ناشی از سایش است.

در مینی فرز ها تعداد دور بالا باعث ایجاد حرارت زیادی در سنباده کاری یا پولیش کاری خواهد شد که آسیب زیادی به سطح کار وارد می‌کند.

حاشیه خطای بالاتر در پولیش کاری با مینی فرز

مینی فرز دور بالاتر و ارگونومی بسیار بدی برای پولیش کاری دارد و همین دور 2.5 تا 3 برابری مینی فرز باعث می‌شود فرصت خطای کمتری داشته باشید و با کوچکترین غفلت یا حرکت دست اشتباه یا در برخورد با میخ یا گره و از کنترل خارج شدن مینی فرز آسیب شدیدی به کار وارد کنید.

در بسیاری مواقع ترمیم و جبران آن سخت خواهد بود (شخصاً 15 سال پیش تجربه چنین آسیبی را به یکی از تابلوهای معرقی که سه ماه برای ساختن آن وقت صرف شده بود را دارم).

خطر سوختن مینی فرز در تبدیل فرز به پولیشر

با کاهش دور و فشار به مینی فرز برای استفاده به جای دستگاه پولیشر میزان گردش هوایی که باید وارد مینی فرز شود تا خنک سازی مناسب فضای داخلی استاتور و اطراف کموتاتور را انجام دهد به شدت کاهش می‌یابد.

پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از سوختن دستگاه پس از هر پنج دقیقه کار کردن به مدت یک دقیقه مینی فرز با حالت بدون بار روشن بگذارید یا به مدت سی ثانیه با حداکثر دور و بدون بار روشن نگه دارید تا خنک سازی انجام شود.

تفاوت در تعداد دور پولیشرها و مینی فرز برای پولیش کاری

یکی از عمده ترین تفاوت ها این دو دستگاه همین گزینه است یعنی تعداد دور اسپیندل دستگاه که با واحد RPM روی پلاک هر دو دستگاه نوشته می‌شود. مینی فرزها دارای حداقل دور 8500 در نمونه های شارژی و حداکثر 12500 دور در دقیقه در حالت بی باری هستند.

 اما عدد RPM در پولیشرها در بیشترین حالت خود و حتی در تبلیغاتی ترین مدل های چینی بازار کمتر از 5000 دور است.

در پولیشر حتی به دورهای کمتر هم نیاز پیدا خواهید کرد که توسط دیمر دستگاه بدون تأثیرگذاری اساسی در گشتاور خروجی تأمین می‌شود اما در مینی فرزها حتی با وجود کاهش سرعت با دیمر اما باز هم به دلیل کوچک بودن اندازه موتور و گیربکس دچار افت گشتاور (زور دستگاه به اصطلاح) شدیدی خواهید شد.

آداپتور تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش

در اسپیندل پولیشر ها از پیچ کد M14 (قطر 14 میلی متر) استفاده می‌شود و تمام پدهای مخصوص پولیشرها با این پیچ و رزوه های روی آن تطابق دارند.

اما در اسپیندل مینی فرز از پیچ های کد M10 با قطر 10 میلی متر استفاده می‌شود و برای استفاده از پد های پولیش نیاز به آداپتور اتصال پد پولیش به مینی فرز دارید.

آداپتور تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش

تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش

تبدیل مینی فرز دیمر دار به دستگاه پولیش

شاید با وجود تمام مشکلاتی که نام بردیم به هر دلیلی بخواهید از مینی فرز برای پولیش کاری استفاده کنید که در این راستا باید دو نکته را رعایت کنید.

ابتدا دور مینی فرز هست که با توجه به متوسط دور 10 هزار دوری مینی فرز باید آن را تا محدوده 4 هزار دور توسط دیمر کاهش دهید.

این کار توسط مینی فرزهای دیمر دار قابل انجام است اما اگر مینی فرز شما دیمر نداشت می‌توانید با توجه به توان دستگاه یک دیمر خارجی برای آن نصب کنید.

نکته دوم کاهش گشتاور مینی فرز با کاهش سرعت توسط دیمر است که برای جبران این مسئله باید به توان مینی فرز دقت کنید و حداقل توان 1000 وات را برای آن در نظر داشته باشید.

توان دستگاه پولیشر

توان دستگاه پولیشر رونیکس

 

آیا پولیش با مینی فرز شدنی است؟

با مطالعه موارد اشاره شده به راحتی می‌توان به این نتیجه رسید که اگر به دنبال دوباره کاری احتمالی و خطر خراب شدن کار هستید مینی فرز گزینه مناسبی برای پولیش کاری است!

اگر در کار حرفه‌ای نیستید و اعتقادی به تخصصی شدن ابزار ندارید هم دلیل خوبی برای استفاده از مینی فرز برای پولیش کاری است.

اگر کاری که قصد انجام آن را دارید سرعت انجامش بر کیفیت کار برتری دارد هم شاید مینی فرز گزینه بهتری باشد نسبت به پولیشر.

در نهایت می‌توان گفت که مینی فرز در پولیش کاری بیش از آنکه کار راه انداز باشند می‌تواند باعث دردسر بیشتر شود و تلاش کنید در صورت اجبار به استفاده، موارد تذکر داده شده در این آموزش آیچوب را مدنظر قرار دهید.

منبع: آیچوب

4 نظر در “نکات فنی تبدیل مینی فرز به دستگاه پولیش | +ویدئو

  1. صفوی گفت:

    سلام،ضمن تشکر ، لطفا در مورد اینکه ایا امکان تبدیل مینی فرز به اره زنجیری وجود دارد. یا خیر ؟ نیز توضیح بفرمایید. ایا گجت هایی که در بازار به بعنوان تبدیل مینی فرز به اره زنجیری عرضه میشود ، قابل اطمینان و استانداد هست؟

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما دوست عزیز
      بله امکانش هست؛ اما ایمن نیست به هیچ عنوان

  2. امیر گفت:

    درود استاد روزبه
    توضیحات عالی که در هیچ حایی پیدا نمی کنید
    سپاسگزارم

    1. آیچوب گفت:

      درود بر شما
      ممنونم از لطف شما

دیدگاهتان را بنویسید