ابزارهای فرز, رپورتاژ آگهی, مینی فرز

آموزش گام‌به‌گام و اصولی کار با مینی‌فرز آهنگری برای غیرحرفه‌ای‌ها

موارد ایمنی کار با فرز مینیاتوری

 فرض می‌کنیم با تحقیق کافی مینی فرز خرید کرده‌اید و حالا برای اولین‌بار می‌خواهید از این ابزار استفاده کنید که معمولاً اولین خرید شما از مینی فرز اولین برخورد جدی شما با این ابزار به‌عنوان کاربر خواهد بود.
در این آموزش آیچوب 15 نکته ایمنی مهم که قبل از استفاده از مینی فرز باید بدانید تا با ایمنی و اعتمادبه‌نفس بیشتری کار کنید را مرور می‌کنیم.
پیشنهاد می‌کنم برای درک بیشتر آموزش در کنار خواندن مقاله، ویدئویی که تهیه کرده‌ایم را هم مشاهده کنید.
قبل از شروع به شما تبریک باید گفت گه آماتور بودن خودتان را قبول کردید و در حال یادگیری هستید. از همین حالا 10 هیچ جلو هستید.

مینی فرز یا مینی سنگ چیست؟

مینی فرز یک ابزار برقی بسیار پرکاربرد در صنایع و نسخه کم‌توان‌تر و کوچک‌تر فرزهای بزرگ‌تر است. با استفاده از صفحات مختلفی که به محور مینی فرزها متصل می‌شود و با سرعت و گشتاوری که تولید می‌کنند، کاربر می‌تواند برای برش، ساب، زنگ‌زدایی، پرداخت و براشینگ سنگ و فلز و شیشه و مصالح بنایی آن را مورداستفاده قرار دهد.
مینی فرز یا مینی سنگ اسم رایج این ابزار در ایران است که یک برگردان ناقص از نام انگلیسی ابزار است. در انگلیسی این ابزار را angle grinder می‌نامند که نام بسیار شایسته تیر برای کاری است که مینی فرز انجام می‌دهد.
در این نام گدازی angle به معنای زاویه داشتن و Grinder به معنی Grinding یا سنگ‌زنی است که اشاره به شیوه در دست‌گرفتن این ابزار در ساب زدن فلز دارد.
در ایران اما از واژه مینی فرز استفاده می‌شود که اشاره به نسخه کوچک‌تر فرزهای سنگ‌بری یا فرزهای بزرگ‌تر دارد. در این نام‌گذاری اشاره به واژه فرز (fres) که ریشه‌ای آلمانی هلندی دارد شده است و هیچ شباهتی به کاری که این دستگاه انجام می‌دهد ندارد!
مینی فرزها در مقایسه با فرزها وزن و توان پایین‌تری دارند که کاربری و کنترل آن را برای بسیاری از کاربری‌ها آسان‌تر می‌کند که در انواع دسته‌کوتاه و دسته‌بلند، دیمر دار و ساده و در توان‌های گوناگون در بازار قابل‌تهیه هست.

 

مینی فرز شارژی

فرق مینی فرز با فرز چیست؟

مینی فرزهابسیار شبیه به فرزها اما با وزنی بین 1.5 تا کمتر از 3 کیلو و با توان‌های بین 750 تا 2200 وات هستند. بیش از این وزن و بیش از این توان در بازه فرزهای بزرگ جای می‌گیرند.

کاربرد مینی فرز

مینی فرز برای کاربری‌های برشی و سایشی مورداستفاده قرار می‌گیرند و باتوجه‌به صفحه‌ای که انتخاب می‌کنید این کاربری متفاوت خواهد بود.

ویدئوی آموزشی نکات ایمنی قبل از استفاده از مینی فرز

تمام نکاتی که در این مقاله آورده شده را در این ویدئو به‌صورت تصویری توضیح دادیم تا درک بسیار بهتری از ایمنی این ابزار مهم داشته باشید.

ترافیک مصرفی شما برای دیدن این ویدئو نیم بها محاسبه می‌شود

 

نکات ایمنی قبل از استفاده از مینی فرز

تصور کنیم مینی فرز را خریدیم و می‌خواهیم آماده اولین استفاده از آن شویم. چه نکاتی را قبل از هر چیزی و قبل از شروع به کار باید بدانیم تا احتمال آسیب‌دیدن را بسیار کم‌تر کنیم؟

دفترچه راهنمای مینی فرز را مطالعه کنید

حتماً و قبل از همه کاتالوگ یا دفترچه کاربری دستگاه را بخوانید. اطلاعات بسیار خوبی در این کاتالوگ ها درج شده است که زیادی را پاسخ خواهد داد و هشدارهای مفیدی را منتقل می‌کند.

پلاک خوانی مینی فرز را انجام دهید

پلاک دستگاه را حتماً بررسی کنید تا مطمئن شوید اندازه و نوع ولتاژ و مقدار جریان مصرفی و توان و دیگر مؤلفه‌های درج شده متناسب با کار شما باشد. دقت کنید که توان بیشتر در مینی فرزها به معنای دور بیشتر نیست و به معنای گشتاور بیشتر است. در بازار فعلی ایران توان‌های 750 تا 1200 وات برای مینی فرز وجود دارد.

به صدای مینی فرز گوش دهید

پس از خرید و قبل از استفاده دستگاه را در حالت بدون بار روشن کنید و به صدای آن گوش دهید و به‌خاطر بسپارید. این صدای کارکرد طبیعی و سالم دستگاه شما است و اگر در هر مرحله‌ای صدای دستگاه عوض شد به کارکرد عادی آن شک کنید.

بررسی آپشن های مینی فرز

آپشن‌های دستگاه مینی فرز را به‌خوبی بررسی کنید. شسی ها، دیمر، تعداد دور، اتصال دسته کمکی، اتصال قاب محافظ و…اجازه ندهید هنگام کارکردن عدم آشنایی با این آپشن‌ها به شما استرس وارد کرده و یا در حال کار شما را غافل‌گیر کند.

 

مینی فرز برقی

تمرین به دست گرفتن مینی فرز قبل از کار

قبل از روشن‌کردن دستگاه برای کار باتوجه‌به راست‌دست یا چپ‌دست بودنتان جای دسته کمکی را مشخص کنید و دست‌گرفتن دستگاه را تمرین کنید. در حالت خاموش و به‌صورت تمرینی کورس حرکت مینی فرز و دست‌گرفتن و جایگاه ایستادن را تمرین کنید.

معاینه قسمت‌های الکتریکی مینی فرز

قبل از استفاده دوشاخه برق، کابل و ورودی کابل به دستگاه را بررسی کنید که دچار ضربه خوردگی یا پارگی نشده باشد. در صورت مشاهده حتماً تعویض یا تعمیر کنید. اگر از سیم سیار استفاده می‌کنید آن را هم در بررسی‌ها موردتوجه قرار دهید.
انتخاب صفحه مناسب کار با مینی فرز
صفحه باکیفیت، با اندازه مناسب و حتماً مناسب کار انتخاب کنید. صفحه برش و ساب و براش کارکردی کاملاً متفاوت چه در نتیجه کار و چه در فرایند اجرا دارند که نباید هیچ یک را جای دیگری استفاده کنید. مؤلفه‌های مجاز دیگری مانند قطر صفحه و تعداد دور را هم با پلاک دستگاه تطبیق دهید.
قبل از شروع به کار دو بار استارت بدون بار بزنید
پس از اتصال صفحه مناسب به مینی فرز و محکم کردن با آچار چاکنت قبل از استفاده گارد محافظ را تنظیم کنید و قبل از درگیرکردن صفحه با کار یک یا دو استارت کوتاه 5 ثانیه‌ای داشته باشد و صدای دستگاه و درست بستن صفحه را بررسی کنید. به‌هیچ‌عنوان گارد را جدا نکنید.

بخش های مختلف مینی فرز

مسیر برش یا ساب را قبل از شروع به خوبی تصور کنید

قبل از شروع به برش‌کاری و ساب زدن، محل برش، طول برش، موانع اطراف برش، زیر سنگ یا فلزی که برش می‌کنید را بررسی کنید. توجه کنید که آیا باید در یک کورس برش کنید یا در چند کورس و چند جهت، به مسیری که باید دستگاه را برای برش هدایت کنید هم دقت کنید که بدون مانع و قابل‌دسترسی باشد.
محیط کار را قبل از شروع بررسی کنید
محیط برای شروع کار معاینه کنید. از جمله به مسیر پرتاب براده‌های برش یا ساب دقت کنید. در محیطی مواد اشتعال‌زا (چوب، پارچه، مواد پلاستیکی، نفتی و…) وجود دارد این مورد اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند.
از مینی فرز در محیط‌های مرطوب، محیط‌های دارای گازهای مایعات اشتعال‌زا، محیط‌های بسته بدون تهویه استفاده نکنید.
استفاده از مینی فرز در محیط‌های دارای گردوخاک سنگین باعث مکش گردوغبار و سنگ‌ریزه به داخل دستگاه و در نتیجه آسیب‌دیدن جدی آن می‌شود.

برش یا ساب مخازن تحت فشار بسیار خطرناک است

مخازن تحت‌فشار مانند کپسول‌های هوا را به‌هیچ‌عنوان بدون تخلیه فشار برش یا ساب نزنید. مخازن سوخت را حتی پس از تخلیه سوخت برش یا ساب نزنید مگر در شرایطی که کاملاً امن شده باشد. دیوار یا جایی که برش می‌زنید را به لحاظ وجود سیم و کابل و تأسیسات حتماً معاینه کنید

ایمنی کار با مینی فرز

محل برش و ساختاری که برش می‌کنید را بررسی کنید

محلی که برش یا ساب می‌زنید با به‌درستی معاینه کنید. در واقع شما باید قبل از شروع به کار یک پلن ذهنی از کل کار داشته باشید. مخصوصاً در مورد اجسام سنگین یا ستون‌های حمال باید پیش‌بینی فرایند و تکیه‌گاه‌های برش را داشته باشید تا در طول فرایند برش تیغه تحت‌فشار جانبی قرار نگیرد یا پس از برش سازه دچار تنش‌های غیرقابل‌کنترل ناشی از وزن و یا تغییر نقطه ثقل نشود.

در مسیر برش و پشت مینی فرز قرار نگیرید

موقع کارکردن همیشه پیش‌بینی بدترین حالت ممکن یعنی کیک بک را داشته باشید. پس در مسیر کیک بک احتمالی قرار نگیرید.
بهترین ناحیه قرارگیری مینی فرز برای کارکردن فاصله یک آرنج دست با بدن است و هر چقدر این فاصله بیشتر باشد احتمال آسیب ناشی از کیک بک بیشتر می‌شود. همچنین بهترین ارتفاع کارکردن با مینی فرز ارتفاع استاندارد یک میز کار است که این ارتفاع باتوجه‌به ارتفاع سازه‌ای که با آن کار می‌کنید می‌تواند تغییر یابد.

 

قطعه کارهای کوچک را محکم کنید

قطعه کار را قبل برش یا ساب زدن حتماً به‌صورت مطمئنی فیکس کنید تا حین کارکردن یا پس از برش و جداشدن به‌صورت پیش‌بینی نشده‌ای رفتار نکند.

ماسک مناسب برش کاری

از پوشش های ایمنی محافظ استفاده کنید

قبل از شروع پوشش عینک ایمنی و گوش‌گیر و دستکش آهنگری را حتماً استفاده کنید. صدای مینی فرز بسیار بیشتر از آستانه شنوایی ایمن گوش انسان است. استفاده از دستکش ایمنی هم کمک می‌کند پلیسه‌های ناشی از برش آسیب کمتری به شما بزند. عینک برای دید کامل و ایمن اکیداً توصیه می‌شود. شیلد تمام‌صورت گزینه بهتری برای ایمنی تمام‌صورت و گردن است.
دیگر گزینه‌های ایمنی مانند ماسک و پیش‌بند چرمی هم گزینه‌های بسیار خوبی برای ایمنی بیشتر هست.

نکاتی که بیان کردیم کاملاً حسی و عملی و تجربی بوده که امید داریم با رعایت هر یک از آن‌ها کاربری ایمن از این دستگاه بسیار خطرآفرین داشته باشید.

منبع: آیچوب

 

2 نظر در “آموزش گام‌به‌گام و اصولی کار با مینی‌فرز آهنگری برای غیرحرفه‌ای‌ها

  1. 09118870996 گفت:

    خیلی جامع و دقیق توضیح دادید، سپاسگزارم

    1. Khorami گفت:

      درود بر مشا
      خیلی ممنون

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )