سوراخ کردن فلز یکی از چالش های رایج برای خویشسازها است. ممکن است دیده باشید که اساتید با استفاده از یک دریل و مته، سوراخ مورد نظر را روی فلز ایجاد میکنند و این کار ساده به نظر میرسد.
اما با توجه به تجربه ما از مشاهده روش سوراخ کاری فلز توسط دوستانمان، ما را بر این داشت که آموزشی کامل در مورد نحوه سوراخ کردن فلز با شما در میان بگذاریم. با ما در ادامه همراه باشید.
روش سوراخ کردن فلز با مته
قبل از تصمیم برای سوراخ کردن فلز، باید آلیاژ فلز را بشناسید. در واقع باید بفهمید ورق یا پروفیل یا لوله مورد نظرتان از چه جنسی است. به عنوان مثال سوراخ کردن ورق های استیل و مس و… کمی متفاوت از آلیاژهای دیگر است.
در این مقاله به آموزش سوراخ کردن ورق های فولادی میپردازیم.
در واقع ورق های فولادی همان آهنی است که در ساخت سازه های ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد و احتمالاً قرار است شما این ورق ها و یا پروفیل ها را برش دهید.
در مورد آلیاژ های دیگر در مقاله های بعدی توضیح خواهیم داد.
تماشا آنلاین ویدئو آموزش سوراخ کردن فلز
تماشا این ویدئو در برخی اپراتورها با ترافیک نیم بها محاسبه میشود!
مته مناسب برای سوراخ کاری فلز چیست؟
هنگامی که فلزی سخت را سوراخ میکنید، باید از فلز یا مادهای سخت تر برای برش آن استفاده کنید. همچنین انتخاب دور مناسب مته هم باید با توجه به نوع متریال انجام شود.
به عنوان مثال برای اکثر انواع فلزات (آهن، فولاد بدون آلیاژ، آلومینیوم، مس، برنج یا روی) از مته ساخته شده با فولاد پرسرعت (HSS) استفاده میشود.
اما برای سوراخ کاری فلز های بسیار سخت باید از مته هایی که دارای کبالت یا تیتانیوم یا کارباید (Carbide) هستند استفاده کنید. این مته ها به مراتب سخت تر از مته های سرعت بالا (مخصوص چوب و فلز) هستند.
مته هایی که با زاویه 118 یا 135 درجه مخروطی هستند، معمولاً برای فلزات ساخته میشوند.
در مورد انتخاب مته مناسب در نوشته های آینده توضیح خواهیم داد اما اطلاعات کامل تر در مورد انواع مته را در ویدئو توضیح دادیم.
انتخاب دریل مناسب برای سوراخ کاری فلز
در بازار دریل های مختلفی برای سوراخ کاری فلز وجود دارد. تقریباً شما با هر نوع دریلی که سه نظام مخصوص مته را داشته باشد، امکان سوراخ کاری را خواهید داشت.
نکته مهم در مورد دریل ها این است که هرچه گشتاور دریل بیشتر باشد، سوراخ کاری با سرعت و کیفیت بیشتری انجام خواهد شد.
در واقع برای استفاده از مته های مخصوص فلز نیاز به سرعت بالا نخواهید داشت. در قسمت نحوه سوراخ کاری به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.
برای سوراخ کاری های سبک، پیشنهاد ما استفاده از دریل های سیمی و شارژی معمول موجود در بازار است؛ اما برای سوراخ کاری ورق های ضخیم پیشنهاد میکنیم از دریل های ستونی استفاده کنید. دریل های ستونی سرعت پایینی دارند اما گشتاور آنها بسیار بالاست.
مطلب پیشنهادی:
تفاوت پیچ بند شارژی و دریل شارژی چیست؟ کدام یک بهتر است؟!
فیکس کردن قطعه کار روی میز کار
محکم کردن قطعه کار روی میز کار یا زمین و هر جای دیگری، از الزامات کار در زمان سوراخ کردن فلز با استفاده از مته است. زمانی که مته شروع به لایه برداری و سوراخ کردن چوب میکند، تمایل زیادی به حرکت دادن قطعه کار در جهت عقربه ساعت دارد.
به همین دلیل ممکن است در این حالت مته در زمان لایه برداری به فلز گیر کند و فلز را به همراه خود بچرخاند.
شما میتوانید با استفاده از یک گیره قطعه کار را روی میز کار محکم کنید و سپس شروع به سوراخ کردن مته کنید.
اگر قطعه کار مورد نظر شما سنگین است، نیازی به بستن آن به میز کار نیست.
تنظیم کردن دریل برای سوراخ کاری
تنظیم دریل برای سوراخ کاری فلز هم یکی دیگر از مواردی است که باید به آن توجه کنید. ابتدا دریل را در حالت مته کاری قرار دهید. در برخی دریل ها این حالت وجود ندارد؛ اما باید دریل ها را از حالت چکشی خارج کنید. اجازه ندهید در زمان سوراخ کاری ضربه وارد شود.
همچنین جهت چرخش دریل هم بسیار مهم است. به هیچ عنوان برای سوراخ کردن فلز به صورت چپگرد (خلاف جهت چرخش عقربه های ساعت) فلز را سوراخ نکنید. در این حالت دریل فلز را سوراخ نمیکند و مته هم کارایی خود را از دست میدهد!
تجهیزات ایمنی مورد نیاز برای سوراخ کردن فلز
برای کار با ابزار صنعتی نیاز به تجهیزات ایمنی مربوط به آن دارید. در زمان سوراخ کاری فلز مهم ترین مورد استفاده از عینک محافظ چشم است.
عینک از ورود تراشه های فلز به چشم جلوگیری میکند. متأسفانه این تراشه ها به محض ورود به چشم باعث پارگی و آسیب شدید چشم میشود.
برای بریده شدن پوست دست در اثر برخورد با دست هم باید از دستکش محافظ دست استفاده کنید. محل سوراخ فلز هم پلیسه و گرمای زیاد دارد که باید با پوشیدن دستکش از آسیب به دستتان جلوگیری کنید.
مطلب پیشنهادی:
۰ تا ۱۰۰ نحوه کار با دریل شارژی و پیچ بند شارژی + ویدئو
علامت گذاری محل سوراخ کاری
در مرحله بعد باید محل سوراخ کاری را علامتگذاری کنید. با مداد محل سوراخ کاری را علامتگذاری کنید. سپس یا استفاده از سنبه نشان یا حتی میخ فولادی، یک فرورفتگی (هرچند کوچک) روی سطح ایجاد کنید.
در این حالت نیش مته (نوک مته) در این فرورفتگی قرار میگیرد و در زمان چرخش سُر نمیخورد! در ویدئو آموزشی همین مقاله به توضیح در این مورد پرداختیم.
از تخته چوبی برای جلوگیری به آسیب مته کمک بگیرید!
برای برش ورق های فلزی بهتر است زیر ورق یک عدد تخته چوبی قرار دهید تا در صورت خارج شدن مته از ورق با کف زمین برخورد نکند.
نیاز نیست از تخته های تمیز و سالم استفاده کنید. استفاده از چوب پرتی هم برای استفاده در این مورد کفایت میکند.
شروع سوراخ کاری آهن با دریل
ابتدا با استفاده از سنبه نشان، محل سوراخ کاری را علامتگذاری کنید. در مرحله بعد مته را روی محل مورد نظر قرار دهید و سوراخ کاری را شروع کنید.
در ویدئو کامل توضیح دادیم که زاویه قرار گرفتن مته روی سطح فلز باید قائمه باشد. شاید در چوب بتوان زاویه سوراخ کاری را تغییر داد؛ اما در فلز این تغییر زاویه به سادگی نخواهد بود.
به آرامی ماشه دریل را فشار دهید تا چرخش مته با سرعت کم انجام شود. در این حالت شما اجازه میدهید تا سوراخ راهنما برای سوراخ کاری عمیق تر ایجاد شود.
سوراخ کاری را چند ثانیه انجام دهید و در مرحله بعد باید مته را خنک کنید. برای خنک کردن مته فقط کافی است محل سوراخ کاری را به روغن یا آب تراش یا حتی آب آغشته کنید تا محل برش و نوک مته سریع خنک شود.
نکته مهم اینجاست که آب معمولی موجب زنگ زدن فلز و مته خواهد شد. به همین دلیل استفاده از روغن یا آب تراش (آب صابون) پیشنهاد میشود.
سوراخ کاری های ورق های فلزی ضخیم چطور است؟
در سوراخ های قطور و یا سوراخ کاری های عمیق، شروع سوراخ کاری را با سوراخ کوچک (مته نازک تر) انجام دهید و در مرحله بعد از مته اصلی استفاده کنید. معمولاً برای سوراخ کاری دفعه اول از مته ای با نصف قطر مته اصلی سوراخ کاری را شروع کنید.
سرعت مته برای سوراخ کاری چقدر باشد؟
هرچه مته سریعتر کار کند، داغتر میشود و گرما و حرارت مته را به سرعت کند میکند. در کل بهتر است هنگام دریل کردن فلزات سرعت را تا حد امکان پایین بیاورید. فلزات سخت مانند فولاد و سرمته های بزرگتر حتی لازم است با سرعت کمتری کار کنند. برای یک مته مارپیچ میتوانید سرعت را تا 3000 دور بر دقیقه هنگام کار با فلزات افزایش دهید. برای مته های بزرگتر (بین 1.75 تا 2.5 سانتیمتر) 350 تا 1000 دور بر دقیقه توصیه میشود.
مطلب پیشنهادی:
نکته های ایمنی کار با دریل چکشی برقی و سوراخ کاری با دریل چیست؟
پرداخت پایانی محل سوراخ کاری فلز
هنگامی که سوراخی را بر روی سطوح فلزی ایجاد میکنید، لبه های سوراخ ایجاد شده تیز و برنده خواهد بود؛ بنابراین نیاز است تا این قسمت های برنده را از بین ببرید تا از آسیب به دستانتان جلوگیری شود. همچنین ذرات پراکنده شده بر اثر سوراخ کاری میبایست از روی سطح کار تمیز شود.
چرا دریل سوراخ نمی کند؟
وقتی دریل سوراخ نمیکند، دو دلیل اصلی دارد. یا از مته مناسب استفاده نمیکنید و یا اینکه جهت چرخش مته درست نیست. در واقع مته باید برای سوراخ کردن سطح در جهت چرخش عقربه ساعت بچرخد.
همانطور که در بالا توضیح دادیم، چرخش به چپ دریل موجب خرابی مته میشود.
سخن پایانی سوراخ کاری فلز با دریل
همانطور که در ویدئو دیدید، سوراخ کاری فلز به سادگی آنچه فکر میکردید نبود. اگر بخواهید به صورت علمی به موضوع روش سوراخ کردن آهن بپردازید، بدون شک باید این مراحل را قدم به قدم و اصولی پیش ببرید.
لطفاً شما هم اگر تجربهای درزمینهٔ سوراخ کردن فلز با دریل دارید در قسمت کامنت های همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: آیچوب
برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )
ورود / ثبت نام